Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 9 maja 2008, o 09:56

Mnie już Gal przekabacił. Najpierw mi pożyczył swój stary sprzęt. A kiedy się okazało, że tak głupia rzecz jak alternatywne dojazdy z mojego domu do pracy, może mieć wiele różnych, nieznanych mi postaci, przekonałem się do zabawki całkowicie.

Wczoraj zamówiłem sobie najbardziej prostą 250-tkę nuvi. Jak się temat rozwinie, pójdę w wyższe progi.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 maja 2008, o 11:53

Konto usunięte pisze: Wczoraj zamówiłem sobie najbardziej prostą 250-tkę nuvi.

gdzie zamówiłes jeżeli to nie tajemnica ?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 9 maja 2008, o 13:26

esilon pisze: ale wersja W w 1000PLN sie nie mieści , no chyba, że nie wiem, gdzie kupować
250W + GPMapa to około PLN 1050-1100 z tego co się orientuję.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

esilon
6 gwiazdek

Post 9 maja 2008, o 14:31

Gal pisze: około PLN 1050-1100 z tego co się orientuję.

tak własnie jest w Kielcach

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 maja 2008, o 14:39

esilon pisze:
Konto usunięte pisze: Wczoraj zamówiłem sobie najbardziej prostą 250-tkę nuvi.

gdzie zamówiłes jeżeli to nie tajemnica ?
Wiesz co, wziąłem odpaliłem jakieś ceneo czy innego skąpca i znalazłem dobrą cenę. Za wersję bez W to jakieś 600 PLN z dostawą.

esilon
6 gwiazdek

Post 9 maja 2008, o 14:41

Konto usunięte pisze: Za wersję bez W to jakieś 600 PLN z dostawą.

ja jednak chciałbym W a bez W to w sklepie za podobna kwote widziałem, aha za 500cos nuvi200 była :?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 maja 2008, o 14:44

esilon, poczytałem trochę na tych garminowych forach i generalnie to W jest na Wuja ;-) Przynajmniej tak mówią

esilon
6 gwiazdek

Post 9 maja 2008, o 14:45

Konto usunięte pisze: W jest na Wuja

:mrgreen:

ale zawsze to lepiej Widzieć Więcej niż mniej 8-)

esilon
6 gwiazdek

Post 12 maja 2008, o 11:00

bomba cenowa w euroagd wercsja 250W za 800pln brutto :cofee:

hm mhm

esilon
6 gwiazdek

Post 12 maja 2008, o 19:08

nuvi 250 W "ze szczegółowa mapą Polski i Europy" za 799 brutto, miły głos lektorki, początkowo nie byłem pewien czy dobrze wybieram sprzęt który nie ma mozliwości wgrania Automapy (reklamę i renomę ma najlepszą na "ogólnym") ale po testach dzisiejszych stwierdzam:
- mapa garmina jest wery wery okej :!:
- trasa przez drogi gruntowe ( odblokowałem funkcję) rewelka ! całe wahadło na 74 objechałem
- funkcja objazd prawie bez zwlekania wytycza nową dróżkę
- obsługa dla idioty (kupowałem w euroagd) , instrukcja przyda się tylko w przypadku chęci wgrania bajerów

podsumowanie: Galu, pozdrawiam serdecznie 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 maja 2008, o 20:32

Nie ma to jak sobie pójść do sklepu i kupić :-) Ja jeszcze czekam na dostawę ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 12 maja 2008, o 20:42

Konto usunięte pisze: Nie ma to jak sobie pójść do sklepu i kupić

a nosiło mnie juz mocno :oops:

:razz:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 12 maja 2008, o 22:35

Konto usunięte pisze: wybieram sprzęt który nie ma mozliwości wgrania Automapy (reklamę i renomę ma najlepszą na "ogólnym")

a my jadąc w ostatni łykend w góry ostro pokłóciliśmy się z Automapą. start z Wawy meta w okolicach Gorlic, via Katowice. wszystko było dobrze do okolic Bochni. tam stanęliśmy w korku więc "tapnąłem" opcję objazd. pierwsza propozycja softu wskazywała drogę klasy "miedza" czyli gorzej niż leśna przecinka. więc skasowałem objazdy. korek na szczęście się ruszył ("tylko" wypadek, a nie przebudowa) więc raźno do przodu. tyle, że Automapa co chwila "zrzucała" nas z głównej drogi na boki. taki slalom wokół drogi nr.4. co gorsza, prowadząc w zupełnie radosnym kierunku (nie w stronę "celu"). przy trzecim razie wykasowałem całą trasę, wbiłem od nowa i w dodatku wymuszając to, co sugerowała mapa "analogowa". jakoś poszło. ale wpadka mocno wqu... bo to była 8 godzina jazdy i 21.00 a do celu ok. 100km.

do kwestii powrotu podszedłem metodą Garmina. czyli trasę definiujemy i ustalamy w ciepełku, przy kawce, dokładnie wiedząc którędy mamy jechać. wymyśloną trasę wbijamy do GPS.
muszę przyznać, że to podejście się sprawdziło w 200%.

jeśli chodzi o Garmina, to mam zainstalowane Que + freeware'owe mapki gpsmaniaka. pierwsze kontakty z softem są ... ambiwalentne. międzymordzie (interface) zdecydowanie bardziej przyjazny w Automapie (dla mnie). więcej nawet: rany boskie, co za pokrętna filozofia !? natomiast gpsmaniak udostępnia mapy wręcz turystyczne. ze szlakami itp. bezcenne...

uwaga: Que, mapsource i mapy do turystyki są do zdobycia na zasadzie free. oficjalnie. owszem, trzeba wiedzieć jak i gdzie, ale licencja jest for free. żadnego piractwa.

esilon
6 gwiazdek

Post 13 maja 2008, o 08:10

damaz pisze: owszem, trzeba wiedzieć jak i gdzie, ale licencja jest for free. żadnego piractwa.

:razz: :razz: :razz:
a może tak coś na PW :->

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 maja 2008, o 08:48

esilon pisze:
damaz pisze: owszem, trzeba wiedzieć jak i gdzie, ale licencja jest for free. żadnego piractwa.

:razz: :razz: :razz:
a może tak coś na PW :->

http://www.garniak.pl/
http://forum.garmin.pl/
:razz:
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 13 maja 2008, o 10:11

byłem tam ale nieuwaznie czytałem :oops:

FUX, dzieki za linki :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 13 maja 2008, o 19:40

damaz pisze: jeszcze dokładniej:

:mrgreen: no, jest.

a teraz tak, testowłem dzisiaj mape GPMapa 2007.4 i mam wrażenie, że przynajmniej w Kielcach,że w niczym nie jest lepsza od standardowo montowanej City Navigator Europe NT 2008 :cofee:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 maja 2008, o 19:45

esilon pisze:
damaz pisze: jeszcze dokładniej:

:mrgreen: no, jest.

a teraz tak, testowłem dzisiaj mape GPMapa 2007.4 i mam wrażenie, że przynajmniej w Kielcach,że w niczym nie jest lepsza od standardowo montowanej City Navigator Europe NT 2008 :cofee:
Jak se POI swojej chalupy wbileś, to wrociłeś, czy na manowce Cie wyprowadziła?

:oops: :-d
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 maja 2008, o 23:58

esilon pisze: trasa przez drogi gruntowe ( odblokowałem funkcję) rewelka ! całe wahadło na 74 objechałem
Nie musiałeś "odblokowywać" - ta mapa praktycznie nie ma kategoryzacji dróg... Bez względu na to, czy z "omijaj" czy bez - wytycza niemal zawsze te same trasy... :mrgreen:
To jest największa wada tej mapy. Bo pod względem pokrycia sieci dróg to jest to chyba najlepsza mapa Polski. Jak już Garmin dołoży porządną kategoryzację i aktualizację, plany adresowe mniejszych miejscowości i porządne POI to to będzie świetna mapa.
Na razie GPMapa jest w nawigacji dużo lepsza;
- ma lepszą kategoryzację (choć też na pewno nie idealną), ~ 2000 miejscowości z danymi adresowymi i dużo POI.
W Kielcach możesz nie zauważyć różnicy (ale jak z CNE wjedziesz parę razy pod prąd, to zauważysz :mrgreen: ), ale przy planowaniu dłuższych tras po Polsce GPMapa jest naprawdę lepsza (póki co - być może tylko do najbliższej edycji CNE).

GPMapa 5.0 a3 i a4 (i odpowiedniki) nie uwzględniają opcji "omijaj promy" ani nie mają promów zablokowanych na stałe (jak poprzednie wersje).
Nikt nie wie co Imagisowi odbiło...

Co to znaczy dla użytkownika?
Zaopatrz się w rozkłady jazdy wszystkich przepraw promowych w Polsce...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2008, o 00:03

damaz pisze: jeśli chodzi o Garmina, to mam zainstalowane Que + freeware'owe mapki gpsmaniaka. pierwsze kontakty z softem są ... ambiwalentne. międzymordzie (interface) zdecydowanie bardziej przyjazny w Automapie (dla mnie). więcej nawet: rany boskie, co za pokrętna filozofia !? natomiast gpsmaniak udostępnia mapy wręcz turystyczne. ze szlakami itp. bezcenne...
Zainstaluj Garmin Mobile XT.
BTW: Na PC w Garminie używa się ich MapSource'a. Kiedyś, jednocześnie używałem MS i Autoroute. Autoroute było piękne - wszystko znajdowałem intuicyjnie, wszystko było proste i jasne, a MapSource jakiś taki pokrętny... :mrgreen:
Po paru latach z MS obejrzałem sobie ostatnio Autoroute 2007 i westchnąłem "Boże co za prymityw... W tym programie nic się nie da zrobić..." :mrgreen:

Ten program jest najlepszy, którym umiemy się dobrze posługiwać. 8-)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2008, o 00:16 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek

Post 14 maja 2008, o 00:08

Gal pisze: Zainstaluj Garmin Mobile XT.
do nuvi 250 wchodzi?

pojeździłem też na pcPL i lipa w mieście, GP raczej rzondzi :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2008, o 00:26

esilon pisze: do nuvi 250 wchodzi?
To jest aplikacja na PDA (jak i QUE).
esilon pisze: pojeździłem też na pcPL i lipa w mieście, GP raczej rzondzi :mrgreen:
Bo UMP jest dobre tam, gdzie ma dobrych współpracowników - to jest projekt idealistów... 8-)
Zgłoś się do Piotra (Frasuna z Garniaka) albo Alfreda, zarzuć im parę śladów (powiedzą Ci jak włączyć w 2x0 zapis śladu, a może i parę innych rzeczy o Twoim GPSie 8-) 8-) )jak jeszcze dołączy do Ciebie kilku kolegów, to UMP wydmucha w Kielcach każdą mapę komercyjną...
Wszystko co trzeba zrobić, to jeździć jak jeździsz, tyle że z włączonym zapisem śladu i co jakiś czas zrzucić go do PC i wysłać do Piotra.
Jak chciałoby się coś więcej, to UMP w Kielcach będzie o lata świetlne przed innymi mapami (jak jest w mojej okolicy - jest każda dróżka i ścieżka - chyba to robił Piotr).

esilon
6 gwiazdek

Post 14 maja 2008, o 07:45

Konto usunięte pisze: Mnie już Gal przekabacił.
mnie tez i jeszcze mapy mi każe robić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a serio to trza sie będzie dołozyc do pcPL bo w sumie to żadna robota skoro wystarczy jeździć :cofee:

esilon
6 gwiazdek

Post 14 maja 2008, o 22:10

hm byłem dzisiaj w Niemczech i Garmin pokazał 216 a licznikowo było 225 , to, że licznik oszukuje to wiadomo, a jak jest z precyzją wskazań Garmina ?

ODPOWIEDZ