Wymiana automatu Forester 2,5xt

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
grzybekwrc
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana automatu Forester 2,5xt

Post 19 sty 2012, o 16:24

Witam,

w moim Foresterze padła automatyczna skrzynia biegów. Jest to model 2,5xt 2004 wersja ze stanów. Chciałem się poradzić na co muszę zwrócić uwagę przy zakupie używanej skrzyni. Czy ktoś się orientuje czy automaty w foresterach były różne w zależności od wersji silnikowych itd? Rozumiem, że skrzynie należy kupić razem z dyferencjałem? Czy występowały dyferencjały o innych przełożeniach? Z góry dziękuję za pomoc.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Re: Wymiana automatu Forester 2,5xt

Post 19 sty 2012, o 18:03

grzybekwrc pisze:Witam,

w moim Foresterze padła automatyczna skrzynia biegów. Jest to model 2,5xt 2004 wersja ze stanów. Chciałem się poradzić na co muszę zwrócić uwagę przy zakupie używanej skrzyni. Czy ktoś się orientuje czy automaty w foresterach były różne w zależności od wersji silnikowych itd? Rozumiem, że skrzynie należy kupić razem z dyferencjałem? Czy występowały dyferencjały o innych przełożeniach? Z góry dziękuję za pomoc.
grzybekwrc,
z tego co mi wiadomo ta skrzynia (nazywa się 4EAT) jest stosowana w różnych modelach Subaru od roku 1988 do chwili obecnej, z minimalnymi zmianami mechanicznymi.
Jeżeli znasz angielski, to może Ci pomóc dosyć dokładny opis dotyczący tej skrzyni, który znajdziesz tutaj:
http://www.northursalia.com/techdocs/pd ... n/4eat.pdf
:->

grzybekwrc
0 gwiazdek

Post 19 sty 2012, o 18:10

Skrzynie taka powiedzmy pasująca z subaru różnymi zbiegami okoliczności mialem, ale po zalozeniu okazalo się, ze musi być różne przelozenie dyferencjalu. Elektryka tez chyba wymaga przerobki ponieważ samochod stojac pokazuje prędkość 60mph nie da się wlaczyc wstecznego. Dopiero po odpieciu kostki odpowiedzialnej za prędkość i temp oleju można zapiac wsteczny, ale skrzynia pracuje w trybie awaryjnym i smiga na jednym biegu. Dlatego chce zakupić skrzynie i dyfer pasujący do tego modelu i więcej nie rzezbic. Dlatego tez chcialem się dowiedzieć czy w różnych wersjach forka wystepowaly różne przelozenia dyfrow.

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 19 sty 2012, o 19:17

Podstawą do identyfikacji skrzyni jest VIN pojazdu i określenie typu napędu na tabliczce pojazdu. Wyjaśni się wiele.
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Fo ... CATION.pdf
Pytanie, co znaczy padła, może warto naprawić? Używka może być skarbonką bez dna.
Sterownik skrzyni nie pozwala na włączenie wstecznego podczas jazdy. Dlatego pomaga odpięcie kostki.
Naprawdę metoda prób i błędów przy doborze skrzynie nie prowadzi do niczego.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

grzybekwrc
0 gwiazdek

Post 19 sty 2012, o 22:29

Bardzo dziekuje, przydatny PDF. TRANSMISSION TYPE TZ1B5LHYAA, APPLIED MODEL SG9BYBT - to troche wykracza poza te tabelki bo wedlug tabelek powinny byc literki J, R, D albo P u mnie jest T.
Jesli chodzi o rodzaj napedu to H: Full-time AWD 4-speed AT

ODPOWIEDZ