Kilogram prądu poproszę ...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Kilogram prądu poproszę ...

Post 12 paź 2011, o 09:25

Był u mnie ostatnio jeden pan ,który oferował możliwość obniżenia rachunków za prąd o około 15-20 % jeżeli podpiszę umowę z jedną firm(RWE,STOEN itd.). Tłumaczył ,że podpisując taką umowę zostanę przydzielony do jakiejś większej grupy odbiorców i dzięki temu mogę zaoszczędzić wspomniane 15-20 %. Przy moim zużyciu w firmie jest to już jakaś niezła oszczędność ale... gdzie jest haczyk :? .
Poszedłem więc do PGE-ru z pytaniem czy może oni są w stanie coś rozsądnego zaproponować ,żeby zatrzymać klienta. Oczywiście mamy teraz fajną promocję polegającą na tym ,że podpisuje pan aneks ,który wiąże nas do końca 2012 r. a wzamian PGEr nie podniesie mi ceny prądu przez ten czas :wall: . Po głebokim :giggle: namyśle podziekowałem za ofertę.

I teraz pytanie .
Czy ktoś przerabiał coś podobnego i czy faktycznie podpisując taką umowę faktycznie jest możliwa obniżka rachunków ?. Prąd nadal dostarczał będzie PGE tylko będzie kupowany od innej firmy :? :roll: . Gdzies mi się obiło o uszy ,że w takiej sytuacji PGE potrafi podnieść opłaty za przesył i cała oszczędność idzie w ....

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Kilogram prądu poproszę ...

Post 12 paź 2011, o 11:29

nie znam się, ale przeliczałem sobie na potrzeby domowe na kalkulatorze w http://www.totalmoney.pl/energia (to przykład, widziałem że wujek G wyrzuca wiele linków)
Na pierwszy rzut oka - oszczędności rzędu 20-25% (ale nie na zmianie operatora tylko taryfy, na operatorze - kilka złotych max).
Ale po uwzględnieniu godzin w jakich zużywam prąd - już nie było niespodzianki. Praktycznie wszyscy oferowali podobne warunki, o ile wierzyć kalkulatorowi, a zmiana taryfy kosztowałaby mnie jakieś 30% więcej :-/ .

Opłat za przesył PGE chyba nie może zmienić indywidualnie... ale jak wspomniałem: nie opierałbym się na tej opinii.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 12 paź 2011, o 20:52

Czyli będzie jak swego czasu na rynek telekomunikacyjny weszło Tele2 i masa ludzi się tam przeniosła,po czym się okazało, że w sumie to wychodzi na jedno.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 12 paź 2011, o 21:50

Z tą konkurencją to jakoś mi się wierzyć nie chce, ceny są regulowane urzędowo a ich znaczną część stanowią podatki i akcyza. Marża do podziału z klientem chyba nie jest taka wielka.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 12 paź 2011, o 22:03

inquiz pisze:Z tą konkurencją to jakoś mi się wierzyć nie chce, ceny są regulowane urzędowo a ich znaczną część stanowią podatki i akcyza. Marża do podziału z klientem chyba nie jest taka wielka.
Zgadza się .Jest podział na taryfy i konkurencja proponuję niższą taryfę . Generalnie skupiają się na większych odbiorcach bo przy większym zużyciu są w stanie taka taryfę zaproponować. Jeśli chodzi o PGE to tam czas stoi w miejscu ,są monopolistami i maja w d... klienta (przynajmniej tak to wyglada u mnie)

ODPOWIEDZ