Zakup nowego Samochodu
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Zakup nowego Samochodu
Witam! Jestem zdecydowany kupić samochód. Mam wybór między Subaru XV a Toyotą Rav4. Prosze, pomóżcie mi wybrać auto!!! 

Re: Zakup nowego Samochodu
zaq1, wchodząc na to forum nie spodziewaj się innej odpowiedzi
pewnie ,że Subaru i witaj w rodzinie

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

burat, zauważ jaki kolega daje wybór. Jakby to jeszcze był wybór między np. Imprezą "lanosem" a 964, to odpowiedź nie byłaby taka jednoznaczna 

Bergen, wiem ale i tak zaraz wpadnie dyktator i zobaczysz jak się mylisz

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Rozmawiamy o dieslach, czy o benzynie?zaq1 pisze: Mam wybór między Subaru XV a Toyotą Rav4.
Tak czy siak:
1. Subaru XV jeszcze nikt tu nie dotykał, ale ze wstępnych opisów i zapowiedzi zapowiada się całkiem zacnie.
2. Rav4 w obecnym wydaniu to nie jest fajne auto. W porównaniu z innymi SUVami podobnej klasy, którymi jeździłem (np. Skoda Yeti, Suzuki GV) ma same wady. Uwaga: piszący te słowa generalnie lubi Toyoty, i nawet ma akurat dwie w domowym garażu

Poprzednią Ravkę też całkiem lubiłem, ale obecna generacja jest samochodem co najwyżej przeciętnym. W dodatku relatywnie drogim.
PS. Szukając dziś niedużego SUVa, poza XV brałbym też pod uwagę wspomniane wyżej GV (najbardziej terenowe w stawce, sprawdzona konstrukcja), Yeti (jeśli chciałbym auto szybsze i zwinniejsze na szosie - 1.8 tsi), ew. zaczekałbym chwilę na nową Mazdę cx5.
No, ewentualnie, jest jeszcze Forester...
O cholera, zapomniałem o Fordzie Kugaburat pisze: wpadnie dyktator i zobaczysz jak się mylisz

z jakimś fajnym nagłośnieniem SonyWiS pisze: Fordzie Kuga![]()

- WiS
- 6 gwiazdek
I może jeszcze sam parkować i decydować, kiedy zmienić pas
Btw. Mazda podobno też ma to mieć. Mam nadzieję, że tylko w opcji, albo że da się wywalić

Btw. Mazda podobno też ma to mieć. Mam nadzieję, że tylko w opcji, albo że da się wywalić

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
kup mojego forkazaq1 pisze:Witam! Jestem zdecydowany kupić samochód. Mam wybór między Subaru XV a Toyotą Rav4. Prosze, pomóżcie mi wybrać auto!!!

Burat, jakbyś zgadł.burat pisze:Bergen, wiem ale i tak zaraz wpadnie dyktator i zobaczysz jak się mylisz![]()
![]()

Ale dylemat zaq1 to jeszcze nic.
Ja już z niecierpliwością czekam gdy na forum zaczną sie pojawiać niezdecydowani z pytaniem co kupić: czy BRZ czy GT 86

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Dotykał. Odbył jazdę próbną nawet. Prowadzi się zaskakująco dobrze. Moim zdaniem lepiej od Forka poprzedniej generacji, czyli jak na SUV'a rewelacyjnie.WiS pisze: 1. Subaru XV jeszcze nikt tu nie dotykał, ale ze wstępnych opisów i zapowiedzi zapowiada się całkiem zacnie.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
- WiS
- 6 gwiazdek
A inne wrażenia?So What! pisze: Dotykał. Odbył jazdę próbną nawet. Prowadzi się zaskakująco dobrze.
O jakość plastików nie pytam, bo podejrzewam, że taka jak zwykle

Zdecydowanie będę wtedy polecał GT 86Лукашэнка pisze: czekam gdy na forum zaczną sie pojawiać niezdecydowani z pytaniem co kupić: czy BRZ czy GT 86

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Lepiej niż zwykle, cokolwiek to nie znaczyWiS pisze: O jakość plastików nie pytam, bo podejrzewam, że taka jak zwykle

Jazda próbna trwała tylko ok. godzinę więc coś konkretnego powiedzieć. W każdym razie wydają się być ok.WiS pisze: ale ostatnio bardzo mnie w samochodach interesuje na przykład wygodność foteli
Mogłoby być ciszej. Należy jednak pamiętać, że to egzemplarz przedprodukcyjmy.WiS pisze: cichość wnętrza przy większych prędkościach
Jest ok.WiS pisze: kolorowość podświetlenia
A tak na serio, to bardzo podobało mi się, jak to auto się prowadzi. Ma zaskakująco precyzyjny układ kierowniczy, siła wspomagania jest odpowiednio dobrana. Sztywność zawieszenia - w sam raz, nie za twardo (nie skacze na nierównościach), nie za miękko (jak np. w obecnych Forkach z początku produkcji). Duży skok zawieszenia. Na nierównej nawierzchni wprowadzi w zakłopotanie właściciela niejednej osobówki.
Generalnie samochód wielkości Forka poprzedniej generacji, jeszcze lepiej się prowadzący.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Ja też dotykał. Fajne auto. I znowu brzmi jak Subaru. Gremialnie z obecnymi wtedy towarzyszami stwierdziliśmy, że gada jak stare GL`e.So What! pisze: Dotykał. Odbył jazdę próbną nawet. Prowadzi się zaskakująco dobrze. Moim zdaniem lepiej od Forka poprzedniej generacji, czyli jak na SUV'a rewelacyjnie.
Sporo miejsca w środku, trochę świecących gadżetów na desce. Oczywiście nie jest to GTek ale myślę, że może się w codziennym użytkowaniu sprawdzić. Pewnie nawet lepiej od GT

