Witam,
Jestem świeżo upieczonym właścicielem modelu Outback 3.0 H6 rocznik 2005. Szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego problemu. Jestem tuż przed przeglądem na 120 kkm (w zasadzie przejechane już 121k :/) zjawisko które zaczęło u mnie występować to zapalanie kontrolki układu hamulcowego. Dzieje się to w dwóch przypadkach:
- intensywne hamowanie - zapala się w trybie ciągłym i gaśnie po odpuszczeniu hamulca
- czasami przy ostrym przyspieszaniu - mruga w trakcie i przestaje po odpuszczeniu gazu
Niedawno temu mechanik stwierdził, że klocki i tarcze są na wykończeniu i najprawdopodobniej przy 120 k będzie właśnie czekała wymiana. W pierwszym przypadku podejrzewam zatem zużycie klocków po tym co udało mi się wyczytać na forum, ale nie jestem pewny.
Proszę o komentarze, jeśli ktoś zna źródło problemu.
Pozdrawiam!
Kamil
Kontrolka układu hamulcowego
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
kamil_mierze
- 0 gwiazdek
- Auto: Outback 3.0H6 i Vectra B E18XE
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
Re: Kontrolka układu hamulcowego
kamil_mierze pisze: - intensywne hamowanie - zapala się w trybie ciągłym i gaśnie po odpuszczeniu hamulca
- czasami przy ostrym przyspieszaniu - mruga w trakcie i przestaje po odpuszczeniu gazu
Ta kontrolka jest podłączona do czujnika poziomu płynu hamulcowego, więc w sumie wszystko OK

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

kamil_mierze, tak piszą koledzy - wymień klocki i tarcze i po wymianie sprawdź poziom płynu hamulcowego. Być może będzie wymagać uzupełnienia.
Czarownica prawdę Ci powie :D
ja miałem to samo przy kończących się klockach, dolałem płynu bo mrygało a podczas wymiany kloców cały ten nadmiar mi wziął i wykapał :) Także kolejność koniecznie tarcze, klocki - płyn.
Dzięki, dzięki 2 dni szukałem czegoś równie strasznego i się udało :)
-
kamil_mierze
- 0 gwiazdek
- Auto: Outback 3.0H6 i Vectra B E18XE
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Dzięki za potwierdzenie! Nie byłem pewny przez to zapalanie się kontrolki (miganie) przy ostrzejszym ruszaniu.
Pozdro
Kamil
Pozdro
Kamil