Forumowicze na Facebook-u

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Forumowicze na Facebook-u

Post 16 sty 2012, o 09:33

Konto usunięte, prędzej czy później znajdzie się ktoś kto nie będzie chciał się sprzedać. A przecież go nie zmuszą :-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 16 sty 2012, o 09:44

barbie pisze:Konto usunięte, prędzej czy później znajdzie się ktoś kto nie będzie chciał się sprzedać. A przecież go nie zmuszą :-)
Hmm.. Inny potentat, albo szaleniec? 8-)
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 16 sty 2012, o 09:56

vibowit pisze: Hmm.. Inny potentat, albo szaleniec?
czemu od razu szaleniec. Ja poczekam, aż zaproponują odpowiednią kwotę i wtedy zobaczę :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 16 sty 2012, o 10:13

Alan, Alan, Alan!, dokładnie o to chodzi.
Przecież każdy, kto prowadzi taki interes, robi to dla pieniędzy. ew. wyjątki wymieniłem. ;-)
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 11:17

vibowit, no właśnie o tym gadam ;-) duży kupuje, ale mały też musi chcieć się sprzedać, więc nie ma co nad nimi tak mocno znowu płakać, bo najczęściej tylko dlatego powstają takie, nowomodne słowo startupy.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 16 sty 2012, o 12:40

Gdzie duża, globalna skala, tam i zyski bywają ogromne.

Ale warto dostrzegać fakt, że istnieją również różne pożyteczne inicjatywy non-profit.
Ja na przykład od dawna korzystam z Wikipedii.
A skoro korzystam, to od jakiegoś czasu odpowiadając na ich apel, wspomagam ich finansowo.

Jak dla mnie facebook mógłby nie istnieć.
Ale patrząc na to jak oplata świat coraz bardziej większą ilością swoich macek, może się za chwilę okazać, że bycie poza tym jakoś wyraźnie będzie utrudniać życie.
I wówczas, żeby się nie szarpać z tą hydrą, trzeba będzie się w końcu zarejestrować.
:roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 12:43

Лукашэнка, właściwie to i tak Cię fb szpieguje, nawet jak nie korzystasz ;-)
tak samo z 10 innych serwisów.

Gootek
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 12:51

Alan, Alan, Alan! pisze:Лукашэнка, właściwie to i tak Cię fb szpieguje, nawet jak nie korzystasz ;-)
tak samo z 10 innych serwisów.
tylko 10? myślałem, że więcej :giggle:

czasem mnie to nawet bawi...
w związku z tym, że często zaglądam na różne strony dotyczące aut terenowych, co nie otworzę jakiegoś onetu, wp, czy interii zaraz mi wyskakują informacje o wyprzedażach w Jeep Polska albo innym LandRoverze...
a jeszcze bardziej zadziwia mnie gdy takimi samymi polskimi reklamami raczą mnie gdy otwieram jakieś zagraniczne portale...
:?

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 12:57

Лукашэнка, póki co nie bałabym się tego. Bardzo marginalna liczba serwisów decyduje się na to, że konto u nich można założyć tylko za pomocą facebooka. Zazwyczaj są to podmioty ściśle z nim związane (finansowo bądź funkcjonalnie).
Jeżeli jakaś firma/coś innego decyduje się na to że jej strona www będzie na facebooku, to i tak masz do niej dostęp bez konta. Możesz tam znaleźć wszystkie niezbędne informacje bez konieczności logowania. W Polandzie jest 7,5mln kont na FB, a 18mln internautów. Czyli jednak naprawdę nie każdy zakłada konto i myślę, że duża część wybiera to świadomie.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 16 sty 2012, o 13:01

a ja bym tak strasznie tego też nie demonizował ,mam konto używam i powiem szczerze parę razy mi się przydało jako źródło informacji i możliwość śledzenia jakiegoś wydarzenia czy wręcz się o nim dowiedziałem
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 13:04

burat, osobiście nie demonizuję, myślę jednak że zbytnia koncentracja zbyt wielu aspektów życia w jednym miejscu może być szkodliwa. Ale z Facebookiem jak ze wszystkim. Jak się używa z głową, to krzywdy nie zrobi.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 13:11

barbie, no dokładnie ja bardziej mówiłem o takim podejściu ,że nie założę konta bo będzie permanentna inwigilacja :mrgreen: trzeba być po prostu świadomym tego jak się używa i korzysta :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 13:45

burat pisze: trzeba być po prostu świadomym tego jak się używa i korzysta
o to to, ja wyciąłem w głównej przeglądarce pluginy FB na stronach, jakoś tak mi lepiej ;-)

co nie oznacza, że mnie nie widzą, ale przynajmniej internet szybciej ze 20 razy śmiga :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 12:24

barbie pisze:Лукашэнка, póki co nie bałabym się tego. Bardzo marginalna liczba serwisów decyduje się na to, że konto u nich można założyć tylko za pomocą facebooka. Zazwyczaj są to podmioty ściśle z nim związane (finansowo bądź funkcjonalnie).
Jeżeli jakaś firma/coś innego decyduje się na to że jej strona www będzie na facebooku, to i tak masz do niej dostęp bez konta. Możesz tam znaleźć wszystkie niezbędne informacje bez konieczności logowania. W Polandzie jest 7,5mln kont na FB, a 18mln internautów. Czyli jednak naprawdę nie każdy zakłada konto i myślę, że duża część wybiera to świadomie.
Barbie,
nie zakładam konta na FB nie ze strachu, tylko przez jakąś taką moją przekorę. ;-)

Z jednej strony Internet i takie jego dzieci jak FB uważam za fantastyczne osiągnięcia techniczne, które pozwalają jak nic wcześniej zbliżyć się ludziom na całym świecie do siebie (i na co mam nadzieję) zrozumieć w końcu, że więcej nas wszystkich łączy niż dzieli.

