Chcem z rozumiec o Guralach

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: 2011 Subaru WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Chcem z rozumiec o Guralach

Post 28 gru 2011, o 16:38

Czesc.

Mam na dzieje ze kilka z was mnie tutaj pozanalo i zna mojom krutkom historje:

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=1&t=7697

Jak bylem na mszy na Borze Narodzenie, u nas w kosciele spiewali Gurale. W Chicago jest bardzo durzo Gurali. Nigdy nie z rozumialem czemu muwiom calkiem innaczej nisz jest napisane. Naprzyklad, pisze slowo "szkola", to oni wymawiajom bez "sz", tlko "skola", tak jak by sie im plemilo.

Czemu jak jest napisane tak a oni czytajom w calkim innym wymowie? Dla mnie to jest nie poprawna wymowa sluw. W stanach my tesz mamy rozruznienie jak ludzie wymawiajom, ale tylko akcenty som troche inne, nie jak sie slowo calkiem zmienia.

To jest moje naiwne pytanie, ale jestem ciekawy tego wiedziec.

Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Chcem z rozumiec o Guralach

Post 28 gru 2011, o 16:42

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 16:47

Dlugo mnie to zajmnie przeczytac. Ale jakos przetrzytam. :mrgreen:

Ale czemy jak ja to czytam to widze i wymawiam "cz", "sz", "rz", itd., a w Gwarze Pdhalanskiej nie? Jak jest napisana litera, trzeba jom wymuwic a nie opuscic. Morze mam na to zle myslenie.
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 28 gru 2011, o 16:49

Rzekłbym nawet że :arrow: http://www.transparent.com/polish/diale ... -of-polis/
scrmnwrx pisze: Ale czemy jak ja to czytam to widze i wymawiam "cz", "sz", "rz", itd., a w Gwarze Pdhalanskiej nie? Jak jest napisana litera, trzeba jom wymuwic a nie opuscic. Morze mam na to zle myslenie.
Ależ masz bardzo dobre myślenie. Uważam że tu chodzi o niedbałe wymawianie słów pisanych (w języku polskim przecież, a nie po góralsku!), nie przywiązywanie wagi do tego jak się mówi i usprawiedliwianie tego tym że jest się "góralem" :roll:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 gru 2011, o 16:51

scrmnwrx, wersja bardzo skrócona w lengłydżu - http://en.wikipedia.org/wiki/Podhale_dialect ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 16:52

A jak Gurale rozmawiajom z ludzmi z Warszawy, to sie porozumiejom? Czy wtedy wymawiajom te wszystkie "sz", "cz", "rz" itd?

Jak uczom sie Gurale w szkolach czytac i pisac po Polsku? Czy ksionszki som napisane ze "cz", "sz", czy jest napisane tylko z "c" zamiast "cz", itd?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 16:54

Górale to tacy sami Polacy jak i reszta, potrafią mówić, czytać i pisać po polsku, ale niektórzy nie robią tego ze zwykłego niedbalstwa, używając takiej mieszanki polsko-góralskiego. I wtedy nie mówią poprawnie ani po polsku, ani po góralsku. Podobnie z Kaszubami.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 16:57

Bergen pisze:Górale to tacy sami Polacy jak i reszta, potrafią mówić, czytać i pisać po polsku, ale niektórzy nie robią tego ze zwykłego niedbalstwa, używając takiej mieszanki polsko-góralskiego. I wtedy nie mówią poprawnie ani po polsku, ani po góralsku. Podobnie z Kaszubami.
Ale jennzyk Polski to jest ten wkturym ty piszesz, z urzyciami "cz", "sz", itd, i wszystko inne jest jusz nie Polski jennzyk... morzna tak powiedziec? Morze lepiej nie poprawnie i leniwo zamiast muwic rze to nie jest Polski.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 17:07

scrmnwrx pisze: Ale jennzyk Polski to jest ten wkturym ty piszesz, z urzyciami "cz", "sz", itd, i wszystko inne jest jusz nie Polski jennzyk... morzna tak powiedziec?
Takie rzeczy jak na przykład celowe nie wymawianie "cz" "sz" itd czy mówienie "ja" albo "jo" zamiast "tak", to jest kaleczenie języka, a nie mówienie w innym języku czy gwarze. I to jest nieprawidłowe.

To tak samo jakbym ja, mówiąc po polsku, na władcę Rosji mówił "ka" zamiast "car" albo zamiast "ikea" mówił "ajkija" i tłumaczył że to dlatego tak mówię, bo jestem Anglikiem. Bzdura? Bzdura!

Podobnie z "góralami" których spotykasz. Powinni mówić że im się nie chce mówić poprawnie, niż wmawiać że to jest "góralski". Jakby to na prawdę był góralski, to byś prawie nic nie zrozumiał.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 17:16

Bergen pisze:
scrmnwrx pisze: Ale jennzyk Polski to jest ten wkturym ty piszesz, z urzyciami "cz", "sz", itd, i wszystko inne jest jusz nie Polski jennzyk... morzna tak powiedziec?
Takie rzeczy jak na przykład celowe nie wymawianie "cz" "sz" itd czy mówienie "ja" albo "jo" zamiast "tak", to jest kaleczenie języka, a nie mówienie w innym języku czy gwarze. I to jest nieprawidłowe.

To tak samo jakbym ja, mówiąc po polsku, na władcę Rosji mówił "ka" zamiast "car" albo zamiast "ikea" mówił "ajkija" i tłumaczył że to dlatego tak mówię, bo jestem Anglikiem. Bzdura? Bzdura!

Podobnie z "góralami" których spotykasz.
No wlasnie, i czemu dalej kaleczom Polski jenzyk? Jak ksionszka jest tak napisana z -cz, -sz, itd, to tak powinno byc.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 17:17

scrmnwrx pisze: czemu dalej kaleczom Polski jenzyk?
Bo są głupi.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 17:26

:lol:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 28 gru 2011, o 17:42

Bergen pisze: Bo są głupi.
A to nie jest tak, że próbują za wszelką cenę pięlęgnować swoje korzenie i swoja odrębność do takiego stopnia, że jest aż to karykaturalne? (tak, wiem, ten przypadek też można sprowadzić do powyższych trzech słów ;))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