Olej na jezdni czyli mój... wypadek ;|
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Olej na jezdni czyli mój... wypadek ;|
Nie było ani policji ani straży, bo Ci poszkodowani tego nie zgłosili nigdzie.

Arti, strasznie mi przykro
Szczęście w nieszczęściu, że nikomu nic się nie stało. Uzbrój się w upór i cierpliwość i walcz o swoje. Czym się 

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Arti szukaj odpowiedzialnego za drogę .Oni mają ubezpieczenie OC i na tej podstawie zgłaszasz szkodę.Ja przerabiałem ostatnio akcje z wystającą studzienką,która rozpieprzyła silnik.Była Straż , Policja wszystko udokumentowane.Odszkodowanie wypłacone .
Arti, przyjmij ode mnie i KonSti wyrazy - wiesz czego. Kiepska sprawa
Trzymaj się dzieciaku jakby coś to wiesz gdzie uderzać 

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

- Arti
- 6 gwiazdek
Dzięki wszystkim za dobre słowo.
Poczytałem trochę i wygląda na to, że niestety jestem na straconej pozycji.
Sąd najprawdopodobniej orzeknie moją winę jako sprawcy kolizji (powinienem na taką plamę oleju mieć poprawkę) i dostanę grzywnę w wysokości mandatu (albo i większą?).
Co do odszkodowania z ubezpieczenia zarządcy drogi to w sądzie musiałbym udowodnić im zaniedbania czyli np. fakt, że ten olej był tam od dawna i oni mimo wiedzy o tym nie podjęli działań. Zarządca drogi nie bierze odpowiedzialności za działanie osób trzecich a właśnie tak zakwalifikowane by było to zabrudzenie drogi przez nieznanego sprawcę. No chyba, że dowiedziałbym się, że oni otrzymali wcześniej takie zgłoszenie i nic z nim nie zrobili. Albo, że dzień wcześniej w tym miejscu miała miejsce stłuczka i ktoś po sobie nie posprzątał.
Stracę czas, dużo czasu (mieszkam na co dzień we Wrocławiu a sądzić musiałbym się w Dzierżoniowie) i niestety pieniędzy. Wygląda na to, że to gra nie warta świeczki.
Poczytałem trochę i wygląda na to, że niestety jestem na straconej pozycji.
Sąd najprawdopodobniej orzeknie moją winę jako sprawcy kolizji (powinienem na taką plamę oleju mieć poprawkę) i dostanę grzywnę w wysokości mandatu (albo i większą?).
Co do odszkodowania z ubezpieczenia zarządcy drogi to w sądzie musiałbym udowodnić im zaniedbania czyli np. fakt, że ten olej był tam od dawna i oni mimo wiedzy o tym nie podjęli działań. Zarządca drogi nie bierze odpowiedzialności za działanie osób trzecich a właśnie tak zakwalifikowane by było to zabrudzenie drogi przez nieznanego sprawcę. No chyba, że dowiedziałbym się, że oni otrzymali wcześniej takie zgłoszenie i nic z nim nie zrobili. Albo, że dzień wcześniej w tym miejscu miała miejsce stłuczka i ktoś po sobie nie posprzątał.
Stracę czas, dużo czasu (mieszkam na co dzień we Wrocławiu a sądzić musiałbym się w Dzierżoniowie) i niestety pieniędzy. Wygląda na to, że to gra nie warta świeczki.

Arti pisze: 30 min przede mną taka sama historia wydarzyła się dziewczynie jadącej oplem omegą, która wpadła po obrocie do strumienia 4 m niżej. Świadkowie, uczestnicy zdarzenia, policjanci stwierdzi, że faktycznie plama oleju jest ewidentna. Wezwana straż pożarna również.
A przy jej zdarzeniu były wezwane służby?
Jeżeli tak, to one nie dopełniły obowiązku zabezpieczenia terenu.
Działaj. 3mam kciuki.
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
FUX dobrze gada. Wiadomo, że łatwiej jest kibicować z pozycji fotela, ale jeśli takie zdarzenie miało faktycznie miejsce tuż przed Twoim wypadkiem, to jest to IMHO bardzo konkretny punkt zaczepienia.
- Arti
- 6 gwiazdek
Pisałem wcześniej, że nie były. Dziewczyna posadziła audi w rowie (a nie jak wcześniej pisałem omegę), poszła do domu i przyjechał jej chłopak żeby je stamtąd wyciągać. Żadnej policji, straży, nic.FUX pisze: A przy jej zdarzeniu były wezwane służby?
Jeżeli tak, to one nie dopełniły obowiązku zabezpieczenia terenu.
Działaj. 3mam kciuki.
Straż pożarna nie dostała wcześniej żadnego zgłoszenia nt. rozlanego oleju, pytałem ich o tyn.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Arti, kiepska sprawa kurna 

