200KM + ale nie Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: 200KM + ale nie Subaru

Post 14 sty 2012, o 12:17

Esilon,
Na rynku amerykańskim jest taka wersja Imprezy, która nazywa się Outback Sport – taka stylizacja terenowa Imprezy a la Outback.
Samochód ma bardzo trwały i niezawodny silnik wolnossący 2.5 (175KM). Silnik elastyczny i stosunkowo oszczędny. Można go jeszcze z powodzeniem zagazować, jeśli miałby by być większe przebiegi. Ma również trwałą i niezawodną skrzynię A/T.
Dobre wyposażanie jeśli chodzi o komfort i aspekty praktyczne. W Warszawie stoi taki prawie nowy egzemplarz, w ciekawym kolorze:
http://autoauto.pl/pl/435/Subaru_OUTBAC ... 1&perPage=
Może coś takiego warto by bliżej obejrzeć?
:cofee:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 14 sty 2012, o 12:24

Лукашэнка, zlituj sie :mrgreen:

po pierwsze hamerykaniec, po drugie to już WRX w tej budzie ładniejszy jeżeli wogóle słowo "ładny" bez "nie" mozna zastosować :->

lubię taka pogode jak dzisiaj, ten snieg na ulicach, to sa chwile kiedy legas ma spory nadmiar mocy :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 12:27 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 sty 2012, o 12:27

Esilon,
ja nie jestem arbitrem samochodowej urody.
Oglądać to lubię co innego.
Autem lubię jeździć.
;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 14 sty 2012, o 12:29

Лукашэнка, alez ja bardzo doceniam podrzucane pomysły, serio ;-)

ale sa pewne granice jak ta Impreza outback, wolałbym Dustera , przynajmniej niczego nie udaje

graf
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: co chwile inne
Polubione posty: 0

Post 14 sty 2012, o 17:30

esilon pisze:zmasowany atak zimy trwa , może trzeba 4x4 dopisac jako warunek :whistle: , przejechałem własnie testowo wszystkie najszybsze i najwygodniejsze dojazdy z domu do roboty i nikt tego nie odśnieża

z tym Superbem to nawet nie żartujcie, Phaeton ma fajne silniki ale za duzy jest,
graf pisze: moj typ na wygodne i niepozorne 200% niezawodne auto to Legacy Spec-B w stanie igła

w stanie igła w stogu siana, nie ma na rynku ( z FV) , mozna coś sprowadzić ale ceny niestety powyżej 100kpln
Lepiej dac 100k za Spec-B niz 200k za Skodzine 3,2 ktora za brama salonu jest warta 50k mniej a po roku 80k (malo traci na wartosci Superb ale w wersji 2.0tdi albo 1.4TSI)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 sty 2012, o 17:37

graf, procentwo do ceny, to pewnie te tdi i tsi skody tracą podobnie do 3.2. tylko wyjściowo inna cena, stad i dza strata poczatkowa. Dotyczy to wszystkich drogich aut.
Sobie zobacz ile traci mercedes 220 cdi po roku. Wlosy deba staja.
A to że wielkie benzyny sa mniej atrakcyjne na ruku wtornym - to jest oczywiste.
I może dlatego esilon moglby wzia np rocznego superba 3.2 - to ten sam silnik co w Vw i Audi zdaje mie sie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

esilon
6 gwiazdek

Post 14 sty 2012, o 18:17

graf pisze: 1.4TSI
bardzo bardzo fajny silnik, jeździłem dzisiaj leonem z tym 1,4 tsi i jestem w szoku jakie przyjemne auto, Cupra to musi byc rewelacja
Arno pisze: może dlatego esilon moglby wzia np rocznego superba 3.2
byc może wziałbym ale poszukiwane jest auto o zdecydowanie mniejszych gabarytach

ogladałem i jechałem na prawym Lanosem STI, podobno lekko dłubniętym z fajnym wydechem, wrażenia bardzo pozytywne, to że sie zbiera to wiadomo, ale tak ogólnie super wozik, kurde

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 14 sty 2012, o 18:21

esilon pisze: bardzo bardzo fajny silnik, jeździłem dzisiaj leonem z tym 1,4 tsi i jestem w szoku jakie przyjemne auto,

http://www.auto-swiat.pl/1-skoda-superb ... urbookazja

:whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

esilon
6 gwiazdek

Post 14 sty 2012, o 18:26

leon,1,4TSi :mrgreen:

tak jak w artykule o skodzie, trzeba się przejechac, wrażenia z jazdy tym 125 konnym leonem świetne, to chyba przez tego"kopa" którego turbinka daje ale ten samochód przyspiesza bardzo chętnie juz na niskich obrotach, eleastycznosc zachwycająca, do 140km/h to nawet nie zauwazyłem kiedy się napędził...................

