Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
leinad
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx,legacy diesel
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.

Post 24 lut 2012, o 14:46

Ja swoje auto (Impreza) serwisuję na Bajecznej i wiem, że chłopki ogarniają modyfikacje mechaniczne ,a po drugiej stronie ulicy jest Jako, który wszystko wystroi.

deadly
0 gwiazdek
Auto: GT

Post 25 lut 2012, o 00:17

freediver pisze:
Boombastic pisze:Ostatnie pytanie: ewentualnie których tunerów polecacie w okolicach Warszawy?
Ja obecnie serwisuje auto tutaj i z czystym sumieniem polecam.
http://www.tecnogarage.com/index.php
Jeśli chcesz mieć unikalny wydech to chłopaki zespawają wydech pod zamówienie, głośność też możesz sobie dobrać w zależności od rozmiaru puszki końcowej. Końcówkę wydechu też zrobią jaką będziesz chciał. Ja mam średnią puchę i mały tłumik środkowy, 2,75cala a efekt mnie powalił jak pierwszy raz usłyszałem :) Nie jest za głośno, na wolnych obrotach pięknie bulgocze, na wyższych dźwięk staje się rasowy i rodem z piekła :thumb: Serwis robi właściwie wszystkie modyfikacje mechaniczne, niestety jeszcze nie robią remapu.
prosto, zwiezle i na temat. duzy + dla tecnogarage za to ze nie placisz jak za zboze bo jezdzisz subaru. kumplowi ogarniali turbine w forku i jakies inne rzeczy i dzieki niemu do nich trafilem. dobre ceny, spory asortyment czesci w tym silniki. narazie ogarnialem zwykle tematy eksploatacyjne po zakupie gtka i jestem pozytywnie zaskoczony. tak jak freedriver napisal, robia wszystko poza remapem. polecam

Duuuzy
0 gwiazdek
Auto: WRX 2.5

Post 25 lut 2012, o 16:38

Witam,
to i ja się delikatnie podepnę pod temacik.
Również planuję mapę w swoim 2.5t, tylko się zastanawiam gdzie to robić. Z tego co czytałem, to widzę że mimo wszystko warto jechać do Poznania, trochę tylko daleko mam... A co powiecie na tunera "ZŁA" M. Bieńkowskiego? Mam propozycję robić u niego mapę, macie jakieś p-wskazania? :) Czy jednak lepiej Poznań?
Druga kwestia to czy robić pełny przelot, czy ew. zostawić jednego kata w środkowej części wydechu? Pewnie będzie troszkę ciszej (końcowy mam Supersprint), a przede wszystkim prawie legalnie...
Czy może jednak pełen przelocik, są jakieś "za" oprócz trochę większej mocy? :)

Pozdrawiam serdecznie!

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 lut 2012, o 18:43

Duuuzy, zrobić przelotowy wydech 2,5 lub 2,75 cala, wywalić wszystkie katy, każdy jest zbędnym korkiem w wydechu. Ewentualnie można dać kat sportowy, będzie OK, ale to zbędny wydatek - kawał rurki kosztuje mniej ;-)

Co do strojenia, to dwa najpewniejsze miejsca to 4turbo w Katowicach i Maptek w Poznaniu.

To pierwsze mogę polecić z czystym sumieniem z własnych doświadczeń, nie wiem skąd jesteś, ale z pewnością warto pojechać - będziesz zadowolony z nowej mapy!

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2012, o 00:29

deadly pisze: prosto, zwiezle i na temat. duzy + dla tecnogarage za to ze nie placisz jak za zboze bo jezdzisz subaru. kumplowi ogarniali turbine w forku i jakies inne rzeczy i dzieki niemu do nich trafilem. dobre ceny, spory asortyment czesci w tym silniki. narazie ogarnialem zwykle tematy eksploatacyjne po zakupie gtka i jestem pozytywnie zaskoczony. tak jak freedriver napisal, robia wszystko poza remapem. polecam

No kompletnie nie na temat. Kolega pytał : gdzie zrobić remap, a Ty w ostatnim zdaniu piszesz właśnie :
deadly pisze: robia wszystko poza remapem.

