Tablety i czytanie z ekranu
Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
Wydaję sporo/miesiąc na klasyczne książki i niech tak zostanie...
Choc nie wykluczam, że się to zmieni. Na dzisiaj musi być podział.
Komp na sofie, książka w ręce.
Jedno wyklucza drugie. Tak myślę...
Choc nie wykluczam, że się to zmieni. Na dzisiaj musi być podział.
Komp na sofie, książka w ręce.
Jedno wyklucza drugie. Tak myślę...
Dolce far niente 

nie rozumiem pytania.gregski pisze:Vib, Pdfy czy w formie jakies aplikacji?
czarne jest piękne...
W jakim formacie są tygodniki które można kupić z Amazon.vibowit pisze: nie rozumiem pytania.
Re: Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
Natywnym dla kindla.Bergen pisze:W jakim formacie są tygodniki które można kupić z Amazon.vibowit pisze: nie rozumiem pytania.
czarne jest piękne...
fajnie, ze jest polska prasa.. duzo tytulow?
gregu[/g], mówisz tak, jak byś iP4 nie miał.... Mylisz podwyższenie rozdzielczości w iPadzie z podwyższaniem rozdzielczości w kompach, a to są zupełnie inne tematy, bo w iPadzie po prostu zwiększyli upakowanie pikseli - wszystkie elementy mają identyczne rozmiary, jak w poprzednim, tylko wyglądają dużo lepiej... Tak jak Retina w iP4 - wszystko ma identyczne rozmiary jak w pierwszym iPhonie sprzed wielu lat, tylko teraz jest super żyleta, bo żeby zobaczyć pojedyncze pixele, prawie trzeba użyć lupygregski pisze: Serio: dwojka miala bardzo ok wyswietlacz, nie widze sensu ladowania takiej rozdzialki do tego urzadzenia..

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
gregski, nie licz na pdf-y na kindlu, bo się srodze zawiedziesz. Czyta się je tragicznie i dramatycznie. Na kindlu wyśmienicie czyta się tylko książki w formacie nie podzielonym na strony, tylko jako jeden wielki strumień tekstu.

Być może trzeba więcej krzepy. No ale żeby trzeba było na siłownię żeby sobie poczytać...Kornik pisze: Kurde. Rok mam i nie zauwazylem. Moze ten 'uzytkownik' powinien zainwestowac w bilet na silownie albo co?![]()

Arno pisze: Azrael, książki elektroniczne są niewiele tańsze.
więc może lepiej papier... można pożyczyć komuś...
Nie mam dużego domu, mam relatywnie nieduże mieszkanie, mam juz kilka tysięcy książek i mam je upchane gdzie się tylko da, a ciągle przybywa. Wiele takich które czytam tylko ja i maks 1-2 osoby. Wyrzucanie książek jest dla mnie zbliżone do morderstwa w kategoriach estetycznych, więc nie wchodzi w rachubę. Poza tym czytam relatywnie dużo rzeczy które nie są dostępne w formie papierowej i w efekcie je drukuje - mam sporą bibliotękę tekstów wydrukowanych, będzie tego z 50kg. Szukam rozwiązania do czytania np. rzeczy z http://www.jstor.org/, czy np. książki fantasy wydanej w początku lat 90 dawno niedostępnej na papierze, którą tylko mogę skąś ściągnąć. Może mógłbym tez przestać prenumerować np. Race Engine Technology które mi się piętrzy na półkach.
Ja mam taki nawyk, że książki tzw. jednorazowego czytania wywoże do biblioteki, ku jej zadowoleniu.
Frajde mam taką, że poczytaja je inni ludzie, którzy do księgarni nie trafią...
Frajde mam taką, że poczytaja je inni ludzie, którzy do księgarni nie trafią...

Dolce far niente 

Właśnie skreśliłem kindla z listy potencjalnych zakupówKonto usunięte pisze: gregski, nie licz na pdf-y na kindlu, bo się srodze zawiedziesz. Czyta się je tragicznie i dramatycznie.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Azrael pisze: Wyrzucanie książek jest dla mnie zbliżone do morderstwa w kategoriach estetycznych
No to nigdy Ci nie powiem, że pewnie sporo przeszło 150kg książek wyrzuciłem ostatnio przygotowując mieszkanie do remontu, bo mnie za mordercę będziesz miał

