pod papugami
Re: pod papugami
Pytałem znajomego co kiedyś wlewał do silnika i skrzyni chyba . Było to kilka lat temu i nie był pewien czy to było to , czy motorlife cycuś . Powiedział mi że w silniku to nic nie dało ale skrzynia pracowała lżej tzn mniejszy opór był przy wkładaniu 1 na zimnym . Nie miał pewności który płyn jak działał , bo używał obu . Przestał stosować do silników , a od dwóch lat do skrzyń też nic nie leje takiego .
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... 814#p17814qba30 pisze:macie jakąś wiedzę o specyfiku militec-1 ?
z tym, że to nie jest żadna wyrocznia, tylko obserwacja 1 (jednego) użytkownika.
na jednym z forów zawrzała dyskusja na ten temat i nie jest to bynajmniej forum fiata tempra. jestem skłonny kupić i zalać do swoich aut,do motoru i kosiarki też zaleję. 

Moja rada, nie kupuj, nie zalewaj. Nooo, chyba że do zlewu
Jak silniki sa sprawne to jedynie zmieniaj olej. Jak są niesprawne to napraw. Jest taka stara zasada: " z gówna bata nie ukręcisz"
Twoje zdrowie!

Jak silniki sa sprawne to jedynie zmieniaj olej. Jak są niesprawne to napraw. Jest taka stara zasada: " z gówna bata nie ukręcisz"

Twoje zdrowie!

Do silnika odradzam zalewać . Taka 250ml przewidziana jest na jedną wymianę oleju . Nie wiem jakie skutki będą na dłuższą metę takiego eksperymentu . Wlanie do skrzyni odczujesz szybko ale z silnikiem bym nie ryzykował .qba30 pisze:na jednym z forów zawrzała dyskusja na ten temat i nie jest to bynajmniej forum fiata tempra. jestem skłonny kupić i zalać do swoich aut,do motoru i kosiarki też zaleję.
Jutro lub pojutrze płynę do Skandynawii jeśli znajdę opony do forka (jakieś 16 ) .
Zaopatrzenie zrobiłem dla siebie i sąsiada co mi chałupy pilnuje .
No właśnie! Już lepiej magnetyzery zamontowaćKubik pisze:Do silnika odradzam zalewać .qba30 pisze:na jednym z forów zawrzała dyskusja na ten temat i nie jest to bynajmniej forum fiata tempra. jestem skłonny kupić i zalać do swoich aut,do motoru i kosiarki też zaleję.

Zapychają się kanały olejowe i filtr oleju. Jake będą skutki? Chyba nie muszę tłumaczyćKubik pisze:Taka 250ml przewidziana jest na jedną wymianę oleju . Nie wiem jakie skutki będą na dłuższą metę takiego eksperymentu .

A jak Ci sąsiad wydoi cały zapas?Kubik pisze:Jutro lub pojutrze płynę do Skandynawii jeśli znajdę opony do forka (jakieś 16 ) .
Zaopatrzenie zrobiłem dla siebie i sąsiada co mi chałupy pilnuje .

Mojego zapasu to on nie zobaczy .
Szukam opon na szybko .A jak znajdę do jutra to jadę a jak nie to za parę dni dopiero . W Warszawie nie było by problemu ale w Sopocie nie wiem gdzie się ruszyć .
Szukam opon na szybko .A jak znajdę do jutra to jadę a jak nie to za parę dni dopiero . W Warszawie nie było by problemu ale w Sopocie nie wiem gdzie się ruszyć .
A w warsztatach u oponiarzy szukałeś? Oni zawsze cos mająKubik pisze:Mojego zapasu to on nie zobaczy .

przykłady zapychanych kanałów olejowych które być może znasz i tu przedstawiasz nie były spowodowane użyciem tego dodatku . jestem pewien na 100%maf1 pisze: Zapychają się kanały olejowe i filtr oleju. Jake będą skutki? Chyba nie muszę tłumaczyć![]()
Opinie które słyszałem na ten temat były albo pozytywne albo neutralne.Nigdy negatywne.
Oczywiście jeżeli silnik jest na wykończeniu to Militec go nie uratuje , może jedynie przedłużyć agonię Spotkałem się w NET'cie z kilkoma opiniami w stylu "dolałem i mi padł" - owszem padł bo był jego czas a różnica jest taka że bez militec'a padł by po 100km a po zalaniu pokulał się jeszcze te 200 więcej).
Ponieważ Militec nie nadbudowuje struktury metalu (jedynie wzmacnia i wygładza - nie zmienia pasowań ), dlatego logiczne jest , że najlepszy efekt ochronny uzyskamy w nowszych silnikach z mniejszym przebiegiem, natomiast lepszy efekt akustyczny (wyciszenie wszlkich stuków i wibracji) w tych mocno zużytych.
To co już się nam wytarło to już przepadło mozna jedynie ochronić to co jeszcze zostało.
Zresztą,koniec tematu.
maf1, Może jutro ktoś mi dowiezie komplet z Warszawy ?
Ale do jutra mam wolne i mogę się napić . Może na Matarni coś znajdę ?
Ale opony czy coś do picia?Kubik pisze:maf1, Może jutro ktoś mi dowiezie komplet z Warszawy ?

