patrz w lusterka-karetki są wszędzie!!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubił: 0
Polubione posty: 13 razy

Post 19 sty 2012, o 20:45

jak wiadomo-każdy kto wzywa pogotowie ratunkowe liczy ,że dotrze do niego jak najszybciej.

Jeśli osoba potrzebująca pomocy jest w ciężkim stanie (poważne obrażenia odniesione w wypadku czy też inny stan zagrażający życiu,że już nie wspomnę o zatrzymaniu krążenia) to wiadomo,że liczy się każda minuta...

I nierzadko ten czas karetka traci stojąc w korku,gdzie sam korek nie jest o tyle problemem co...

WŁAŚNIE-czy wy kierowcy wiecie jak zachować się ,jeśli już usłyszycie/zauważycie we wstecznym lusterku karetkę

Włączenie sygnałów bardzo często ma odwrotny skutek, a kierowcy nagle zupełnie nie wiedzą jak mają się zachować na drodze …. O ile w ogóle widzą pędzący ambulans.

portal http://www.ratownik-med.pl
jest pomysłodawcą akcji :"karetki są wszędzie-patrz w lusterko"
i moim zdaniem sama akcja jest warta uwagi,ponieważ w jednej chwili stoimy w korku i możemy mieć delikatnie mówiąc w nosie "jakieś syreny,przejada jakoś" ,ale może być tak ,że to właśnie TY czytelniku będziesz walczył o życie ,a ktoś stwierdzi,że jak ambulans postoi te 20s to nic sie nie stanie...

a oto filmik pokazujący ,że ludzie nie myślą :evil: :evil: :!: :!: czasem wyczyny zwalają z nóg :!: :!:

Załączniki
karetki_sa_wszedzie500.jpg

kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Re: patrz w lusterka-karetki są wszędzie!!

Post 19 sty 2012, o 20:46

a tak to powinno wyglądać.
Załączniki
302272-Jak-zapewnic-dogodny-przejazd-sluzbom-ratunkowym-Stojac-w-korku-na-lewym-pasie-ruchu-nalezy-trzymac-sie-lewej-krawedzi-jezdni-Na-srodkowym-i-prawym-pasie-zjezdzamy-zawsze-do-prawej-strony__c_3_220_492_380.jpg
302272-Jak-zapewnic-dogodny-przejazd-sluzbom-ratunkowym-Stojac-w-korku-na-lewym-pasie-ruchu-nalezy-trzymac-sie-lewej-krawedzi-jezdni-Na-srodkowym-i-prawym-pasie-zjezdzamy-zawsze-do-prawej-strony__c_3_220_492_380.jpg (16.64 KiB) Przejrzano 2327 razy
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 sty 2012, o 21:44

Idea zacna, gdyby tak jeszcze kierowcy karetek się przyłączyli do akcji ;-)

No i co robić jak są 4 pasy?

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 19 sty 2012, o 22:00

Tak to wygląda w praktyce w Austrii, gdzie takie ustawienie się jest narzucone przez przepisy i niezastosowanie się do tego słono kosztuje (bodajże ponad 700€).

Obrazek

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 19 sty 2012, o 23:31

Slyszysz sygnal spierdzielasz gdzie popadnie.
I nie gonisz potem za karetka bo miejsce robi - za to bym zabieral prawko od razu. A od egzekucji prawa jest policja btw. " gdzie jest policja, czemu nic nie robi? Niech jej da pieniadze, niech ja przyozdobi..."
A propos karetek: bylem o krok o podjecia decyzji o kontrakcie w chinach, ale zobaczylem jak karetki stoja w korkach razem z innymi autami. To mi uswiadomilo wiele... Nikt im nie robi miejsca. Po co? Skoro mnie to nie dotyczy.. Prawo dzingli. Ludzie-koty. Fajnie byc europejczykiem, nawet wschodnim.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 20 sty 2012, o 00:16

gregski, centralnym - tego się trzymajmy 8-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 20 sty 2012, o 09:12