To gdzie tu jest na temat ? Konkursy piękności w innym wątku :-)

A wracając do tematu - z warszawskich rewirów pozostaje jako, 4Turbo (auto i tak i tak pojechałoby do Katowic) oraz MTS, który jest "przedłużeniem" poznańskiego MAPTEKa. Wsio.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)

Post 27 lut 2012, o 13:22

Boombastic pytał również o: ''Ostatnie pytanie: ewentualnie których tunerów polecacie w okolicach Warszawy?''
Ja rozumiem że nie chodzi tylko i wyłącznie o tunerów robiących remap. I jeśli mogę polecić kogoś kto dobrze ogarnia temat i nie kroi klienta tylko dlatego że jeździsz taką a nie inną marką, to polecam go.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 14:03

freediver pisze: Boombastic pytał również o: ''Ostatnie pytanie: ewentualnie których tunerów polecacie w okolicach Warszawy?''
Ja rozumiem że nie chodzi tylko i wyłącznie o tunerów robiących remap. I jeśli mogę polecić kogoś kto dobrze ogarnia temat i nie kroi klienta tylko dlatego że jeździsz taką a nie inną marką, to polecam go.

A co chcesz "tjuningować" w silniku EJ255, skutkującego zwiększeniem moc/momenty, bez korekty map ? Mocowanie akumulatora ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 lut 2012, o 14:42

Kolega nie pytał konkretnie o elektryczny tuning silnika a zadał jedynie proste pytanie i otrzymał prostą odpowiedź. Jeśli chodzi o przeróbki to chyba zgodzisz się że nie wszystkie wymagają strojenia? Jeśli zmienię wydech, hamulce czy zawieszenie to mam to robić w firmie która robi remap? Poza tym to że Tecnogarage nie robią remapu, nie znaczy że ktoś nie stroi aut dla nich..
Coraz bardziej przekonuję się że to forum jest zdominowane przez ludzi związanych z 2-3firmami i zasugerowanie że są jeszcze inne warsztaty które też dają radę, wiąże się z automatycznym atakiem w stylu: tjuningują, drutują, itp.
Wracając do tematu, czekam na informację czy ktoś robił remap w Subaru-Dream i czy firma jest godna polecenia.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 27 lut 2012, o 14:57

freediver pisze: Coraz bardziej przekonuję się że to forum jest zdominowane przez ludzi związanych z 2-3firmami i zasugerowanie że są jeszcze inne warsztaty które też dają radę, wiąże się z automatycznym atakiem w stylu: tjuningują, drutują, itp.
:giggle:

freediver, nie przesadzaj, po prostu w tych wymienianych jako dobre i pewne firmach forumowicze coś robili, kupowali, załatwiali i dlatego o nich wspominają i wcale to nie znaczy że tylko tam "forumowe" bolidy" są serwisowane, tuningowane itd

także luzik ;-)

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 lut 2012, o 15:13

esilon, to nie ja zacząłem z tym 'tjuningowym' sarkazmem.. A luzik jest :cofee:
Pozdrawiam.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 lut 2012, o 16:00

freediver pisze: Coraz bardziej przekonuję się że to forum jest zdominowane przez ludzi związanych z 2-3firmami i zasugerowanie że są jeszcze inne warsztaty które też dają radę, wiąże się z automatycznym atakiem w stylu: tjuningują, drutują, itp.
Nic z tych rzeczy. Zastanów się, kogo byś polecił? Warsztat sprawdzony przez siebie/kolegów, czy raczej użyłbyś np. gugla i polecał pierwszy z brzegu warsztat z listy rezultatów. To nie jest kwestia związania z konkretnymi warsztatami lecz tego, że jeżeli ktoś poleca dany warsztat, to stara się polecać taki warsztat, o którym wie, że ma dobą opinię - a więc, że jest tego polecenia godny. Inne warsztaty na tę opinię muszą sobie zapracować.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 16:16

freediver pisze: Jeśli zmienię wydech, hamulce czy zawieszenie to mam to robić w firmie która robi remap? Poza tym to że Tecnogarage nie robią remapu, nie znaczy że ktoś nie stroi aut dla nich..

