Pedal sprzegla nie odbija czemu??
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- SPRUCH
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza/Fiat CCTurbo/Mb 190E
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Pedal sprzegla nie odbija czemu??
Panowie taki mam problem jak dam w palnik i dobrze silnikiem zakrece to pedal sprzegla zostaje na podlodze. Poczatkowo myslalem ze to winna zabitego sprzegla ale tarcza docisk i lozysko zmienione a problem pozostal. Jakies pomysly co umarlo??
Re: Pedal sprzegla nie odbija czemu??
No jedyne co zostaje to pompa sprzęgła lub siłownik na skrzyni.
Na krótko pomaga wymiana płynu. Ale tak jak pisze Azrael, miałem to samo w GTku 

- 12fasola12
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester '98 2.0 122KM
potwierdzam, u mnie, po wymianie wysprzęglika, wszystko OKAzrael pisze:99% wysprzęglik ,normalne. Jak nie pomoże zmienić pompę.
- 12fasola12
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester '98 2.0 122KM
Kupowałem tu: http://seekpart24.com/trw/slave-cylinde ... 60&at=7813 Nie wiem czy do Twojego pasuje, ale są numery.
Zamiennik TRW, ale po wyjęciu z pudełka, okazało się, że jest idento z tym, który był w aucie.
Zamiennik TRW, ale po wyjęciu z pudełka, okazało się, że jest idento z tym, który był w aucie.
- SPRUCH
- 2 gwiazdki
Wysprzeglik wyjety nowy czeka na wsadzenie niestety lapa sprzegla jest cala luzna
tak jak by lozysko wypielo sie z docisku
pytanie sie powtarza czemu
sprzeglo docisk lozysko jest nowe ma przejechane nawet nie 200km cos zle poskladalem przy wymianie ??
zdaje sie ze dzis wyciagam skrzynie

- SPRUCH
- 2 gwiazdki
tylko zastanawiam sie co?? bo nie ma tam za wiele elementów ktore mozna pomylic. lozysko z zalozonymi 2 sprezynkami i lapa zostalo osadzone na walku sprzeglowym skrzyni nastepnie zalozony silnik poczym pchniecie łapą do mometu az lozysko sie zapnie i kliknie. Gdzie tu błąd??
Jeśli wyskoczyła to mógłby czuć wcześniej takie lekkie drganie na pedale sprzęgła przy dosłownie lekkim wciśnięciu, bywało tak?
- SPRUCH
- 2 gwiazdki
skrzynia wyjeta jedyna rzecz uszkodzona to pierscien trzymajacy lozysko w docisku
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
U mnie jedynym winnym okazal sie wezyk gumowy, od wysprzeglika idacy do laczenia z metalowym i dalwj do zbiorniczka. Rozszczelnil sie... Sam wezyk gumowy prawie nie dostepny-na szczescie we Wroclawiu ulica krzemieniecka, jest punkt "przewody hydrauliczne". Dorobia wszystko co trza.
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
- subarka665
- 5 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy - Luxus
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
Czołem.
Po kilku nieprzyjemnych sytuacjach na OSach postanowiłem zająć się tematem 'miętkiego pedała' (
)
Objawy mam podobne - jak auto dostaje w pytę to czasami (podkreślam czasami) pedał sprzęgła wpada w podłogę i nie odbija. Do tego cały czas chodzi on jakoś dziwnie, jakby tępo, brak mu takiej sprężystości, zero jedynkowości i mam wrażenie, że wysprzęgla w różnych momentach - raz wyżej, raz niżej. Bardzo to źle wpływa na dynamiczną jazdę - precyzyjne zmiany biegów to podstawa.
Podejrzenia padają oczywiście na wysprzęglik ale zastanawiam się co jeszcze - po rozebraniu całego układu należałoby sprawdzić przy okazji?
Wysprzęglik chce kupić nowy TRW, znalazłem taki: http://www.motoneo.pl/szcz/PJD726/trw_161/0/0/all.php
Po porównaniu numerów części domyślam się, że będzie pasował.
Po kilku nieprzyjemnych sytuacjach na OSach postanowiłem zająć się tematem 'miętkiego pedała' (

Objawy mam podobne - jak auto dostaje w pytę to czasami (podkreślam czasami) pedał sprzęgła wpada w podłogę i nie odbija. Do tego cały czas chodzi on jakoś dziwnie, jakby tępo, brak mu takiej sprężystości, zero jedynkowości i mam wrażenie, że wysprzęgla w różnych momentach - raz wyżej, raz niżej. Bardzo to źle wpływa na dynamiczną jazdę - precyzyjne zmiany biegów to podstawa.
Podejrzenia padają oczywiście na wysprzęglik ale zastanawiam się co jeszcze - po rozebraniu całego układu należałoby sprawdzić przy okazji?
Wysprzęglik chce kupić nowy TRW, znalazłem taki: http://www.motoneo.pl/szcz/PJD726/trw_161/0/0/all.php
Po porównaniu numerów części domyślam się, że będzie pasował.

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 527 razy
Arti, nie znam się to się wypowiem.
Sprawdzałeś/zmieniałeś płyn?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
Płynu nie wymieniałem ale on nie jest starszy niż dwa lata, więc podejrzewam, że to nie jego sprawka.
Kurka teraz widzę, że te wysprzęgliki to są różne, na czterech turbinach znalazłem takie foto do gjeteka:
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8228 ... za-GT.html
wygląda inaczej niż to co wrzucałem w linku wcześniej
Kurka teraz widzę, że te wysprzęgliki to są różne, na czterech turbinach znalazłem takie foto do gjeteka:

Dokładnie. Może też trzeba przyjrzeć się pompie.Chloru pisze:Arti, nie znam się to się wypowiem.Sprawdzałeś/zmieniałeś płyn?
Ten wysprzęglik podejdzie do gt-ka.Może też pompa sprzęgła się kończyćArti pisze:Płynu nie wymieniałem ale on nie jest starszy niż dwa lata, więc podejrzewam, że to nie jego sprawka.
Też miałem niedawno problem z pedałem zostającym na podłodze :)
Okazało się, że pękł krótki gumowy wąż zaraz za pompą sprzęgła.
Po dorobieniu nowego na wzór oryginału (we Wro na Krzemienieckiej) wszystko wróciło do normy.
Okazało się, że pękł krótki gumowy wąż zaraz za pompą sprzęgła.
Po dorobieniu nowego na wzór oryginału (we Wro na Krzemienieckiej) wszystko wróciło do normy.
Pompa sprzęgła lub jakaś nieszczelność, na końcu wysprzęglik.
Ewentualnie brak sprężyny na łapce od skrzyni/wysprzęglika.
Założenie sprężyny może pomóc.
U mnie pomogło, ale sprężyna jest dość delikatna i czasmi przy pełnym ogniu na wysokich obrotach, sprzęgło potrafi zostać w połowie na chwilę.
Ewentualnie brak sprężyny na łapce od skrzyni/wysprzęglika.
Założenie sprężyny może pomóc.
U mnie pomogło, ale sprężyna jest dość delikatna i czasmi przy pełnym ogniu na wysokich obrotach, sprzęgło potrafi zostać w połowie na chwilę.
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Maras mówił że sprężyna to fikcja-placebo...
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, o 19:09 przez booSTi, łącznie zmieniany 1 raz.