Wypadek Roberta Kubicy - Ronde di Andora

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Wypadek Roberta Kubicy - Ronde di Andora

Post 4 mar 2012, o 22:55

http://f1.wp.pl/kat,48594,title,Nowe-do ... caid=1e086
W padoku nie ustają rozmowy o powrocie Roberta Kubicy. Przy okazji testów w Barcelonie BBC rozmawiała z bliskim przyjacielem polskiego kierowcy.

Kubica stracił cały poprzedni sezon po fatalnym wypadku z lutego 2011 roku. Nie wiadomo, czy i kiedy Polak znowu zasiądzie za kierownicą bolidu Formuły 1.

W czasie testów w Barcelonie w padoku był proszący o anonimowość bliski przyjaciel Kubicy. BBC Sport zdradził ważne informacje dotyczące zdrowia byłego kierowcy Lotus Renault.

- Robert jest bliski powrotu do normalnego życia - powiedział. - Prowadzi swój samochód, pracuje nad wzmocnieniem prawej ręki. W czerwcu lub lipcu okaże się, czy jest wystarczająco silny, by testować bolid F1.

O tym, że Kubica jest w coraz lepszej formie przekonywali ostatnio kibice, którzy mieli okazję spotkać zawodnika. - Robert wszedł pewnym krokiem i uścisnął nam dłonie - mówiła zwyciężczyni konkursu Lotto.

Wtórował jej drugi ze zwycięzców. - Jestem pewien, że bardzo chce (Kubica - przyp. red.) pokazać się będąc w pełni formy i siedząc za kierownicą bolidu Formuły 1. (...) Powtarza, że pewne rzeczy można lepiej zrobić i dużo jest jeszcze przed nim.

W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 8 mar 2012, o 14:32

Fatalne informacje o stanie zdrowia Roberta Kubicy przekazał mediom Jaime Alguersuari. Hiszpański kierowca przekonuje, że oczekiwanie na polskiego zawodnika może potrwać dłużej, niż ktokolwiek oficjalnie informuje.

- Myślę, że Robert jest fantastycznym kierowcą, szybkim i kompletnym. Jestem pewien, że bez większych problemów mógłby zdobyć mistrzostwo świata. Ostatnie informacje nie są jednak dobre. Z tego, co wiem, on nie jest w stanie napić się za pomocą ręki, to znaczy nie może utrzymać w niej szklanki. Myślę, że jego kontuzja jest znacznie gorsza, niż ktokolwiek przypuszcza.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 8 mar 2012, o 15:30

Słowa klucze:
- "Myślę, że"
- "Z tego, co wiem"
- "Myślę, że"

8-)
czarne jest piękne...

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 8 mar 2012, o 15:33

bzzzzzzzzdura :mrgreen:

i bicie piany :-p

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 mar 2012, o 16:08

Leoncio słyszał że Isaura jest w ciąży, ten wątek przypomina rozmowę emerytek w poczekalni w przychodni :-p
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 8 mar 2012, o 16:32

Tak czy inaczej milej było by czytać plotki typu Kubica widziany był we Fiorano , a nie takie :wall:

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 mar 2012, o 22:13

Kilka dni po tym, jak były kierowca Formuły 1 Jaime Alguersuari powiedział na antenie radia BBC, że według jego informacji Robert Kubica nie jest w stanie chwycić kontuzjowaną ręką szklanki z wodą, włoska strona rallyemotion.it ujawniła, że polski zawodnik testuje już... samochód rajdowy kategorii WRC.

Kibice przyłapali Kubicę w okolicach Genui, gdzie na zamkniętym odcinku drogi testował swoją Skodę Fabię WRC, którą posiada od kilku lat. Umieszczone na Facebooku zdjęcia w ciągu kilku godzin "polubiło" kilkuset fanów z całego świata. Polak, wracający do zdrowia po dramatycznym wypadku na trasie rajdu Ronde di Andora, od ponad roku walczy o powrót do pełnej sprawności, która ma mu umożliwić powrót do Formuły 1.

Wiadomo było, że Kubica jest już w stanie prowadzić drogowy samochód, ale informacja o testowaniu rajdowej maszyny z najwyższej półki – a taką, mimo upływu lat, wciąż jest Skoda Fabia WRC – świadczy o tym, że Kubica jest w stanie kontrolować niezwykle szybkie, narowiste i wymagające ogromnej precyzji prowadzenia auto.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 mar 2012, o 23:42