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Hmm... Administracja Lasow Panstwowych (czy co tam) nie musi byc powiadamiana o walesajacych sie dzikach na drodze, zeby wyplacic ze swojego OC, a i dziura w drodze tez chyba nie musi byc zgloszona, zeby odpowiadal zarzadca za urwane kolo? Zreszta czy odpowiada, czy nie, to mandat sie nie nalezy IMHO. Wspolczuje strat i przezyc.Arti pisze:Podobno zarząd może odpowiadać tylko w momencie kiedy taka plama była zgłaszana wcześniej a oni nic z nią nie zrobili.
Bardzo podobny przypadek:
W pierwszej kolejności należałoby ustalić co to jest za droga i w czyim jest zarządzie. Wówczas należałoby skierować roszczenia odszkodowawcze do zarządcy. Problem w tym, że sądy różnie interpretują zakres odpowiedzialności zarządcy: tzn. czy jest to odpowiedzialność na zasadzie winy czy na zasadzie ryzyka. Do przypisania odpowiedzialności na zasadzie winy niezbędne byłoby wykazanie, że zarządca wiedział o istnieniu tej plamy, ale nie podjął żadnych starań, aby zabezpieczyć niebezpieczne miejsce (np. znak ograniczenia prędkości z informacją o zagrożeniu, środki chemiczne do usunięcia plamy itp.). Bardzo ważne byłoby również ustalenie do ilu i w jakich godzinach doszło w tym miejscu do kolizji drogowych. Jeśli przed Twoją koleżanką było już w tym dniu kilka innych kolizji (mniejszych, większych - bez znaczenia, najlepiej jednak z interwencją policji) to możnaby stawiać tezę, że zarządca wiedział i miał odpowiedni czas, żeby zareagować. Natomiast jeśli zarządca nie miał informacji o tej plamie oleju to pozostaje udowadniać, że odpowiada on na zasadzie ryzyka - a więc wszelkie okoliczności powstałe w samym pasie drogi powodują jego odpowiedzialność. Ze wszystkich znanych mi spraw sądy jednak bardziej opowiadają się za odpowiedzialnością na zasadzie winy. Jak ustalicie zarządce drogi to w pierwszej kolejności wezwijcie go do dobrowolnej zapłaty odszkodowania - w wysokości równej wartości uszkodzenia samochodu. Zarządca musi mieć ubezpieczenie OC, może akurat traficie na dobry dzień i wypłacą co trzeba bez procesowania się. Natomiast co do odpowiedzialności koleżanki za spowodowanie kolizji z innym pojazdem: jej odpowiedzialność będzie zależała od tego czy miała szansę zobaczyć z dostatecznej odległości tą plamę i podjąć stosowny manewr. Jeśli natomiast było to na zakręcie, ona jechała z przepisową prędkością - to w żaden sposób jej winy za zdarzenie przypisać nie wolno. Jeśli policja chciałaby uznać ją za winną - niech absolutnie się nie zgadza i walczy o swoje w sądzie. Przypisanie jej winy niweczy całkowicie możliwość dochodzenia odszkodowania od zarządcy drogi.
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
Olleo, co do zwierząt ,to słyszałem, że nie ALP odpowiada, tylko Koła Łowieckie, ale tylko wtedy, kiedy mają nie wykonany plan odstrzału
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Artiś, wyrazy współczucia, ale i gratulacje, że udalo Ci się nie zrobić w tej sytuacji większego buuum - zakret i otoczenie nie wyglądają na najlepsze miejsce do ćwiczen w poslizgu
W razie czego, mogę spróbować pomóc w zainteresownaiu tematem kogo trzeba...