hemi112, przyznam szczerze że połowa sytuacji w tym filmiku jest zachowaniem normalnym (tzn. nic w nich dziwnego nie widzę). Nie kumam co w tym dziwnego że ktoś przyspiesza i ucieka przed karetką, jeśli nie miał gdzie akurat uciec w bok. Grunt że karetka przemieszcza się szybko do przodu, a to że ktoś jest przed nią, no to co, ucieka jak ma miejsce.
Zaś kierowcy karetek na polskich drogach niestety sami sobie utrudniają życie, bo ich zachowanie jest nieprzewidywalne. Kilka razy widziałam jak pchali się między autami, a buspas obok był pusty. Ja zawsze robię miejsce jak tylko się da, ale bardzo często mój ruch jest odwrotny od ruchu karetki. Nie mam pojęcia którym pasem będzie się pchać, więc dopóki tego nie określę to pasa nie zmieniam, bo jeszcze mu zajadę drogę. Brak jakiejkolwiek logiki i zasad w ich poruszaniu się jest niestety problemem, ale to nie kierowcy go powodują.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 20 sty 2012, o 09:22

WRC fan pisze:Tak to wygląda w praktyce w Austrii, gdzie takie ustawienie się jest narzucone przez przepisy i niezastosowanie się do tego słono kosztuje (bodajże ponad 700€).

Obrazek
to jest od pierwszego stycznia. CO WIĘCEJ: masz tak stawać na światłach, w każdym korku, nie tylko kiedy jest wypadek.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 09:45

barbie pisze: Zaś kierowcy karetek na polskich drogach niestety sami sobie utrudniają życie, bo ich zachowanie jest nieprzewidywalne. Kilka razy widziałam jak pchali się między autami, a buspas obok był pusty. Ja zawsze robię miejsce jak tylko się da, ale bardzo często mój ruch jest odwrotny od ruchu karetki. Nie mam pojęcia którym pasem będzie się pchać, więc dopóki tego nie określę to pasa nie zmieniam, bo jeszcze mu zajadę drogę. Brak jakiejkolwiek logiki i zasad w ich poruszaniu się jest niestety problemem, ale to nie kierowcy go powodują.

Dokładnie to miałem na myśli. Karetki często pchają się pomiędzy duże auta, którym najtrudniej jest szybko zmienić położenie.
Ale to dobrze, że ktoś zainicjował taką akcję. Może dzięki temu kierowcy karetek zaczną jeździć bardziej przewidywalnie, a kierowcy przestaną chaotycznie uciekać.

Rav
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: obecnie Skoda SuperB(ll)eeeee

Post 20 sty 2012, o 12:39

u nas w Świdnicy ponad miesiąc temu był taki wypadek z udziałem karetki....jak myślicie,oceniacie, czyja była wina??

http://swidnica24.pl/112/uderzyl-w-kare ... a-sygnale/
Jeśli uważasz, że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoja stronę.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 13:19

Rav, mnie zainteresowało coś innego. Jest mowa o kierowcy karetki, a nie ma mowy o załodze karetki. Trochę trudno mi sobie wyobrazić karetkę ratującą czyjeś życie, która jedzie na sygnale bez załogi. Mam niejasne przeczucie, że często gęsto kierowcy karetki nadużywają sygnałów :?

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: 2011 Subaru WRX

Post 20 sty 2012, o 15:35

U nas w stanach to wszyscy w prawom sie usuwajom.
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 20 sty 2012, o 18:25

Arno pisze: masz tak stawać na światłach, w każdym korku, nie tylko kiedy jest wypadek.
a środkiem motorzyści bziuuuu bziuuuu :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 sty 2012, o 18:40

Arno pisze: masz tak stawać na światłach,
A o tym to nie widziałem info na filmiku instruktażowym...
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 20 sty 2012, o 19:26

Rav pisze: jak myślicie,oceniacie, czyja była wina??
Jeśli kierowca focusa miał zielone, to wina karetki, bo uprzywilejowanie nie czyni zeń świętej krowy.
Konto usunięte pisze: a nie ma mowy o załodze karetki.
Jest mowa w materiale video.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