Generalnie cieszy mnie fakt, że może śmigać autem i to takim rajdowym... Aczkolwiek to tak naprawdę niewiele znaczy (moim zdaniem) bo jeśli ma Fabię w takim specu:
Obrazek
(środek Skody Fabii WRC Leszka Kuzaja, którą jechał w Memoriale 2010)
To Kubek nie musi obciążać prawej ręki obsługując biegi, wystarczy że lewą naciska na obręcze znajdujące się na kole kierownicy... A tym samym generalnie ciągle nic nie wiadomo jak z działaniem prawej ręki jest... bo wieniec koła może trzymać ale czy paluszkami guziczki naciskać i manipulować pokrętełkami (w warunkach bojowych) tego już nie

Aczkolwiek proszę o nie uznawanie mojej wypowiedzi za objaw rozczarowania... Mnie bardzo cieszy, że gość wraca do zdrowia i może się samodzielnie poruszać i egzystować :)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 mar 2012, o 00:31

Barthol dziwne jest też to,że info o testowaniu pojawiło się dzień po paplaninie A. Tak czy inaczej 13 miesięcy informacje były marne.Gdzie te zdjęcia Kubicy w WRC ??? Ma ktoś dostem do Facebooka ?

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 10 mar 2012, o 02:46

Kuzaj musial miec samochod zarejestrowany poza PL, bo u nas nie mozna rejestrowac RHD. Robert ma Skode na blachach krakowskich.
Tu sa foty z tych "testow":
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 mar 2012, o 10:12

Wielkie dzięx,Mizoo.Sześciopak piwa,tysiąc sześciopaków piwa i jeszcze jedno :evilgrin:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Re:

Post 10 mar 2012, o 10:36

mizoo pisze:
Prawą rączką coś nie bardzo się chwali :whistle:

barton
6 gwiazdek

Re:

Post 10 mar 2012, o 11:51

mizoo pisze:Kuzaj musial miec samochod zarejestrowany poza PL, bo u nas nie mozna rejestrowac RHD. Robert ma Skode na blachach krakowskich.

Leszkowa Skodziana była LHD! A auto było na brytyjskich blachach bo pewnie (tak mi się wydaje) jest łatwiej (koszty sprowadzenia i rejestracji w Polsce odpadają) i taniej (np. ubezpieczenia rajdowe są tam dość popularne)

Ludzie na razie się tymi testami trochę moim zdaniem niezdrowo podniecają (jak poczytałem fan page'a Kubicy na fb)...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 10 mar 2012, o 12:28

Obrazek
Obrazek

krakowskie blachy

Obrazek

nie jest źle ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re:

Post 10 mar 2012, o 12:32

mizoo pisze:Kuzaj musial miec samochod zarejestrowany poza PL, bo u nas nie mozna rejestrowac RHD. Robert ma Skode na blachach krakowskich.

na ostatnim zdjęciu cały czas ta jego prawa ręka jest lekko "zreformowana" - pożyjemy obaczymy jak mu pójdzie dalsza rehabilitacja, bo na pewno jeszcze jej potrzebuje
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Re: Re:

Post 10 mar 2012, o 13:11

Barthol pisze:....Ludzie na razie się tymi testami trochę moim zdaniem niezdrowo podniecają (jak poczytałem fan page'a Kubicy na fb)...
Ja jestem jednym z tych ludzi. No do h.. Wacka nie robi się testów WURCem jak się nie trzyma szklanki wody w ręce jak patafian Algersuari opowiadał. Nawet jak się Kubkowi nudzi i chciał skodziankę przewietrzyć i tak jest to zajebista sprawa,że on tą skadawkę daje radę prowadzić :whistle:

Szkoda,że nie pokazali jak jeździ :evilgrin:

barton
6 gwiazdek

Post 10 mar 2012, o 15:14

Jacky X pisze: Ja jestem jednym z tych ludzi. No do h.. Wacka nie robi się testów WURCem jak się nie trzyma szklanki wody w ręce jak patafian Algersuari opowiadał.
Jedyne co wynika z tych zdjęć to tyle, że Kubek prowadzi samochód (i to nawet taki rajdowy). O zdolnościach manualnych prawej ręki to nic nie mówi (o powodach dla których tak myślę, napisałem w swoim wcześniejszym poście)... Tym bardziej, że po zwykłych drogach jeżdżą osoby, które nie mogą się posługiwać ręką (z takich czy innych względów) i dają sobie radę. Ale jazda cywilna to nie jest sport wyczynowy (do uprawiania którego miałby wrócić Kubica. To jednak są inne wymagania dla organizmu).

Być może owe testy są potrzebne Kubicy by zderzyć się ze swoimi ograniczeniami w boju a nie gdzieś na symulatorze. I tym samym chce określić kolejny etap rehabilitacji by wrócić do sportu wyczynowego... Na takim czy innym poziomie (na F1 świat się nie kończy)
Jacky X pisze:Nawet jak się Kubkowi nudzi i chciał skodziankę przewietrzyć i tak jest to zajebista sprawa,że on tą skadawkę daje radę prowadzić

Pełna zgoda!

