Rorząd na swoim miejscu a zawory ssące pogięte...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
RMAUTOPLEJADA
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: kilka SVXów, PotForek OFFroad,
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Rorząd na swoim miejscu a zawory ssące pogięte...

Post 11 mar 2012, o 18:04

Witam Kolegów forumowiczy, mam taki drobiazg do omówienia mianowicie : Forester S-Turbo z 99 roku odpalony z rana zajechalem do warsztatu zgasilem go ,a po dwóch godzinach juz nie odpalil,słychać było kręcący sie silnik bez cisnienia na cylindrach. Po rozebraniu silnika pasek rozrządu był na swoim miejscu (zreszta nowy ,tak samo jak rolki i napinacz) ,a zawory ssace pogięte. Przepytałem juz wszystkich od szlifierzy do inżynierów ,ale nikt nie ma racjonalnego wytlumaczenia ,gdybyscie cos slyszeli o podobnym przypadku niekoniecznie w Subaru dajcie znać a zwłaszcza o przyczynach takowego zajścia.
Z góry dziękuje.

" Do me a favor, will you? Next time you have one of these things, keep it an all-British operation. "
Lt. Morris Schaffer played by Clint Eastwood

https://plus.google.com/u/0/photos/1124 ... 157/albums

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubione posty: 1 raz

Re: Rorząd na swoim miejscu a zawory ssące pogięte...

Post 11 mar 2012, o 18:11

RMAUTOPLEJADA pisze:Witam Kolegów forumowiczy, mam taki drobiazg do omówienia mianowicie : Forester S-Turbo z 99 roku odpalony z rana zajechalem do warsztatu zgasilem go ,a po dwóch godzinach juz nie odpalil,słychać było kręcący sie silnik bez cisnienia na cylindrach. Po rozebraniu silnika pasek rozrządu był na swoim miejscu (zreszta nowy ,tak samo jak rolki i napinacz) ,a zawory ssace pogięte. Przepytałem juz wszystkich od szlifierzy do inżynierów ,ale nikt nie ma racjonalnego wytlumaczenia ,gdybyscie cos slyszeli o podobnym przypadku niekoniecznie w Subaru dajcie znać a zwłaszcza o przyczynach takowego zajścia.
Z góry dziękuje.
Przyczyn tego zajścia to pewnie trzeba by się dopatrywać w tym co zaszło w ciągu tych dwóch godzin w warsztacie.

RMAUTOPLEJADA
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 11 mar 2012, o 18:16

Przyjechałem do swojego warsztatu i zaparkowałem samochód na parkingu ,nic się z nim nie działo przez te dwie godziny.
" Do me a favor, will you? Next time you have one of these things, keep it an all-British operation. "

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 11 mar 2012, o 19:00

A może kółko napędu paska rozrządu obraca się względem wału korbowego, jak dokręcono śrubę mocowania koła pasowego i czy ta śruba nie była wyciągnięta. Pęknięcie wału w okolicy koła napędu rozrządu. Może spekuluję, ale przypomniałem sobie przypadek kiedy wałek rozrządu pękł w połowie długości w jakimś silniku renault. Niby nie ten wał ale problem podobny
Obrazek
W tym miejscu szukałbym problemu
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, o 20:00 przez gebolp, łącznie zmieniany 2 razy.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 11 mar 2012, o 19:20

RMAUTOPLEJADA pisze: Witam Kolegów forumowiczy, mam taki drobiazg do omówienia mianowicie : Forester S-Turbo z 99 roku odpalony z rana zajechalem do warsztatu zgasilem go ,a po dwóch godzinach juz nie odpalil,słychać było kręcący sie silnik bez cisnienia na cylindrach. Po rozebraniu silnika pasek rozrządu był na swoim miejscu (zreszta nowy ,tak samo jak rolki i napinacz) ,a zawory ssace pogięte. Przepytałem juz wszystkich od szlifierzy do inżynierów ,ale nikt nie ma racjonalnego wytlumaczenia ,gdybyscie cos slyszeli o podobnym przypadku niekoniecznie w Subaru dajcie znać a zwłaszcza o przyczynach takowego zajścia.
a moze auto bylo 'przepychane' :?:

RMAUTOPLEJADA
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 12 mar 2012, o 00:16

Silnik rozebrałem całkowicie i niczego nie znalazłem. Zrobiłęm wał, pierscienie i głowice. Nadal szukam przyczyny.

gebolp
3 gwiazdki

Post 12 mar 2012, o 00:41

Ciekawe......
zawory w ilu cylindrach pogięte? Wszystkie, czy z jednej głowicy?

RMAUTOPLEJADA
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 12 mar 2012, o 07:49

Wszystkie ssace.

felek
0 gwiazdek
Auto: forek nr.3

Post 12 mar 2012, o 21:58

A nie dostał czasem wody w kolektor ale od tego to tłoki przeważnie pękają.

gebolp
3 gwiazdki

Post 12 mar 2012, o 22:33

felek pisze: A nie dostał czasem wody w kolektor ale od tego to tłoki przeważnie pękają.
.....albo to:
Obrazek

RMAUTOPLEJADA
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 12 mar 2012, o 22:55

nic z tych rzeczy,silnik osobiście rozebrałem i niczego nie znalazłem.Silnik jest juz poskładany i myśle,że do końca tygodnia będzie odpalony.

ODPOWIEDZ