18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz
Re: 18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz
a to tak offtopic

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Matiz
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
co do filmiku Fuxa
:-|chyba wystarczyJak przyszli po niemcach na to ubijali uszka i ranty z porcelanowych zastaw ,bo myśleli że to złoto.

Wciąż uważam że błędnym założeniem jest że
1. odpowiedni wiek
2. posiadanie kawałka plastiku w portfelu
determinuje bycie rozważnym na drodze.
Wczoraj przede mną jechał pan (40-50 lat) w Audi 80 - wiem, bo na pierwszej lepszej prostej w lesie przed Wejherowem dałem się wyprzedzić gdyż miałem to samo co bohater komiksu o Polonezie. W Wejherowie na "skrzyżowaniu z ruchem kierowanym" na pasie naprzeciw stał TIR bez kierunkowskazu. Pan w Audi przede mną miał kierunkowskaz w lewo. Światło się zmieniło na zielone, TIR ruszył swoją drogą, pan o dziwo też ruszył swoją drogą. Dobrze że nie miał pasażera.
Mniej więcej w połowie drogi między Redą a Puckiem, na jedynej trasie która prowadzi do Władysławowa, stoi na poboczu pielęgnowany marmurowy krzyż. Trzydziestoparoletnia matka, jadąc z córką swoim E36 wyprzedzała nocą pod górę na zakręcie. Prędkość była tak duża, że samochód wpasował się pod TIRa i zatrzymał dopiero pod naczepą.
Mimo jakże młodzieńczego mego wieku, byłem świadkiem już wielu kolizji i innych wypadków i pominąwszy młodzieńca który wjechał mi ongiś w kuper to wszystkie inne dziwne zdarzenia jakie obserwowałem przebiegały z udziałem dorosłych, którzy to zapewne przekonani byli o swoich fenomenalnych zdolnościach prowadzenia samochodu, bo mieli 50% zniżek w PZU.
I jakoś trudno mi uwierzyć że w momencie skończenia wieku w którym prawo pozwala na otrzymanie prawa jazdy, jaki on by nie był, o północy rozwierają się niebiosa, chór anielski gra na trąbach a na delikwenta zstępuje promień światła sprawiający że temu nagle coś się we łbie przestawia i będzie on się zachowywał w taki sposób, że nie zabije na drodze ani siebie, ani waszego synka małego który mógłby przechodzić w przyszłości z wycieczką dwudziestoosobową sprawdzić czy nie ksiądz.
Podobnie w przypadku odebrania plastiku w urzędzie.
1. odpowiedni wiek
2. posiadanie kawałka plastiku w portfelu
determinuje bycie rozważnym na drodze.
Wczoraj przede mną jechał pan (40-50 lat) w Audi 80 - wiem, bo na pierwszej lepszej prostej w lesie przed Wejherowem dałem się wyprzedzić gdyż miałem to samo co bohater komiksu o Polonezie. W Wejherowie na "skrzyżowaniu z ruchem kierowanym" na pasie naprzeciw stał TIR bez kierunkowskazu. Pan w Audi przede mną miał kierunkowskaz w lewo. Światło się zmieniło na zielone, TIR ruszył swoją drogą, pan o dziwo też ruszył swoją drogą. Dobrze że nie miał pasażera.
Mniej więcej w połowie drogi między Redą a Puckiem, na jedynej trasie która prowadzi do Władysławowa, stoi na poboczu pielęgnowany marmurowy krzyż. Trzydziestoparoletnia matka, jadąc z córką swoim E36 wyprzedzała nocą pod górę na zakręcie. Prędkość była tak duża, że samochód wpasował się pod TIRa i zatrzymał dopiero pod naczepą.
Mimo jakże młodzieńczego mego wieku, byłem świadkiem już wielu kolizji i innych wypadków i pominąwszy młodzieńca który wjechał mi ongiś w kuper to wszystkie inne dziwne zdarzenia jakie obserwowałem przebiegały z udziałem dorosłych, którzy to zapewne przekonani byli o swoich fenomenalnych zdolnościach prowadzenia samochodu, bo mieli 50% zniżek w PZU.
I jakoś trudno mi uwierzyć że w momencie skończenia wieku w którym prawo pozwala na otrzymanie prawa jazdy, jaki on by nie był, o północy rozwierają się niebiosa, chór anielski gra na trąbach a na delikwenta zstępuje promień światła sprawiający że temu nagle coś się we łbie przestawia i będzie on się zachowywał w taki sposób, że nie zabije na drodze ani siebie, ani waszego synka małego który mógłby przechodzić w przyszłości z wycieczką dwudziestoosobową sprawdzić czy nie ksiądz.
Podobnie w przypadku odebrania plastiku w urzędzie.
Bergen pisze: I jakoś trudno mi uwierzyć że w momencie skończenia wieku w którym prawo pozwala na otrzymanie prawa jazdy, jaki on by nie był, o północy rozwierają się niebiosa, chór anielski gra na trąbach a na delikwenta zstępuje promień światła sprawiający że temu nagle coś się we łbie przestawia i będzie on się zachowywał w taki sposób, że nie zabije na drodze ani siebie, ani waszego synka małego który mógłby przechodzić w przyszłości z wycieczką dwudziestoosobową sprawdzić czy nie ksiądz.
+1, albo nawet +10.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Bergen pisze: Wciąż uważam że błędnym założeniem jest że
1. odpowiedni wiek
Matematycznie racji nie masz (a taki atomowy by się wydawało)

