Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 21 sty 2012, o 15:00

siewcu pisze:
I przy tym zostań :) Mam odniesienie - używam BB8900, 90% znajomych na androidzie. Generalnie przejść z BBOS na Androida to krok wstecz jeśli chodzi o stabilność systemu, jakość telefonu; a jeśli używasz maili, to tylko BB+BIS.

jesli duzo piszesz, to owszem, jesli nie to jednak iOS jest duzo lepszy od BBOS.
zona ma BB8900 moje, ja ajfona, na ktorym robie sporo wiecej niz na BB, ale i tak uwazam, ze to jedyna alternatywa dla ajfona, jesli ktos sie nie chce/nie lubi bujac z androidem.. szkoda tylko, ze nikt dla BB aplikacji nie robi (wypozyczalnie aut, linie lotnicze, sklepy, transport, koleje itp)
no i Tomtom na iOS z hdtraffic live eliminuje koniecznosc posiadania oddzielnej dobrej nawigacji drogowej..
ja sobie BARDZO chwale ajfona. wlasnie kupilem set montazowy brodita do audi by go miec pod reka w czasie jazdy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 sty 2012, o 15:08

gregski pisze: ze to jedyna alternatywa dla ajfona, jesli ktos sie nie chce/nie lubi bujac z androidem
nie no bez przesady, Android nie tykany i uzywany całkowicie jak iOS bez jailbreaka działa bardzo dobrze i nic mu nie dolega. Przynajmniej przez ten pierwszy tydzień, jak jeszcze mnie nie pokusiło takie odniosłem wrażenie. ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 21 sty 2012, o 15:56

gregski, no i widzisz, a taki byłeś sceptyczny :-) A nie chciałeś uchwytu tomtoma do iP? Jest mega genialnie pomyślany, tylko niestety nielogicznie drogi, nawet mimo wyjścia audio, głośnika wraz z regulacją głośności i dodatkowego modułu GPS do wzmacniania sygnału...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 21 sty 2012, o 16:39

So What! pisze: Myślałem, że aktualizacje bez ograniczenia czasowego, to sprawa oczywista :? Przynajmniej w Nokii tak jest.
One są bez ograniczenia czasowego, ale nie licz, że Samsungowi będzie się chciało portować kolejne wersje. Z moim SGS-em było tak, że w grudniu, gdy go dostałem (jakieś pół roku po premierze) wyszła wersja 2.2 (Froyo). W tym czasie Google wypuściły właśnie 2.3 (Gingerbread). Już w kwietniu, gdy wszyscy czekali na GB (a niektórzy już nawet mieli), Samsung puścił w Polskę Froyo 2.2.1, po czym słuch o jakichkolwiek poprawkach zaginął (w międzyczasie znaleziono bodajże co najmniej dwa criticale we Froyo, które były poprawione w GB). W październiku, gdy wyszedł ICS, zrobiło się głośno wokół SGS-a i potencjalnej aktualizacji doń. Zrobiła się przepychanka. Gdzieś około grudnia Samsung zapowiedział, że ICS-a na Galaxy S nie będzie -- zrobił się wokół tego wielki szum -- bo kilkanaście milionów ludzi poczuło się wydymanych (niektórzy kupili SGS+, który pojawił się na rynku w połowie 2011 i dowiedzieli się, że żadnej aktualizacji dla tego telefonu nie będzie). I nagle, jak pajac z pudełka, pojawiła się aktualizacja do 2.3.
Alan, Alan, Alan! pisze: to chyba dotyczy wszystkich producentów? Ma to nawet pewien sens ;-)

Jasne. Kup następny, za kolejne 1.5-2.5kPLN. I tak co pół roku, rok? Można wieszać na jabłczanym psy, za głupoty, jakie wyprawia, ale jedno trzeba im przyznać: nawet trzyletni sprzęt dostaje aktualizacje.
Alan, Alan, Alan! pisze: nie no bez przesady, Android nie tykany i uzywany całkowicie jak iOS bez jailbreaka działa bardzo dobrze i nic mu nie dolega. Przynajmniej przez ten pierwszy tydzień, jak jeszcze mnie nie pokusiło takie odniosłem wrażenie. ;-)
Po paru tygodniach zaczyna się mulić.

