Check Engine błąd P1133

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Swierzy
2 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Check Engine błąd P1133

Post 26 lis 2011, o 21:06

Witam,

Od dłuższego czasu świeci mi się kontrolka Check Engine. Po skanowaniu otrzymuję błąd P1133 Manufacturer Specific Powertrain Trouble Code. Fuel System nawet po rozgrzaniu auta jest w trybie Open Loop - a z tego co mi wiadomo powinien być w trybie Closed Loop. Pierwsza sonda lambda ma napięcie 3,795V - które nie zmienia się nawet przy wciskaniu gazu. Sonda druga ma napięcie 0.93V, które rośnie jak wciskam gaz i spada do 0 gdy gaz puszczam. Mam tam jeszcze następujące info, które mi niewiele mówi: Equivalence ratio 02S11 0.992
Obie sondy zostały wymienione - na nowe, oryginalne
ECU zostało wymienione - na używane, sprawne

Samochód jest specyficzny jak na Polskę: Subaru Impreza z silnikiem 2.2l (pochodzenie USA) wyprodukowane w 2000r.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć cóż mogę z takim fantem zrobić - prócz zaklejenie czarną taśmą kontrolki

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Check Engine błąd P1133

Post 28 lis 2011, o 10:31

Nie widzę takiego błędu w Subaru, mozesz to odczytać czymś dedykowanym do Subaru, albo podjechać gdzieś gdzie mają coś takiego?

Wskazanie 1. sondy wskazuje na uszkodzenie instalacji/ECU skoro sonda jest sprawna.

Swierzy
2 gwiazdki

Post 30 lis 2011, o 20:54

Myślę, że mogę podjechać do Łukasza z 4T, ale wydaje mi się, że zeskanowany kod pasuje:
http://legacygt.com/forums/showthread.p ... f865250e73&
http://www.subaruoutback.org/forums/66- ... o1133.html
Zakładam, że skoro taki błąd wyskakuje w outback i legacy to i w imprezie może wystąpić.
Info zawarte w podanych linkach zgadza się z tym co mówisz... mam nadzieję, że nie dostałem uszkodzonej przedniej sondy. W przyszłym tygodniu zamierzam pogrzebać w instalacji, chociaż pogoda średnio zachęcająca do leżenie pod autem.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 30 lis 2011, o 22:56

Nie mam manuala do konkretnie tej imprezy, więc ciężko mi powiedzieć, w tych do Imprezy w które rzuciłem okiem nie widzę. Do Łukasza zapraszamy ale po rajdzie :)

Swierzy
2 gwiazdki

Post 18 gru 2011, o 12:42

Przyczyną zamieszana była wypalona kostka pomiędzy sondą a wiązką elektryczną.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)

Post 19 gru 2011, o 14:12

Podłączę się bo temat o sondach. Jak radzicie sobie z drugą sondą po wymianie układu wydechowego? Niecały miesiąc temu zamieniłem swój stary wydech na nówkę 2,75cala, pełen przelot. Czasem jak dłużej pojadę na wyższych obrotach to zapala się check. Czasem gaśnie sam przy którymś kolejnym odpaleniu auta a czasem trzeba mu pomóc. Nie mniej jednak jest to wkurzające. Czy EMULATOR 2 sondy lambda załatwi sprawę?

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2011, o 11:15

Nikt nie miał problemu z błędem 2 sondy po zmianie układu wydechowego i usunięciu kata?
:-/

rederyk
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester SH 2.5 XT, CBR1100XX

Post 21 gru 2011, o 14:03

Drugą sondę wkręca się przez przejściówkę, która odsuwa ją od katalizatora.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2011, o 14:09

Ta przejściówka to właśnie Emulator i odsuwa on sondę od wydechu oszukując ją co do spalin. Chciałem po prostu się upewnić że to bezpieczne rozwiązanie i widzę że nie ma opinii negatywnych. Dzięki.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 2 sty 2012, o 14:12

Niestety odsunięcie drugiej sondy od wydechu nie rozwiązało problemu więc zakładam że check zapalać się może z innego powodu. Najgorsze jest to że trudno go zdiagnozować bo błąd nie zapisuje się w pamięci komputera. Niestety po 2-3 uruchomieniu silnika Check gaśnie samoistnie. Zapalił mi się w sobotę, wczoraj zgasł a dziś jak podjechałem na sczytanie błędu to w pamięci nie było po nim śladu :/
Może przybliżę objawy i jeśli ktoś miał coś podobnego to dajcie znać.
Czasem po dłuższej spokojnej jeździe a czasem po krótkiej ale intensywnej na wysokich obrotach, zapala się Check, auto staje się jak by trochę mułowate a na biegu jałowym obroty falują między 900 a 1100. I tak jak pisałem, po kolejnych 2 odpaleniach silnika wszystko wraca do normy a samochód wymazuje błąd z pamięci. Co to może być?
EGT raczej nie bo objawy miałem kiedyś zupełnie inne, z resztą wymieniłem czujnik EGT w 4T ok roku temu.
Jeśli nie ta sonda to może przepływka?

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 5 sty 2012, o 10:59

Jeśli ktoś będzie miał podobne objawy to może mu się to przydać. Wyszedł błąd P0122 - czujnik przepustnicy. Więc na szczęście z nowym wydechem i sondami jest wszystko OK :-) Trza naprawić/wymienić i śmigać dalej :)

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 13 sty 2012, o 11:04

Może mi ktoś potwierdzić czy czujnik przepustnicy od starszych GT pasuje do WRX01' ? Ewentualnie czy gdzieś w Wawie mogę kupić nowy? W hurtowniach nie ma bo nie ma zamienników. Zostają serwisy Subaru które wolał bym odwiedzić w ostateczności :/
Pilne więc proszę o poradę lub ofertę jeśli np jest dostępny w Mysiadle.

ODPOWIEDZ