Nic osobistego, czista matma (rachunek nieprawdopodobieństwa)

Pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnio zmieniony 7 mar 2012, o 22:43 przez Grzesiek_67, łącznie zmieniany 1 raz.
Brak podpisu.
Grzesiek_67 pisze: Skoro później dostanie będzie miał mniej czasu na zrobienie komuś/sobie krzywdy.
Przy założeniu, wątpliwym, że będzie praworządnym obywatelem i bez zafoliowanego plastiku za kierownicę nie siadzie.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
leon pisze: Przy założeniu, wątpliwym, że będzie praworządnym obywatelem i bez zafoliowanego plastiku za kierownicę nie siadzie.
Coś przyjąć trzeba

Pozdrawiam
Grzegorz
PS. bez tego założenia cały wątek i te "dywagacje" są do fajansa...

Brak podpisu.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
So What! pisze:Akurat nie mam niczego pod rękąKruszyn pisze:
Też jestem ciekaw tych ekstra...![]()
No dobra
Niby fajna, ale bez "retuszu" wygląda już gorzej

co nie zmienia faktu że i tak jak Reksio szynkę bym z przyjemnością, jeśli pan pozwolyKonto usunięte pisze: Niby fajna, ale bez "retuszu" wygląda już gorzej

Reksio 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Bergen, nie no, jasna sprawa. Chciałem tylko Szymona wyrwać z objęć terroru "idealnej, perfekcyjnej fotki" nie występującej w realu 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Aż taki naiwny to ja nie jestemKonto usunięte pisze: Bergen, nie no, jasna sprawa. Chciałem tylko Szymona wyrwać z objęć terroru "idealnej, perfekcyjnej fotki" nie występującej w realu![]()

No Szymon...to chyba niepełnoletnie jest... 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- So What!
- 6 gwiazdek
Kruszyn, doświadczenie przez Ciebie przemawiaKruszyn pisze:
No Szymon...to chyba niepełnoletnie jest...![]()

Taaa ,tłumacz sobie jak chceszSo What! pisze: Kruszyn, doświadczenie przez Ciebie przemawia![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- So What!
- 6 gwiazdek
ZdecydowanieKruszyn pisze: Widze ,że tornister podkolanówki kolega lubi![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Konto usunięte, Heineken? Żartujesz chyba.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
U nas jezdzi sie od 16 lat, ale tesz u nas bez auta to nigdzie czlowiek nie dojdzie za daleko. Publiczna transportacja nie jest asz taka dobra po za miastem, a wszyscy muszom albo do pracy albo do sckoly isc.
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Moje przemyślenia:
Jako świeżak ( prawko od stycznia 2011
w czerwcu kończę 20 latek
) stwierdzam, że raczej nie jest dobrym pomysłem dawać prawo jazdy 16 latkom. Nawet na te mniejsze samochody. Napatrzyłem się jeżdżąc z rodzinką na przeróżne sytuacje, sam też parę razy o mało co się nie rozwaliłem Burkotką i jedynie moje szczęście mnie uratowało (głupi ma zawsze szczęście).
Już pomijam fakt, że młodzi ludzie (tacy jak ja
), często chcą zaszpanować itd. Są bardziej podatni na podpuchy (warkotanie na światłach, zajeżdżanie drogi itd.) Po prostu nie mają umiejętności bezpiecznej jazdy i opanowania.
Na kursie, na prawo jazdy uczy się teraz rzeczy wg. mnie banalnych (jeżdżenie po mieście, parkowanie), czyli potrzebnych do zdania egzaminu.
Z tego co pamiętam o sytuacjach awaryjnych typu poślizg, mokra nawierzchnia, chociażby nagłe bujnięcie samochodu, było napomknięte może w 10 pytaniach ale tylko w teorii. Niestety w takiej sytuacji awaryjnej nie przypomnę sobie np. że mając uślizg tyłem w prawo trzeba zakontrować w prawo potem w lewo (ja uczyłem się z ojcem jeździć poślizgami i mniej więcej podstawy liznąłem ale orłem nie jestem), bo to trzeba wyćwiczyć jako odruch. Szczerze mówiąc oprócz przepisów drogowych, nie nauczyłem się nic nowego na kursie ( no może poza różnymi korkami wlewów w renault Clio
). 30 godzin jazd? To tyle co nic. Młody człowiek po prawku powinien wiedzieć jak zachowują się ludzie na drodze, a nie jeździć ciągle tą samą trasą (egzaminacyjną ofc.)
Jeżdżę (może lepiej będzie brzmieć: próbuję jeździć) od 14 roku życia.
Szczerze mówiąc to patrząc na moje numery moim pierwszym autkiem (VW polo z anglii) to dziwię się jakim cudem jeszcze żyję. (dobrze że nie jeździłem po publicznych drogach). Parę razy zajeździłem ojcu skrzynie w toyocie
Może dlatego teraz jestem trochę spokojniejszy.
18 latki są trochę bardziej dojrzałe (chociaż patrząc na młodsze roczniki zastanawiam się czy nie jestem jakiś dziwny). Teoretycznie
Moim zdaniem 16 latki mogłyby mieć uprawnienia do prowadzenia pojazdów pod warunkiem że będzie z nimi jakiś opiekun (kierowca minimum 5 lat prawka)
Wiem, wiem że marudzę ale taki wiek dziwny
Jako świeżak ( prawko od stycznia 2011

