Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 20 sty 2012, o 15:46

Dlatego pisałem, są lepsze i gorsze ;-)
I jakoś Motorola sobie średnio radzi... Na pewno Defy, Milestone i jak widać też Flipout.
Chociaż takiego nowego Razora chętnie bym przytulił

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 20 sty 2012, o 15:57

Solidy odpadają, nie chce nosić odrębnego GPS. baterię można kupić zapasową ale ceny tych słuchawek są niezłe, mój przyzwoity sprawny laptop warta połowę tego.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 sty 2012, o 16:01

Solid B2710 - ma GPSa - więc co chcesz nosić oddzielnie? chyba że geodezyjnego lub militarnego (w sensie dokładniejszego), ale który telefon go ma?
a bateria 1300 z mniejszym wyświetlaczem niż srajtfony - wytrzyma znacznie dłużej
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 16:21

Musi być możliwość wrzucenia własnych map topograficznych z plików jpg, do samochodu mi nie jest to potrzebne.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 sty 2012, o 16:28

inquiz, za dużo oczekujesz.
Kup sobie garmina i się baw... ;-)
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 20 sty 2012, o 16:40

Chloru pisze:Najwięcej w smarkfonach zżera ekran i tego się nie przeskoczy.
Jesteś pewny!?
Statystyki zużycia mojej baterii po 16h (zostało jej 20%)

1. Cell standby : 21 %
2. Google Services : 14%
3. Android System : 14%
4. Android OS : 11%
5. Maps : 11%
6. Phone Idle : 7%
7. Display : 7%

to ten ekran, to pikuś. :cofee:
czarne jest piękne...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 16:41

inquiz - do czego zatem ma to służyć?
do podchodów w lesie? to nie telefon jest Ci potrzebny, tylko gps militarny
coś w ten deseń
Obrazek

http://allegro.pl/prezent-gps-militarny ... 22383.html

pozwala na importowanie map, więc chyba to czego szukasz - ale nie wiem czy cena Ci pasi :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 19:12

FUX pisze: Kup sobie garmina i się baw... ;-)
problem w tym że nie chodzi mi o topo garminowe tylko o takie jak dostępne jest np na geoportalu.
OBK H6 pisze: do podchodów w lesie? to nie telefon jest Ci potrzebny, tylko gps militarny
tego nie widziałem i by się nadało. zgodność formatu z plikami oziexplorer to podstawa. ale chodzi o to żeby to było urządzenie które się ma zawsze pod ręką, można było odpalić mapę google z widokiem satelitarnym i miało sporo pamięci bo pliki przerabiane na mobilny format ozi dużo ważą. a mi potrzebne do nanoszenia starych map na nowe, szukania starych szlaków, nanoszenia miejsc bitew itp. tutaj jest przykład takiej pięknej roboty ale online http://www.zamki.pl/messtischmaps.php
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 21:01

inquiz, :o robi wrażenie...
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 21:15

FUX, ktoś zrobił dla nas poszukiwaczy kawał naprawdę dobrej roboty. ja troszkę próbuję dla własnych potrzeb ale kongresówka nie ma takich solidnych map i trzeba na współczesnych rysować i kleić samemu.
ale jak czytam to urządzenie do którego link wrzucił OBK H6 podoba mi się coraz bardziej jak czytam o nim. ale muszę pomacać ten towar zanim zastanowię się nad sensem zakupu.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 21:28

http://geoserwis.gdos.gov.pl/mapy/
może coś Ci się z tej przyda; trochę nowsza od googla...
chyba...
Dolce far niente ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 20 sty 2012, o 21:31

inquiz, a Ty bywasz na jakimś forumie eksploracyjnym? :)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 22:07

FUX, używam głównie tego http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ ale pewno znasz bo wszyscy tam działki sprawdzają.
Bergen, nawet na kilku a jednym administruję z przypadku
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 22:22

znam; zdarza się, że nry są pomylone...
Dolce far niente ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 sty 2012, o 22:22

inquiz pisze: Bergen, nawet na kilku a jednym administruję z przypadku
Łomatko! ja tylko na pomorskim.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 22:32

Bergen pisze: Łomatko! ja tylko na pomorskim.
Chyba pod innym nickiem bo czytam, dużo piją i mnóstwo osób z tamtej ekipy poznałem. W ostatni weekend mieliśmy spotkanie pod Olsztynem to też się stawili przedstawiciele, a przy okazji grupa rekonstrukcyjna z Malborka i Sztumu :drunk:
Živela Jugoslavija!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 22:38

inquiz pisze:FUX, używam głównie tego http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ ale pewno znasz bo wszyscy tam działki sprawdzają.
trochę nieaktulane to, bo siostry działki nie maja naniesionej, a kilka lat temu podzieliła, dwa lata budowała - pół roku temu się wprowadziła... jako jedna z ostatnich w rejonie - który na tych planach nie istnieje :-) tak jakby plany mieli sprzed co najmniej 5 lat,a to w dzisiejszych czasach przepaść
moją działkę za to znalazłem, i nawet pomiar się zgadza :-)

przydatny link, jak choćby ksiegi wieczyste online - też się przydaje

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 sty 2012, o 22:46

inquiz pisze: Chyba pod innym nickiem bo czytam, dużo piją i mnóstwo osób z tamtej ekipy poznałem. W ostatni weekend mieliśmy spotkanie pod Olsztynem to też się stawili przedstawiciele, a przy okazji grupa rekonstrukcyjna z Malborka i Sztumu
Pod tym samym, ale ja też tylko czytam, nawet się nie rejestrowałem do czasu jak takie zaczęli bajki pisać w wątku o Żarnowcu że musiałem interweniować :giggle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 21 sty 2012, o 00:33

