WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 8 lis 2011, o 02:22

trochę nie w temat się wpiszę... dziś (w sumie to wczoraj patrząc na zegarek) miałem okazję zobaczyć w ruchu ulicznym Hyundaia Veloster'a (który był przywoływany w tym wątku). Bardzo ładny samochód, budzący uśmiech na twarzy swoim wyglądem prawie z każdej strony. Najsłabszym ogniwem designersko jest kuper tego auta bo reszta jest super, wygląda zadziornie, trochę jak taki matchbox albo raczej hot weels ;-)

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 8 lis 2011, o 02:38

fakt... widok z tyłu to dramat, ale reszta git :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05
Polubione posty: 0

Post 8 lis 2011, o 09:06

ky pisze: chociaż przy 200KM wciąż będzie szybsze od mojej paści (waga podobna)...

Nie wiem czym jeździsz, ale o ile dobrze pamiętam, to nie jakimś nowym autem?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 lis 2011, o 09:44

owoc666, AFAIR E36.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Re: Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 8 lis 2011, o 11:01

owoc666 pisze: Nie wiem czym jeździsz, ale o ile dobrze pamiętam, to nie jakimś nowym autem?
E36/5 323ti, 1330kg w dowodzie.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 12:32

żeby powrócić na właściwy temat rozmowy chciałem tylko wspomnieć, bo wcześniej zapomniałem, że metoda wrzucona przeze mnie ileś tam stron temu co do wyeliminowania stukania tylnych amorów działa pięknie i idealnie. Nie licząc zdjęcia koła zajmuje jakieś 10 sekund na stronę :mrgreen: I eliminuje stukanie w 100% 8-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 lis 2011, o 12:37

Лукашэнка pisze:A nie byłoby warto przemyśleć jeszcze jednej opcji, to znaczy Legacy 2.5 GT US-Spec?
Coś jak w tym ogłoszeniu:
http://otomoto.pl/subaru-legacy-4x4-2-5 ... 33957.html

a co może nawet ważniejsze:
- przy stosunkowo niewielkiej cenie bazy, wkładając dodatkowe pieniędze w niewidoczny w zewnątrz tuning tego auta, byłbyś w stanie spokojnie zbliżyć się, lub przy większych nakładach, przebić seryjne Sti MY09 jeśli chodzi o osiągi.
- a jednocześnie nadal zachowałbyś charakter bardzo wygodnego, poważnie wyglądającego auta służbowo-rodzinnego.

:?:
:cofee:
gdyby w wersji EU były Legace GT to zapewne dylemat brzmiałby Legacy GT czy ..... ;-)
bez spojlera to przepiękny wóz 8-) ( w sedanie oczywiście;) )

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 8 lis 2011, o 12:55

eMTi pisze:żeby powrócić na właściwy temat rozmowy chciałem tylko wspomnieć, bo wcześniej zapomniałem, że metoda wrzucona przeze mnie ileś tam stron temu co do wyeliminowania stukania tylnych amorów działa pięknie i idealnie. Nie licząc zdjęcia koła zajmuje jakieś 10 sekund na stronę :mrgreen: I eliminuje stukanie w 100% 8-)
Kwestia czasu i intensywnosci uzytkowania.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 lis 2011, o 12:58

Podniesienie na podnośniku na dłuższą chwilę i postawienie na ziemi z powrotem też pomaga na stukanie na chwilę na wczesnym etapie. Nie trzeba nawet kół zdejmować, ale to nie rozwiązanie problemu.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 13:05

ale ja nie mówiłem o rozwiązywaniu problemu, tylko o pozbyciu się stukania. Autor rozwiązania twierdzi, że powinno starczyć na około rok. Nawet, jakby to miało starczyć na 3 miesiące, to gra jest warta świeczki, bo roboty przy tym praktycznie nie ma i czasu prawie nie zajmuje. Jak ostatnio sprawdzałem sprawność amorów, to była ona na poziomie chyba 87%, o ile dobrze pamiętam.
Z drugiej strony stukanie powoduje przecież zastygający smar, tak więc jeśli golenie mają dodatkowe smarowanie, to pogorszenia pracy nie powinno być.

AMI
5 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 13:25

eMTi pisze: Jak ostatnio sprawdzałem sprawność amorów, to była ona na poziomie chyba 87%, o ile dobrze pamiętam.

Masz na mysli taki standardowy test na przegladzie? Na szarpakach? Ktory oznacza zupelnie nic? :)
Jacek "AMI" Rudowski

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 13:43

standardowo to u nas tego nie robą, zlecałem jako oddzielne badanie, ale tak, było to na stacji kontroli pojazdów na trzeparce (ruch pionowy), a nie szarpakach, bo te to raczej do wykrywania luzu w zawieszeniu są przecież ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 14:37

esilon pisze:gdyby w wersji EU były Legace GT to zapewne dylemat brzmiałby Legacy GT czy ..... ;-)
bez spojlera to przepiękny wóz 8-) ( w sedanie oczywiście;) )
Jeśli auto ma być kupione używane (bez gwarancji) i stanowić ma bazę do dalszych stopniowych modyfikacji/tuningu (co w przypadku silnika 2.5T tak czy siak jest nieuchronne ;-) ), to naprawdę nie przekreślałbym US-Spec.

