Nawigacja - temat wałkowany
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Nawigacja - temat wałkowany
esilon, wyliczenie z pozycji GPS powinno być raczej dokładne.
Widzisz, miałem obejrzeć sobie dzisiaj to Twoje ustrojstwo i z wrażenia zapomniałem.
Widzisz, miałem obejrzeć sobie dzisiaj to Twoje ustrojstwo i z wrażenia zapomniałem.
czarne jest piękne...
Pewnie ze 3 nawigacje jednocześnie trzeba by bylo podpiąć.
Tak, jak z termometrami....
Tak, jak z termometrami....

Dolce far niente 

Gal pisze:Zainstaluj Garmin Mobile XT.
ależ ty namawiasz do złego.

Mobile XT nie ma wersji free. jest licencjonowane lub ...
a nasza mała rodzina sporo zawdzięcza prawom autorskim, więc w ramach solidarności staramy się je respektować.
staramy się.
tak jak znaki drogowe. nie bezkrytycznie.

damaz, ale czy Gal namawiał do instalowania pirackiej kopii?

czarne jest piękne...
nie, no skąd. ja zrozumiałem "testowej".

edit: ja już jestem szczęśliwym (w miarę) posiadaczem Automapy. żeby zanabyć kolejną nawigację musiałbym rzeczywiście ją mocno przetestować i w tych testach musiałaby wypaść duuuuuużo lepiej niż Automapa. stąd interpretacja propozycji Gal'a
ale my tu sami swoi. zawiłych kwestii autorskich nie warto aż tak drążyć w tak miłym gronie.

edit: ja już jestem szczęśliwym (w miarę) posiadaczem Automapy. żeby zanabyć kolejną nawigację musiałbym rzeczywiście ją mocno przetestować i w tych testach musiałaby wypaść duuuuuużo lepiej niż Automapa. stąd interpretacja propozycji Gal'a
ale my tu sami swoi. zawiłych kwestii autorskich nie warto aż tak drążyć w tak miłym gronie.

I słusznie.damaz pisze: nie, no skąd. ja zrozumiałem "testowej".
To Automapa jest dla piratów.
W Garminie pozwalamy sobie niekiedy przetestować produkt, ale jeżeli się spodoba, to zasadniczo się go kupuje.
Taki style...

Garmin Mobile nie powali Cię na kolana.
Software ma swoje zalety i swoje wady w porównaniu do softu Automapy, a sama mapa Polski na pewno nie jest lepsza od Automapy (na dzień dzisiejszy). Była lepsza i jak sądzę, będzie lepsza, ale nie jest w tej chwili.
Zaletą Garmina jest dostępność map na wszelkie obszary świata i sprzęt (to ostatnie akurat nie dotyczy Garmin Mobile XT).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
TEstowałem ostatnio coś takiego zakupionego przez ojca
http://gps4you.net.pl/201.html?PHPSESSI ... 52ec521dc1
i... wszystko fajnie tylko dlaczego takie opóźnienia tj. ja 50 metrów od skrętu a nawigacja mi mówi że 100 m ? Czy to kwestia słabego wbudowanego gps-u czy też ustawień tegoż w automapie, czy też sprzęt nie wyrabia z przeliczaniem danych, czy też ten typ (nawigacja nie-laptopowa) tak ma ? Zna ktoś szybką odpowiedź ?
Owszem, można przywyknąć do czegoś takiego ale poprzednio testując automapę na laptopie nie miałem takich opóźnień, trafiał niemal w punkt z lokalizacją
http://gps4you.net.pl/201.html?PHPSESSI ... 52ec521dc1
i... wszystko fajnie tylko dlaczego takie opóźnienia tj. ja 50 metrów od skrętu a nawigacja mi mówi że 100 m ? Czy to kwestia słabego wbudowanego gps-u czy też ustawień tegoż w automapie, czy też sprzęt nie wyrabia z przeliczaniem danych, czy też ten typ (nawigacja nie-laptopowa) tak ma ? Zna ktoś szybką odpowiedź ?
Owszem, można przywyknąć do czegoś takiego ale poprzednio testując automapę na laptopie nie miałem takich opóźnień, trafiał niemal w punkt z lokalizacją
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Pogrzeb w ustawieniach czy nie ma wyłączonego przewidywania ruchu i jak często sprawdza sygnał GPS. Może coś pomoże
1. Aktualizacja pozycji jest co 1s - zależy jak szybko jedziesz.Grzegorz pisze: dlaczego takie opóźnienia tj. ja 50 metrów od skrętu a nawigacja mi mówi że 100 m ?
2. Wolny procesor.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
GalGal pisze:1. Aktualizacja pozycji jest co 1s - zależy jak szybko jedziesz.Grzegorz pisze: dlaczego takie opóźnienia tj. ja 50 metrów od skrętu a nawigacja mi mówi że 100 m ?
2. Wolny procesor.
zapomniałeś napisać:
3.Kup Garmina.....

Dolce far niente 

Nie drażnij DinozauraFUX pisze: zapomniałeś napisać:
3.Kup Garmina.....![]()

No wiesz?!radekk pisze:Nie drażnij DinozauraFUX pisze: zapomniałeś napisać:
3.Kup Garmina.....![]()
My chyba w podobnym wieku jesteśmy.....

