Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
niuniek
4 gwiazdki
Auto: impka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 11 paź 2011, o 17:05

I obyś sam nie jechał nagrywając całą sytuację, bo jeszcze ty mandat dostaniesz ;)

Obrazek

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 11 paź 2011, o 17:20

niuniek pisze:I obyś sam nie jechał nagrywając całą sytuację, bo jeszcze ty mandat dostaniesz ;)
A próbował ktoś takiego cuda ?
http://detektywistyczny.sklep.pl/catego ... amera.html

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 paź 2011, o 17:39

Proba "przypierdolenia w drzwi" to nie jest eskalacja agresji?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Kubik
4 gwiazdki

Re:

Post 11 paź 2011, o 17:51

Chloru pisze:Proba "przypierdolenia w drzwi" to nie jest eskalacja agresji?
A ty byś się zatrzymał go przekonać ? :o
Na wąskiej drodze ktoś się zatrzymuje i otwiera drzwi busa i zostawia wąską lukę , w środku siedzi kilku robotników z narzedziami , a ty się zatrzymujesz na odludziu i tłumaczysz że źle zrobili :-( :lol:
Ja tylko zapytałem czy koło szkoły ich dzieci też tak jeżdżą . O jakiej eskalacji piszesz , przecież potem milczałem , bo dyskusja nie miała sensu . Może moje milczenie ich nakręciło . Już zamówiłem te okulary z kamerą :thumb: :whistle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 11 paź 2011, o 18:13

Kubik pisze: Zatrzymali się ci z busa i otworzyli drzwi a ja na sygnał i gazu . Postanowiłem że w te drzwi mu przypierdole . W ostatniej chwili zamknęli . :wall:

Kubik Twój opis wskazuje, że chciałeś to zrobić _celowo_ i z pełną premedytacją. Do tego użyte emotki sugerują, że jesteś nieszczęśliwy bo nie trafiłeś.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 11 paź 2011, o 18:25

Chloru, ojtam, czepiasz się, ja chłopa rozumiem.

Za PRL była taka niesławna instytucja jak ORMO, a w niej niezależna jednostka pod nazwą Społeczni Inspektorzy Ruchu Drogowego. Z lizakiem i bloczkiem mandatowym... cóz, dziś trzebaby do tego dodawać jeszcze glocka i umiejetnosć jego sprawnej obsługi w razie czego, ale zawszeć byłoby to lepsze, niż połajanki przez CB.
Bo ja nie mam CB... :whistle:

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 18:29

Chloru pisze:
Kubik pisze: Zatrzymali się ci z busa i otworzyli drzwi a ja na sygnał i gazu . Postanowiłem że w te drzwi mu przypierdole . W ostatniej chwili zamknęli . :wall:

Kubik Twój opis wskazuje, że chciałeś to zrobić _celowo_ i z pełną premedytacją. Do tego użyte emotki sugerują, że jesteś nieszczęśliwy bo nie trafiłeś.
Trochę się czepiasz . Ominąłem z ryzykiem że polecę do rowu .
W aucie byłem tylko ja i kobieta zabrana z promu . Skoro jesteś taki mądry to daj receptę .
Mogłem milczeć na samym poczatku .
Skoro zwróciłem uwagę to potem milczałem i sfrustrowani goście sami sie nakręcali .
Powinienem stanąć na drodze i poczekać aż mi goście wytłumaczą że nie powinienem się odzywać ? :o
Wyobraź sobie teraz mazurską aleję z kasztanami po obu stronach wąskiej drogi i auto z otwieranymi drzwiami :wall:

Co powinienem zrobić ? Ja sam v sześciu robotników z narzedziami :idea: Pogadać z nimi :-(

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 paź 2011, o 18:35

WiS pisze: Bo ja nie mam CB...
Aj, aj; ile Cię ciekawych treści omija... :lol:
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 18:38

Kubik, czepiam się bo nie napisałeś nic na początku o wąskiej drodze, rowie i całej sytuacji. Wyraziłeś tylko swoje uczucia, które na pokojowe nie wyglądały.