Ja bym brał gdybym miał 100k na auto

Na Twoim miejscu RAV4 bym sobie odpuścił. Moja narzeczona ma z 2006r z silnikiem 2.2D4D 136KM. O niezawodności toyoty itp można zapomnieć, to już nie te auta.
- Wszystkie te silniki 2.2l wciągają olej jak subaru paliwo, i to jest ich wada fabryczna a nie nasz egzemplarz
- Wnętrze skórzane po 110.000tys wygląda jak po przynajmniej 200.000km
- Plastiki tragedia i wykonanie nie powala
- Ściema a nie blokada dyferencjału
- Napęd też nie jest stały tylko podczas uślizgu tylnich kół tył się dołącza ( ale da się driftować na upartego
)
- Jak to z każdej nowej Toyoty po '04r z klimy wali grzybami co jakiś czas i nawet serwis rozkłada ręce. Jest to wada fabryczna i jedynie co toyota robi to wpuszcza jakieś świństwo do układu wentylacji i na 2-3 miesiące pomaga.
- Ze spalaniem poniżej 10l po mieście zapomnij, chociaż na komputerze pokazuje się 7.5-8l
- Jedyną zaletą w tym aucie jest rozrząd na łańcuchu
- Wszystkie te silniki 2.2l wciągają olej jak subaru paliwo, i to jest ich wada fabryczna a nie nasz egzemplarz
- Wnętrze skórzane po 110.000tys wygląda jak po przynajmniej 200.000km
- Plastiki tragedia i wykonanie nie powala
- Ściema a nie blokada dyferencjału
- Napęd też nie jest stały tylko podczas uślizgu tylnich kół tył się dołącza ( ale da się driftować na upartego

- Jak to z każdej nowej Toyoty po '04r z klimy wali grzybami co jakiś czas i nawet serwis rozkłada ręce. Jest to wada fabryczna i jedynie co toyota robi to wpuszcza jakieś świństwo do układu wentylacji i na 2-3 miesiące pomaga.
- Ze spalaniem poniżej 10l po mieście zapomnij, chociaż na komputerze pokazuje się 7.5-8l
- Jedyną zaletą w tym aucie jest rozrząd na łańcuchu

"Hello Mitsi-Kids!
Today I'll gonna teach you how to drive fast through sharp turns in the rain"
aka Arti_D
To się zgadza. Mój kolega wyleasingował dwie Toyoty Avensis. Obie miały te same liczne usterki. Czyli to zasada, a nie przypadkowy egzemplarz.Bullit pisze:Na Twoim miejscu RAV4 bym sobie odpuścił. Moja narzeczona ma z 2006r z silnikiem 2.2D4D 136KM. O niezawodności toyoty itp można zapomnieć, to już nie te auta.
Zresztą spadek sprzedaży Toyoty na naszym rynku o kilkadziesiąt procent rok do roku, spadek zaufania do jakości marki, spadek lojalności klientów - to ma określone przyczyny.
Jeśli miałbym znaleźć jakąś zaletę Rav4 w stosunku do XV to byłaby to możliwość wyboru napędu FWD.
To jest teraz opcja w większości tych nowych crossovertów: VW Tiguan, Mitsubishi ASX, Nissan Qashqai,Mazda CX-5, Kia Sportage, itd, itp...
W XV zapłacisz za AWD czy tego potrzebujesz czy nie.
A o odczuciach z jazdy tymi autami nic nie napiszę bo nie miałem okazji przejechać się ani najnowszą Rav4 ani XV.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Bullit pisze: Napęd też nie jest stały tylko podczas uślizgu tylnich kół tył się dołącza ( ale da się driftować na upartego)
Za dużo na wstecznym jeździcie

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Zdecydowanie Subaru :) I może skusisz się na mojego :) Info tu :) http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=21&t=8100
Po dzisiejszej pogawędce u Znajomego i przejażdżce nowością, których do maja nie ma, to polecam nową MAZDĘ CX-5.
Zdecydowanie.
P.S. Poprzednio sprzedawał subaru, więc wie, co mówi.
Zdecydowanie.
P.S. Poprzednio sprzedawał subaru, więc wie, co mówi.
Dolce far niente