Oszustwo,Skarbowski,Lesznowola

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Oszustwo,Skarbowski,Lesznowola

Post 14 gru 2011, o 16:08

Witam.Piszę post ku przestrodze ale także po pomoc. Szukałem dawcę gratów na swapa do cupety i natknąłem się na ogłoszenia z samochodem z blacharką do poprawki.W związku z tym ,że przebywałem akurat w szpitalu a Pan sprzedawca za granicę przelałem zadatek. Pan sprawiał dobre wrażenie.Był miły.Przesłał umowę przedwstępną. Po ogłoszeniu wiem,że z marką subaru niewątpliwie miał styczność. Niebawem sprawę zgłoszę na Policję bo Pan przestał odbierać telefony. Dwa tygodnie temu przysłał sms-a,że ma kłopoty za granicą i na tym koniec. Wiem,że sms-y odbiera ale nie wysyła żadnych wiadomości. Proszę też kolegów z Lesznowoli,Piaseczna i okolic o pomoc w ustaleniu gdzie samochód i sprzedawca przebywa. Zaczej nie spodziewam się Hapy Endu, niemniej robię co muszę.<br /><br />Pan przedstawił się jako Ryszard Skarbowski ,przebywający w Lesznowoli a zamieszały w Pleszewie. Przestrzegam przez tym sprzedawcą a także przed samochodem, ponieważ mam umowę przedwstępną i zadatkowałem go.<br />Poniżej zdjęcia ogłoszenia z otomoto i zdjęcia auta. Subaru jest na tyle ciężko sprzedać,że raczej nie zmieni właściciela bez ogłoszenia na forum,otomoto lub allegro.A bordowych GT jest jak na lekarstwo. Znajdę i prosze o pomoc każdego prawego człowieka.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiście dowód jest fałszywy.Co tylko świadczy o profesjonaliźmie oszustów.

W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Oszustwo,Skarbowski,Lesznowola

Post 14 gru 2011, o 16:22

Jacky X, wiesz co, wstydziłbyś się chłopie.... robisz szum, angażujesz ludzi, żeby się rozglądali i Ci pomogli, a od 4 miesięcy nie chce Ci się ruszyć tyłka i zgłosić sprawę na policji http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=6844
Jacky X pisze: Dwa tygodnie temu przysłał sms-a,że ma kłopoty za granicą i na tym koniec
Teraz to już 18 tygodni temu :wall:

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 gru 2011, o 16:34

@Fido - dziękuję za Twoją opinię.I nikogonie angażuję.Wiele osób zgłosiło się do mnie z chęcią pomocy. Szacunek dla tych ,którzy pojechali do Lesznowoli i się porozglądali. Szkoda,że kilka osób zadeklarowało fachową pomoc z racji wykonywanych zawodów i nic z tego nie wyszło.

Ten temat powstał z dwoch powodów:

1) Na kropce Admin wziął stronę oszustów i temat zamknął. Widać charakterem mu bliżej.

2) Wśród kilkudziesięciu osób , które zostały oszukane przez tych profesjonalnych oszustów,krąży owy dokument, który dla mnie jest nowością.

PS. Że w sieci trzeba uważać to wiadomo. A teraz wiadomo,że trzeba bardzo uważać. I tyle w tym temacie.
PS2. Ja na przykład wcześniej nigdy nie widziałem sfałszowanego dowodu w wersji elektronicznej i może takich osób jest więcej.Niech więc zobaczą,że można i jak to wygląda.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 14 gru 2011, o 17:10

Jacky X, wygląda raczej słabo, przynajmniej w tym wykonaniu.
Ty widziałeś wcześniej ten skan? Bo ten dowód jest słabo sfałszowany. Rozumiem, że przyszedł do Ciebie razem z umową, którą podpisałeś?

Ja się na fałszowaniu ani na rozpoznawaniu fałszerstw dokumentów nie znam ale wystarczy rzucić okiem na to "coś" i widać że:
1. litery i cyfry w paskach kodowych na dole powinny być tej samej wielkości, równe i w równych odstępach, a na pierwszy rzut oka widać, że są wstawiane "ręcznie"
2. nr dowodu osobistego wpisany w białym polu po prawej stronie i w pasku kodowym powinien być taki sam, a tu jest inny - jeden jest AMA a drugi AMD (oba natomiast są nieprawdziwe, bo nie zgadza się suma kontrolna, którą na przyszłość można sprawdzić np. tu: Walidator numeru dowodu osobistego, no ale to już wymaga dodatkowego sprawdzenia, a nie na "pierwszy rzut oka").

