Gasniecie na zimnym silniku
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
zajber78
- 0 gwiazdek
- Auto: Imreza
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Gasniecie na zimnym silniku
Witam wszystkich posiadaczy scoobi mam na imie piotrek posiadam subaru impreze 2.0 +lpg z 2007 roku
Bardzo sie ciesze ze ktos pomyslal o takiej stronce i zE mozna sie tu poradzic
Bardzo chwale sobie subaru lecz od pewnego czasu zaczelo sie dziac z autem cos dziwnego mianowicie przy zimnym silniku auto przy wysprzegleniu gasnie i tak ciagle przez jakies kilkanascie kilometrow nie posiada mocy tak jak by pracowala na 3 garach potem jak silnik jest rozgrzany jest ok choc czasem tez zgasnie przy wysprzeglaniu bylem juz u kilkunastu mechanikow i nikt nie wie oco chodzi moze ktos z was mial podobny problem jestem z lodzizapomniale dodac pozdrawiam
Bardzo sie ciesze ze ktos pomyslal o takiej stronce i zE mozna sie tu poradzic
Bardzo chwale sobie subaru lecz od pewnego czasu zaczelo sie dziac z autem cos dziwnego mianowicie przy zimnym silniku auto przy wysprzegleniu gasnie i tak ciagle przez jakies kilkanascie kilometrow nie posiada mocy tak jak by pracowala na 3 garach potem jak silnik jest rozgrzany jest ok choc czasem tez zgasnie przy wysprzeglaniu bylem juz u kilkunastu mechanikow i nikt nie wie oco chodzi moze ktos z was mial podobny problem jestem z lodzizapomniale dodac pozdrawiam
Re: Gasniecie na zimnym silniku
zajber78, zastanów się czy nie trzymanie wolnych obrotów nie zaczęło się przypadkiem po dłuższym odłączeniu akumulatora.
A Kubik słusznie zauważył. Bo może po prostu instalację LPG masz jak to zwykle w naszym kraju bywa, beznadziejną.
A Kubik słusznie zauważył. Bo może po prostu instalację LPG masz jak to zwykle w naszym kraju bywa, beznadziejną.
-
zajber78
- 0 gwiazdek
Witam ponownie dziekuje za odpowiedzi przepraszam zapomnialem dodac tak te same objawy benzyna i lpg wymienialem swiece i zapewne zeby tam sie dostac trzeba zdemontowac akumulator czy to cos zlego faktycznie pogorszylo sie instalacja gazowa stag 4 wiec chcyba nie najgorsza? Dodam jeszcze ze zdejmujac noge z gazu i wciskajac sprzeglo np: dojezdrzajac do swiatael wskazowka obrotomierza potrafi spasc prawie do zera podskoczyc na 2000 rPm i powrocic na normalny poziom wolnych obrotow
-
zajber78
- 0 gwiazdek
I dlaczego to auto pracuje na 3 garkach jak jest zimne masakra nie da sie jechac jeden gosc powiedzial ze impreza nie lubi gazu i ze po 100 tys traci kompresje na ktoryms cylindrze! A jak jest zimne to jest zle a jak cieple to oki dla mnie prawo fizyki mowi ze powinno byc inaczej mam do przebycia trase niebawem okolo 1500 kilometrow i troszke sie zastanawiam dodam jeszcze ze kiedy auto zgasnie ciezko je zapalic i trzeba pokrecic okolo 30 sekund i wtedy zalapuje ale tak jak traktor tak jakby na 3 gary i sie rozkreca
zajber78, najprawdopodobniej u Ciebie nałożyły się na raz dwie rzeczy:
1. jak wymieniałeś świece odłączyłeś akumulator na tyle, że Ci się komputer zresetował i "zapomniał" ustawienia biegu jałowego i musi się po tym nauczyć na nowo, żeby trzymać obroty. A nie może się nauczyć bo:
2. masz gdzieś usterkę w zapłonie, najprawdopodobniej przebicie na świecy, kiepska masa na świecy lub przebicie na kablach/kablu zapłonowym.
Zmień na początek kable na nowe, na szybko i po taniości mogą być np. takie:
http://www.sentech-zündkabel.de/index.php?wiaz=3768
Potem możesz sobie kupić lepsze, byle to działało na początek.
Jak się nie poprawi, wykręć świece, sprawdź odstęp pomiędzy elektrodami, styk z masą albo wywal je w cholerę i wstaw nowe.
Jak się poprawi, to będziesz musiał jeszcze poczekać nawet z 1000 km zanim się komputer wolnych obrotów nie nauczy.
1. jak wymieniałeś świece odłączyłeś akumulator na tyle, że Ci się komputer zresetował i "zapomniał" ustawienia biegu jałowego i musi się po tym nauczyć na nowo, żeby trzymać obroty. A nie może się nauczyć bo:
2. masz gdzieś usterkę w zapłonie, najprawdopodobniej przebicie na świecy, kiepska masa na świecy lub przebicie na kablach/kablu zapłonowym.
Zmień na początek kable na nowe, na szybko i po taniości mogą być np. takie:
http://www.sentech-zündkabel.de/index.php?wiaz=3768
Potem możesz sobie kupić lepsze, byle to działało na początek.
Jak się nie poprawi, wykręć świece, sprawdź odstęp pomiędzy elektrodami, styk z masą albo wywal je w cholerę i wstaw nowe.
Jak się poprawi, to będziesz musiał jeszcze poczekać nawet z 1000 km zanim się komputer wolnych obrotów nie nauczy.
Hehehezajber78 pisze: impreza nie lubi gazu i ze po 100 tys traci kompresje na ktoryms cylindrze