Ale z drugiej strony przykro mi z powodu tego typu komercjalizacji:
http://technowinki.onet.pl/inne/felieto ... rukuj.html
gdzie poszczególni ludzie stają tylko zaszufladkowanymi numerkami w marketingowych trybach chciwych korporacji.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 lut 2012, o 13:12

O fajnie, że przpomniałeś.
Tydzień temu miałem okazję oglądać taką nastolatkę, może ze 12-14 lat na kolacji w hotelowej restauracji.
Był jakis tam wieczór przy muzyce włoskiej, tańce, wyżerka, etc.
Ta małolata latała z netbookiem, siedziała stolik obok, i po kolei robiła foty, zgrywała i umieszczała na pejsiku, NK, w obróbce było gg. oraz naciągała mamę na jakieś lumpy na alledrogo... :-d
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 lut 2012, o 13:14

Лукашэнка, a ja myślę, że FB czeka to co Naszą Klasę, a wcześniej MySpace. Czyli stopniowe opadanie w dół mimo nowych pomysłów na zatrzymanie ludzi. Lud głupi nie jest i zaczyna dostrzegać, że jest wykorzystywany.

p.s. Podobno młodzież wycofuje się z FB, bo przyszli na niego "starzy". Czekamy więc, aż ktoś wymyśli coś nowego

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 13:17

FUX, no i?
Kiedyś dzieci ganiały z samochodzikami i lalkami, dzisiaj z elektroniką, która stała się tania i dostępniejsza nawet niż te zabawki. Ale dla dzieci to jest dokładnie tak samo zabawa.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 13:18

Konto usunięte pisze:p.s. Podobno młodzież wycofuje się z FB, bo przyszli na niego "starzy". Czekamy więc, aż ktoś wymyśli coś nowego
To jakaś bzdura. Starzy wysycili FB pierwsi, obecnie najszybciej przyrasta grupa 13-18.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 lut 2012, o 13:19

Konto usunięte pisze: Lud głupi nie jest i zaczyna dostrzegać, że jest wykorzystywany.

no to mam zakładac tam konto firmowe czy nie ? :-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 13:20

Konto usunięte, póki nie powstanie właśnie "to nowe" to raczej nie odpłyną :cofee:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 lut 2012, o 13:27

esilon pisze: no to mam zakładac tam konto firmowe czy nie ?

Zależy od targetu, ale raczej należy mieć fanpage'a.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 lut 2012, o 13:27

barbie pisze:
Konto usunięte pisze:p.s. Podobno młodzież wycofuje się z FB, bo przyszli na niego "starzy". Czekamy więc, aż ktoś wymyśli coś nowego
To jakaś bzdura. Starzy wysycili FB pierwsi, obecnie najszybciej przyrasta grupa 13-18.
Może i bzdura, słyszałem to w kolejce podmiejskiej ;-). Jednak już w czerwcu się mówiło, że saldo przyrostu w krajach, w których FB zaczynał jest ujemne. Amerykanie i Kanadyjczycy zaczęli kasować konta, bo zaczęło im się to nudzić.

Jestem w stanie się założyć o czapkę śliwek i komplet używanych opon, że za 5 lat FB będzie walczył o przetrwanie ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 13:30

Konto usunięte pisze:
barbie pisze:
Może i bzdura, słyszałem to w kolejce podmiejskiej ;-).
:mrgreen:

Konto usunięte pisze: Jednak już w czerwcu się mówiło, że saldo przyrostu w krajach, w których FB zaczynał jest ujemne. Amerykanie i Kanadyjczycy zaczęli kasować konta, bo zaczęło im się to nudzić.

Jestem w stanie się założyć o czapkę śliwek i komplet używanych opon, że za 5 lat FB będzie walczył o przetrwanie ;-)
A to zupełnie inna sprawa. Nie wiem dokładnie kiedy ale na pewno czeka go to samo co wszystkich innych wielkich :-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2012, o 13:33

Azrael pisze:
esilon pisze: no to mam zakładac tam konto firmowe czy nie ?

Zależy od targetu, ale raczej należy mieć fanpage'a.
Wcale tak nie uważam, mimo że z tego żyję. Bardzo wiele firm traci czas i pieniądze inwestując w facebooka, gdzie ludzie i tak będą mieli gdzieś ich działalność.
Osobiście akurat uważam, że profil działalności esilona wymagałby bardzo dużych nakładów na gry zabawy i konkursy, co by zwrócić uwagę na siebie. Jako taka tematyka "Klasyki" jest mało facebookowa, co spowoduje, że wśród lubisiów będzie pół forum, rodzina, znajomi i tyle.
No chyba że "Klasyka" planuje ekspansję w obszar trendsetterów, warszawki, faszon end dizajn oraz stajl. To wtedy pokazać się czeba ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 23 lut 2012, o 13:36

Konto usunięte pisze: Jestem w stanie się założyć o czapkę śliwek i komplet używanych opon, że za 5 lat FB będzie walczył o przetrwanie ;-)

Założyłbyś się raz ,ale tak żeby była szansa ze przegrasz :giggle: :giggle: :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ODPOWIEDZ