Już pomijam fakt, że młodzi ludzie (tacy jak ja

Na kursie, na prawo jazdy uczy się teraz rzeczy wg. mnie banalnych (jeżdżenie po mieście, parkowanie), czyli potrzebnych do zdania egzaminu.
Z tego co pamiętam o sytuacjach awaryjnych typu poślizg, mokra nawierzchnia, chociażby nagłe bujnięcie samochodu, było napomknięte może w 10 pytaniach ale tylko w teorii. Niestety w takiej sytuacji awaryjnej nie przypomnę sobie np. że mając uślizg tyłem w prawo trzeba zakontrować w prawo potem w lewo (ja uczyłem się z ojcem jeździć poślizgami i mniej więcej podstawy liznąłem ale orłem nie jestem), bo to trzeba wyćwiczyć jako odruch. Szczerze mówiąc oprócz przepisów drogowych, nie nauczyłem się nic nowego na kursie ( no może poza różnymi korkami wlewów w renault Clio

Jeżdżę (może lepiej będzie brzmieć: próbuję jeździć) od 14 roku życia.

Szczerze mówiąc to patrząc na moje numery moim pierwszym autkiem (VW polo z anglii) to dziwię się jakim cudem jeszcze żyję. (dobrze że nie jeździłem po publicznych drogach). Parę razy zajeździłem ojcu skrzynie w toyocie

Może dlatego teraz jestem trochę spokojniejszy.

18 latki są trochę bardziej dojrzałe (chociaż patrząc na młodsze roczniki zastanawiam się czy nie jestem jakiś dziwny). Teoretycznie

Moim zdaniem 16 latki mogłyby mieć uprawnienia do prowadzenia pojazdów pod warunkiem że będzie z nimi jakiś opiekun (kierowca minimum 5 lat prawka)
Wiem, wiem że marudzę ale taki wiek dziwny

Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Hehehe wszyscy mi to znajomi mówią że zrzędzę jak jakiś +40 latek.WiS pisze:Jezu, taki młody, a już gada jak stary![]()
Jeździć nie umiem, ale się staram 

dzixd, ale to, co napisałeś dotyczy po prostu świeżego kierowcy, niezależnie ile ma lat.
Ja np. jestem za 16-latkami, ale to nie znaczy 16 lat + obecny system nauki jazdy, bo ten jest fatalny. Tyle, że w dzisiejszych czasach prawo jazdy dosyć często oznacza po prostu samodzielność. Jak sobie przypomnę ile razy w czasach licealnych znajomi spod Warszawy nie mogli ruszyć się wieczorem z domu, bo nie było jak, to uważam że szkoda dzieciaków i rodziców
Uważam, że prawo jazdy to samodzielność, a nie zagrożenie. Tak z definicji. Ale oczywiście pod warunkiem odpowiedniej edukacji.
Ja np. jestem za 16-latkami, ale to nie znaczy 16 lat + obecny system nauki jazdy, bo ten jest fatalny. Tyle, że w dzisiejszych czasach prawo jazdy dosyć często oznacza po prostu samodzielność. Jak sobie przypomnę ile razy w czasach licealnych znajomi spod Warszawy nie mogli ruszyć się wieczorem z domu, bo nie było jak, to uważam że szkoda dzieciaków i rodziców

Uważam, że prawo jazdy to samodzielność, a nie zagrożenie. Tak z definicji. Ale oczywiście pod warunkiem odpowiedniej edukacji.
dzixd pisze: zrzędzę jak jakiś +40 latek

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)