r.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, o 16:46 przez ky, łącznie zmieniany 1 raz.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2012, o 16:42

i tutaj powstaje pytanie, kto kogo bardziej rucha, czy Apple, czy Android, który niby jest otwartym systemem, a te całe zadymy z niekompatybilnością, czy też raczej brakiem wsparcia dla konkretnych, nowych modeli, są dla mnie nie do zrozumienia.... :roll:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2012, o 16:55

eMTi pisze: i tutaj powstaje pytanie, kto kogo bardziej rucha, czy Apple, czy Android, który niby jest otwartym systemem, a te całe zadymy z niekompatybilnością

Android jako taki nikogo nie rucha, jeśli ktoś, to producenci słuchawek. Zasadniczo możesz kupić sobie któregoś Nexusa: Nexus S dostał aktualizację do ICS-a.

r.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 21 sty 2012, o 16:59

ky pisze: W październiku, gdy wyszedł ICS, zrobiło się głośno wokół SGS-a i potencjalnej aktualizacji doń. Zrobiła się przepychanka. Gdzieś około grudnia Samsung zapowiedział, że ICS-a na Galaxy S nie będzie -- zrobił się wokół tego wielki szum -- bo kilkanaście milionów ludzi poczuło się wydymanych (niektórzy kupili SGS+, który pojawił się na rynku w połowie 2011 i dowiedzieli się, że żadnej aktualizacji dla tego telefonu nie będzie). I nagle, jak pajac z pudełka, pojawiła się aktualizacja do 2.3.
Ale brak aktualizacji wynika z ograniczeń sprzętowych. Wg Samsunga SGS po prostu nie ogarnie ICSa.
http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=30429

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2012, o 18:12

ky pisze: Android jako taki nikogo nie rucha, jeśli ktoś, to producenci słuchawek.
ale to niestety sprowadza się właśnie do jednego.. do tego, że dla końcowego użytkownika robi się problem.. Trochę mi się nie chce wierzyć, żeby ze względów czysto technologicznych nie można było tak tematu ogarnąć, żeby ten system miał updaty na większość smartfonów i to w tym samym czasie.. Za tym na bank jest polityka i kasa... To tak, jakby na konkretne konfiguracje PCtów można było wgrać update'y windowsa, a na inne nie...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Odp: Re: Telefony, telefony...

Post 21 sty 2012, o 18:24

Po paru tygodniach zaczyna się mulić.

r.

Nie zauważyłem.

Godlik pisze: Ale brak aktualizacji wynika z ograniczeń sprzętowych. Wg Samsunga SGS po prostu nie ogarnie ICSa.
http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=30429
Bzdura ;) nexus s dostał a to ma właściwie te same bebechy co sgs.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2012, o 19:11

Nie wiem, to info z Samsunga. W notce piszą o braku pamięci. Z tego co widzę na gsmarena, Nexus S ma 16 GB wbudowanej pamięci, a SGS tylko 8 GB

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 21 sty 2012, o 20:11

eMTi pisze: no i widzisz, a taki byłeś sceptyczny

nie jakos dlugo ;)
eMTi pisze: A nie chciałeś uchwytu tomtoma do iP? Jest mega genialnie pomyślany, tylko niestety nielogicznie drogi, nawet mimo wyjścia audio, głośnika wraz z regulacją głośności i dodatkowego modułu GPS do wzmacniania sygnału...

na poczatku chcialem, ale:
wzmacniac sygnalu w 4 nie potrzeba tak jak w trojkach, zestaw glosnomowiacy wymaga polaczenia sie przez bluetooth czego nie chce tzn jesli juz to zaloze modul do fabrycznego handsfree audi, ale wydaje mi sie, ze w miejscu w ktorym go montuje wystarczy wbudowany w telefon glosnik, no i finalnie on juz nie jest dostepny.. jest jakis bug w jego sofcie i ponoc z ios 5.0 nie bangla za dobrze..
tomtom go zdjal ze strony..
Brodit ktorego zamowilem rowniez tani nie jest, ale ma to czego potrzebuje czyli wtyk passthrough dzieki ktoremu telefon bedzie podlaczony do zasilania oraz audi music interface ktore wyciagnie z niego muze na wlasne wyswietlacze oraz sterowanie m.in. z kiery.
no i brodit robi fajne dedykowane panele dzieki ktorym nie musze wiercic dechy...