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 18:49

Chloru pisze:Kubik, czepiam się bo nie napisałeś nic na początku o wąskiej drodze, rowie i całej sytuacji. Wyraziłeś tylko swoje uczucia, które na pokojowe nie wyglądały.
Ok .
Po prostu moja uwaga wywołała groźną sytuację . Oczywiście zawsze można się odwrócić od draństwa na drodze czy innej sytuacji .
Zakładam że my jeździmy poprawnie i nie stwarzamy takich zagrożeń obok bawiących się naszych dzieci .
Jutro dotrze do mnie kamera z okularami . :thumb:
A byłem gotów na przywalenie a nie zatrzymanie to fakt :x

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 11 paź 2011, o 19:45

WiS pisze: Za PRL była taka niesławna instytucja jak ORMO, a w niej niezależna jednostka pod nazwą Społeczni Inspektorzy Ruchu Drogowego. Z lizakiem i bloczkiem mandatowym...
I szerzysz nieprawdziwe informacje. Byli i owszem Społeczni Inspektorzy Ruchu Drogowego, byli też członkowie ORMO d/s Ruchu Drogowego. Ani jedni ani drudzy nie mieli bloczków mandatowych. Wiem co mówię, w końcu w Policji Drogowej ładnych parę lat przepracowałem ;-)

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 20:01

maf1 pisze:
WiS pisze: Za PRL była taka niesławna instytucja jak ORMO, a w niej niezależna jednostka pod nazwą Społeczni Inspektorzy Ruchu Drogowego. Z lizakiem i bloczkiem mandatowym...
I szerzysz nieprawdziwe informacje. Byli i owszem Społeczni Inspektorzy Ruchu Drogowego, byli też członkowie ORMO d/s Ruchu Drogowego. Ani jedni ani drudzy nie mieli bloczków mandatowych. Wiem co mówię, w końcu w Policji Drogowej ładnych parę lat przepracowałem ;-)
Chyba masz rację z tymi bloczkami .
Mój szef miał bloczek dla łamiących przepisy wędkarskie . Potem to zlikwidowali jak weszła ustawa o ochronie danych . Tak naprawdę to każdemu wędkarzowi jest za co wystawić mandat . U mnie na wsi było chyba 12 ormowców . Każdy się tłumaczył że go na siłę wpisali :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 20:04

maf1 pisze: w końcu w Policji Drogowej ładnych parę lat przepracowałem
A ja mówię o czasach Milicji, ale się nie sprzeczam - znam rzecz z drugiej reki, mogło mi się pokiełbasić. Niemniej, sam lizak (ten byl na pewno!) i mozliwość przytrzymania winowajcy do czasu przyjazdu wezwanego patrolu... Nie, w tamtych czasach, bez komórek? Jednak jakaś forma karania na miejscu musiała być - skierowanie do kolegium? Nie wiem, ale Ty sobie może przypomnisz ;-)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 20:11

WiS pisze: Jednak jakaś forma karania na miejscu musiała być
może spuszczanie powietrza z opon?

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 20:19

Jakbycito? Zaszczytną służbę rozpocząłem w 1978 roku. A ORMO zlikwidowano jeszcze przed wejściem ustawy o Policji (chyba).
Fakt, "lizaki" mieli i jedni i drudzy. Różnili się tylko zakresem reagowania na wykroczenia. Członkowie d/s mogli reagować na wykroczenia woźniców, pieszych i rowerzystów. Inspektorzy do zmotoryzowanych uczestników ruchu drogowego. Pamiętam, że coś tam jeszcze było o udziale funkcjonariusza ale nie pamiętam a nie chce mi się szukać. Pamiętam jedynie, że z indywidualnych akcji tych Panów to była jedna wielka qpa. Pisali oni bowiem notatki służbowe ze zdarzenia a później trzeba było to wyjaśniać :wall:

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 20:23

WiS pisze: A ja mówię o czasach Milicji, ale się nie sprzeczam
Ale w czasach policji nie było ormo .
Ojciec mi opowiadał , że kiedyś furmanką wieźli węgiel pijani z sasiadem . Ormowiec zrobił wniosek na kolegium . Potem ten ormowiec był przewodniczącym składu orzekającego .
Brat pracował przy budowie elektrowni atomowej w Kurczatowie i dostawał równowartość 200 dolców . Przywoził oczywiście złoto . Dostal wezwanie na milicję aby wyjaśnić handel . Przesłuchiwał go sąsiad , co był ormowcem i kimś jeszcze bo już na bank był I sekretarzem PZPR w powiecie .
To były mroczne czasy :x