Jeżeli wymienisz wydech bez remapu, to przy "nowych" ECU (w "starych" ECU problem jest pomijalny) , a takie masz w jednostkach EJ255 będziesz miał problem z opóźnionym przejściem z closedloop do openloop i tego konsekwencjami. Polecam lekturę a może wnioski nasuną się same (bez sarkazmu) :

http://www.norcalmotorsports.org/users/ ... de-0_5.pdf

Nigdy nie sądziłem, że zmiana hamulców lub zawieszenia powoduje "Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.". A taki jest temat wątku. Również bez sarkazmu, po prostu nie brnij ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 27 lut 2012, o 16:22

Grzesiek_67 pisze: Nigdy nie sądziłem, że zmiana hamulców lub zawieszenia powoduje "Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.". A taki jest temat wątku. Również bez sarkazmu, po prostu nie brnij

to ja spróbuję :-> , nie sądzisz Grzegorzu że z lepszymi hamulcami szybciej sie jeździ ;-) ? za kierownica jest wtedy większa moc :-)

:mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 16:27

esilon pisze: nie sądzisz Grzegorzu że z lepszymi hamulcami szybciej sie jeździ ;-) ? za kierownica jest wtedy większa moc :-)

Esi, dużo, tak zdecydowanie :mrgreen:

Brnę, bo jak wiesz lubię odpalać KAZNODZIEJA MOD :thumb:

Ale ten mod jest niczym w porównaniu z BERSERKER MOD :evilgrin:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 lut 2012, o 16:51

Ciekawe informacje, na pewno poczytam bo moja wiedza w dalszym ciągu jest dość ograniczona pomimo że Imprezę mam 2 lata i sporo się przez ten czas działo.
Dzięki i pozdrawiam.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 16:54

freediver pisze: Dzięki i pozdrawiam.

Również pozdrawiam i się NIE gniewaj (intencji złych nie było) ;-)
Grzegorz
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 18:59 przez Grzesiek_67, łącznie zmieniany 1 raz.
Brak podpisu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 17:10

Grzesiek_67 pisze:
Jeżeli wymienisz wydech bez remapu
Ja w Forku wymieniłem wydech końcowy, bez dokonywania remapu. Czy to był błąd droga redakcjo? :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 17:14

So What!,
ależ drogi Przyjacielu, w żadnym wypadku :evilgrin:

Pół żartem - ten Forek to był N/A, tym nic nie szkodzi i nigdy :mrgreen: ,
Pół serio - tak naprawdę istotna jest zmiana (udrożnienie, poszerzenie) downpipe w uturbionych Subarkach. Sama końcowa pucha nie powoduje nic, poza zmianą brzmienia.

Pozdrawiam
Droga Kurna Redakcja :-p
Brak podpisu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 18:34

Grzesiek_67, no to kamień mi spadł z serca. Bo już się obawiałem, że źleserwisowanebyleco sprzedałem :-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 19:00

Robert, słusznie mi zwrócił uwagę na połknięcie słowa NIE -

freediver, oczywiście miało być NIE GNIEWAJ SIĘ !

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Szimo, Ty mnie ino nie denerwuj :mrgreen:
Brak podpisu.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 lut 2012, o 21:41

Ja się tak łatwo nie gniewam, hehe a poza tym każdą lekcję przyjmę z pokorą jeśli mogę czegoś nowego się dowiedzieć. Po prostu będę walczył z przekonaniem o jedynie kilku odpowiednich miejscach gdzie można serwisować czy modyfikować Subaru. Na szczęście dla nas klientów ten rynek się rozwija, części są coraz łatwiej dostępne a ich ceny oraz ceny usług spadają. Wybór to nic złego wręcz przeciwnie, to działa na korzyść nas wszystkich. Oczywiście mam na myśli dobry wybór a uwierz mi że sam popełniłem 2 lata temu błąd który sporo mnie potem kosztował. Panowie z Mysiadła wyprowadzili moje auto na prostą i wielki szacun za to ale od jakiegoś czasu serwisuje auto gdzie indziej i jestem bardzo zadowolony dlatego pozwoliłem sobie polecić. To tyle :)

