Zakup nowego Samochodu

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
zaq1
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Zakup nowego Samochodu

Post 15 lut 2012, o 14:02

Witam! Jestem zdecydowany kupić samochód. Mam wybór między Subaru XV a Toyotą Rav4. Prosze, pomóżcie mi wybrać auto!!! :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Zakup nowego Samochodu

Post 15 lut 2012, o 14:06

Witam

Subaru

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 15 lut 2012, o 14:07

Cześć zaq1, kup Subaru.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 15 lut 2012, o 14:09

zaq1, wchodząc na to forum nie spodziewaj się innej odpowiedzi ;-) pewnie ,że Subaru i witaj w rodzinie :thumb: :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 15 lut 2012, o 14:16

burat, zauważ jaki kolega daje wybór. Jakby to jeszcze był wybór między np. Imprezą "lanosem" a 964, to odpowiedź nie byłaby taka jednoznaczna ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 14:19

Bergen, wiem ale i tak zaraz wpadnie dyktator i zobaczysz jak się mylisz :giggle: :giggle: :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 lut 2012, o 14:24

zaq1 pisze: Mam wybór między Subaru XV a Toyotą Rav4.
Rozmawiamy o dieslach, czy o benzynie?

Tak czy siak:
1. Subaru XV jeszcze nikt tu nie dotykał, ale ze wstępnych opisów i zapowiedzi zapowiada się całkiem zacnie.
2. Rav4 w obecnym wydaniu to nie jest fajne auto. W porównaniu z innymi SUVami podobnej klasy, którymi jeździłem (np. Skoda Yeti, Suzuki GV) ma same wady. Uwaga: piszący te słowa generalnie lubi Toyoty, i nawet ma akurat dwie w domowym garażu :idea: - więc w przeciwieństwie do niektórych kolegów nie mozna mnie posądzać o fanatyzm ;-)
Poprzednią Ravkę też całkiem lubiłem, ale obecna generacja jest samochodem co najwyżej przeciętnym. W dodatku relatywnie drogim.

PS. Szukając dziś niedużego SUVa, poza XV brałbym też pod uwagę wspomniane wyżej GV (najbardziej terenowe w stawce, sprawdzona konstrukcja), Yeti (jeśli chciałbym auto szybsze i zwinniejsze na szosie - 1.8 tsi), ew. zaczekałbym chwilę na nową Mazdę cx5.
No, ewentualnie, jest jeszcze Forester...
burat pisze: wpadnie dyktator i zobaczysz jak się mylisz
O cholera, zapomniałem o Fordzie Kuga :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 14:26

WiS pisze: Fordzie Kuga :mrgreen:
z jakimś fajnym nagłośnieniem Sony :whistle:

:giggle: :giggle: :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 14:36

I może jeszcze sam parkować i decydować, kiedy zmienić pas 8-)

Btw. Mazda podobno też ma to mieć. Mam nadzieję, że tylko w opcji, albo że da się wywalić :cofee:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 15 lut 2012, o 15:00

nowego Forestera nie kupuj :-)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=nofH081Po9Y

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 15 lut 2012, o 16:44

zaq1 pisze:Witam! Jestem zdecydowany kupić samochód. Mam wybór między Subaru XV a Toyotą Rav4. Prosze, pomóżcie mi wybrać auto!!! :-)
kup mojego forka :lol: za cenę nowego XV

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 23:35

burat pisze:Bergen, wiem ale i tak zaraz wpadnie dyktator i zobaczysz jak się mylisz :giggle: :giggle: :giggle:
Burat, jakbyś zgadł. :-)

Ale dylemat zaq1 to jeszcze nic.
Ja już z niecierpliwością czekam gdy na forum zaczną sie pojawiać niezdecydowani z pytaniem co kupić: czy BRZ czy GT 86 :?:

:mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 15 lut 2012, o 23:45

WiS pisze: 1. Subaru XV jeszcze nikt tu nie dotykał, ale ze wstępnych opisów i zapowiedzi zapowiada się całkiem zacnie.
Dotykał. Odbył jazdę próbną nawet. Prowadzi się zaskakująco dobrze. Moim zdaniem lepiej od Forka poprzedniej generacji, czyli jak na SUV'a rewelacyjnie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 15 lut 2012, o 23:47

So What!, z jakim silnikiem jeździłeś ?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 23:55

2.0 N/A

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 23:56

So What! pisze: Dotykał. Odbył jazdę próbną nawet. Prowadzi się zaskakująco dobrze.
A inne wrażenia?
O jakość plastików nie pytam, bo podejrzewam, że taka jak zwykle :mrgreen: - ale ostatnio bardzo mnie w samochodach interesuje na przykład wygodność foteli, cichość wnętrza przy większych prędkościach oraz kolorowość podświetlenia (coś mi się stało, i podczas nocnej jazdy drażni mnie nadmiar czerwonego - ot, albo starość, albo uboczne objawy antykomunizmu ;-)).
Лукашэнка pisze: czekam gdy na forum zaczną sie pojawiać niezdecydowani z pytaniem co kupić: czy BRZ czy GT 86
Zdecydowanie będę wtedy polecał GT 86 :evilgrin:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2012, o 00:07

WiS pisze: O jakość plastików nie pytam, bo podejrzewam, że taka jak zwykle
Lepiej niż zwykle, cokolwiek to nie znaczy ;-)
WiS pisze: ale ostatnio bardzo mnie w samochodach interesuje na przykład wygodność foteli
Jazda próbna trwała tylko ok. godzinę więc coś konkretnego powiedzieć. W każdym razie wydają się być ok.
WiS pisze: cichość wnętrza przy większych prędkościach
Mogłoby być ciszej. Należy jednak pamiętać, że to egzemplarz przedprodukcyjmy.
WiS pisze: kolorowość podświetlenia
Jest ok.