Tak, bez spojlera jest całkiem cywilnie:

Obrazek

:-)

esilon
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 14:44

Лукашэнка pisze: to naprawdę nie przekreślałbym US-Spec

natręctwo polegające na chęci zmiany wskaźników, pokręteł itp na EU zje całą moja energie, ja to wiem :-)

zresztą legacy US rózni sie chyba także blachami ( uchwytami i innymi) a to juz może byc prawdziwy kłopot ,
z problemów "na życzenie" wystarczy mi 2,5T :-)

edit: piekny tylko przednie lampki do zmiany ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 14:51

esilon pisze:natręctwo polegające na chęci zmiany wskaźników, pokręteł itp na EU zje całą moja energie, ja to wiem
nie przesadzaj... jakies zajęcie w zimowe wieczory trzeba mieć.
;-)
esilon pisze:zresztą legacy US rózni sie chyba także blachami ( uchwytami i innymi) a to juz może byc prawdziwy kłopot ,
z problemów "na życzenie" wystarczy mi 2,5T :-)
Miałbyś zamiar systematycznie rozbijać taki ładny samochód?
Bo jesli tylko sporadycznie... to chyba nie byłoby to aż takim problemem... podobno są ludzie/firmy, którzy zajmują się elementami blacharskimi do aut US-Spec.
:->

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 15:11

esi, tylko musisz sobie odpowiedzieć pytanie, co ma być głównym środkowiskiem użytkownia tej fury, bo jak się okaże, że ważniejsze dla Ciebie będą właściwości jezdne i osiągi w kontekście pojeżdżawek, to zacznie się budowa legasia STi :mrgreen: A to chyba bez sensu, no chyba, że sam fakt robienia takiego unikata będzie celem samym w sobie ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 15:25

eMTi, spokojnie to Лукашэнка kombinuje z tym GT ;-) , ja na dzień dzisiejszy chce Lanosa :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 8 lis 2011, o 15:29

fux pisze: Jestem na etapie, że inwestuję w przyszłość, a nie wożenie corolki 1.6 GTi z 1992 roku :thumb: lub nowszych imprez, na lawecie, aby poupalać...
Ale to pewnie dlatego, że ZUS 0 nam da i mam te ca. 10 wiosen więcej, niż Wy i inny punkt widzenia... ;-)
To by tlumaczylo dlaczego na chlejady wpadasz tylko na ognisko ;p

esilon
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 15:38

Alan, Alan, Alan!, a Ty juz jesteś do góry nogami czy jeszcze ?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 lis 2011, o 15:41

Alan, Alan, Alan!, racja, bo na razie nie mam czym upalać, a trasy lajtowej w tym roku chyba nie było; upalacze zdaje się mieli problemy z utworzeniem peletonu...
Kwestia ogniska to inna inszość, nie ;-) ...
Dolce far niente ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 8 lis 2011, o 15:45

będzie jak go ustrzelę na mieście :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 15:48

eMTi pisze:esi, tylko musisz sobie odpowiedzieć pytanie, co ma być głównym środkowiskiem użytkownia tej fury, bo jak się okaże, że ważniejsze dla Ciebie będą właściwości jezdne i osiągi w kontekście pojeżdżawek, to zacznie się budowa legasia STi :mrgreen: A to chyba bez sensu, no chyba, że sam fakt robienia takiego unikata będzie celem samym w sobie ;-)
eMTi, jeśli ma być auto do codziennego jeżdżenia, w krótsze i dalsze trasy (czyli spełniające jakieś minimum komfortu, i dla kierowcy i również dla rodziny) oraz "poważnie" wyglądające w kontaktach biznesowych, a jednocześnie dające frajdę z jazdy i na szosie i na pojeżdżawkach...
- to moim zdaniem Sti-lanos jest jedynym Sti jakie wchodzi w grę - i tu dobrze rozumiem Esilona.
Ale Legacy GT (US-Spec) - moim zdaniem spełnia te wszystkie kryteria jeszcze lepiej. (europejski Legacy SpecB 3.0 - nie, bo nie ma żadnego potencjału w zakresie tuningu silnika)
A jeśli nawet z czasem, po różnych przemyślanych modyfikacjach, stałby się ten Legacy jakimś fajnym "unikatem", to jeszcze lepiej - w takiej unikalnosci tez widzę trochę funu.
Ja w każdym razie w takim bużecie w zakresie powiedzmy 50-100 tys zł, nie widzę ciekawszej, równie wszechstronnej, opcji.
:->

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 8 lis 2011, o 16:06

ty sie lepiej pochwal, jak w twoim fordzie przetlumaczyli wyraz 'range' czyli 'zasieg' w kompie pokladowym :mrgreen:
pytales, czy sie mieszcze do imprezy - nie mieszcze sie, chcialem fotel przerabiac.

dostalem na ten weekend w pl forda mondeo 1.6 160 kuni.. skrzynia 6, dobrze wyciszony, 180 kmh lecial nawet znosnie.
btw na wiecej sie nie da tempomatu ustawic.. no i spalil niezle, bo przy przelotowej 180kmh wciagnal 11l/100km :o
te nowoczesne benzines robia wrazenie.. szkoda, ze wszystko fwd.

powyzsze pokazuje jak bardzo potrzebna mi impreza wrx.. potrzebny mi duzy dyszel do zapier%*#nia po prostej. niestety.
a do tego okazalo sie jeszcze, ze mlody zaczal rzygac jak kot.. mondeo nie tyle twarde co dokladnie odzwierciedlajace stan nawierzchni na pasazerach w porownaniu do OBKa... myslelismy, ze sie czyms zatrul, ale w drodze powrotnej bylo to samo.. takze bye impreza .. jest juz nowy pomysl na sofe, ale jeszcze nic nie pisze co by nie zapeszyc. do swiat sie powinno wyjasnic.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lis 2011, o 16:57

gregski pisze: jest juz nowy pomysl na sofe
buuu... czyli imprezkę szlag trafił... :-/

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 8 lis 2011, o 17:02

eMTi, nudno nie bedzie, obiecuje ;-)

ODPOWIEDZ