A tak na marginesie to po zmianie kompletnego wydechu nie zauważyłem żadnych problemów czy spadku mocy, wręcz przeciwnie jest odczuwalna poprawa. Więc trochę mnie zdziwiło stwierdzenie że po zmianie wydechu trzeba stroić auto. Oczywiście miałem od początku zaplanowany remap dlatego sprawdzam różne oferty.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2012, o 21:52

freediver pisze: Ja się tak łatwo nie gniewam

No to fajno i całkiem słusznie ;-)
freediver pisze: Więc trochę mnie zdziwiło stwierdzenie że po zmianie wydechu trzeba stroić auto.

Chyba Twojego (WRX MY01) to jeszcze nie dotyczy ale pewności nie mam. Problem polega na tym, że w nowych ECU przejście z pętli zamkniętej (czyli tej gdzie mieszanka jest bilansowana na podstawie głównie wskazań lambdy) do pętli otwartej (czyli tej gdzie bardzo rzecz upraszczając wskazania lamby nie są brane pod uwagę a mnóstwo innych czynników, jak np. otwarcie przepustnicy, rpm) następuje z pewnym opóźnieniem. Jeżeli mocno wciśniesz gaz i doładujesz więcej (niż przy standardowym wydechu, zwłaszcza w tzw. peaku) to silnik dostaje przez czas opóźnienia (przejście z closedloop do openloop) mieszankę zbyt ubogą (znowu upraszczając - AFR ok. 14,7). Przez ten czas opóźnienia można zrobić silnikowi krzywdę (a to EGT podskoczy za mocno, a to zastuka). Aby temu zapobiec trzeba skorygować ustawienia ECU.

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Bo widzisz, Mysiadło, 4turbo jest na tyle w porządku, że mnie np. wysłało na remap do Poznania, do Mapteka. Chłopaki są na tyle przyzwoite, że jak czegoś nie czują się na siłach/możliwościach zrobić to nie kombinują jak koń pod górę (byle tylko zarobić) a doradzą i wyślą, gdzie wg ich najlepszej wiedzy problem zostanie rozwiązany najlepiej. Nawet, jeżeli to ma być ich naturalna konkurencja. I za to szacun na dzielni :mrgreen:
Brak podpisu.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 13 mar 2012, o 13:36

Pozwolę sobie nieco sprostować moje wcześniejsze wypowiedzi. Jako remap do tej pory rozumiałem wgrywanie gotowych map zamiast fabrycznych i tego rzeczywiście Tecnogarage nie robi. Natomiast jeśli strojenie można również określić remapem to robią i to chyba całkiem nieźle. W Niedzielę stroiliśmy auto, dziś odwiedziłem hamownię i gra mi teraz pod maską prawie 264KM oraz 331Nm momentu obrotowego :-) Tak więc z jeszcze większym bananem na twarzy polecam :thumb:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 14:46

freediver pisze: W Niedzielę stroiliśmy auto, dziś odwiedziłem hamownię i gra mi teraz pod maską prawie 264KM oraz 331Nm momentu obrotowego
No to tylko się cieszyć :thumb:

Zrób loga z jazdy (wskazane odcinki pod pełnym obciążeniem), może coś poanalizujemy ;-)

Jakieś graniczne wartości AFR podano Ci do wiadomości ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Strojenia.PL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Strojenia.PL

Post 13 mar 2012, o 15:51

Grzesiek_67 pisze: Zrób loga z jazdy (wskazane odcinki pod pełnym obciążeniem), może coś poanalizujemy ;-)

Jakieś graniczne wartości AFR podano Ci do wiadomości ?
HeH... w przypadku pytań o strojenie / "remap" proszę raczej o kontakt na PW ;-)

Pozdr. i sorry za OT
Obrazek
[color=darkblue]Strojenie: Apexi/Subaru/EVO/CROME/Hondata... www.strojenia.pl

ODPOWIEDZ