A tak na serio, to bardzo podobało mi się, jak to auto się prowadzi. Ma zaskakująco precyzyjny układ kierowniczy, siła wspomagania jest odpowiednio dobrana. Sztywność zawieszenia - w sam raz, nie za twardo (nie skacze na nierównościach), nie za miękko (jak np. w obecnych Forkach z początku produkcji). Duży skok zawieszenia. Na nierównej nawierzchni wprowadzi w zakłopotanie właściciela niejednej osobówki.
Generalnie samochód wielkości Forka poprzedniej generacji, jeszcze lepiej się prowadzący.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 16 lut 2012, o 00:08

So What! pisze: Dotykał. Odbył jazdę próbną nawet. Prowadzi się zaskakująco dobrze. Moim zdaniem lepiej od Forka poprzedniej generacji, czyli jak na SUV'a rewelacyjnie.
Ja też dotykał. Fajne auto. I znowu brzmi jak Subaru. Gremialnie z obecnymi wtedy towarzyszami stwierdziliśmy, że gada jak stare GL`e.
Sporo miejsca w środku, trochę świecących gadżetów na desce. Oczywiście nie jest to GTek ale myślę, że może się w codziennym użytkowaniu sprawdzić. Pewnie nawet lepiej od GT ;-)

Ja bym brał gdybym miał 100k na auto :-)

Bullit
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 16 lut 2012, o 02:02

Na Twoim miejscu RAV4 bym sobie odpuścił. Moja narzeczona ma z 2006r z silnikiem 2.2D4D 136KM. O niezawodności toyoty itp można zapomnieć, to już nie te auta.
- Wszystkie te silniki 2.2l wciągają olej jak subaru paliwo, i to jest ich wada fabryczna a nie nasz egzemplarz
- Wnętrze skórzane po 110.000tys wygląda jak po przynajmniej 200.000km
- Plastiki tragedia i wykonanie nie powala
- Ściema a nie blokada dyferencjału
- Napęd też nie jest stały tylko podczas uślizgu tylnich kół tył się dołącza ( ale da się driftować na upartego :mrgreen: )
- Jak to z każdej nowej Toyoty po '04r z klimy wali grzybami co jakiś czas i nawet serwis rozkłada ręce. Jest to wada fabryczna i jedynie co toyota robi to wpuszcza jakieś świństwo do układu wentylacji i na 2-3 miesiące pomaga.
- Ze spalaniem poniżej 10l po mieście zapomnij, chociaż na komputerze pokazuje się 7.5-8l
- Jedyną zaletą w tym aucie jest rozrząd na łańcuchu
Obrazek

"Hello Mitsi-Kids!
Today I'll gonna teach you how to drive fast through sharp turns in the rain"

aka Arti_D

Gootek
6 gwiazdek

Post 16 lut 2012, o 11:07

Bullit pisze:Na Twoim miejscu RAV4 bym sobie odpuścił. Moja narzeczona ma z 2006r z silnikiem 2.2D4D 136KM. O niezawodności toyoty itp można zapomnieć, to już nie te auta.
To się zgadza. Mój kolega wyleasingował dwie Toyoty Avensis. Obie miały te same liczne usterki. Czyli to zasada, a nie przypadkowy egzemplarz.
Zresztą spadek sprzedaży Toyoty na naszym rynku o kilkadziesiąt procent rok do roku, spadek zaufania do jakości marki, spadek lojalności klientów - to ma określone przyczyny.
Jeśli miałbym znaleźć jakąś zaletę Rav4 w stosunku do XV to byłaby to możliwość wyboru napędu FWD.
To jest teraz opcja w większości tych nowych crossovertów: VW Tiguan, Mitsubishi ASX, Nissan Qashqai,Mazda CX-5, Kia Sportage, itd, itp...
W XV zapłacisz za AWD czy tego potrzebujesz czy nie.

A o odczuciach z jazdy tymi autami nic nie napiszę bo nie miałem okazji przejechać się ani najnowszą Rav4 ani XV.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 17 lut 2012, o 00:34

Bullit pisze: Napęd też nie jest stały tylko podczas uślizgu tylnich kół tył się dołącza ( ale da się driftować na upartego :mrgreen: )

Za dużo na wstecznym jeździcie :->
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 17 lut 2012, o 13:29

Chloru pisze:Za dużo na wstecznym jeździcie :->
:giggle:

włóczykij
0 gwiazdek
Auto: włóczykij

Post 29 lut 2012, o 12:35

Zdecydowanie Subaru :) I może skusisz się na mojego :) Info tu :) http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=21&t=8100

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 mar 2012, o 21:05

Po dzisiejszej pogawędce u Znajomego i przejażdżce nowością, których do maja nie ma, to polecam nową MAZDĘ CX-5.
Zdecydowanie.

P.S. Poprzednio sprzedawał subaru, więc wie, co mówi.
Dolce far niente ;-)

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 1 mar 2012, o 21:39

A co Ci podpowiadają na forum tojoty? :lol:

ODPOWIEDZ