Jakieś płaskie do oglądania

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Jakieś płaskie do oglądania

Post 10 sty 2012, o 00:29

mały 5150, Bilex Ci jakiś używany szmelc opchnał?! :mrgreen: :razz:

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 sty 2012, o 00:30

ky pisze: W sensie że serwer streamuje obraz do TV i ścieżki do audio?
w sensie, że całe idzie to TV a TV daje kablem do wzmacniacza.

jeżeli nie to niezbyt fajne jak się chce zarzucić filmona w wielu kanałach. Tzn. wogle nie fajne jeżeli TV ma dawać głos przez wbudowane pierdziawki.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 sty 2012, o 00:32

Zwykle tiwi masz w okolicy sprzętu hajfaj. Wtedy zapinasz go szkłem czy innym coaxialem do ampa.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:35

ky pisze: Wtedy zapinasz go szkłem czy innym coaxialem do ampa.
ale to się da czy się nie da :)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:51

Jeśli masz na myśli ścieżkę video do tv po DLNA i, jednocześnie, ścieżkę audio do hajfaj po DLNA, to chyba nie. Jeśli masz na myśli ,,wyrenderowanie'' dźwięku w TV i posłanie go dalej do ampa, to powinno się dać (być może nawet dałoby się przepuścić np. AC3 do ampa -- musiałbym popytać jednego coworkera, który mnóstwo rzeczy robił z tymi urządzeniami). DLNA to tylko transport do plików i zarządzanie ich odtwarzaniem.

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 00:57

ky pisze: Jeśli masz na myśli ścieżkę video do tv po DLNA i, jednocześnie, ścieżkę audio do hajfaj po DLNA, to chyba nie. Jeśli masz na myśli ,,wyrenderowanie'' dźwięku w TV i posłanie go dalej do ampa, to powinno się dać (być może nawet dałoby się przepuścić np. AC3 do ampa -- musiałbym popytać jednego coworkera, który mnóstwo rzeczy robił z tymi urządzeniami). DLNA to tylko transport do plików i zarządzanie ich odtwarzaniem.
to ja rozumiem co dlna robi ;-) Bardziej mnie interesowało czy TV dalej potrafi to jakoś poprzepuszczać tak żeby np. jak piszesz wzmak dostał AC3 od telewizora.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 10 sty 2012, o 06:31

mały, nie czytałam wątku za bardzo dokładnie, ale się pomądrzę ;-)
Takie wifi wbudowane w tv to Ci da pewnie głównie jakąś okrojoną wersję youtube, sterowaną pilotem, ew. jakieś jeszcze inne okrojone funkcjonalności netowe. Ale Foruma to Ty z tego na pewno nie odpalisz. Trzeba taką konstrukcję jak u nas, co zresztą dobrze się sprawdza. Jeśli do samego netu, to jakiś stacjonarny trup (tylko z dobrą grafiką) podłączony po HDMI do amplitunera, czy co tam masz i do tego klawiatury i myszy bezprzewodowe (blutufowe zazwyczaj). I to jest opcja która Ci da takie szmery bajery jak u nas. Sam TV z wifi jest pewnie w cholerę droższy od zwykłego, a atrakcje marne. Lepiej kupić za to samo lepszy zwykły TV.
A jeśli jakieś gierki i inne wodotryski, to po prostu komputer lepszy trzeba.
Za to kupując taki TV warto zwrócić uwagę na jego rozdzielczość, bo nieraz bardzo duże telewizory mają 1024px szerokości, czyli bieda straszna.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 10 sty 2012, o 10:24

mały 150 zawsze może dokupić 3D do oglądania - tylko bierz bez okularów ;-)

Obrazek
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 13:55

barbie pisze: Ale Foruma to Ty z tego na pewno nie odpalisz.
Obrazek

Akurat forumek to żadna rocket-science, byle tyłko dało się zapiąć jakiś klawikord do telewizora.

r.