To takie dwie pierwsze i dość oczywiste rzeczy, które rzuciły mi sie w oczy po przeczytaniu Twojego posta. Pewnie nieprawidłowości jest więcej, ale tak jak powiedziałam, nie znam sie na tym, i nie umiem tego ocenić. Niemniej jednak mając takie "coś" jako podstawę podpisania jakiejkowliek umowy, na pewno bym się nie zdecydowała.
Czarownica prawdę Ci powie :D

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 14 gru 2011, o 17:48

Kurcze ,ze ja nigdy nie mogę trafić na tak dobrego klienta jak Jacky X i mu podobni.... :giggle: :giggle: :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 14 gru 2011, o 18:08

Jacky X pisze: 1) Na kropce Admin wziął stronę oszustów i temat zamknął. Widać charakterem mu bliżej.
.
bez komentarza :wall:

duzo latam po Warszawie i okolicach
jak coś dam znaka -trzym sie chłopie
mam nadzieje ze duzo nie wtopiłeś
ps:
co do dowodu i jego podrobienia - graficznie kamień łupany

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 14 gru 2011, o 18:39

Nie mam dowodu przy sobie ale nie powinno być POLAND?
Generalnie widać że jakiś śmieszny skan ale jak się wie na co zwrócić uwagę.
Jak wyżej mam nadzieję że dużo nie wtopiłeś i wszystko odzyskasz

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 14 gru 2011, o 18:46

Konto usunięte pisze:
JackyX pisze: 1) Na kropce Admin wziął stronę oszustów i temat zamknął. Widać charakterem mu bliżej.
.
bez komentarza

a czy to nie jest związane z jakimiś przepisami prawnymi(prasowe??, cywilne), że właściciel forum może być pociągnięty w jakiś sposób do odpowiedzialności za szkalowanie/ujawnienie danych personalnych/zdjęć osoby trzeciej przez wpisy użytkownika forum??
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 14 gru 2011, o 19:00

Barthol pisze: właściciel forum może być pociągnięty w jakiś sposób do odpowiedzialności za szkalowanie/ujawnienie danych personalnych/zdjęć osoby trzeciej przez wpisy użytkownika forum??
Prawdziwe dane może i owszem. Ale Zofija w poscie swem pokazała że coś w nich nie halo.
Akurat krzywe literki to taki średni powód żeby sądzić że to podróbka (napęd w skanerze mógł być rozklekotany - nieliniowy) tak lipny numer dowodu to już coś poważnego. Więc bardziej lipny "Rysio" powinien się obawiać, niż forum.

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 gru 2011, o 19:12

Ten dowód otrzymałem dziś od jednej z poszkodowanych których jest ....dziesiątki !!! Ja też mogłem się teoretycznie kapnąć wpisując w "neta" numer telefonu i zobaczyć,że ciut za dużo ogoszeń ale trudno tylko po tym coś wnioskować. Instynkt samozachowawczy choć tyle mnie obronił,że wpłaciłem mu 4 X mniejszą zaliczkę niż chciał. Info w necie chcę zostawic aby uprzejmy Pan miał taką pamiątkę.

Podczas zdarzenia miałem obustronne zapalenie ucha i leżałem w szpitalu. Wszystko wyglądało naprawdę dobrze,bo to byli naprawdę nieźle przygotowani oszuści , nie o wszystkim chcę pisać na forum. Chyba nie każdy oszust dorabia naklejkę na szybie i fałszuje dowód osobisty dla oszustwa internetowego.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 gru 2011, o 20:41

