Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Telefony, telefony...

Post 16 wrz 2011, o 10:07

Лукашэнка, siewcu, dzięki
i sorry że musieliście za mnie czytać regulamin (mam nadzieję że nie specjalnie)...

Swoją drogą język reklamowy ma chyba jeszcze więcej niuansów niż polityczny - piję do tego 'nieograniczony'.
Następna wersja może być jeszcze np. taka: nieograniczony czas i transfer ale tylko w ramach adresu http://www.tereferecostamcostam.com

;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 16 wrz 2011, o 10:19

Лукашэнка pisze: Za każde doładowanie o wartości minimum 50 zł, dostaniesz 500MB transferu.
Ponieważ można maksymalnie skumulować 4 doładowania, to inwestując 200 zł możesz sobie zgromadzić około 2GB transferu.
W SIMplusie była (jest?) ,,promocja'', na podstawie której za pół giga płacisz 15PLN, a jak wyczerpiesz przed czasem, to po prostu wyłączasz pakiet i włączasz ponownie za kolejnego piętnastaka (chyba też zwalnia do jakiś nikczemnych prędkości, ale nigdy nie miałem cierpliwości, żeby to sprawdzać). BTDTGtT.

Natomiast haczyk jest taki, że trzeba sobie doładować jednorazowo przynajmniej za pięć dych, bo to jest minimum gwarantujące działanie usług przez trzy miesiące: jeśli interesuje Cię tylko transfer danych, to nadpłacasz w ten sposób 5PLN. W przypadku doładowania na miesiąc, nadpłacasz 15PLN (od 30 w górę).

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Telefony, telefony...

Post 16 wrz 2011, o 11:54

Лукашэнка pisze:
EDIT
Chce ktoś mieć bezpłatny Internet?
Wystarczy się zgłosić tutaj:
http://aero2.pl/
:->
Dzie hak?

(Tapatalk)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 16 wrz 2011, o 11:56

gregski, nigdzie. Troche kiepskie pokrycie, trzeba sobie samemu sprawic modem. Predkosc max 256 kbps czy cos.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 16 wrz 2011, o 19:08

marcyś pisze:i sorry że musieliście za mnie czytać regulamin (mam nadzieję że nie specjalnie)...
Ja nic nie czytałem, mam starter po prostu i powiedziała mi to bardzo miła Pani w Playu we Wrocławiu w Arkadach :-p
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 16 wrz 2011, o 19:34

siewcu, ufff

;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 gru 2011, o 23:04

Play podpisał z Orange umowę o roamingu wewnętrznym. Hurra, skończyły się moje kłopoty z zasięgiem w domu :thumb: :thumb: :thumb:

W tej chwili jako abonent Play mogę się logować do nadajników Play, Plus i Orange. Ale wypasik :-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 11 gru 2011, o 23:18

8-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 11 gru 2011, o 23:48

Konto usunięte pisze:Play podpisał z Orange umowę o roamingu wewnętrznym. Hurra, skończyły się moje kłopoty z zasięgiem w domu :thumb: :thumb: :thumb:

W tej chwili jako abonent Play mogę się logować do nadajników Play, Plus i Orange. Ale wypasik :-)
a do tej pory było kiepsko pomimo podpisanej umowy z Plusem? i dalej tak będzie, bo Play za roaming wewnętrzny płaci innym operatorom - a żeby zachowac zyski, ich sieć (czyt. telefony, karty sim, nadajniki itd) są zaprogramowane w taki sposób, że jeżeli tylko promil zasięgu Playa "poczują" to przestaja widzieć inne sieci. I żeby lepiej działało, trza się "ręcznie" przełączyć do innej sieci - co jest możliwe, ale w trakcie np. rozmowy telefonicznej niewykonalne.
Play jest chroniony przez UKE do 01.01.2014 roku poprzez większą opłatę interkonnektową - stąd mogą dawać tak bajeczne oferty, zamiast inwestować w infrastrukturę. Popłyną za dwa lata, jak zrównają się stawki pomiędzy sieciami, a oni zostaną z kiepskim zasięgiem.
Operatorzy podpisują z nimi umowy o roaming wew (a na jaki okres są te umowy?)- żeby ugryźć trochę kasy z tortu Playa, skoro 70% ludzi zmieniających sieć obecnie ląduje w P4 - więc żeby zminimalizowac straty - udostępnimy im trochę sieci - i skasujemy za to siano (wiedząc że za dużego ruchu im P4 nie przekaże konfigurując swoją sieć w taki sposób że najpierw Play, a jak zasięgu zupełnie w danym miejscu nie ma - to dopiero wtedy szukaj innej sieci)

... taki lajf - moja branża ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 11 gru 2011, o 23:51