maf1 pisze: coś do picia?
qba30, Zrobiłeś wykład i może masz rację . Moim zdaniem , gdyby ten specyfik był taki dobry jak piszesz , to wszyscy producenci silników by go zalecali . Jak widzisz tak nie jest i powinieneś sprawdzić na czym polega ta kosmiczna technologia . Na kropce jest wlyszkow i jeszcze jeden zielony co wszystkim zalecają płukanki silników i oleje AMS , a na pw przysyłają ci ofertę handlową i wielu daje się namówić i interes kwitnie . Ja w takie cuda dawno nie wierzę . Jeśli masz dobry silnik to daj sobie spokój a jeśli cos mu dolega , to i tak nie pomoże .
Tym bardziej co może "stukać" w silniku? Panewki, zawory, sworznie tłokowe? Na to nie pomoże żaden specyfik a naprawa główna. Qba jak myślisz? Ile motogodzin ma przepracowane kosiarka aby występowały "stuki"? A motór ile ma km? Mój motór jest z 1991 roku i nie odczuwam potrzeby ratowania go siakimiś specyfikami. Oleju nie bierze, dym z rury nie wali, wycieków nie ma. Wymieniam olej raz do roku i śmigam. W odśnieżarce to samo. Co roku wymiana oleju i wio.
Ale co tam, napijmy się
Ale co tam, napijmy się

"A odpowiedż na pytanie czemu nie stosują go producenci samochodów i serwisy, jest prosta - nie jest to po prostu w ich interesie.Kubik pisze: qba30, Zrobiłeś wykład i może masz rację . Moim zdaniem , gdyby ten specyfik był taki dobry jak piszesz , to wszyscy producenci silników by go zalecali .
Dzisiaj każde urządzenie ma z góry założoną żywotność (i nie jest to jedna z teorii spiskowych tylko fakt). Dotyczy to również samochodów.
Współczesne samochody pomimo rozwoju technologii są bardziej delikatne i zawodne. Dlaczego ? - bo jakby jeżdziły po 30-40 lat to kto by kupował te nowe :)
Ten sam mechanizm dotyczy telewizorów, lodówek, odkurzaczy i całego tego badziewia i wiedzą o tym doskonale wszyscy którzy z tego korzystają.
Samochód ma jeździć przez okres gwarancji a potem jest nawet wskazane aby się rozkraczył, bo nakręca to interes
Ja to nawet rozumiem, tylko nie koniecznie chcę za to płacić.
No chyba nie całkiem masz rację. (IMO). W samochodach po okresie gwarancji (z reguły kilka lat) nie wszystko od razu pada, zmuszając właściciela do kupna następnego egzemplarza. Moje Subaru ma 9 lat i jedyne co się w nim zepsuło to łozysko tylnego koła. Wierz mi, nie kupiłem nowego samochoduqba30 pisze: Samochód ma jeździć przez okres gwarancji a potem jest nawet wskazane aby się rozkraczył, bo nakręca to interes
Ja to nawet rozumiem, tylko nie koniecznie chcę za to płacić.

Wiesz , co ? Uwazam ten tekst za zbyt duże uproszczenie . W ub tygodniu odstawiłem auto na złomowisko . Impreza była zupełnie sprawna (bez usterek ) miała mocno perforowana blachę . Ludzie zmieniają auta z wielu powodów , a zurzycie silnika i skrzyni biegów nie jest powodem decydującym . Mogłem np zostawić sobie toi auto i naprawic ale jest to nieopłacalne . Wystarczy że po wielu latach nie da się odkręac już śrub i sie urywają . Taka naprawa jest niemożliwa i musimy wymieniac całe podzespoły . Nowsze samochody kupujemy , bo są łaniejsze , lepiej wyposażone , mniej palą itd a głównie dlatego ze nam się to opłaci a nie że tamten silnik czy skrzynia padły . To może być tylko gwóźdź do trumny . Zawsze ktoś ma powód do zakupu i zmiany auta . Czasami powodem jest to ze nowy model jest bezpieczniejszy .
Zrobisz jak zechcesz . Ja wlewał do silnika nie będę ale do skrzyni jutro wleję i zobaczę pojutrze rano .
Teraz idę się napić do MATARNI

Zrobisz jak zechcesz . Ja wlewał do silnika nie będę ale do skrzyni jutro wleję i zobaczę pojutrze rano .
Teraz idę się napić do MATARNI

ale jaja,kupiłem chomika małej z klatką itp.full pakiet cały zestaw...schowałem do piwnicy żeby była na jutro niespodzianka teraz schodzę a chomik dał dyla.Masakra
może się bydle znajdzie
ciesz się, że jeszcze nie dałeś, mój koleżka miał większy problem, wstał rano z łóżka i nadepnął ukochanego chomika córki
Musiał upozorować zaginięcie, ponoć mała szuka go do dziś...

ciesz się, że jeszcze nie dałeś, mój koleżka miał większy problem, wstał rano z łóżka i nadepnął ukochanego chomika córki