Perły architektury

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Perły architektury

Post 24 lis 2011, o 12:31

A ja mam i solary i zagazowanego Jeep'a. Nie stac mnie po prostu na nic i tyle :giggle:
A i jeszcze zima pale w kominku zeby bylo taniej :thumb:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Re: Najlepsze teksty przeciwko LPG

Post 24 lis 2011, o 13:20

WitAce pisze:A ja mam i solary i zagazowanego Jeep'a. Nie stac mnie po prostu na nic i tyle :giggle:
A i jeszcze zima pale w kominku zeby bylo taniej :thumb:
No! A ja jestem w fazie przesypiania się z myślą o solarach. Tym bardziej, że można dostać dofinansowanie z UE. Konstrukcja dachu wytrzyma obciążenie a gaz coraz droższy :whistle:
Oczywiście nie mówiąc o ochronie środowiska :thumb:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 24 lis 2011, o 15:51

maf1, Od poznej wiosny do wczesnej jesieni solary zalatwiaja u mnie sprawe cieplej wody. Jestem z nich bardzo zadowolony.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 24 lis 2011, o 19:42

Bergen pisze: Jak po raz kolejny słyszę tekst "jak kogoś stać na taki czy inny samochód to stać go na benzynę" to mam ochotę trollować taki czy inny wątek budowlany że ocieplanie domu czy inne panele solarne to obciach i wieś, bo jak kogoś stać na dom, to stać go na ogrzewanie.
U mnie na wiosce dwa piękne, ceglane domy z międzywojnia właśnie zyskują nowy styropianowy sznyt. Do jednego, po wyrzeźbieniu połowy ze styropianu dolepiają stodołę z maksa, z drugiego zrobili pięknego, krągłego gargamela, który zapewne zostanie pomalowany w prześliczne, pastelowe kolory.

A to też u nas, tylko trochę bliżej centrum: http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... stcount=64

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lis 2011, o 21:54

ky pisze: U mnie na wiosce dwa piękne, ceglane domy z międzywojnia właśnie zyskują nowy styropianowy sznyt.
Czyli uważasz, że docieplanie budynków nie ma sensu? Oszczędzanie energii to wymysł biednych ludzi, których nie stać na ogrzewanie?
A gust? Cóż, o gustach się nie dyskutuje :whistle:

To samo odniósł bym do zasilania LPG.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 24 lis 2011, o 23:03

maf1 pisze: Czyli uważasz, że docieplanie budynków nie ma sensu? Oszczędzanie energii to wymysł biednych ludzi, których nie stać na ogrzewanie?
Uważam, że z pewnym powodzeniem świni siodło też można założyć. I można odnowić W210 dospawując doń elementy z W212. A nawet można sobie zbudować gargamela z tralkami, lwami, wieżyczką i gipsowymi sztukateriami. Oczywiście prawo do własności i tak dalej. Ale:

*styropian nie jest jedyną metodą, aczkolwiek jest najprostszą, najtańszą i nie zmniejsza przestrzeni pomieszczeń,
*gruby mur ceglany często już sam w sobie zapewnia dobrą izolację (owszem, nie zawsze jest gruby),
*zanim opierdzielisz budynek styropianem, robiąc w ten sposób kolejny, szpetny bunkier wymalowany farbą z oferty Castoramy [1], zacznij od wymiany okien, porządnego docieplenia dachu/stropu, kominów, piwnicy, fundamentów.

A może tak docieplimy Zamek Królewski?

r.

[1] -- malowanie pierwotnie szarych, białych czy piaskowych elewacji modernistycznych domów w pastelową pstrokaciznę jest kolejną zbrodnią. No ale nie musi być schludnie, ma być ,,ładnie''.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 25 lis 2011, o 00:26

ky pisze: A może tak docieplimy Zamek Królewski?

Wawel ? Taki tam ruch ostatnio, kolosalne oszczędności.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 lis 2011, o 21:30

ky pisze:
maf1 pisze: Czyli uważasz, że docieplanie budynków nie ma sensu? Oszczędzanie energii to wymysł biednych ludzi, których nie stać na ogrzewanie?
Uważam, że z pewnym powodzeniem świni siodło też można założyć. I można odnowić W210 dospawując doń elementy z W212. A nawet można sobie zbudować gargamela z tralkami, lwami, wieżyczką i gipsowymi sztukateriami. Oczywiście prawo do własności i tak dalej. Ale:

*styropian nie jest jedyną metodą, aczkolwiek jest najprostszą, najtańszą i nie zmniejsza przestrzeni pomieszczeń,
*gruby mur ceglany często już sam w sobie zapewnia dobrą izolację (owszem, nie zawsze jest gruby),
*zanim opierdzielisz budynek styropianem, robiąc w ten sposób kolejny, szpetny bunkier wymalowany farbą z oferty Castoramy [1], zacznij od wymiany okien, porządnego docieplenia dachu/stropu, kominów, piwnicy, fundamentów.

A może tak docieplimy Zamek Królewski?

r.

Kpisz? Czy tak na prawdę myślisz?

[1] -- malowanie pierwotnie szarych, białych czy piaskowych elewacji modernistycznych domów w pastelową pstrokaciznę jest kolejną zbrodnią. No ale nie musi być schludnie, ma być ,,ładnie''.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 25 lis 2011, o 21:41

maf1 pisze: wypierdolić (...) w pizdu (...) Ochujało
Zawsze mnie zastanawia, dlaczego ludzie używają określeń o źródłosłowie związanym z seksem i płcią, żeby wyrazić negatywne emocje. A przeciez to sfera takich pięknych przeżyć... radości, miłości, bliskości, subtelności, piękna, dawania nowego życia... no, przynajmniej, powinna być 8-)

Czego i Państwu z serca życzę :cofee:

A przeklinać należałoby w oparciu o co innego - niektóre cywilizacje ponoć potrafią. Niewykluczone, że są szczęśliwsze.