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 14 sty 2012, o 19:00

Dalej się tak rozrządy sypią w tym 1.4 TSI, czy już to poprawili ?

esilon
6 gwiazdek

Post 14 sty 2012, o 19:13

WRC fan, chodzi ci o rozciągający się łańcuch ? wymiana to koszt 3kpln ,różne opiniee czytałem, że głównie w mocniejszych wersjach problemy, tymi z kompresorem i turbo ,

tak naprawde to cholera wie :-)

ale wrażenia z jazdy po prostu wyśmienite, czyli następca rołwera raczej wybrany ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 15:28

esilon pisze:ogladałem i jechałem na prawym Lanosem STI, podobno lekko dłubniętym z fajnym wydechem, wrażenia bardzo pozytywne, to że sie zbiera to wiadomo, ale tak ogólnie super wozik, kurde
Esilon,
lanos Sti to jedna z bardzo niewielu niestety wersji subaraków w aktualnej ofercie Subaru na EU, która oferuje coś więcej niż przeciętność...
A w związku z tym, że na rok modelowy 2013 mozna spodziewać się bardzo niewielu nowości (oprócz BRZ i XV, które z różnych powodów, ale w równym stopniu są poza moimi aktualnymi zainteresowaniami), to gdybym za rok miał faktycznie zmieniac auto na jakieś nowe, to aktualne wersja Sti byłaby chyba jedynym modelem, który brałbym pod uwagę.
Z dotychczas produkowanych generacji ta jest najbardziej wszechstronna jako auto do codziennego użytkowania.
Cieszę się, że Tobie też odpowiadają wrażenia z jazdy tym samochodem.
Może coś z tego wyniknie. :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 sty 2012, o 15:39

Miałem okazję sobie jakiś czas temu 2.0 Lanosem pojeździć.
Wrażenie trochę lepsze, niż poprzednia generacja forka.
Nic, co by zachwyciło.
Przyjmuję Wasze opinie, że STi się broni.

Silnikiem.
Reszta (czytaj wnętrze) to bez szału.
Może jakieś dwuletnie za pół ceny, gdyby PDK/DSG miało,to bym zaczął rozważać do tłuczenia na co dzień, ale za nówkę ten price? :o
W życiu.
Dolce far niente ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 16:01

FUX,
z automatem to był Legacy 2.5GT (260KM) w MY2010.
Jako sedan lub kombi.
W pewnym momencie nawet próbowałem się do niego przymierzyć. Głównie z powodu sentymentu do marki.
No ale teraz już tego nie ma.
W EU zostało tylko Sti z turbo-benzyną.

Nowy silnik turbo-benzynowy (prawopodobnie 2.0 i dużo nowocześniejszy od tego, który jest teraz) pojawi się zapewne najwcześniej w MY2014. Nawet jestem ciekawy co to będzie.
Ale to szmat czasu, biorąc pod uwagę ogólne tempo zmian na rynku motoryzacyjnym.

EDIT
Jeśli chodzi o Forestera, to czegoś nowego mozna się spodziewać w MY2015.
Tymczasem w MY2013 będzie zupelnie nowy Ford Kuga z silnikiem 2.0 EcoBoost (240KM),
a już teraz wchodzi do sprzedaży Freelander 2, z własnie tym silnikiem.
I to są bardzo kuszące propozycje dla chętnych na dynamiczne a zarazem oszczędne silniki benzynowe w takich małych SUVach.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 16:07 przez Gootek, łącznie zmieniany 2 razy.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 sty 2012, o 16:05

Mnie zastanawia "niechęć" japończyków do szybkich automatów; wątek ten już kilkukrotnie podnosiłem w różnych dyskusjach.
Ciekawe, że Niemcom się chce, Czechom, Hiszpanom, nawet o zgrozo Hindusom ;-) .
A skośni w okowach betonu u fundamentalizmu w tej kwestii.
Za 3-4 lata Toyota zrobi/kupi szybszy automat, jak reszta będzie nie wiem co miała.
Dolce far niente ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 16:13

FUX pisze:Ciekawe, że Niemcom się chce, Czechom, Hiszpanom, nawet o zgrozo Hindusom ;-) .
To chyba to samo urządzenie cały czas?