Jacky X, ogólnie współczuję, dziwię się tylko dlaczego jeszcze nie byłeś z tym na policji.
Zastanawiam się jeszcze tylko jak z nim podpisałeś umowę? "Na gębę" podał Ci swoje dane?
Bergen pisze:Akurat krzywe literki to taki średni powód żeby sądzić że to podróbka (napęd w skanerze mógł być rozklekotany - nieliniowy)
Bergen, skaner może sobie być jaki chce, ale skanuje tylko w jedną stroną, tzn. albo z "góry na dół" albo z "prawa na lewo". A tu lipa jest w obie strony, nie tylko w liniowości napisów, ale też w odstępach między literami, czego skaner już nie popsuje. Polecam szczególnie odstępy w słowie "R Y S Z ARD" i "F R A N CIS ZEK" (starałam się zachować "oryginalną" pisownię z tego skanu). A odstępy między "< < <" równiutkie ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 gru 2011, o 23:17

Wysłał mi mialem umowę w PDF i druk przelewu w PDF. Wyglądało to jakby facet prowadził firmę i ogarniał pakiety biurowe.W gadce też był naprawdę niezły.Nie nalegał, wręcz mówił,że jak mi nie pasuje to On poczeka. Naprawdę dobry w te klocki, bo ja sporo różnych rozmów przeprowadzam i wiem jak się ludzie zachowują.Poza tym na bank miał kiedyś subaru bowiedział co mówi o GTku. Zatem to nasz tfu-kolega. Mam mu nadzieję,że mu się panewka obróci :whistle:

PS. Z tym współczuciem to nie ma co przesadzać. Gdybym poszedł na balety to wydałbym więcej.Instykt samozachowawczy zadziałał. Szkoda tylko samochodu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 gru 2011, o 23:30

Jacky X nie mędrkuj tylko idź z tym na Policję.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 14 gru 2011, o 23:35

Jacky X pisze: Gdybym poszedł na balety to wydałbym więcej.I
Balety z kuzynkami czy tylko w barze :?: :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 gru 2011, o 00:02

Oczywiście policja jest zawiadomiona. Myślę,że facet jest do złapania i myślę,że nie zostanie złapany ponieważ policja nie zaangażuje się w to odpowiednio. Chyba ,że mu się noga powinie i przy okazji wyjdzie TO.

PS.I jeszcze myślę,że ten fiut to przeczyta a kiedyś za lat kilka w ramach sprawiedliwości dokuczy mu strasznie rak prostaty :mrgreen:

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 15 gru 2011, o 18:28

Jacky X, Ten temat z trym ogłoszeniem i tymi zdjęciami był wałkowany na kropce . Poszukaj tam sam bo ja nie mam dostępu . Dokładnie te same metody .

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 15 gru 2011, o 18:44

Kubik, obstawiam, że to był nawet wątek Jacky'ego ;-)

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 gru 2011, o 19:00

barbie pisze:Kubik, obstawiam, że to był nawet wątek Jacky'ego ;-)
Oczywiście,że tak. Tamten zamknął admin.A chciałbym aby szanowny Pan oszust miał pamiątkę w sieci. Z nowości pojawił się sfałszowany dowód osobisty. Nazwisko,numer jest zmianiony ale chyba imiona figurują kogoś kto ten dokument utracił, zdjęcięcie może też jest z dokumentu.Ktoś gdzieś go stracił i jest to ślad choć może marny bo pewnie na czarnym rynku handluje sie lewizną.

Ale ta subaryna gdzieś jest ...

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 16 gru 2011, o 22:49

http://www.bilweb.se/

Z tej strony pochodziły niektóre oferty samochodów. Ile IP z Polski mogło być na tamtejszych serwerach ?!?

PS. Ale Imprezki tam nie było ... gdzie Ona jest. Czoper mówił,że takiej nie widział.

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 sty 2012, o 18:47

Info z policji : Takiego auta w Polsce nie ma.Tak więc całkiem nieźle sfałszowali naklejkę i tablice. W przypadku innych aut żywcem przeklejeli zdjęcia, temu zrobili retusz.

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 11 wrz 2014, o 14:51

Pan Ryszard Franciszek Skarbowski został ujęty. Miał świetny kamuflarz, nazywa się .......Ryszrad Franciszek Skarbowski :o

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 11 wrz 2014, o 15:08

Jacky X pisze:Pan Ryszard Franciszek Skarbowski został ujęty. Miał świetny kamuflarz, nazywa się .......Ryszrad Franciszek Skarbowski :o
NINJA! :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 wrz 2014, o 16:12

Jak nic miał pelerynkę niewidkę :whistle:

ODPOWIEDZ