Pójście na łatwizne, normalka. Jak nikt nie będzie fikal, sąd też tak przyklepie, bo proste, nie wymaga myslenia i sprawa z głowy. ja bym jednak fikał - w porozumieniu z jakimś sensownym prawnikiem i przy wykorzystaniu mediow. Już kiedyś komuś tu radziłem: nic tak nie poprawia elastyczności funkcjonariuszy i urzędników, także sądowych i policyjnych, jak wizyta ekipy z kamerą u nich, albo (jeszcze lepiej) u ich przełozonego.Arti pisze: Policjanci robili wszystko żeby mi za przeproszeniem wjebać mandat i mieć sprawę z głowy, oczywiście '''niedostosowanie prędkości do warunków panujących na jezdni". Oleju nie było widać i nie było szansy go zobaczyć jadąc
W razie czego, mogę spróbować pomóc w zainteresownaiu tematem kogo trzeba...
Te plamy to na rozlany ON wyglądają. Pewnie korek od baku gdzieś na poboczu leży.
Myślę, że warto się awanturować. Kasa, kasą, ale znieczulica urzędnicza jest ogromna.
Najlepiej, żeby ręce i nogi miały święty spokój...
Myślę, że warto się awanturować. Kasa, kasą, ale znieczulica urzędnicza jest ogromna.
Najlepiej, żeby ręce i nogi miały święty spokój...

Dolce far niente 

Atri , do sądu i tak będziesz musiał już iść , mandatu odmówiłeś ( i dobrze ) , teraz sąd będzie ustalał , z jaka prędkością jechałeś , czy miałeś szanse uniknąć wypadku , gdybyś jechał wolniej , to wszystko będzie ustalał biegły . teraz to tylko sprawa w sądzie karnym o nie przyjęcie mandatu
.
A co innego jest sprawa cywilna o odszkodowanie za uszkodzony samochód od zarządu dróg , bez prawnika do sądu cywilnego to nawet nie idź , bo na pewno przegrasz , to nie karny , gdzie sąd wiele rzeczy zrobi za ciebie , w cywilu to ty musisz wszystko podnosić , pilnować terminów itp .
Pogadaj z prawnikiem i się zastanów czy gra warta świeczki
Najważniejsze ,że nic nikomu się nie stało

A co innego jest sprawa cywilna o odszkodowanie za uszkodzony samochód od zarządu dróg , bez prawnika do sądu cywilnego to nawet nie idź , bo na pewno przegrasz , to nie karny , gdzie sąd wiele rzeczy zrobi za ciebie , w cywilu to ty musisz wszystko podnosić , pilnować terminów itp .
Pogadaj z prawnikiem i się zastanów czy gra warta świeczki

Najważniejsze ,że nic nikomu się nie stało

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Arti, o kurde, strasznie szkoda.
Mam nadzieję, że wszystko się dobrze skończy.

To nie ma znaczenia, o ile jechal z przepisowa i dostosowana do warunkow - plamy nie bylo widac, a jasne, ze przy zerowej predkosci, to juz prawie na pewno by wypadku uniknal (no ktos inny by go mogl walnac).Piter 35 pisze: z jaka prędkością jechałeś , czy miałeś szanse uniknąć wypadku , gdybyś jechał wolniej
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Arti,ciężka sprawa i raczej bez szans na pozytywne zakończenie dla Ciebie.
Osiem lat temu kolega rozbił forda na czymś takim właśnie i niestety gówno wywalczył
Przykry wypadek ,wyrazy współczucia.
Osiem lat temu kolega rozbił forda na czymś takim właśnie i niestety gówno wywalczył

Przykry wypadek ,wyrazy współczucia.
Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Arti,
1.jeżeli piszesz, że nie upalałeś, to jestem pierwszy, który "przywali" policmajstrowi, który mówi pierdy o niedostosowaniu. A nawet jak upalałeś to pkt. 2.
2.nie czytaj for i ludzkości nauczonej schylać głowę. To nie Twój problem, że była oliwa. Zarząd dróg czy ktokolwiek jest po to, żeby tego nie było - a jak coś to ma po to ubezpieczenie.
Mogę spokojnie iść pod sąd i za Ciebie poświadczyć jak będzie potrzeba.
1.jeżeli piszesz, że nie upalałeś, to jestem pierwszy, który "przywali" policmajstrowi, który mówi pierdy o niedostosowaniu. A nawet jak upalałeś to pkt. 2.
2.nie czytaj for i ludzkości nauczonej schylać głowę. To nie Twój problem, że była oliwa. Zarząd dróg czy ktokolwiek jest po to, żeby tego nie było - a jak coś to ma po to ubezpieczenie.
Mogę spokojnie iść pod sąd i za Ciebie poświadczyć jak będzie potrzeba.