Japończycy (z Toyotą na czele) mocno idą w ekologię - elektryka, hybrydy itp..
To nawet przyszlościowy kierunek.
Choć nie każdego to kręci... ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 17:49

Лукашэнка pisze: Z dotychczas produkowanych generacji ta jest najbardziej wszechstronna jako auto do codziennego użytkowania.

jeżeli mówimy o wszechstronności , użytkowaniu codziennym to trzeba podkreślić że bagażnik jest naprawde symboliczny ;-)
FUX pisze: Nic, co by zachwyciło.
wnętrze bez szału ale przyjemne, schludne,fajne fotele, wszystko na swoim miejscu , siedzi sie dość nisko, wyraźnie widać skrzynkę na listy , miesjca pod dostatkiem ( w końcu wymiary w środku podobne do mojego legasia),do niczego nie mogłem sie przyczepić

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 15 sty 2012, o 19:33

esilon, ktoś już proponował -> http://otomoto.pl/mazda-6-mps-C22463212.html ? ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

esilon
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 19:39

Chloru, lampy tylne tragedia :-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 15 sty 2012, o 19:43

esilon, Z tymi lampami to ty jak mój brat (i se kupił Fokusa :razz: :razz:) ale ja bym wypróbował na twoim miejscu bo to fajne autko jest :thumb: :thumb:
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 20:00 przez burat, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Odp: Re: 200KM + ale nie Subaru

Post 15 sty 2012, o 19:54

esilon pisze:Chloru, lampy tylne tragedia :-)
Ale to nie Ty je będziesz oglądał ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 15 sty 2012, o 21:40

esilon pisze: przejechałem własnie testowo wszystkie najszybsze i najwygodniejsze dojazdy z domu do roboty i nikt tego nie odśnieża
Ojtam, ojtam, a po nieodśniezonym to już nie łaska?

PS. Szczerze polecam nowy wiadukt nad drogą szybkiego ruchu - ten, którym się przejeżdża na mój campus. Stromy podjazd, stromy zjazd, a na nich trzy dość ciasne zakręty po +/- 90 stopni, wszystkie kiepsko wyprofilowane i jedna krótka prosta (przez garbek). Już na suchym było fajnie, a teraz - zimą - leje się krew i lakier skrzypi na bandach :evilgrin:
Oczywiście, na razie piaskarze miejscy udają, że nie wiedzą o istnieniu tego rejonu :mrgreen:
Fajnie się straszy studentki idące chodnikiem przy jezdni :cofee:

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 21:51

WiS pisze:Fajnie się straszy studentki idące chodnikiem przy jezdni :cofee:
WiS,
może zainstaluj jeszcze w jarku dla poprawienia owego efektu takie coś:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=p0_fbJiAdpc

;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 21:56

esilon pisze:
Лукашэнка pisze:Z dotychczas produkowanych generacji ta jest najbardziej wszechstronna jako auto do codziennego użytkowania.
jeżeli mówimy o wszechstronności , użytkowaniu codziennym to trzeba podkreślić że bagażnik jest naprawde symboliczny ;-)
to prawda, ale sytuację może czasem uratować to, że w hatchbacku gdy się złozy kanapę, zmieści się coś trochę większego...
w sedanie bieda... gdy coś się nie zmieści, to już się nie zmieści

;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 15 sty 2012, o 22:09

WiS pisze: Ojtam, ojtam, a po nieodśniezonym to już nie łaska?
właściwie to po nieodśniezonym jeździ się lepiej niz po tej koleinowatej ciapie która dzisiaj zrobili,
WiS pisze: Szczerze polecam nowy wiadukt nad drogą szybkiego ruchu
no stromo zaskakująco, jak chcesz sobie podnieśc adrenaliny poziom to polecam serwisówke wzdłuż nowej krajówki, nie wiadomo gdzie jest krawędź jezdni a z okresu przed opadami pamiętam że wąsko jest bardzo :-)
Лукашэнка pisze: to prawda, ale sytuację może czasem uratować to, że w hatchbacku gdy się złozy kanapę
mnie ten bagaznik tak za bardzo nie potrzebny i dlatego sedan dawał radę, ja tylko odnotowałem mocno zauważalny fakt, z zewnątrz Lanos obiecuje więcej pojemności bagażowej, wysoko a bardzo nawet wysoko podłoga z tyłu

ODPOWIEDZ