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 lis 2011, o 21:45

leon pisze:
maf1 pisze: To w trakcie budowy miałem nie ocieplać budynku?

Stać Cię na chatę, a nie stać na opał ? :roll:

:giggle:
Stać. I płacę. ale mogę płacić mniej a resztę przeznaczyć na Karaiby i wódkę.
I przestańcie pierdolić jak potłuczeni. Jeżeli mogę płacić mniej to dla czego mam płacić więcej? Takeście bogaci? To weźcie udział w licytacji na "trójce" radiowej na biedne dzieci. Zobaczymy kto ile jest w stanie "dać" bo jest bogaty :whistle:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 lis 2011, o 21:51

WiS pisze:
Zawsze mnie zastanawia, dlaczego ludzie używają określeń o źródłosłowie związanym z seksem i płcią, żeby wyrazić negatywne emocje. A przeciez to sfera takich pięknych przeżyć... radości, miłości, bliskości, subtelności, piękna, dawania nowego życia... no, przynajmniej, powinna być 8-)
I na pewno odpowiedział byś pięknie na to co ja odpowiedziałem wulgarnie. Ale do niektórych inaczej nie trafia.

WiS pisze:A przeklinać należałoby w oparciu o co innego - niektóre cywilizacje ponoć potrafią. Niewykluczone, że są szczęśliwsze.
I owszem. Ja też potrafię do póki...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 25 lis 2011, o 22:29

musze przyznac, że dawno nie sikałem ze śmiechu jak czytając ten wontek... maf1 się uniósł normalnie

ale coś w tym jest że gazowanie auta to jak ocieplanie chaty - jak opierdzielisz styropianem i tynkiem z castoramy, to co kilka lat odmalowac trza (regulacje zaworów itd). Każdy ma swoje zdanie, jeden jeżdzi fabią 1,2 co mu pali 10 ltr benz na setke, a inny wozi się plejadą z junkersem co pali gazu, jakby spalał 10 ltr benz na setkę. Kto zabroni bogatemu... oszczędzać? jakby nie oszczędzał, nie byłby bogaty ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 lis 2011, o 22:43

OBK H6 pisze:musze przyznac, że dawno nie sikałem ze śmiechu jak czytając ten wontek... maf1 się uniósł normalnie

ale coś w tym jest że gazowanie auta to jak ocieplanie chaty - jak opierdzielisz styropianem i tynkiem z castoramy, to co kilka lat odmalowac trza (regulacje zaworów itd).
No to i Tobie się dostanie. Zbuduj sobie dom z gazobetonu 24mm i go nie ocieplij styropianem/wełną. Załóż ogrzewanie gazowe i wioooo. Przecież jestem bogaty :thumb: Oczywiście! Można zbudować dom z cegły dziurawki. Wszyscy, których znam, a budujących domy, ocieplają zewnętrznie. Kaprys?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lis 2011, o 00:23

maf1 pisze: Wszyscy, których znam, a budujących domy, ocieplają zewnętrznie. Kaprys?
Masz specyficznych znajomych, po prostu :giggle:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 lis 2011, o 12:07

maf1, ale nie chodziło o nieocieplanie , izolacja termiczna to dzisiaj normalny i wymagany prawem element każdego wznoszonego budynku,
kpina była z bezmyślnej termomodernizacji ( dofinansowywanej na dodatek) ,
bezmyslośc polega na tym, że liczy się tylko współczynniki przenikania ciepła i koszty ogrzewania i koszt prac ,zawsze wychodzi że najtaniej styropian od zewnątrz, a potem jeszcze "baranek", robi sie to nie patrząc czy obiekt ma może przypadkiem jakies walory architektoniczne na przykład, że tynk nie koniecznie musi byc "kornikiem" lub barankiem właśnie , że mozna termomodernizować zachowując to co najlepsze.................a czasem jest to właśnie fasada budynku

ten Wawel to było tylko takie sympatyczne przejaskrawienie, nerwy niepotrzebne :-)

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 26 lis 2011, o 12:43

gaz gaz, nie zapukał nikt na czas, sialala lala la la :razz:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 26 lis 2011, o 13:10

cyqan, gdzie miałby zapukać? na tylnej kanapie trochę niewygodnie w sumie

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 26 lis 2011, o 13:54

Ale ta dzisiejsza młodzież wygodna się zrobiła. Naszym rodzicom tylna kanapa w maluchu wystarczała i nikt nie narzekał, że niewygodnie :razz:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 26 lis 2011, o 18:36

pablonas, ale w maluchu szybko się wyjmowało przednie siedzenia, chociaż kilka lat starszy kolega mówił że syrenka była jeszcze praktyczniejsza w sobotni wieczór.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 26 lis 2011, o 19:00

W 125p nic nie trzeba było wyjmować :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lis 2011, o 19:15

Bergen, no nie, COŚ jednak chyba dobrze czasami wyjąć... no chyba, ze jeździ się kredensem na golasa :mrgreen:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 26 lis 2011, o 19:53

:mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 26 lis 2011, o 21:26

w Polonezie robiłem "dwa pokoje" oddzielając kurtką przednie fotele od tylnych ,no ale co było zrobić jak kolega nie miał samochodu :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lis 2011, o 21:50

Z ciekawości, brałeś pokój ten od frontu czy ten z tyłu, z garderobą (łazienką???) :giggle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 26 lis 2011, o 21:54

WiS, no ja przecież auto było moje i to ja kierowałem :-) :mrgreen:

zawsze byłem altruistą 8-) :razz: :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ODPOWIEDZ