OBK H6 pisze: ... taki lajf - moja branża
Może i Twoja... Ale o Playu za dużo to Ty nie wiesz ;-)
Pozdrawiam. I z mojej strony EOT. Taka branża ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 gru 2011, o 00:23

OBK H6 pisze: a do tej pory było kiepsko pomimo podpisanej umowy z Plusem? i dalej tak będzie, bo Play za roaming wewnętrzny płaci innym operatorom - a żeby zachowac zyski, ich sieć (czyt. telefony, karty sim, nadajniki itd) są zaprogramowane w taki sposób, że jeżeli tylko promil zasięgu Playa "poczują" to przestaja widzieć inne sieci. I żeby lepiej działało, trza się "ręcznie" przełączyć do innej sieci - co jest możliwe, ale w trakcie np. rozmowy telefonicznej niewykonalne.

Było kiepsko, las dookoła, nadajnik Plusa za lasem, nadajnik Play za lasem. Nadajnik Orange blisko, ale z Orange się rozeszliśmy w niezgodzie. Więc żeby mieć w domu zasięg musiałem stawiać coś w rodzaju pikokomórki z wystawioną anteną na dachu. A i mimo tego zasięg lubił pływać.

A teraz nawet jeśli będę musiał ustawić w domu na sztywno Orange (bo jeśli jest prawdą co mówisz, to powinno wystarczyć, żeby pozbyć się tych niedogodności) to i tak będzie zajefajnie :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 12 gru 2011, o 00:38

Konto usunięte pisze: Było kiepsko, las dookoła, nadajnik Plusa za lasem, nadajnik Play za lasem. Nadajnik Orange blisko, ale z Orange się rozeszliśmy w niezgodzie. Więc żeby mieć w domu zasięg musiałem stawiać coś w rodzaju pikokomórki z wystawioną anteną na dachu. A i mimo tego zasięg lubił pływać.

A teraz nawet jeśli będę musiał ustawić w domu na sztywno Orange (bo jeśli jest prawdą co mówisz, to powinno wystarczyć, żeby pozbyć się tych niedogodności) to i tak będzie zajefajnie :-)
Byleś się tylko na Play'a nie obraził :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 12 gru 2011, o 00:44

So What! pisze: Byleś się tylko na Play'a nie obraził :mrgreen:

Oj tam, do Bydgoszczy będzie jeździł. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2011, o 00:46

Godlik pisze: Może i Twoja... Ale o Playu za dużo to Ty nie wiesz ;-)
Pozdrawiam. I z mojej strony EOT. Taka branża ;-)
widzę że trafiłem na wiernego pracownika :-) - czasami jednak nie należy namiętnie bronić swojej firmy, bo może kiedyś trzeba będzie się wycofać ze swoich słów
szanuję jednak to że ich bronisz, lecz jeśli nie siedzisz w zarządzie P4 - to na pewne rzeczy wpływu w swojej firmie mieć nie będziesz. EOT z mojej strony ;-)
Konto usunięte pisze: A i mimo tego zasięg lubił pływać.
Sieci GSM są tzw "organizmem żywym" - zasięg zawsze będzie falował, szczególnie przy transmisji danych, gdyż na BTS głos ma priorytet (procedura bezpieczeństwa) - więc jak Ci kilka osób zacznie gadać w okolicy na komórkach (w ramach Twojej sieci), to zabierają Ci pasmo i spadasz w kolejce na BTSie. Transmisja danych jest dodatkiem, który obecnie staje się dużym źródłem dochodu dla sieci GSM - jednak inwestycje w infrastrukturę nie nadążają. Mały wzmacniacz w domu z anteną na dachu to chyba najlepsze wyjście - najlepiej jak zamontujesz taki, który wzmacnia sygnał każdej sieci - żeby nie być uwiązanym do jednej. Zmieni się oferta na rynku - zawsze będziesz mógł zapukac do drzwi innej sieci i rozstać się z poprzednią bez obaw.
Minusem tego rozwiązania jest to, że to co wzmacnia wszystko - działa trochę gorzej od tego co wzmacnia konkretny sygnał - ale nie uwiązujesz się do jednego drzewa. Poszukaj dobrego sprzętu, z dobrym kablem (to ma bardzo duże znaczenie) - będziesz śmigać
pozdro
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 gru 2011, o 01:55

So What! pisze: Byleś się tylko na Play'a nie obraził :mrgreen:

Z pewnością nigdy nie przyjdzie mi do głowy, żeby podpisać umowę z Polsatem :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 12 gru 2011, o 10:43

Konto usunięte pisze: Z pewnością nigdy nie przyjdzie mi do głowy, żeby podpisać umowę z Polsatem :mrgreen:
W takim razie też Ci życzę sukcesów :giggle:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 12 gru 2011, o 13:47