no.. z 5. :)gregski pisze:fajnie, ze jest polska prasa.. duzo tytulow?
wyborcza, newsweek, polityka, tygodnik powszechny, ...
Są też sposoby, by czytać inne tytuły i gazety udostępniające swoje artykuły online.
czarne jest piękne...
jarmaj, mniej więcej tak to widzę. Nawet zdarzyło mi się przyjąć ze 100kg książek żeby je uratować przed śmietnikiem. Ale to w kategoriach estetycznych, a nie etycznych więc się wstrzymuję od oceny i nie zrywam znajomości z tego powodu. ;)
Azrael pisze: Wyrzucanie książek jest dla mnie zbliżone do morderstwa w kategoriach estetycznych, więc nie wchodzi w rachubę.
Allegro, sprzedaj za złotówkę, albo wystaw tutaj czy gdzie indziej. Możliwości wiele jest.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
FUX pisze: Ja mam taki nawyk, że książki tzw. jednorazowego czytania wywoże do biblioteki, ku jej zadowoleniu.
Nie znam biblioteki która by zbierała fantastykę anglojęzyczną i to dość specyficzne jej rodzaje.
Bergen pisze:
Konto usunięte napisał(a):
gregski, nie licz na pdf-y na kindlu, bo się srodze zawiedziesz. Czyta się je tragicznie i dramatycznie.
Właśnie skreśliłem kindla z listy potencjalnych zakupów
Bergen, o ile zgadzam się całkowicie z Fido_ jeśli chodzi o pdfy w 'małych' kindlach, to podobno(

Problem z małymi jest taki, że nie ma sensownego 'przewijania' tekstu w przypadku powiększenia stron pdf. A oglądanie całych stron na raz jest nieludzkie. Touch też tego nie rozwiązał, głównie z powodu dość sztywnych definicji używania gestów.
DX jest niepopularny, bo mało mobilny (no i niestety droższy). Ale Twoje bojówki, powinny dać mu radę

Dla mnie Kindle to był strzał w 10. Ostatnio czytałem coraz mniej, a z jego zakupem dobre zwyczaje odżyły.
- wiele książek jest już niedostępnych w księgarniach, bibliotekach etc, a w wersji elektronicznej mają się świetnie
- czytanie na LCD, jeśli robisz to godzinami, strasznie daje po oczach. Wiem i już nie wrócę dobrowolnie. Ten sam argument odstrasza mnie od wynalazku sprzedawanego przez empik
- często siedzę i marnuję czas w sytuacjach jak: kolejka do lekarza, urzędu, etc, oczekiwanie na syna/żonę których miałem odebrać a zajęcia im się przedłużają... Książkę rzadko mam ze sobą, kindla wręcz przeciwnie - bo biorę go 'na wszelki wypadek'.
- miejsca zajmuje tyle co cienka książeczka (w okładce!, bez - tyle, co mały zeszycik)
- można wygodnie 'czytać jedną ręką' (banał? na stojaka w autobusie jak znalazł

Namawiam każdego. Koszt naprawdę nie jest porażający (circa 10 używanych książek z alledrogo wraz z przesyłką).
Jako czytnik do PDFów to totalna klapa.Bergen pisze:Właśnie skreśliłem kindla z listy potencjalnych zakupów
Niektóre pdfy daje się sensownie przekonwertować, ale nie wszystkie.
czarne jest piękne...
Re: Tablety i czytanie z ekranu
Że zacytuję siebie sprzed roku z kawałkiem:
A tego nie łapię:Bergen pisze: niekoniecznie musi być Kindle (MIMO ŻE DX kusi, KUSI!),
Mam bardzo dużo tekstów w pdf leżących odłogiem bo na dotykofonie czytać się tego nie da a palmtop ma za mało pamięci i wiesza się.marcyś pisze: Ale Twoje bojówki, powinny dać mu radę.
upsBergen pisze: Że zacytuję siebie sprzed roku
wydawało mi się, że gdzieś, dawno temu chwaliłeś się, ile gratów wchodzi w kieszenie Twoich portekBergen pisze: A tego nie łapię

DX to byłby mały dodatek.
Ale może coś pokręciłem...
To chyba nie ja
Tak czy inaczej, tak jak to ostatnio powiedziałem Devlińskiemu, wszelakie gadżety leżą daaaleko na liście zakupów z przyczyn obiektywnych

Tak czy inaczej, tak jak to ostatnio powiedziałem Devlińskiemu, wszelakie gadżety leżą daaaleko na liście zakupów z przyczyn obiektywnych

To sobie teraz calibre zainstaluj.Azrael pisze:Właśnie zamówiłem Kindla Touch, się okaże.

Ja jakoś nie miałem przekonania do ekranu dotykowego w książce (bałem się, że się będzie mazał) i zamówiłem zwykłe wifi. Ciekaw jestem jak to się będzie spisywało.
btw. w touchu też bateria na miesiąc wystarcza?
czarne jest piękne...
wg. opisu touch ma 2x większa baterię i 2x więcej pamięci.
Co to jest Calibra?
Co to jest Calibra?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.