PS. Szajsung obecnie ma coś, co się nazywa touch remote. Tenże tacz rimout wygląda jak wykastrowany smarfton i pozwala na klikanie/klawiaturzenie po telewizorze.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 10 sty 2012, o 14:03

ky, z ciekawości - szałtbox działa?

Niektóre Szajsungi sprzedawane były w bundlu z SGS2, który podobno umi robić za pilota. Może to jest jakieś rozwiązanie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2012, o 14:08

SGS2 umi robić za pilota i serwer/kontroler DLNA. Teoretycznie SGS też, jest appka, ale telewizor spuszcza mojego buraka na drzewo i nie wiem, czy to specyfika mojej sieci, czy też szajsung po chamsku wymusza kupowanie nowych zabawek.

Nie wiem, czy pudełko z szałem działa -- nie mam sensownego klawikordu, a nie chciało mi się wyklikiwać tego pilotem ;)))

r.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 10 sty 2012, o 14:57

barbie pisze: Takie wifi wbudowane w tv to Ci da pewnie głównie jakąś okrojoną wersję youtube, sterowaną pilotem, ew. jakieś jeszcze inne okrojone funkcjonalności netowe.

U mnie daje IPLA i tym podobne VODowe serwisy. Nawet parę filmów obejrzałem tak.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 10 sty 2012, o 15:39

Death ain't nothin' but a heartbeat away...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 10 sty 2012, o 16:48

WiS pisze:...gdzie te zdjęcia modelek -
- kurdęż, a tu wszystko znów nie na temat :wall: :wall: :wall:
coś dla WiSa - przyjemne z pożytecznym

Obrazek

Bilex pięknie to zrobił :-p
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2012, o 02:14

ky pisze:[ Akurat forumek to żadna rocket-science, byle tyłko dało się zapiąć jakiś klawikord do telewizora.
O. Tego się nie spodziewałam. Ale czy jako posiadacz takego czegoś, nie uważasz że to i tak kastrat w stosunku do tv+komp? Nawet jeśli chodzi o samo przeglądanie netu.
Serio pytam, bo nie macałam takiego tv.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 11 sty 2012, o 03:11

barbie, to jak działa OS, przeglądarka czy appki do youtubów itp. to jeden wielki śmiech na sali w porównaniu z kompem.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sty 2012, o 10:26

Azrael pisze:barbie, to jak działa OS, przeglądarka czy appki do youtubów itp. to jeden wielki śmiech na sali w porównaniu z kompem.
Z jednej strony to dziwne (bo np. firmware mojego TV działa na jakimś freeBSD, więc nie byłoby trudno), a z drugiej pewnie taka pełna funkcjonalność wymagałaby mocniejszego procesora i więcej pamięci. A księgowi liczą ;-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 11 sty 2012, o 10:34

Wczoraj oglądałem obydwie plazmy. Opinie sprzedawców oczywiście różne ale nie jest już tak że Panasonic i tylko on. Software Samsunga jest bardzo chwalony, obraz obydwu tv wydaje się być bardzo podobny przynajmniej na tych materiałach, które puszczane są w sklepach. Design Samsunga jest o niebo lepszy od Panasonica może dlatego, że ja akurat lubię czesaną stal/aluminium za to pilot Samsunga to jest jakaś poczwarka :o ja czegoś takiego dawno nie widziałem poza tym myślałem, że ma touchpada :whistle: a tu dupa.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2012, o 11:20