Obrazek

No to żem umoczył. Czy ktoś, kto w tym siedzi, mógłby podpowiedzieć czy istnieją jakieś nieoficjalne aktualizacje softu dla tego telefonu?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 12 gru 2011, o 13:51

Bergen, modaco.pl, modaco.com, http://www.xda-developers.com/ - szukałbym na tych forach.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 gru 2011, o 22:38

OBK H6 pisze: Play jest chroniony przez UKE do 01.01.2014 roku poprzez większą opłatę interkonnektową - stąd mogą dawać tak bajeczne oferty, zamiast inwestować w infrastrukturę. Popłyną za dwa lata, jak zrównają się stawki pomiędzy sieciami, a oni zostaną z kiepskim zasięgiem.
Godlik pisze: Może i Twoja... Ale o Playu za dużo to Ty nie wiesz ;-)
haha, ja również w branży i się zastanawiam nad czym tu debatować skoro asymetria jest powszechnie znana i wiadomo jakie to daje różnice w przychodach, zwłaszcza dla przeniesionych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2011, o 10:19

ale zbliża się koniec dominacji jednej sieci

http://www.telepolis.pl/news.php?id=23552

Jak im dobrze było bo zarabiali najwięcej, to siedzieli cicho - a jak mają się zrównac MTRem z trójcą, to już "kulturalnie donoszą" do UKE żeby innych tez upierdzielić, żeby czasem ktoś nie zarobił więcej niż oni ;-)

cytat:
UKE zastanawia się też, czy po wejściu Polkomtela do grupy spółek telekomunikacyjnych należących do Zygmunta Solorza-Żaka, czyli Mobylandu, Aero2 i Centernetu, nie zrównać stawek dla tych spółek do poziomu, jaki obowiązuje Polkomtela. Kroku domaga się P4 w przedstawionych niedawno uwagach do projektu decyzji Urzędu w sprawie Mobylandu.

taka mała dygressssion :evilgrin:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2011, o 10:22

OBK H6, dla mnie to nic dziwnego. To jest biznes i tu chodzi o kasę. That's it. Nie spodziewałbym się innego zachowania.

Teraz możemy sobie popluć na porencz bo dalej zakłada simlocki... ;-) itp. itd.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2011, o 10:23

OBK H6, a która to sieć dominuje?

Z wejścia Solorza moim zdaniem dla klientów mogą wyniknąć bardzo ciekawe usługi, jeśli tego tylko nie schrzanią. Mając nadajniki Polkomtela mogą wyjść z ciekawą ofertą na naprawdę duży rynek.

Pracownicy pewnie się boją, bo jako "państwowa" firma, Polkomtel jest mocno przerośnięty pod względem zatrudnienia.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, o 10:25 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2011, o 10:24

Konto usunięte, oj jest jest.... ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2011, o 10:29

Chloru
popieram w całej rozciągłości ;-) tym bardziej gdy inni pozostali dają już dawno bez. Widocznie jakiś relikt matka TPSA im zasiała

Z drugiej strony śmieję się jak słyszę, że pozostali operatorzy sprzedają telefony z softem generycznym - jeżeli byłby generyczny, to nie wyświetlałby chociażby ekran powitalny sieci w której kupiłeś telefon - a to znaczy, że ktoś już coś dodatkowego w nim zainstalował. Więc tak do końca czyste nie są - choć simlocka nie mają. Dlatego od 5 lat nie kupuję telefonów nowych - mam jeden i ten sam, a ofertę biorę beztela żeby lepsze stawki dostać i nie narzekam ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2011, o 10:35

Konto usunięte pisze:OBK H6, a która to sieć dominuje?

Z wejścia Solorza moim zdaniem dla klientów mogą wyniknąć bardzo ciekawe usługi, jeśli tego tylko nie schrzanią. Mając nadajniki Polkomtela mogą wyjść z ciekawą ofertą na naprawdę duży rynek.

Pracownicy pewnie się boją, bo jako "państwowa" firma, Polkomtel jest mocno przerośnięty pod względem zatrudnienia.
dla mnie dominuje Play obecnie - ze wzgl właśnie na asymetrię MTRa, jak się zrównają operatorzy to i walka na rynku będzie trochę uczciwsza. Mam taką nadzieję ;-)
A co do połaczenia Plusa z Zygmusiem - sam jestem ciekaw co z tego wyniknie, już widziałem reklamy LTE z logo Plusa. Choć czytałem gdzieś testy LTE zrobione we Wrocku dały średni transfer 7 M - co przy reklamie 100 M jest dużą różnicą, biorąc pod uwagę że nadajniki na razie jeszcze nie są mocno wykorzystane - co będzie, jak więcej ludzi zacznie korzystać?

ODPOWIEDZ