Weź to wrzuć tutaj

zajber78,
Nadal nie wiem co może być przyczyną tzn. jest to trochę wróżenie z fusów . Przyczyn może być kilka . Możesz po ciemku otworzyć maskę i zobaczyć czy nie iskrzy gdzieś przebicie na instalacji WN. Jeśli nie to myślę że powinieneś jednak pojechać do kogoś ogarniającego temat .
Druga sprawa , to te wszystkie opinie na temat subaru . Ta opinia którą powtarzasz , to jedna z tych bardziej debilnych jakie słyszałem . Moim zdaniem jeszcze głupsza jest taka że nie kupię subaru bo auto jest archaiczne . Tak na serio to auto jest inne niż wszystkie jeżdżące po ulicach i ludzie tego nie akceptują . Wielu geniuszy było izolowanych ze społeczeństwa i uważanych za sfiksowanych , bo ludzie ich nie rozumieli . Jeśli chodzi o przykład to był Goya .
Wielu mechaników nie dotyka subaru , bo się na nich nie znają i zamiast poznać , to wolą gadać brednie na odczepnego .
Statystycznie to jedno z mniej awaryjnych aut na rynku .
Pytanie jest takie . Czy możesz poświęcić jeden dzień na ogarnięcie tego przypadku i wyjazd trochę dalej niż Łódź ?
Nadal nie wiem co może być przyczyną tzn. jest to trochę wróżenie z fusów . Przyczyn może być kilka . Możesz po ciemku otworzyć maskę i zobaczyć czy nie iskrzy gdzieś przebicie na instalacji WN. Jeśli nie to myślę że powinieneś jednak pojechać do kogoś ogarniającego temat .
Druga sprawa , to te wszystkie opinie na temat subaru . Ta opinia którą powtarzasz , to jedna z tych bardziej debilnych jakie słyszałem . Moim zdaniem jeszcze głupsza jest taka że nie kupię subaru bo auto jest archaiczne . Tak na serio to auto jest inne niż wszystkie jeżdżące po ulicach i ludzie tego nie akceptują . Wielu geniuszy było izolowanych ze społeczeństwa i uważanych za sfiksowanych , bo ludzie ich nie rozumieli . Jeśli chodzi o przykład to był Goya .
Wielu mechaników nie dotyka subaru , bo się na nich nie znają i zamiast poznać , to wolą gadać brednie na odczepnego .
Statystycznie to jedno z mniej awaryjnych aut na rynku .
Pytanie jest takie . Czy możesz poświęcić jeden dzień na ogarnięcie tego przypadku i wyjazd trochę dalej niż Łódź ?
-
zajber78
- 0 gwiazdek
Witam kubik aktualnie mieszkam w angli i wlasnie wybieram sie do polski wlasnie dlatego chcialbym zaryzykowac jazde do polski bo wiem ze tam je ktos naprawi auto jest naprawde cudowne i bardzo je lubie i szkoda by bylo je sprzedac w aucie niema kabli tylko sa cewki .Jak wymienie swiece to co mam nie podlaxzac przez ile akumulatora?
kable na początek
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

