Czym tak naprawdę jest samochód sportowy?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Czym tak naprawdę jest samochód sportowy?

Post 14 maja 2008, o 07:50

Witam
Od kilku dni prowadzę, z samym sobą dywagacje na temat definicji, pojęcia "sportowy samochód"? Przez wielu to określenie jest nadużywane i nie rozumiane, mianowicie, czy możliwa jest ewolucja samochodu? Czy tak naprawdę z niczego można zrobić wszystko? Czy maluch z silnikiem hayabusy, lepszym heblem i oponami od Vipera jest już autem sportowy? Czy auto z miękkim dachem może być sportowe? W gruncie rzeczy, gdzie kończy się linia pomiędzy pojęciem sportowy, a wyścigowy, czy rajdowy? Poniżej linki znalezione w wikipedii. Tak naprawdę jakie są nasze auta sportowe, wyścigowe, czy po prostu "zwykłe" :?:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Samoch%C3%B3d_sportowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Samoch%C3% ... 5%9Bcigowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Samoch%C3%B3d_rajdowy

Sorry jeśli to głupi temat, ale mnie to ciekawi. Chciałem napisać ten wątek na starym forum, jakoś nie mogę się przyzwyczaić do nowego czyt. tego, aczkolwiek nie mogę już zdzierżyć nie których osób i idiotyzmów jakie tam wypisują

Akuro Kazuyoshi
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Czym tak naprawdę jest samochód sportowy?

Post 14 maja 2008, o 15:17

IMHO wikipedia opisuje to w miarę zgodnie z intuicją. Samochód sportowy, to auto fabryczne, ale z zapędami do szybkiej jazdy z definicji. Nieco lanserski w założeniu. Broń Boże nie używa się go w sporcie i to jest chyba główne nadużycie pojęcia. Wyścigowy, to samochód specjalnej konstrukcji, skonstruowany tylko do sportowych wyścigów. A rajdowy, to zwykły fabryczny dupowóz (choćby taki citroen saxo :razz: ) wzmocniony do udziału w rajdach.

Maluch z dodatkami to jakaś odmiana stuningowana. Aczkolwiek jeśli by go już koniecznie klasyfikować, to chyba najbliżej mu do rajdówki.

Co Ty tam piszesz huzar105 tymi małymi? Człowiek niedowidzący, a Ty go zmuszasz do gimnastyki ;-)

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 14 maja 2008, o 15:37

Konto usunięte pisze: Co Ty tam piszesz huzar105 tymi małymi? Człowiek niedowidzący, a Ty go zmuszasz do gimnastyki ;-)
Jak używasz Firefoxa, to ctrl i + powiększa tekst. Jak nie używasz Firefoxa, to zacznij ;)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 14 maja 2008, o 16:03

Konto usunięte pisze: Co Ty tam piszesz huzar105 tymi małymi? Człowiek niedowidzący, a Ty go zmuszasz do gimnastyki ;-)

A to później na forum jest opinia, że to niby JA jestem złośliwy. :roll: huzar po prostu nie jest sportowy i dlatego potrzebował więcej niż niektózy czasu aby dość do pewnych przemyśleń. Jakiś ty niewyrozumiały, wstydź się Fido :!: A fe!

Konto usunięte pisze: Samochód sportowy (...) Nieco lanserski w założeniu. Broń Boże nie używa się go w sporcie
To po cholerę facetowi lanserski samochód, jak nie do sportu? Do oparcia na nim małżeństwa?!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 maja 2008, o 16:06

EterycznyŻołądź pisze:
Konto usunięte napisał(a):Samochód sportowy (...) Nieco lanserski w założeniu. Broń Boże nie używa się go w sporcie

To po cholerę facetowi lanserski samochód, jak nie do sportu? Do oparcia na nim małżeństwa?!

Do rwania lachonów ;-) Taki duży i nie wie :razz:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=Z3N0EdD5m4E

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 14 maja 2008, o 16:25

Konto usunięte, to to nie jest sport?! :?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 maja 2008, o 18:41

EterycznyŻołądź pisze: Do oparcia na nim małżeństwa?!
cos mi sie wydaje, ze w niektorych przypadkach tak :mrgreen:
bo poniewaz
Konto usunięte pisze: do rwania lachonów ;-) Taki duży i nie wie :razz:

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru

Post 14 maja 2008, o 21:09

Konto usunięte pisze: A rajdowy, to zwykły fabryczny dupowóz
A impreza spec C?
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 14 maja 2008, o 21:13

Remek chciałeś zobaczyć jak wygląda twoje autko z czymś dużym na zadku :?:
To proszę : http://cgi.ebay.fr/subaru-impreza-wrx-2 ... dZViewItem

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 14 maja 2008, o 21:47

Hmmm...
samochód sportowy....
ostatnio robi karierę literka X. był film 3xX, są czapeczki Xtreme są narty (zwykłe) ale w nazwie mające X jest nawet Nissan X-trial (zgadnijcie, skąd te X) itd. w świecie komputerów taką samą rolę spełnia "pro". jakaś nazwia programu Pro. edyszyn (łącznie z grami). i to są właśnie samochody sportowe. one NA PRAWDĘ różnią się trochę od "zwykłych". ale sportu (motorowego) lepiej w nich nie uprawiać.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 29 maja 2008, o 03:48

huzar105 pisze: Chciałem napisać ten wątek na starym forum, jakoś nie mogę się przyzwyczaić do nowego czyt. tego, aczkolwiek nie mogę już zdzierżyć nie których osób i idiotyzmów jakie tam wypisują
damaz pisze: ostatnio robi karierę literka X
Ja noszę ubrania XL, albo XXL :mrgreen: :razz:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 29 maja 2008, o 10:28

to jesteś taki sportowiec specjalny. zaraz, jak oni się nazywali ...

a już wiem:

X-MEN

:lol:

ODPOWIEDZ