Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Odczytywanie błędów ECU - dyskusja
czajos84, kupilem kabel opisany jako "VAG KKL" - od groma tego na allegro, wiec ciezko mi stwierdzic, ktory na 100% zadziala. Jesli jestes z Trojmiasta, to zapraszam na testy.
T.
T.
dzieki, no mam troche dalekoTummi pisze: kupilem kabel opisany jako "VAG KKL" - od groma tego na allegro, wiec ciezko mi stwierdzic, ktory na 100% zadziala. Jesli jestes z Trojmiasta, to zapraszam na testy.

- rafik555
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witam chciałbym opisać swój problem dotyczący subaru SVX.
Po pierwsze jest to rocznik 1993 i nie ma żadnych wolnych kostek pod kolumną kierowniczą nie mówiąć już o czarnych i zielonych.
Więc nie mam pojęcia jak zdiagnozować to auto. Auto bardzo przerywa i nie chce wchodzić na obroty stało się to nagle.
Check się nie świeci. Raz udało mi się go wkręcić i w przedziale 5 -7 tys obr chodzi normalnie jak się go spuści niżej zaczyna szarpać i spadać z obrotów i gaśnie. Świece nowe platynowe czy ktoś może coś zasugerować ? czy jeśli nie pali się check to komputer może mieć jakiś błąd ?
A i na liście błędów nie widzę błędu modułu zapłonowego więc nawet jeśli moduł padnie to check się nie zapali ?
Bardzo bym prosił o jaką kolwiek pomoc ewentualnie namiar na kogoś kto może coś w tym temacie wiedzieć.
Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi
Po pierwsze jest to rocznik 1993 i nie ma żadnych wolnych kostek pod kolumną kierowniczą nie mówiąć już o czarnych i zielonych.
Więc nie mam pojęcia jak zdiagnozować to auto. Auto bardzo przerywa i nie chce wchodzić na obroty stało się to nagle.
Check się nie świeci. Raz udało mi się go wkręcić i w przedziale 5 -7 tys obr chodzi normalnie jak się go spuści niżej zaczyna szarpać i spadać z obrotów i gaśnie. Świece nowe platynowe czy ktoś może coś zasugerować ? czy jeśli nie pali się check to komputer może mieć jakiś błąd ?
A i na liście błędów nie widzę błędu modułu zapłonowego więc nawet jeśli moduł padnie to check się nie zapali ?
Bardzo bym prosił o jaką kolwiek pomoc ewentualnie namiar na kogoś kto może coś w tym temacie wiedzieć.
Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców
- rafik555
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08
pochodzę z kapracza.
A to współczuję w tym wypadku. (Chociaż super miejscówka tak ogólnie). Może Dzierżoniów?
- rafik555
- 2 gwiazdki
hmm no jest to napewno jakieś rozwiązanie ale napewno kosztowne.
rafik555, sama diagnoza u Marka (MTS Dzierżoniów) nie musi być wcale kosztowna, co więcej: naprawa również, co innego z terminami, ale może tu się coś zmieniło 
edit:
gdybyś się umówił w MTS'ie to daj znać, muszę też tam podjechać, a chętnie zobaczę SVX na żywo

edit:
gdybyś się umówił w MTS'ie to daj znać, muszę też tam podjechać, a chętnie zobaczę SVX na żywo
Witam!
Jak można sprawdzić kod błędu Airbag - Impreza 2.0 N/A 1997r.?
Czy istnieje jakaś instrukcja kasowania błędu - tak jak w przypadku ABS??
Wiem, że było gdzieś na forum ale podane linki już nie działają :(
Z góry dzięki za odp!
Jak można sprawdzić kod błędu Airbag - Impreza 2.0 N/A 1997r.?
Czy istnieje jakaś instrukcja kasowania błędu - tak jak w przypadku ABS??
Wiem, że było gdzieś na forum ale podane linki już nie działają :(
Z góry dzięki za odp!

FOTOGRAFIA ŚLUBNA I NIE TYLKO --> http://www.tomaszmosiadz.pl/ <--
Dyziek, zerknij tutaj:
http://codes.rennacs.com/SRS-Airbag/Jap ... irbags.php
http://codes.rennacs.com/SRS-Airbag/Jap ... irbags.php
mzy, Dzięki, ale właśnie ta stronka nie działa (przynajmniej u mnie) od dłuższego czasu... :(

FOTOGRAFIA ŚLUBNA I NIE TYLKO --> http://www.tomaszmosiadz.pl/ <--
Strona jest, ale jakiś trojan tam tez siedzi i antywirusy odcinają.
pzdr
pzdr
- rafik555
- 2 gwiazdki
Odnośnie tego svx-a problem rozwiązany. Czujnik położenia wałka rozrządu czego niestety check engine nie pokazał.
Auto będziecie mogli obejrzeć w styczniowym numerze miesięcznika TOP GEAR:)
Auto będziecie mogli obejrzeć w styczniowym numerze miesięcznika TOP GEAR:)
Przypomnij jeszczerafik555 pisze: Auto będziecie mogli obejrzeć w styczniowym numerze miesięcznika TOP GEAR:)

-
olsztyniaq1
- 0 gwiazdek
- Auto: legacy kombi r98
Witam mam pytanko mam ostatnio problem ze swoim autem (legacy kombi 2.5 automat) wszedl jak by w tryb awaryjny i nie chce sie krecic silnik wyzej jak 2500obr/min co mozna we wlasnym zakresie z tym zrobic zeby powrocil do stanu normalnego?
- rafik555
- 2 gwiazdki
Silnik chodzi równo ? pali Ci sie check engine ? jakie są objawy przy 2500obr?
Witam
Mam problem, ponieważ wyskakują mi dwa błędy nr 22 - wg listy jest to czujnik spalania stukowego, ale jest jeszcze jeden nr 53, na liście już niestety go nie ma.
Dla woli wyjaśnienia , auto porusza się "normalnie", w czasie jazdy - po dłuższej chwili (tj. po około 30 minutach) zapala się (i nie gaśnie) check engine. Po ponownym uruchomieniu nie zapala się już kontrolka.
Mam problem, ponieważ wyskakują mi dwa błędy nr 22 - wg listy jest to czujnik spalania stukowego, ale jest jeszcze jeden nr 53, na liście już niestety go nie ma.
Dla woli wyjaśnienia , auto porusza się "normalnie", w czasie jazdy - po dłuższej chwili (tj. po około 30 minutach) zapala się (i nie gaśnie) check engine. Po ponownym uruchomieniu nie zapala się już kontrolka.
joopjoop, 53 to pompa paliwa (już dodałem do listy). Któryś z tych błędów może być stary. Skasuj je, poczekaj aż check się znowu pojawi i odczytaj znowu, będziesz miał pewność co to.
Witajcie w moim RA wyskoczył błąd nr 45 Cewka wydatku ciśnienia (turbo) / Obwód czujnika ciśnienia atmosferycznego (wolnossące)
Auto już jeździło normalnie, ale ostatnio parę razy zdarzyło się coś jakby boostcut. W tym momencie zapala się kontrolka check engine. Po sprawdzeniu wyskakuje błąd 45.
Co może być przyczyną błędu?
Dodam że do tej pory doładowanie było ok.0,6 bara (prawdopodobnie z powodu nieszczelności w kolektorze wydechowym). Teraz przy zimniejszym powietrzu jest nawet 0,8-0,9 bara.
Auto już jeździło normalnie, ale ostatnio parę razy zdarzyło się coś jakby boostcut. W tym momencie zapala się kontrolka check engine. Po sprawdzeniu wyskakuje błąd 45.
Co może być przyczyną błędu?
Dodam że do tej pory doładowanie było ok.0,6 bara (prawdopodobnie z powodu nieszczelności w kolektorze wydechowym). Teraz przy zimniejszym powietrzu jest nawet 0,8-0,9 bara.
jano86, opis błędu "Cewka wydatku ciśnienia" dotyczy tylko Subaru z automatyczną skrzynią biegów.
W przypadku Twojego samochodu ECU kodem 45 sygnalizuje awarię MAP sensora. ALE!
Sprawdź no Waćpan przewód oznaczony nr 2 (czy jest szczelny, nie jest uszkodzony, etc):

W przypadku Twojego samochodu ECU kodem 45 sygnalizuje awarię MAP sensora. ALE!
Sprawdź no Waćpan przewód oznaczony nr 2 (czy jest szczelny, nie jest uszkodzony, etc):

Witam
A jeśli chodzi o czujnik spalania stukowego, to nie można jakiegoś zamiennika zastosować (wyskakuje przerwa/zwarcie)?
Numer błędu 53, z tego co się dowiedziałem (w moim przypadku) - rzecz pewna na 100% - to nie jest pompa paliwa , a błąd immobilizera, znaczy się z kluczyka wypadła "czarna kostka" i auto nie chciało się uruchomić.Bergen pisze:joopjoop, 53 to pompa paliwa (już dodałem do listy). Któryś z tych błędów może być stary. Skasuj je, poczekaj aż check się znowu pojawi i odczytaj znowu, będziesz miał pewność co to.
A jeśli chodzi o czujnik spalania stukowego, to nie można jakiegoś zamiennika zastosować (wyskakuje przerwa/zwarcie)?
joopjoop, dzięki serdeczne za cynk, dodam do listy.
Co do czujnika, to nie słyszałem o zamiennikach, ale możesz wstawić rezystor, jeśli wiesz co robisz.
Co do czujnika, to nie słyszałem o zamiennikach, ale możesz wstawić rezystor, jeśli wiesz co robisz.
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
Hej panowie
po zimie pewnego dnia (co ciekawe w pierwszy cieply dzień jakoś w lutym) powitał mnie chceck przy wyjezdzaniu z garagu. odpalilem jescze raz, dalej. hm. Reset, odlaczam akumulator. probuje jeszcze raz. po 2 sek po odpaleniu znowu... mowie no fajnie, cos sie sra
auto bylo potrzebne wiec, nie mialem wyjscia-jade.
Cofam z pod garagu i czek zamrugał (tak jakby cos nie stykało) z 3-4 razy. Mowie ,a cwaniaczku ,po zimie Ci cos nie styka
Ostatnio pojawia sie czesto, głownie na zimnym aucie, dzis juz na srednio zagrzanym, dlatego wymrugałem błedy.
I tu prośba do was o pomoc- nie potrafie wyróznić mrugów długich i krótkich!
dla mnie wszystkie są krótkie
łopatologicznie spróbuje opisać
1-mrugniecie
_-przerwa
1_1_1,1
1_1,1
dłuzsza przerwa
1_1_1,1
1_1,1
Domyslam sie ze pierwsze mrugniecie to początek sekwencji ,ale dalej wyglada że kod jest dwa razy powtórzony.
Niestety pieerwszy raz to robie wiec zielony jestem
Wynikało by że to kod 21
prosze o pomoc i pozdrawiam
Edit, wiecie co- ide na doł nagram filmik
edit2: dobra juz umiem odróznić, zglupiałem bo kod jest powtarzany 2 razy
Link: http://www.youtube.com/watch?v=KUwS4YutH4k
czy wg poradnika (krótkie=dziesiatki) to kod 21?
po zimie pewnego dnia (co ciekawe w pierwszy cieply dzień jakoś w lutym) powitał mnie chceck przy wyjezdzaniu z garagu. odpalilem jescze raz, dalej. hm. Reset, odlaczam akumulator. probuje jeszcze raz. po 2 sek po odpaleniu znowu... mowie no fajnie, cos sie sra

Cofam z pod garagu i czek zamrugał (tak jakby cos nie stykało) z 3-4 razy. Mowie ,a cwaniaczku ,po zimie Ci cos nie styka

Ostatnio pojawia sie czesto, głownie na zimnym aucie, dzis juz na srednio zagrzanym, dlatego wymrugałem błedy.
I tu prośba do was o pomoc- nie potrafie wyróznić mrugów długich i krótkich!

łopatologicznie spróbuje opisać
1-mrugniecie
_-przerwa
1_1_1,1
1_1,1
dłuzsza przerwa
1_1_1,1
1_1,1
Domyslam sie ze pierwsze mrugniecie to początek sekwencji ,ale dalej wyglada że kod jest dwa razy powtórzony.
Niestety pieerwszy raz to robie wiec zielony jestem

Wynikało by że to kod 21
prosze o pomoc i pozdrawiam
Edit, wiecie co- ide na doł nagram filmik

edit2: dobra juz umiem odróznić, zglupiałem bo kod jest powtarzany 2 razy
Link: http://www.youtube.com/watch?v=KUwS4YutH4k
czy wg poradnika (krótkie=dziesiatki) to kod 21?

- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
Chyba sie nie dowiem
W poradniku jest na odwrót, i nie wiem które dziesiątki ,a które jednosci.
e-ehm..
W poradniku jest na odwrót, i nie wiem które dziesiątki ,a które jednosci.
Wg. scoobypedii wpierw dziesiatki,potem jednosci- krótkie mrugnięcia ("kropki") to pierwsza cyfra kodu (od prawej)
- długie mrugnięcia ("kreski") to druga cyfra kodu (dziesiątki)
- na przykład taki kod: _ _ . . . oznacza liczbę 23.