Dolce far niente 

Jak stary byś nie był Gal zawsze będzie starszy przynajmniej o rokFUX pisze: My chyba w podobnym wieku jesteśmy.....![]()

radekk pisze:Jak stary byś nie był Gal zawsze będzie starszy przynajmniej o rokFUX pisze: My chyba w podobnym wieku jesteśmy.....![]()

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ja, facet, któremu atlas zawsze w zupełności wystarczał, się normalnie w tej nawigacji zaczynam lubować. Kurcze, najbardziej czaderskie są bankomaty, knajpy po drodze i atrakcje turystyczne. Że nie wspomnę o hotelach i motelach i gościu gadającym o atrapach fotoradarów.
w automapie + miplo te radary to porażka. jest tego tyle (ostrzeżeń), że normalnie jechać się nie da.
chociaż już raz uratowały mi skórę...
a jeśli chodzi o bankomaty itp. to namiętnie korzystam z opcji "do najbliżeszego BP poproszę, ostatecznie może być Shell".

chociaż już raz uratowały mi skórę...
a jeśli chodzi o bankomaty itp. to namiętnie korzystam z opcji "do najbliżeszego BP poproszę, ostatecznie może być Shell".

Jak mi kiedyś na zakręcie który robiłem 160 wyleciał że fotoradar i zacząłem awaryjne hamowanie to myślałem że go później wyrzucę przez oknodamaz pisze: jest tego tyle (ostrzeżeń), że normalnie jechać się nie da.

Ale fakt czasami jest pomocny

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
A nie możecie sobie wgrać tylko fotoradarów stacjonarnych? Mnie Gal tak doradził i faktycznie to ma sens. Bo potencjalne i zajęte miejsca postoju radiowozu, to ja znam z CB
Jedź z Wrocka do Kudowy, to Cię .....j strzeli!!!!!Konto usunięte pisze:A nie możecie sobie wgrać tylko fotoradarów stacjonarnych? Mnie Gal tak doradził i faktycznie to ma sens. Bo potencjalne i zajęte miejsca postoju radiowozu, to ja znam z CB
2 miechy nie jechałem do Olesna od strony Kluczborka, a tam przed Olesnem w jakiejś wsi tazki szit podpięty do słupa postawili....

Ciekawe, czy fota ze straży m. z Olesna przyjdzie........

Dolce far niente 

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Miałem dziś w ręku tzw. palmtopa. Matko droga jakaż to porażka jest. I ludzie to kupują do nawigacji bo może im się przyda coś takiego jak wbudowane wifi albo word czy excel. Dziękuje wole skorzystać z kafejki internetowej jeśli już trzeba.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
a bez metaforGrzegorz pisze:Miałem dziś w ręku tzw. palmtopa. Matko droga jakaż to porażka jest. I ludzie to kupują do nawigacji bo może im się przyda coś takiego jak wbudowane wifi albo word czy excel. Dziękuje wole skorzystać z kafejki internetowej jeśli już trzeba.

w sensie: konkretniej

bo my używamy do nawigacji palmtopa (ściślej: pocket PC) i się da się. owszem, upierdliwości trochę jest, ale ogólnie wszystko działa...

a jeśli chodzi o kafejkę:
dojazd do "kontaktu" z listy kontaktów - bardzo przyjemna funkcja
przyzwoity słownik pl-ang (i odwrotnie) dostępny "pod ręką" - bardzo przyjemna funkcja
automapa do samochodu i garmin que nie do samochodu w jednym- jeszcze w fazie testów, ale zapowiada się nieźle
gry i zabawy rozliczne - ....
wbudowane wifi - aktualizuje POI w automapie (na przykład)
word/excel - nie słyszałem, żeby ktoś napisał na tym książkę.... ale pliki typu "moje dane" "lista czegoś" zrobione w większym Word otwiera
kalkulator - wiadomo
z niecierpliwością czekam na odpowiedź

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Konkretniej to: brak normalnej klawiatury, brak myszki, niestabilny system - przynajmniej na tym Fujitsu Siemens Loox ileśtam który oglądałem. Rozumiem jednak że nie wsystkim to przeszkadza bo doskonale operują mini klawiszami lub rysikiem (pisanie poprzez dotykanie liter). Nawigacja jest OK tylko dla mnie reszta jest zbędna więc po co reszta ? A jeśli:
-aktualizacja poi - to w domu przed podróżą
- gry i zabawy - na świeżym powietrzu
-kalkulator, lista spraw itp. to chyba ma każda komórka
- garmin que - czy to nawigacja na piesze wędrówki ? pewnie można wgrać do jakiegoś typowego nawigatora ?
Nie wiem, na razie ogólne wrażenie nieprzyjemnej obsługi i niestabilności budzi niesmak, być może jednak kiedyś się przekonam.
-aktualizacja poi - to w domu przed podróżą
- gry i zabawy - na świeżym powietrzu

-kalkulator, lista spraw itp. to chyba ma każda komórka
- garmin que - czy to nawigacja na piesze wędrówki ? pewnie można wgrać do jakiegoś typowego nawigatora ?
Nie wiem, na razie ogólne wrażenie nieprzyjemnej obsługi i niestabilności budzi niesmak, być może jednak kiedyś się przekonam.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz