Pistolety i inne bronie w domu na somo obrone...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: 2011 Subaru WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pistolety i inne bronie w domu na somo obrone...

Post 28 gru 2011, o 21:29

Czesc.

Ja w stanach mam kilka bron i jak sie bede przeprowadzal to Polski na studja to bym chcial chociasz jedno wrzionsc ze sobom. Jakie som prawa w Polsce na bron?

W stanach to morzna miec przy sobie jak masz permit, a w domu to karzdy morze miec. Ja chodze na szczelnie, w srodku i na dworze. Chcial bym sobie nie kiedy posztrzelac jak bede w Polsce.

Jako przesiedlaniec, to bym musial gdzies z glosic ze przyjerzdzam z broniom?

Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Pistolety i inne bronie w domu na somo obrone...

Post 28 gru 2011, o 21:32

Musisz mieć polskie pozwolenie na broń. Raczej go nie dostaniesz.

Jak bez pozwolenia na przywóz broni przywieziesz broń ze sobą, to Cię zamkną już na lotnisku. Potem wypuszczą, ale broni nie dostaniesz, jak nie będziesz miał pozwolenia.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 28 gru 2011, o 21:37

jak chciałbyś ją przetransportować do Polski?
co do legalności permitów z USA w Polsce to się nie wypowiadam

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 21:49

Ustawa o broni i amunicji z 5 stycznia 2011, art. 37.

1. Przywóz broni i amunicji, z państw niebędących państwami członkowskimi Unii Europejskiej, przez obywateli polskich wymaga uprzedniego wydania zaświadczenia przez właściwego konsula Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Osoby, o których mowa w ust. 1, przekraczając zewnętrzną granicę Unii Europejskiej, zobowiązane są do pisemnego zgłoszenia właściwemu organowi celnemu przywozu broni i amunicji. Organ ten niezwłocznie przekazuje informacje zawarte w zgłoszeniu właściwemu organowi Policji.
3. Jeżeli osoby, o których mowa w ust. 1, nie posiadają [POLSKIEGO] pozwolenia na broń, są obowiązane niezwłocznie złożyć przywożoną broń i amunicję do depozytu właściwego organu celnego, a także, w terminie 14 dni od dnia przywozu broni na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, wystąpić do właściwego organu Policji z wnioskiem o wydanie pozwolenia na broń.
4. Koszty związane z deponowaniem broni i amunicji w trybie, o którym mowa w ust. 3, ponosi osoba składająca broń i amunicję do depozytu.

A tak jak napisałem, polskiego pozwolenia na broń raczej nie ma szans, żebyś dostał. Także dupa zbita, musisz pożegnać się z zabawkami...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 28 gru 2011, o 21:50

j33mbo, z tego co wiem, to można to zrobić nadając broń (odpowiednio przygotowaną) w bagażu, który leci pod pokładem.. Na bank widziałem takie zapisy o broni myśliwskiej, nie wiem jak z inną..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 21:59

To jednak bede musial isc do konsula Polskiego i dostac pozwolenie.

W bagarzu ktury idzie pod samolot, nie przy sobie w samolocie, morzna tak przeworzic bron. Trzeba najpierw z glosic ze sie ma bron w bagarzu.

Ja nie chcem chodzic do kina ze swojom bron, tylko zeby byla w domu.

Czy durzo Polakuw ma bron czy to raczej jest nie asz takie popularne?

Jak ma to co do znaczenia, mam obywatelstwo Polski i Ameryakanski.
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 22:04

scrmnwrx, nie dostaniesz pozwolenia od konsula. Konsul wydaje pozwolenie tylko w wypadku:

Obywatele RP zamieszkali na stale za granica, moga otrzymac zaswiadczenie konsula niezbedne do sprowadzenia broni i amunicji do Polski na okres 30 dni w przypadkach:
- polowan organizowanych w ramach przepisów o lowiectwie (liczba amunicji do 100 sztuk),
- uczestnictwa w zawodach sportowych z uzyciem broni odpowiadajacej celom sportowym,
- przewozu broni w tranzycie przez terytorium Polski do kraju docelowego.

A nawet jakbyś jakimś cudem dostał, na lotnisku Ci ją zabiorą a Ciebie zamkną do wyjaśnienia.

Odpowiadając na Twoje drugie pytanie - w Polsce żeby posiadać broń, bez różnicy czy w domu czy do kina ją nosić, trzeba otrzymać pozwolenie.
A pozwolenie można dostać tylko gdy:
- ma się stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenie życia
- należy się długo do koła myśliwskiego
- należy się długo do koła strzeleckiego

Ty nie podpadasz pod żaden z punktów. Tak jak napisałem, pożegnaj się z zabawkami.