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Re: Re:

Post 10 mar 2012, o 16:00

cyqan pisze:
mizoo pisze:
Prawą rączką coś nie bardzo się chwali :whistle:

Obrazek

Coś tam jednak pokazał. Ręka jest,stabilizatorów jak to onegdaj bywało nie ma.

Sytuacje odbieram pozytywnie.Chyba nikt by jaj nie robił jakby ręka była w bardzo złej kondycji.Musi być conajmniej poprawnie.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 10 mar 2012, o 17:43

Trzeba być optymistą, ale również realistą. A rączka wygląda jak wygląda...
Chyba bliżej jej do tego:

niż do F1. Zarabiają za "resztach Kubicy" - jak na razie to jest zrozumiałe. Jak wróci do F1 to będzie cud...

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 mar 2012, o 21:46

cyqan pisze:Trzeba być optymistą, ale również realistą. A rączka wygląda jak wygląda...
Chyba bliżej jej do tego:

niż do F1. Zarabiają za "resztach Kubicy" - jak na razie to jest zrozumiałe. Jak wróci do F1 to będzie cud...

Nie zgadzam się.Kubek to półtorej gościa,honorowy,facet kórego bardzo szanuje-my. Nie ma tematu "resztki Kubicy".Wszystko co Kubek robił zasługuje na szacunek. I tego się będę trzymał.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 10 mar 2012, o 22:14

To nie siej plot, bo mi ostatnio popołudnie z###tegowałeś.

Wróci to wróci. Narazie nie wygląda to dobrze. Nadrabiają nietypowym marketingiem.
Oby w tym sezonie wsadzili go za Massę, chociaż na jedno GP. Oczywiście nie życząc temu drugiemu, żeby sprężyną wyłapał itp.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 mar 2012, o 11:18

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 11 mar 2012, o 11:27

cyqan, ale o co chodzi? To jest artykul sprzed 9 miesiecy. :?:
Poza tym JackyX, oprocz ponad-optymistycznego podejscia do calej sprawy, glownie przekleja tutaj informacje znalezione w internecie. Sam nie sieje plotek, wiec nie ma co sie goraczkowac. 8-)
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

oz
2 gwiazdki
Auto: STI 2.5

Post 11 mar 2012, o 12:39

w tym wątku prawie jak w prasie kolorowej ;)
oczywiste, że wszyscy trzymamy kciuki za Roberta, bo z naszym rodakiem lepiej się ogląda to całe F1, jest/był najlepszym polskim kierowcą
oczywiste jest również, że jego ręka nie działa prawidłowo, bo po takim wypadku zwykłemu "kowalskiemu" już dawno by ją ucięto (i nie ważne czy szpital polski czy włoski)
trochę tak jak z wypadkiem wałęsy juniora i cudami w szpitalu na szaserów
pacjent młody i silny, determinacja lekarzy duża, media koczują na schodach to i cuda się zdarzają

a jak Robert wróci do F1 to będzie prawdziwy cud, nie taki tuskowy tylko autentyczny
czego sobie i wszystkim kibicom życzę bez zbędnego bicia piany przez najbliższe 2-3 lata w temacie ręki Roberta, która neurologicznie jeszcze długo nie będzie działać prawidłowo, o ile w ogóle kiedykolwiek pozwoli na jakikolwiek start w wyścigach :(

ps. "jak ktoś ma pecha to w dupie palec złamie" :(
Pech – niepomyślny zbieg okoliczności, patrz: słynny rajd wokół trzepaka, który skończył się jak się skończył :(
nie pierwsza i nie ostatnia kariera sportowa złamana przez brak wyobraźni i głęboką wiarę, że ciało ludzkie jest jak plastelina, otóż nie jest
zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 13 mar 2012, o 16:45

Kolejne dobre wieści dotyczące Roberta Kubicy. Jak donosi lokalny włoski dziennik z Toskanii "Il Tirreno" w niedzielę Polak jeździł gokartem na torze w miejscowości Montecatini.

Kubica pojawił się na torze MyKart Via Foscolo w niedzielne popołudnie w towarzystwie dwóch przyjaciół. "Il Tirreno" podaje, że byli to znajomi braci Barni, do których należy tor.

Polski kierowca zasiadł za kierownicą gokarta i przejechał trzy okrążenia. Z nikim się jednak nie ścigał - po torze jeździł samotnie.

"Mimo poważnych kontuzji instynkt kierowcy wyścigowego pozostał u niego nietknięty" - skomentował jego jazdę serwis "Il Tirreno".

PS.I gwoli ścisłości i sprawiedliwości,Alguersuari Ty fałszywa kurwo

ODPOWIEDZ