Mogę przekląć ? Mogę, mogę ?!

Oj tam. Posmaruja i pojada...WRC fan pisze:Mogę przekląć ? Mogę, mogę ?!![]()
No wlaśnie. Tylko, czy szanowni politycy przyklasną pomyslom. O apetytach ministrów finansów nie wspomnę...WiS pisze:http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 80265.html
Energia słoneczna realną szansą na uniezależnienie Europy (i świata...?) od rosyjskiej ropy i gazu, a także od kłopotliwego politycznie atomu?
Już widzę te szosy, pełne cichych aut o imponującym momencie obrotowym - i o dyskretnej klapce pod zderzakiem, kryjącej gniazdko elektryczne![]()
Proszę wycieczki, co wycieczka na to...?
Już chyba nie jest. Greenpees mówi, że jest beArno pisze: Bo witarak jest politycznie poprawny.
damaz pisze: zupełnie poważną analizę zasilania gosp. wiejskich popełnił kiedyś znajomy z SGGW. okazało się, że elektrownie wiatrowe są w Polsce średnio opłacalne, ze względu na koszt wiatraka (dane sprzed ok. 5 lat), ale za to małe "jednorodzinne" elektrownie (generatory) wodne to całkiem realny pomysł może być. oczywiście, jeśli ktoś ma niedaleko rzeczkę albo rów melioracyjny, który można spiętrzyć. według tegoż znajomego, jednak, takich miejsc jest w Polsce wcale dużo.
Konto usunięte pisze: BTW podobno zmieniły się przepisy i można już sobie postawić przydomową elektrownię wiatrowo-słoneczną bez konieczności uzgadniania cudów na kiju z energetyką. Słyszeliście coś?
ZgodaArno pisze: Dzis powoli zasmieca sie wszystkie pagroki wiatrakami, ale nikt sie nie osmieli powiedziec, ze to jest wizualna kontaminacja srodowiska,
taki sobieArno pisze:plus niebywaly halas
bzduraArno pisze: i mordowanie ptakow i owadow na duza skale.
Arno pisze: Dlaczego? Bo witarak jest politycznie poprawny.
Mogę tylko przypomnieć przedostatni i ostatni akapit stąd.Konto usunięte pisze:To jest w ogóle fenomen. Energia wiatrowa jest najdroższa ze wszystkich żródeł odnawialnych, a jednak się ją lansuje...
Wg. mnie mocno naciagane.WiS pisze:No dobra, a czy ktoś coś konkretnego może powiedzieć o tej technologii słonecznej, o której pisze Spiegel, a którą zalinkowałem...?
Bardzo serio mnie interesuje.
Za 400 mld euro mozna zbudowac sto elektrowni atomowych. Pytania?Szpygel pisze:Hans Müller-Steinhagen wyliczył, jakie byłyby koszty przejścia Europy na energię słoneczną i doszedł do wniosku, że do roku 2050 należałoby zainwestować około 400 mld euro, aby zbudować elektrownie, które pokryłyby 15 proc. zapotrzebowania Europy na prąd.
Nie wymyslilem tego.Konto usunięte pisze:
Arno napisał(a):
i mordowanie ptakow i owadow na duza skale.
bzdura
WiS pisze: PS. Ruskie nie będzie zrzucać żadnej bomby, przecież to niezgodne z prawem miedzynarodwym jest, nie?
Taaa... jasne - ciekawe w jakim języku ta historia była napisana - pewnie po angielsku3,5 kilometra - z takiej głębokości wydobyto lód, z którego odczytano historię zmian klimatu
Jakkolwiek zalatuja teoria spiskowa :) - swiete slowa!Arno pisze: wedlug mnie najprostszym dowodem na manipulowanie danymi sa srodki finansowe przeznaczane przez rzady na badania majace udowodnic ocieplenie klimatu. Nalezy je porownac z zerowymi srodkami przeznaczonymi na badania majace udowodnic, ze ocieplenia klimatu nie ma. Bo jak juz wczesniej napisalem, te ostatnie badania bylyby przeciez "nieetyczne".