barbie pisze: Ale czy jako posiadacz takego czegoś, nie uważasz że to i tak kastrat w stosunku do tv+komp? Nawet jeśli chodzi o samo przeglądanie netu.
Nie. Właściwy młotek do danego gwoździa. Do oglądania TV i różnych materiałów video używam telewizora, do klikania po sieci używam komputera (choćby dlatego, że żaden telewizor nie zapewni takiej jakości obrazu, jak dobry monitor). Moim ideałem jest to, że mam pudełko, które robi mi wszystko bez zaprzątania kilku innych, a że w tej chwili następuje powolna zmiana kanału dostarczania z tradycyjnych rozwiązań rtv na sieci IP, to telewizor ma to umieć. No i, na koniec, kaman -- ludzie marudzą, że im plazma bzyczy (co rzeczywiście ma miejsce, ale słychać to tylko wtedy, gdy audio i inne sprzęty są wyłączone), a Wy chcecie sobie dostawać kolejnego kloca, który szumi, zbiera kurz, itp, etc żeby oglądać telewizję.
mały 5150 pisze: poza tym myślałem, że ma touchpada :whistle:
Ten od serii ósmej ma. Tylko że ten taczpad jest wielkości kciuka :mrgreen:

Obrazek

(przycisk pomiędzy kursorami jest jednocześnie touchpadem).

W cywilizacji mają to (i tu mam wkurwa w kierunku Szajsunga, że w Bulandzie takich niet):

Obrazek

a jeszcze jest taki wynalazek.

Obrazek

r.

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 11 sty 2012, o 11:37

To jest koncepcja
Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 11 sty 2012, o 12:23

mały 5150 pisze:Design Samsunga jest o niebo lepszy od Panasonica może dlatego, że ja akurat lubię czesaną stal/aluminium.
To kup Samsunga. Różnicy w jakości obrazu prawie na pewno nie zauważysz, a brzydki TV będzie Cię męczył latami.
Porównywanie telewizorów na podstawie obrazu demo puszczanego w marketach to nieporozumienie. Te telewizory są skalibrowane zupełnie od czapy. Najczęściej w jakiejś mega dynamicznej konfiguracji by waliło po oczach. ;-) Inna rzecz, że 99,9% ludzi ogląda na jakimś standardowym ustawieniu i im to wystarcza.

Design pilota mówisz. noooo... tak. Ja pilota od swojego TV użyłem może ze 3 razy. :evilgrin:

Co do komputera przy TV do netu i filmów, to ja takie pudełko (wyjątkowo ciche) wywaliłem po 2 miesiącach, bo nie mogłem znieść jego szumu. Teraz używam PS3 jako transportu, jeśli takowy jest mi potrzebny.

Gdy kupowałem swój TV to też w marketach chwalili głównie Samsunga. Tak już mają. :-)
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2012, o 15:50

ky pisze: No i, na koniec, kaman -- ludzie marudzą, że im plazma bzyczy
mnie tam bawi jak komp chce odfrunąć z szafką odtwarzając full hd :mrgreen:

A przede wszystkim telewizornia nie pobije zestawu XBMC, przeglądara etc jeszcze długo (zwłaszcza że mam, pilota, pełną klawiaturę i myszkę bezp oraz telefon do sterowania). Na razie mam upatrzonego od jakiegoś czasu Xtreamera Ultra, ale ma on trochę jednak ograniczeń w stosunku do tej konfiguracji. Ma też wiele zalet w porównaniu z. Poczekam aż zrobią do niego soft na Androidzie co zapowiadają. Myślę, że będzie wtedy oki.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2012, o 16:00

Alan, Alan, Alan! pisze: Na razie mam upatrzonego od jakiegoś czasu Xtreamera Ultra, ale ma on trochę jednak ograniczeń w stosunku do tej konfiguracji. Ma też wiele zalet w porównaniu z. Poczekam aż zrobią do niego soft na Androidzie co zapowiadają. Myślę, że będzie wtedy oki.
Wtedy będziesz czekał aż dorobią do niego baterie słoneczne albo fontannę :whistle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 sty 2012, o 16:03

mały 5150, Ty się nie rozdrabniaj, tylko kup taki tv, który będzie Ci ID dzwoniącego wyświetlał. Po co szukać komórki i ślepia na małe literki wytężać... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 11 sty 2012, o 16:44

koziolek pisze: To jest koncepcja
Ongiś chciałem coś takiego wcielić w życie, gdy ceny tv projekcyjnych spadły.

ODPOWIEDZ