silnik 2.5 w STI

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: silnik 2.5 w STI

Post 15 paź 2011, o 00:32

tarnow1000 pisze: Prosze o opinie , warto ?
Carfit ma raczej dobrą opinię. Zresztą pojawia się u nas na Forum.
Dziwi mnie tylko wirtualna wycena, ale może się nie znam.

tarnow1000
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 15 paź 2011, o 00:38

Wiecie co , fajne to Wasze forum jest :-) szkoda tylko że mam głupawkę i nie wiem gdzie auto oddać ;-(

Jak mi ktoś potwierdzi , że w firmie carfit czy gawin bede bezpieczny , i nie bedzie ściemy to chciałbym w Was uwierzyć :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 15 paź 2011, o 00:39

tarnow1000 pisze:
Jak mi ktoś potwierdzi , że w firmie carfit czy gawin bede bezpieczny , i nie bedzie ściemy to chciałbym w Was uwierzyć :-)
vibowit pisze:
U carfita remont silnika robiłem np. ja. Jestem zadowolony i z kosztów i z jakości. Przynajmniej na razie. :evilgrin:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 15 paź 2011, o 02:35

vibowit pisze:
U carfita remont silnika robiłem np. ja. Jestem zadowolony i z kosztów i z jakości. Przynajmniej na razie. :evilgrin:

Mam takie same wrażenia, choć auto później zrobiło 5kkm, bo zostało rozbite (ale silnik działał pięknie).

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 15 paź 2011, o 10:31

tarnow1000 pisze: Jesli tak , to prosze pomyśl troche, kupiłem auto za 65 tys. , i teraz mam u Was zostawić 25 tys. ? czyli ponad 30 % wartosci , tylko dlatego że bierze olej ? Powtarzam jeszcze raz , nie potzrebuje KM , ani wydechów , ani hiper sprzegieł , jestem wolnego zawodu , i nie bede jezdził w rajdach

wygląda na to że kupiłes sercem i stąd teraz bolesna rzeczywistość, powodzenia w zadowalającym wyeliminowanu usterki
pozdro

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 15 paź 2011, o 11:53

No niestety smutna prawda jest taka, ze jak czlowiek zaciesnil znajomosc z turbo-subaru, to musi poluzowac swoj zwiazek z kasa w portfelu ;)

Moze nie zawsze jakos bardzo dramatycznie to widoczne, ale o koszta w tym przypadku niestety nietrudno.
Jacek "AMI" Rudowski

esilon
6 gwiazdek

Post 16 paź 2011, o 20:00

czy dodatkowa chłodnica oleju faktycznie coś daje w 2,5 T ? naprawdę oddala(zapobiega??/) termin remontu czy tylko uspokaja sumienie ?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 16 paź 2011, o 20:16

esilon, dodatkowa chłodnica zapobiega degradacji oleju z powodu przegrzania - jest ważna w autach używanych sportowo.

esilon
6 gwiazdek

Post 7 lis 2011, o 14:51

taki mały UP

2,5T z małym przebiegiem bez objawów, jeździć aż zdechnie czy od razu robić ( bo wyjdzie taniej ?) ?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 7 lis 2011, o 15:14

esilon, jak nam pokażesz ile już napisałeś tego swojego doktoratu, to Ci odpowiemy. :razz:
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 7 lis 2011, o 15:17

vibek, w styczniu mam oddanie :giggle:

