Precz z samochodami! I z preczem!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Precz z samochodami! I z preczem!
Szkodliwosć samochodu x 10:
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,105 ... chodu.html
Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że najbardziej szkodliwe dla cywilizacji i niebezpieczne dla zdrowia to jest samo życie.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,105 ... chodu.html
Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że najbardziej szkodliwe dla cywilizacji i niebezpieczne dla zdrowia to jest samo życie.
Re: Precz z samochodami! I z preczem!
Cywilizacja mój drogi jest złem. O czym wiesz, bo znasz Green Peace.
Człowiek jest złem.
Nawet rolnictwo średniowieczne jest złem. Zbieractwo. O, to jest dobre.
Okazało się, że ołów jakoś się tak za bardzo nie wchłaniał z tej benzyny
Człowiek jest złem.
Nawet rolnictwo średniowieczne jest złem. Zbieractwo. O, to jest dobre.
Okazało się, że ołów jakoś się tak za bardzo nie wchłaniał z tej benzyny
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
są tacy co głośno postulują radykalne zmniejszenie liczby ludności, tylko jakoś nie dają przykładu chociażby popełniając zbiorowe samobójstwa.WiS pisze: wydaje mi się, że najbardziej szkodliwe dla cywilizacji i niebezpieczne dla zdrowia to jest samo życie
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
No nie trzeba popełniać zbiorowych samobójstw. Wystarczy...i tu jest największy problem. Ja uważam, choć niektórzy by mnie za to ukamienowali, że nie należy pomagać biednym murzynkom w Afryce. I nie tylko biednym murzynkom ale i wszelkim innym biednym, niedożywionym itd, itp.
Nie uważacie, że jak takim biednym, głodnym murzynkom da się jeść, to będzie ich jeszcze więcej? I wtedy trzeba będzie dać im jeszcze więcej, a później jeszcze więcej i....
Nie uważacie, że jak takim biednym, głodnym murzynkom da się jeść, to będzie ich jeszcze więcej? I wtedy trzeba będzie dać im jeszcze więcej, a później jeszcze więcej i....
- WiS
- 6 gwiazdek
Apropo. rząd brazylijski przyjął niedawno wstepny program brazylijskiej pomocy dla "krajow europejskich, przeżywających strukturalny kryzys gospodarczy i wymagajacych wsparcia", czy jakoś tak to brzmiało.maf1 pisze: nie należy pomagać biednym murzynkom w Afryce.
To tak, zebyśmy uważali, bo się światowe centra potęgi i bogactwa wymkneły z naszej starej Europy... i niedługo między nami a Murzynkami moze nie być takiej znów wielkiej róznicy '-)
A co do meritum - zgoda. jestem za tym, by im nie "pomagac", ale i nie przeszkadzać.
Czyli np. zlikwidować Wspólną Politykę Rolną w UE. Znaczna czesć Afryki powinna wtedy jakoś stanać na nogi...
Tyle, ze to spowoduje wstrząs gospodarczy, społeczny i polityczny w kilku (przynajmniej) krajach starej Unii. Taniej i praktyczniej jest wiec "pomagać Murzynkom", przy okazji utrzymując ich w stanie półfeudalnym i zaleznym.
To tak, w pewnym uproszczeniu...

Ależ na tym da się jeszcze więcej zarobićmaf1 pisze: wtedy trzeba będzie dać im jeszcze więcej, a później jeszcze więcej i....

Aaaa, już nie wim co pisac, za dużo się nagoliłemWiS pisze: To tak, zebyśmy uważali, bo się światowe centra potęgi i bogactwa wymkneły z naszej starej Europy... i niedługo między nami a Murzynkami moze nie być takiej znów wielkiej róznicy '-)
A co do meritum - zgoda. jestem za tym, by im nie "pomagac", ale i nie przeszkadzać.
Czyli np. zlikwidować Wspólną Politykę Rolną w UE. Znaczna czesć Afryki powinna wtedy jakoś stanać na nogi...
Tyle, ze to spowoduje wstrząs gospodarczy, społeczny i polityczny w kilku (przynajmniej) krajach starej Unii. Taniej i praktyczniej jest wiec "pomagać Murzynkom", przy okazji utrzymując ich w stanie półfeudalnym i zaleznym.
To tak, w pewnym uproszczeniu...![]()
Ależ na tym da się jeszcze więcej zarobićmaf1 pisze: wtedy trzeba będzie dać im jeszcze więcej, a później jeszcze więcej i....