Obrazek

a tu impreza:

Obrazek

czy legas:

Obrazek

nie sa to jedyne ich wersje uchwytow, zazwyczaj jest kilka, ale pokazuje te najporeczniejsze...

http://www.brodit.com/product.html?id=8 ... &year=2007

na pierwszy rzut oka wydaja sie drogie, ale jak pomysle ile razy dziennie wkladam telefon do uchwytu i wyjmuje, to naprawde warto zainwestowac, szczegolnie w uchwyt aktywny dzieki ktoremu nie trzeba wpinac wtyku w telefon..

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 21 sty 2012, o 20:44

Godlik, wiem, że to info z Samsunga. Dla mnie to argument z gatunku "bo tak". ;-) Niestety nie chce im się inwestować luidorów. Dolary przeciw orzechom, że lada moment pojawią się stabilne romy z ICSem dla SGS/SGS+ a autorami będą kolesie z XDA lub podobnych.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 sty 2012, o 20:45

OBK H6, ten obowiązek na inwestorze ciąży, więc może nabywcy "zapomnieli", bo to parę zeta kosztuje... ;-)
Przed zgodą na budowę masz obowiązki, bo inaczej jej nie dostaniesz; później, ubiegając się o dopuszczenie do użytkowania, nikt w papiery przy jednorodzinnych nie patrzy ani na kontrole nie chodzi.
Zgłaszasz, po 2 tygodniach jest prawomocne, legalnie mieszkasz.
Nie zgłaszasz, mieszkasz nielegalnie, podatku od nieruchomości nie płacisz, itd., itp.

;-)
Dolce far niente ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 21 sty 2012, o 23:57

FUX
już są dawno po odbiorach
swoją drogą, nie chce mi się wierzyć, żeby kilkadziesiąt rodzin - gdzie większość z nich się nawet nie zna między sobą - jednocześnie zapomniało zgłosić swoją działkę w geodezji - i to tak ładnie symetrycznie - że dziura na mapie jest ograniczona dokładnie 4 ulicami.
Bardziej myślę że to niedorobione dane na stronie - komuś się nie chciało zaktualizowac tych danych od paru lat - tam już nawet ulice asfaltowe są - zrobione przez miasto, a nie wierze żeby ZDM "lewą" droge zrobił (nie ma jej na tej mapie)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 22 sty 2012, o 00:41

srnk pisze: Na androidzie działa TrekBuddy, do którego można przygotować dane w Ozi. Nie wiem czy Tobie taka funkcjonalność wystarcza, ale zdaje się, że to tanie i proste rozwiązanie jest.
taki miałem plan ale właśnie dlatego zacząłem się rozglądać za trochę bardziej trwałym bo ostatniego fona zabiłem w terenie.
OBK H6 pisze: niedorobione dane na stronie - komuś się nie chciało zaktualizowac tych danych od paru lat
a to może być prawda, dane orto potrafią mieć kilka lat.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sty 2012, o 02:32

Godlik pisze: Ale brak aktualizacji wynika z ograniczeń sprzętowych. Wg Samsunga SGS po prostu nie ogarnie ICSa.
Co jest bullshitem -- bliżniaczy Nexus S bezproblemowo targa ICS-a. Inna sprawa, że ICS plus szajsungowy framework, plus Touchwiz mogą mieć problemy żeby się zmieścić, ale mnie ichni taczwiz jest potrzebny do niczego. Miałem już w rękach ICS-a (na SGS-ie, port zrobiony przez Teamhacksung) i taczwiz w porównaniu do launchera ICS-a jest dużym krokiem wstecz.
Chloru pisze: Nie zauważyłem.
Mój po jakiś 340 godzinach uptime'u zarył nosem w glebę. Gleba musiała być wybitnie twarda, bo zarył momentalnie i na tyle skutecznie, że pozostał mi tylko reset. Wcześniej zaczął wyraźnie się mulić (zresztą chęć do tego rośnie z liczbą zainstalowanych aplikacji). Android to Java i myślę, że wiele aplikacji jest po prostu jednym wielkim wyciekiem pamięci.
Godlik pisze: W notce piszą o braku pamięci. Z tego co widzę na gsmarena, Nexus S ma 16 GB wbudowanej pamięci, a SGS tylko 8 GB
Nie chodzi o flash, tylko o RAM. Którego oba mają po 0.5GB.
Chloru pisze: Dolary przeciw orzechom, że lada moment pojawią się stabilne romy z ICSem dla SGS/SGS+ a autorami będą kolesie z XDA lub podobnych.
Ja znam dwa, które działają znośnie, jeden osobiście testowałem (zresztą zamierzam niedługo doń powrócić).

r.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 27 sty 2012, o 18:48

Dobrze by było wziąć rozwód z Play i aktualnie z uwagi na zmiany w regulaminie nadarza się ku temu sposobność.
1.12.2010 podpisałem umowę na dwa lata. W jaki sposób mogę się dowiedzieć/skalkulować czy i ile będzie wynosić "opłata specjalna/kara umowna" którą mnie straszą :?:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sty 2012, o 19:41

Bergen, jakie zmiany w regulaminie? Ja nic nie dostałem. A w sumie też bym mógł się wykręcić. :mrgreen:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 27 sty 2012, o 19:58

Chloru:

Obrazek Obrazek

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 27 sty 2012, o 20:04

Ok, znalazłem, dupa zbita, muszę swoje odpękać.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta ... mowna.html

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 sty 2012, o 20:15

Bergen pisze:Dobrze by było wziąć rozwód z Play i aktualnie z uwagi na zmiany w regulaminie nadarza się ku temu sposobność.
1.12.2010 podpisałem umowę na dwa lata. W jaki sposób mogę się dowiedzieć/skalkulować czy i ile będzie wynosić "opłata specjalna/kara umowna" którą mnie straszą :?:
Dlaczego chcesz odejść? Pytam z ciekawości. Jeśli mogę w czymś pomóc, daj znać na PW.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 27 sty 2012, o 20:16

kalkulacja ulgi jest prosta - ulgę podstawową musisz mieć wpisaną na umowie np. 3000 PLN (od kar nie ma VATu)
Kwota ta jest pomniejszana z upływem czasu (w zależności od operatora - u jednego codziennie u innego co miesiąc) - przyjmując że miesięcznie podziel 3000/24 = 125 PLN czyli o tyle zł co miesiąc spada kara. Zatem jeżeli podpisałeś umowę w grudniu 2010 - to do dziś mineło ok 13 mies, 13 * 125 = 1625 PLN, kara jaką na dziś musiałbyś zapłacić to 1375 PLN.

Swego czasu Era odwoływała się od tego że musieli zmienić regulamin i ludzie im odchodzili - a oni naliczali im kary. Wiem że się to gdzieś w UKE skończyło, ale już nie pamiętam jak.
Wg mnie - skoro napisali że przysługuje Ci prawo rozwiązania umowy ze względu na zmianę regulaminu - to masz takie prawo. Karę mogą naliczyć Ci za rozwiązanie umowy w każdej chwili - więc po co piszą że przysługuje Ci prawo niezaakceptowania nowego regulaminu? :?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 2 lut 2012, o 17:07

Szukam rady - kończy mi się wnet umowa w tmobile, wypadałoby zmienić telefon (teraz N6500slide) i mam dylemat co brać. Biorąc pod uwagę moje skromne wymagania - nie dotykowy niedotykowy, aparat z AF, chętnie z WiFi i GPS, zapewne zaproponują mi Sony Ericssona Hazel i niby ok, ale w nim GPS jest z tego co wiem tylko płatny. Dlatego zastanawiam się, czy nie wziąć tego Hazela i oddać go od razu do komisu wymieniając na np. Nokię E66 ... jakieś sugestie ?

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2012, o 17:23

WRC fan pisze: nie dotykowy,
a co to? :mrgreen: ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 2 lut 2012, o 17:29

WRC fan, ja sobie teraz umowę przedłużyłem i po moich doświadczeniach z ekranem mojego Samsunga Omnia Lite powiedziałem nigdy więcej i zostałem namówiony na Samsunga Galaxy GIO i powiem ci ,że jestem baaardzo zadowolony to jest całkie co innego niż te stare ,psełdo dotykowe ekrany ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ODPOWIEDZ