tarnow1000
0 gwiazdek

Post 9 lis 2011, o 20:30

Dobry wieczór wszystkim , nie odzywałem sie ostatnio , ale w sumie nie było o czym pisać :-)
Pokrótce przedstawie moją historie, mam nadzieje że komuś sie przyda na przyszłość :thumb:
Jak już wiecie miałem dylemat gdzie zrobić remont, m.in. dzięki Wam i w tym miejscu DZIĘKUJE WAM STOKROTNIE :idea:, zostawiłem samochód w firmie CARFIT w Nowym Sączu . I to był jak dotąd chyba najlepszy wybór :thumb:
Wygląda to tak, odstawiłem auto, i po krótkiej rozmowie było od razu widać że do kowala nie przyjechałem :lol: , krótka, aczkolwiek konkretna rozmowa, po dwóch dniach miałem wszystko na mailu , zdjęcia rozebranego silnika, wycena, i telefon z komentarzem . Jak sie okazało popękały dwa tłoki :o , wał napędowy też okazał sie do conajmniej szlifu, ale przekonali mnie , że nowy to nowy i koniec. Jednym słowem remont kapitalny :x
Mając na uwadze poprzednie wyceny , byłem trochę zdruzgotany , ale dostałem wstępną wycenę na 13 000 zł brutto , z dodatkowymi rzeczami :o , jak jakąś inną miskę czy coś w tym stylu ( wiem że coswortha ) , śruby głowic, i coś tam jeszcze , jak to nie tajemnica dla kogoś , to mogę wkleić wycene , więc nie było tragicznie, ale trochę bolało ;-(
Po 1,5 tygodnia , przyjechałem odebrac auto, silnik tak wymyty , jak z fabryki :o :idea: , środek auta wyczyszczony, zewnątrz lśni, no auto jak nowe , byłem dosłownie zszokowany, bo w sumie sie tego wogóle niespodziewałem . Po dość długiej rozmowie z Panem Edwinem, dokładnie wszystko wytłumaczył, jaki mam olej zalany, jak docierac, itp.
Zapłaciłem i o dziwo , wyszło mniej niż wycena :o , FV opjewała na kwotę ok. 12 300 brutto , nastepny plus .
Zrobiłem autem ok 2500 km , od remontu, w miedzy czasie raz zmieniłem olej , i dosłownie praktycznie nic nie ubyło , jak było max tak jest, owszem jezdze jak z jajkiem , docieranie, ale mysle że bedzie ok, Pan Edwin zapewnił mnie , że nie będzie brał wiecej oleju jak 1 litr na 5-7 tys. km i mam nadzieje że tak rzeczywiście będzie

Jeszcze raz Wam serdecznie dziękuje :thumb: :idea: , jak gdzieś sie spotkamy w realu, to chętnie to wynagrodzę przy jakimś barze :-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 9 lis 2011, o 20:36

tarnow1000, super że już "po" :thumb:
I że nie bolało aż tak bardzo, jak przypuszczałeś na samym początku. Zawsze lepiej zostać zaskoczonym ma + ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

tarnow1000
0 gwiazdek

Post 9 lis 2011, o 20:59

zofija pisze:tarnow1000, super że już "po" :thumb:
I że nie bolało aż tak bardzo, jak przypuszczałeś na samym początku. Zawsze lepiej zostać zaskoczonym ma + ;-)

Tak zdecydowanie jestem mile zaskoczony, szczególnie podejściem i frontem do klienta :thumb: , szczerze to jeszcze nie spotkałem sie z taką obsługą :idea:
Mało tego widac po Panu Edwinie klasę :idea: , na końcu mu powiedziałem że miałem oferty z Emil Frey oraz z 4 turbo, i że było dużo droższe i co on o tym sądzi, powiedział mniej więcej tak: Serwis Subaru, jest ASO , ma zdecydowanie wyższe stawki robocizny i generalnie nie remontują silników, tylko wymieniają blok , dlatego jest drożej , a o 4 Turbo powiedział tak: to bardzo dobry serwis, pracują tam fajni ludzie, są dobrymi fachowcami, a że mają inną politykę cenową i inne koszty , to już nie jego problem .
Bardzo mi sie to spodobało, bo wiem jak mechanicy potrafią jeden na drugiego psioczyć i zwalać wine , pełen szacunek :!:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 lis 2011, o 23:34

tarnow1000,
bardzo miło słyszeć, że jesteś tak zadowolony. Oby auto nadal teraz świetnie Ci się spisywało.
Dobrze że potwierdzasz, że na południu kraju jest taki rozsądny serwis, w razie czego.
:->

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Post 9 lis 2011, o 23:39

Do Edwina przyjeżdża się nawet znad morza, i myślę, że warto. :cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 lis 2011, o 02:50

tarnow1000, no i super! :thumb:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 11 lis 2011, o 16:57

tzd pisze: nawet znad morza
Irlandzkiego ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

AMI
5 gwiazdek

Post 11 lis 2011, o 20:16

Tez :)
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