Niestety, ale niezupełnie. Jakiś czas temu stwierdzono, że im biedniej, tym bardziej się pie.. mnożą się. Z nudów czy co, nie wiem. Oczywiście śmiertelność jest przerażająca, ale związek między biedą a mnożeniem się jest inny niż myślisz.maf1 pisze:...
Nie uważacie, że jak takim biednym, głodnym murzynkom da się jeść, to będzie ich jeszcze więcej?...
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
[quote="leon"
Niestety, ale niezupełnie. Jakiś czas temu stwierdzono, że im biedniej, tym bardziej się pie.. mnożą się. Z nudów czy co, nie wiem. Oczywiście śmiertelność jest przerażająca, ale związek między biedą a mnożeniem się jest inny niż myślisz.[/quote]
Czyli, Twoim zdaniem ( isiakimś instytutom) jak murzynki będą bogate to nie będą się pieprzyć jak króliki?
Niestety, ale niezupełnie. Jakiś czas temu stwierdzono, że im biedniej, tym bardziej się pie.. mnożą się. Z nudów czy co, nie wiem. Oczywiście śmiertelność jest przerażająca, ale związek między biedą a mnożeniem się jest inny niż myślisz.[/quote]
Czyli, Twoim zdaniem ( isiakimś instytutom) jak murzynki będą bogate to nie będą się pieprzyć jak króliki?
kurwa co za językmaf1 pisze: nie będą się pieprzyć jak króliki?
A co? Miałem napisać "pierdolić"?Kubik pisze:kurwa co za językmaf1 pisze: nie będą się pieprzyć jak króliki?

- WiS
- 6 gwiazdek
Jak już mamy to fachowo rozbierać, to tego związku w ogóle nie ma, jako związku pomiędzy TYLKO dwoma zmiennymi. jest skomplikowańsza, za przeproszeniem, macierz - a w niej czynniki kulturowe, samo bogactwo, ale też sposób powstawania tego bogactwa (telewizor, fura i gotówka z pomocy bezzwrotnej z zewnątrz inaczej wpływa na rozrodczośc, niż te same dobra, wypracowane własnorącz w trudzie i znoju), zaawansowanie cywilizacyjne struktur społecznych, i wiele innych dziwnych elementów.leon pisze: związek między biedą a mnożeniem się jest inny niż myślisz
PS. W kwestii języka - bar obok, tu jest seminarium filozoficzne.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
WiS, mędrkujesz tu a ja parę piw wypiłem. Czy rozumuję dobrze, że w kulutrach biedniejszych, mniej skomercjalizowanych ilość dzieci wynika z konieczności utrzymania rodziny. Większa śmietnelność, krótszy średni czas życia powoduje, że trzeba napłodzić, żeby było co jeść jak już nie będziemy mogli chodzić i pracować w polu?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
maf1 pisze: Ja uważam, choć niektórzy by mnie za to ukamienowali, że nie należy pomagać biednym murzynkom w Afryce. I nie tylko biednym murzynkom ale i wszelkim innym biednym, niedożywionym itd, itp.
oświeć mnie maf o co chodzi w tym zdaniu bo nie rozumiem za bardzo, chodzi o to że jak ktoś nie zdobył sobie jedzenia z różnych powodów to nie powinno mu się dać jeść i niech umiera z głodu ?
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- WiS
- 6 gwiazdek
Chloru, najwyraźniej piwo dobrze ci wpływa na rozumienie procesow społecznych
W pewnym uproszczeniu, ale prawda.
Do "biedniejszych i mniej skomercjalizowanych" dodałbym jeszcze "bardziej ekstensywnych / mniej zorganizowanych / mniej zaawansowanych technicznie"; dziecko (żona lub zony takze!) to po prostu jeden ze "środkow produkcji".
A na ekonomiczny powód wielożeństwa i wielodzietnosci nakłada się potem norma kulturowa, która z potrzeby ekonomicznej wyrasta i ją wzmacnia, czasem działając dłuzej niż istnieje czynnik który ją kiedyś wywołał... i tak się to kręci.
Bieda w tym wszystkim też jest, ale raczej jako skutek, niż przyczyna.
Grzegorz, chodzi (przynajmniej mi
) o to, że lepiej dawać wędkę, niż rybe.

W pewnym uproszczeniu, ale prawda.
Do "biedniejszych i mniej skomercjalizowanych" dodałbym jeszcze "bardziej ekstensywnych / mniej zorganizowanych / mniej zaawansowanych technicznie"; dziecko (żona lub zony takze!) to po prostu jeden ze "środkow produkcji".
A na ekonomiczny powód wielożeństwa i wielodzietnosci nakłada się potem norma kulturowa, która z potrzeby ekonomicznej wyrasta i ją wzmacnia, czasem działając dłuzej niż istnieje czynnik który ją kiedyś wywołał... i tak się to kręci.
Bieda w tym wszystkim też jest, ale raczej jako skutek, niż przyczyna.
Grzegorz, chodzi (przynajmniej mi

no i ten splendor: zbawcy narodówWiS pisze:Ależ na tym da się jeszcze więcej zarobićmaf1 pisze: wtedy trzeba będzie dać im jeszcze więcej, a później jeszcze więcej i....

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
A z drugiej strony, co by było gdyby Afryka była bogata i była konkurencją gospodarcza dla Europy. Czy obecne problemy (imigranci, choróbska) są mniejszym złem ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- WiS
- 6 gwiazdek
A! Przypomniałem sobie, że ja przecież coś mniej-więcej o tym szwindlu opowiadałem kiedyś w Twojej obecności w takiej ładnej sali z arrasem na ścianieBarthol pisze: no i ten splendor: zbawcy narodów

Splendor splendorem, najfajniejsza jest jednak mozliwość umieszcania róznych swoich ludzi w strukturach rozprowadzających pomoc oraz korumpowanie miejscowych elit.
No tak jakby. To prawie tak, jakby dawać rybę a nie wędkęGrzegorz pisze:maf1 pisze: Ja uważam, choć niektórzy by mnie za to ukamienowali, że nie należy pomagać biednym murzynkom w Afryce. I nie tylko biednym murzynkom ale i wszelkim innym biednym, niedożywionym itd, itp.
oświeć mnie maf o co chodzi w tym zdaniu bo nie rozumiem za bardzo, chodzi o to że jak ktoś nie zdobył sobie jedzenia z różnych powodów to nie powinno mu się dać jeść i niech umiera z głodu ?

- WiS
- 6 gwiazdek
Kiepsko by było, i moze też dlatego (a nie tylko z doraźnej chciwości) dajemy im ryby (nieświeże...), łamiąc przy okazji te wędki, które sobie jakoś sami dali rade wystrugać...leon pisze: co by było gdyby Afryka była bogata i była konkurencją gospodarcza dla Europy. Czy obecne problemy (imigranci, choróbska) są mniejszym złem ?
Problem w tym, ze do Afryki (i Ameryki łacińskiej, gdzie bajka nie jest identyczna, ale w pewnych elementach podobna) walą teraz transporty ryb, konserw rybnych, wędek i aparatów do głuszenia ryb prądem, plus instruktorzy. A wszystko z napisem made in china, zaś nas (znaczy, "Zachodu" vel "cywilizacji białego człowieka") już malo kto pyta o zdanie i pozwolenie.
My zaś zastanawiamy się (patrz początek wątku), czy nie rzucić w dziabły dotychczasowych zdobyczy naszej cywilizacji oraz przestać grać w to, w co przez wieki wygrywalismy - i ot, tak, wrócić na drzewa i zacząć podziwiać motylki...
Niektóre cywilizacje prekolumbijskie były bardzo pacyfistyczne i miały bardzo rozwiniętą sztukę.
yeapWiS pisze:A! Przypomniałem sobie, że ja przecież coś mniej-więcej o tym szwindlu opowiadałem kiedyś w Twojej obecności w takiej ładnej sali z arrasem na ścianieBarthol pisze: no i ten splendor: zbawcy narodów![]()
Splendor splendorem, najfajniejsza jest jednak mozliwość umieszcania róznych swoich ludzi w strukturach rozprowadzających pomoc oraz korumpowanie miejscowych elit.

Znaczy, czyżby czekała nas jakaś hekatomba w Europie?? W sumie wcale nie musi to być jakaś zbrojna akcja, wystarczy urwać od interentu i leżymy...WiS pisze:
My zaś zastanawiamy się (patrz początek wątku), czy nie rzucić w dziabły dotychczasowych zdobyczy naszej cywilizacji oraz przestać grać w to, w co przez wieki wygrywalismy - i ot, tak, wrócić na drzewa i zacząć podziwiać motylki...
Niektóre cywilizacje prekolumbijskie były bardzo pacyfistyczne i miały bardzo rozwiniętą sztukę.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
nic nam nie trzeba urywać. Z wypłaty ze sprzątania u Chińczyka se nie opłacisz abonamentuBarthol pisze: W sumie wcale nie musi to być jakaś zbrojna akcja, wystarczy urwać od interentu i leżymy...

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Skrót myślowy godny nie wiem kogo. Jakąś znieczulicą tchnęło. Żeby móc utrzymać wędkę to najpierw jednak trzeba coś zjeść. Jak kogoś pobito to się go najpierw opatruje i leczy a dopiero potem uczy samoobrony. itd.maf1 pisze: No tak jakby. To prawie tak, jakby dawać rybę a nie wędkę
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
dlatego takie obrazowe gadanie nie ma sensu. Bo co znaczy dać zjeść i dać wędkęGrzegorz pisze: Skrót myślowy godny nie wiem kogo. Jakąś znieczulicą tchnęło. Żeby móc utrzymać wędkę to najpierw jednak trzeba coś zjeść.

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
No właśnie niektórzy nie gadają tylko działają. A jeśli już gadamy to chciałem tylko od siebie powiedzieć że czasem nie ma alternatywy tzn. alterntatywą nie jest żadna przysłowiowa wędka, poza daniem ludziom pożywienia i wody. Inaczej narażamy ich na śmierć głodową.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz