Witam.
Czy w Legacy Diesel jest możliwość regulacji sprzęgła? Sprzęgło bierze bardzo nisko, czyli natychmiast przy puszczaniu i chciałbym to zmienić bo boję się, że nie jest to zbyt zdrowe dla auta.
I jeszcze jedno, nie mam możliwości porównania jak to jest w innym identycznym aucie, ale porównując z np. z Dacią Logan, to w moim Legacy sprzęgło wciska się niesamowicie ciężko. Właśnie po przejażdżce Loganem zauważyłem tą różnicę. Czy "ten typ tak ma" czy to tylko przypadłość mojego auta?
regulacja sprzęgła Legacy Diesel
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Re: regulacja sprzęgła Legacy Diesel
Regulacji chyba nie ma.
Tak,sprzęgło bierze nisko (pzrynajmniej to znak ,że nie przypalone
)
Tak chodzi ciężko .
Tak,sprzęgło bierze nisko (pzrynajmniej to znak ,że nie przypalone

Tak chodzi ciężko .
Jest regulacja skoku jałowego pedału - jeżeli jest źle wyregulowany to sprzęgło może brać za nisko - można to sprawdzić, jeżeli jest dobrze to ten typ tak ma. Ekstremalnie twardy pedał może być oznaką problemu z dociskiem.
Proszę o decydujący głos w sprawie (mamy: jeden głos - nie ma regulacji i jeden że jest regulacja)
. Wydaje mi się jednak, że "kiedyś" sprzęgło brało wyżej.

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
kobalt, napisałem chyba bo kiedyś na kropce ktoś coś takiego napisał , ale z Azraelem, nie będę się spierał
.

Niema regulacji sprzęgła jako takiego - jest regulowane automatycznie, ale jest regulacja skoku jałowego pedału - to jest trochę powiązane.
Jako że nie jestem "z branży" wolę się upewnić, że: można spowodować, że sprzęgło będzie brało wyżej. Tak?
Nie bedzie brało wyej bo to jest regulacja skoku jałowego czyli momentu w którym docisk nie jest przyatakowany przez wysprzeglik. W hydraulicznych układach sprzęgła nie ma regulacji, nastepuje ona autoamatycznie przez wysuniecie trzpienia siłownika łapy
Centrum-Subaru
Odpowiedzi jakich udzielono mi w serwisie:
- nie ma regulacji, nie będzie brało wyżej
- to, że sprzęgło bierze bardzo nisko jest oznaką jego zużycia i kwalifikuje się do wymiany.
Swoją drogą to wytrzymałość sprzęgła faktycznie jest skandalicznie mała. Na co dzień auto użytkuje moja żona, która jeździ bardzo delikatnie, a symptomy zużycia pojawiły się już po 50k km.
- nie ma regulacji, nie będzie brało wyżej
- to, że sprzęgło bierze bardzo nisko jest oznaką jego zużycia i kwalifikuje się do wymiany.
Swoją drogą to wytrzymałość sprzęgła faktycznie jest skandalicznie mała. Na co dzień auto użytkuje moja żona, która jeździ bardzo delikatnie, a symptomy zużycia pojawiły się już po 50k km.