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 20:28

maf1, no czyli się zgadza, społeczny Inspektor mógł zhaltować zmotoryzowanego i utruć mu zycie... a ze zawodowi funkcjonariusze mieli z tym potem dodatkową robotę, to ja przepraszam, już nie mój problem :evilgrin:
Tak serio, to pamiętam też, ze był to dla Panow z Towarzystwa (wyżsi urzędnicy, dziennikarze, artyści, działacze A-Klubów) sposób nie tyle na wychowywanie innych, ale na bezkarne jeżdżenie po kielichu i/lub z prędkościami wyższymi niż dopuszczalne. Ale w takim wypadku jak opisany wyżej, byłoby w sam raz. Szczególnie w erze telefonow komórkowych 8-)
Kubik pisze: To były mroczne czasy
Wiem. I za szczeniackie próby ich odmrocznienia parę razy wziąłem w ryj od SB i ZOMO. Co nie przeszkadza mi, z perspektywy dwóch dekad, dostrzegać atrakcyjności pewnych rozwiązań szczegółowych ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 11 paź 2011, o 20:34

nie wywołujcie wilka z lasu bo w naszym społeczeństwie zaraz by się znalazło mnóstwo kandydatów na ormowców/
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 20:35

WiS pisze: maf1, no czyli się zgadza, społeczny Inspektor mógł zhaltować zmotoryzowanego i utruć mu zycie... a ze zawodowi funkcjonariusze mieli z tym potem dodatkową robotę, to ja przepraszam, już nie mój problem :evilgrin:
Tak właśnie było .
Jak przyjechał Gorbaczow do Polski , to mój kolega nie zatrzymał się na znaki takiego inspektora i przejechał na drugą stronę ulicy do swojej bramy . Wpadli za nim dwaj tacy klowni i zatrzymali w kajdankach . Potem przyszło MO i rozkuło . Kolega dostał jakąś karę i zabrali prawko na rok . Kolega był taksiarzem ;-(

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 20:37

WiS pisze:maf1, no czyli się zgadza, społeczny Inspektor mógł zhaltować zmotoryzowanego i utruć mu zycie... a ze zawodowi funkcjonariusze mieli z tym potem dodatkową robotę, to ja przepraszam, już nie mój problem :evilgrin:
Wiem. I do nikogo nie mam o to pretensji.

[

No wiesz, kiedyś byli, teraz są. Sprawiedliwości nie było, nie ma i nie będzie.

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 20:42

Ten sąsiad co przesłuchiwał mojego brata , to miał trzech synów . Wszyscy służyli w ZOMO . :o Skończyli zawodówki z nawet dobrymi stopniami . Jak zrobili ustawę o policji to oni zostali policjantami . Zmusili ich do skończenia średniej szkoły ale nie musieli robić matury . Mieli do wyboru , skończyć szkołę albo wynocha . Stworzyli dla nich nawet szkoły specjalne .

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 20:44

W tamtych czasach ZOMO było zastępczą służbą zamiast wojska .
brrrrrry :idea: Dopiero na poczatku lat 90 pozmieniali :thumb:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 paź 2011, o 20:45

Obowiązek średniego wykształcenia był jeszcze w milicji. Tylko może trochę lżej do tego podchodzono. Niektórzy z moich kolegów "robili" to średnie wykształcenie nawet kilkanaście lat :wall: :lol: Ale zrobili :thumb:

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 20:49

maf1, Ale przyjmowali warunkowo , że zrobią . W milicji nie było konieczności posiadania średniego .
Wielu zrobiło tak że poszli do wojska na zawodowego i dostali plutonowego . Potem przenosili sie do MO i zachowywali stopień . Jak poszli od razu do MO to po szkoleniu dostali kaprala . Warto było ?

Kubik
4 gwiazdki

Post 11 paź 2011, o 20:49

maf1,
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 20:50 przez Kubik, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