"Pożegnanie z bronią" :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 gru 2011, o 22:04

eMTi, jest to tzw bagaż rejestrowany. Podziwiam optymizm kolegi scrmnwrx, w zetknięciu z naszą biurokracją na pewno osłabnie. Pewnie WiS się w tym lepiej orientuje, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, by amerykańskie prawo posiadania broni było uznawane w Polsce ;-)

Ja bym radził koledze scrmnwrx zabrać tylko niezbędne rzeczy i skupić się na nauce a nie na strzelaniu ;-) Ustrzeli sobie coś wieczorem w klubie.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 22:08

Konto usunięte pisze: Podziwiam optymizm kolegi scrmnwrx, w zetknięciu z naszą biurokracją na pewno osłabnie.
...i szkolnictwem wyższym.
Konto usunięte pisze: nie chce mi się wierzyć, by amerykańskie prawo posiadania broni było uznawane w Polsce ;-)
Bo nie jest. Nawet państwa unii mają odrębne regulacje w tej kwestii.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 28 gru 2011, o 22:12

scrmnwrx, a po co ci ta broń w Polsce ?? jak chcesz sobie postrzelać czasami to jak się rozejrzysz za strzelnicą jakąś na pewno będą mieli takową do wypożyczenia. Noszenie broni dla samego posiadania jej jest bez sensu i będziesz chyba musiał do tego przywyknąć ,że jej nie będziesz miał bo tak jak napisał Bergen legalnie zapomnij ,nie legalnie nie polecam ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 22:13

burat, bo wiesz, tam za oceanem, ta ciągła walka o przetrwanie :giggle:

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 22:13

To nie smialo. U nas to jest to jednak inaczej. A czy morzna isc gdzies zaplacic i szczelac w Polsce?

A zebym sie zapytal o pozwolenie, to kogo bym sie pytal? Policji w kturym miescie bede mieszkal?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 28 gru 2011, o 22:17

scrmnwrx pisze: A czy morzna isc gdzies zaplacic i szczelac w Polsce?
Byle nie przy paśniku. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 22:18

Ja tom bron tylko chcial bym czymac w domu. Wiesz, tutaj to wszyscy majom brzika na bron. Po za domem to nie mam wogule zamiaru z nim chodzic.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 28 gru 2011, o 22:24

scrmnwrx, dobra rada zapomnij o tym temat jest na tyle nie do przejścia ,że pewnie szybciej skończysz medycynę niż się na pozwolenie doczekasz ,a jak będziesz miał nielegalnie w domu to narażasz się na duuuże kłopoty. Są strzelnice i tam można z pewnością dogadać się z właścicielem. Ja gdy strzelałem na prywatnych strzelnicach kilka razy rozmawiałem z właścicielami i zawsze była opcja zorganizowania strzelania jak by ktoś chciał więc pewnie trzeba będzie poszukać i coś na pewno znajdziesz legalnie :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 22:28

Tak nawiasem mówiąc to co raz bardziej jestem ciekaw zderzenia kolegi scrmnwrx z polskim systemem kształcenia, życząc mu jak najlepiej.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 22:30

leon pisze:
Nie rozumiem co to znaczy.
Bergen pisze:Tak nawiasem mówiąc to co raz bardziej jestem ciekaw zderzenia kolegi scrmnwrx z polskim systemem kształcenia, życząc mu jak najlepiej.
Tesz asz tak zabardzo tego nie rozumiem.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 gru 2011, o 22:41

scrmnwrx, a co będziesz studiował i na jakiej uczelni?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 22:46

scrmnwrx pisze:
leon pisze:

Nie rozumiem co to znaczy.
Paśnik = kind of thing in forest where animals are fed. If someone catch you with gun near that thing, even if you have a permit, you are doomed.
scrmnwrx pisze:
Bergen pisze:Tak nawiasem mówiąc to co raz bardziej jestem ciekaw zderzenia kolegi scrmnwrx z polskim systemem kształcenia, życząc mu jak najlepiej.
Tesz asz tak zabardzo tego nie rozumiem.
Educational system in Poland is far different than in States, in a bad way, in my opinion. That can make you confused at start I guess.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 22:48

Bergen, dziekuje za przetlumaczenie. :) Ja sie bede studiowal po Angielsku... po Polsku to bym najpierw musial sie Polskiego uczyc trzy lata. :lol:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 22:51

scrmnwrx pisze: Ja sie bede studiowal po Angielsku
Doesn't matter ;-)

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 22:53

Bergen pisze:
scrmnwrx pisze: Ja sie bede studiowal po Angielsku
Doesn't matter ;-)
Can you please elaborate more on this subject? Do you have first hand experience or just from word of mouth?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 28 gru 2011, o 23:01

Just word of mouth to be honest, because I never studied in US. But, you know, I have that strange feeling that first contact with polish educational system will be a little shocking for you. Nevertheless I wish you luck.

And I guess we have to switch back to polish as it's still polish board.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2011, o 23:06

Thanks for the best wishes. I'm sure that there will be some pronounced differences that will take time for me to adjust to, I'm sure I'll handle them well. :mrgreen:

Dobrze, jusz teras to tylko po Polsku piszem.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 28 gru 2011, o 23:32

jeśli koniecznie chcesz mieć pistolet, to po przybyciu do Polski zainteresuj się bronią na czarny proch (black powder)... Zero pozwoleń (pod warunkiem, że broń jest robiona wg. patentów z roku maks 1885)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

ODPOWIEDZ