So What! pisze: Ja na dzień dzisiejszy celowałbym w Samsunga Galaxy S2
Kup sobie Samsunga, będziesz dostawał aktualizacje przez pierwsze pół roku, a potem może tak, a może nie. Dość powiedzieć, że w Polsce (poza, bodajże Orange) SGS dostał 2.3 już po roku od premiery i to chyba tylko na pocieszenie, bo parę dni wcześniej Samsung ogłosił, że właściciele SGS-ów mają się pałować, a nie czekać na ICS-a (który na Nexusie S chodzi).
Chloru pisze: bzikus7, weź coś z Androidem co dostanie aktualizację do ICS (Android 4.0).
Galaxy Nexus?
bzikus7 pisze: Z tego co czytałem to chyba Sony Ericsson Xperia neoV można będzie aktualizować do 4.0
Jak przeczytasz w jakimś niezależnym medium, że właśnie wyszła w Polsce aktualizacja do ICS-a w interesującej Cię sieci, to znaczy, że to jest prawda.
inquiz pisze: a słaba bateria i gps to dodatkowa lipa.
Androidowy A-GPS jest z natury zjebany. Jeśli vendor nie nastrugał czegoś własnego, to nic nie pomoże.
vibowit pisze: ale aplikacje facebookowe (próbowałem już kilku) potrafią wyssać baterię w 3 godziny. I to nie jest raczej wina telefonu, tylko aplikacji.
  • Kiedy aplikacja źle korzysta z wakelocków, telefon się nie usypia poprawnie i wciąga prąd jak zły,
  • drugi problem ma miejsce wtedy, gdy masz słabe pokrycie sieci i aplikacja próbuje non-stop coś zsynchronizować -- czasami, np. w podróży, warto wyłączyć transmisję danych.
vibowit pisze: to ten ekran, to pikuś. :cofee:
A podasz czas od ostatniego ładowania i jak długo ekran był włączony? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek

Post 21 sty 2012, o 02:02

inquiz pisze:zgodność formatu z plikami oziexplorer to podstawa. ale chodzi o to żeby to było urządzenie które się ma zawsze pod ręką, można było odpalić mapę google z widokiem satelitarnym i miało sporo pamięci bo pliki przerabiane na mobilny format ozi dużo ważą
Na androidzie działa TrekBuddy, do którego można przygotować dane w Ozi. Nie wiem czy Tobie taka funkcjonalność wystarcza, ale zdaje się, że to tanie i proste rozwiązanie jest.
fitter happier more productive

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2012, o 09:55

OBK H6 pisze: bo siostry działki nie maja naniesionej
A dokumentację geodezyjną po wykonawczą po wprowadzeniu się zrobiła, ha? ;-)
Dolce far niente ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2012, o 12:15

FUX pisze: A dokumentację geodezyjną po wykonawczą po wprowadzeniu się zrobiła, ha? ;-)
hm? wszystkie działki wzdłuż tej ulicy są, ale jeden kwartał cały pusty - jakby tam pole wielkości kilku boisk piłkarskich było. I było, ale 5 lat temu, od tamtego czasu nabudowało się chat jedna obok drugiej. A mówimy o dzielni Poznania, a nie o wsi
choć często w małych wsiach można więcej załatwić i ułatwień doświadczyć (np. internet po świetle) niż na obrzeżach dużych miast

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 sty 2012, o 12:51

ky pisze:
Kup sobie Samsunga, będziesz dostawał aktualizacje przez pierwsze pół roku, a potem może tak, a może nie.
Myślałem, że aktualizacje bez ograniczenia czasowego, to sprawa oczywista :? Przynajmniej w Nokii tak jest.

siewcu
5 gwiazdek

Post 21 sty 2012, o 14:12

bzikus7 pisze:Witam,W związku z tym że od lat używam blackberry
I przy tym zostań :) Mam odniesienie - używam BB8900, 90% znajomych na androidzie. Generalnie przejść z BBOS na Androida to krok wstecz jeśli chodzi o stabilność systemu, jakość telefonu; a jeśli używasz maili, to tylko BB+BIS.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 sty 2012, o 14:54

ky pisze: Kup sobie Samsunga, będziesz dostawał aktualizacje przez pierwsze pół roku, a potem może tak, a może nie.
to chyba dotyczy wszystkich producentów? Ma to nawet pewien sens ;-)

ODPOWIEDZ