-
zajber78
- 0 gwiazdek
Sa cewki niema kabli zaraz sprawdze to przebiccie podniose maska i sprawdze po ciemku
Jak nie ma kabli to pewnie świece są spieprzone. Przed wymianą świec tak nie robił?
-
zajber78
- 0 gwiazdek
Od zdarzalo mu sie czasami ale bardzo zadko teraz notorychnie codziennie. mi sie wydaje ze to wlasnie cos ze swiecami lub cewkami ale niestety komp nic nie pokazuje a cewki tylko komplet i kosz 400 £
-
zajber78
- 0 gwiazdek
Skoro stawiamy na te dwie możliwości , to ja bym zmienił świece na wyłączonym akumulatorze . Już nic gorzej sie nie stanie , więc nic nie ryzykujesz . Jak podasz trasę przez nasz piękny kraj w budowie , to pomożemy z namiarami na pewny serwis .
Rozumiem ze żadna żarówka przy zegarach sie nie świeci
Rozumiem ze żadna żarówka przy zegarach sie nie świeci
-
zajber78
- 0 gwiazdek
Nie swiecila sie teraz pali sie egr .nic przy swiecach niema przebiccia. Ok jutro zmienie swieczki i zapowiem co i jak
a ja podpytam o standardową rzecz... kiedy były regulowane zawory ostatnio? przy lpg powinieneś to robić co ok 50 kkm
objaw o którym piszesz jest normalny gdy zaczynają się zimne poranki i wtedy gaśnięcie na zimnym to norma. Latem jak jest ciepło problemu nie ma.
Dokładnie to samo mialem w moim dopóki nie "odesłano" mnie tu do Wawy do Zbyszka i Roberta, a wtedy po wyregulowaniu zaworów i instalacji - problem zniknął
oczywiście powód może być tez inny - ale skoro wymieniałeś świece
check engine wywala? jeżeli tak to jaki kod?
objaw o którym piszesz jest normalny gdy zaczynają się zimne poranki i wtedy gaśnięcie na zimnym to norma. Latem jak jest ciepło problemu nie ma.
Dokładnie to samo mialem w moim dopóki nie "odesłano" mnie tu do Wawy do Zbyszka i Roberta, a wtedy po wyregulowaniu zaworów i instalacji - problem zniknął
oczywiście powód może być tez inny - ale skoro wymieniałeś świece
check engine wywala? jeżeli tak to jaki kod?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
a ta regulacja to w każdym silniku
i skomplikowana to operacja 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

Hehehe, no tak, luzy, zapomniałem, Ziomy mają rację.
Burat nie załamuj... Z którego roku jest Twoja wanna?
burat pisze: a ta regulacja to w każdym silnikui skomplikowana to operacja
![]()
Burat nie załamuj... Z którego roku jest Twoja wanna?
`99 a co jak techniczny ignorant jestem 
(choć kupowałem w kraju germańskiego okupanta jako`00
)

(choć kupowałem w kraju germańskiego okupanta jako`00

-
zajber78
- 0 gwiazdek
Witam ponownie mam pytanko do obk h6 czy auto ci gaslo i czy czasami chodzilo tak jakby na 3 garach i dlaczego trzeba regulowac zawory nie sa hydrauliczne?
burat, zajber78, w waszych wozach zawory nie mają hydraulicznego kasowania luzu, tylko płytki, które się wymienia, co kosztuje, niestety.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Re: Re: Gasniecie na zimnym silniku
N/A nie mają płytek. Regulacja odbywa się za pomocą srubek jak w polonezie :) To na szczęście nie jest drogie.Bergen pisze:burat, zajber78, w waszych wozach zawory nie mają hydraulicznego kasowania luzu, tylko płytki, które się wymienia, co kosztuje, niestety.