Monety bulionowe
Monety bulionowe
Witam
Czy ktoś z szanownego grona orientuje się gdzie korzystnie kupić monety bulionowe- złote, srebrne. Może jakieś cenne wskazówki dla poczatkującego zbieracza mianowicie:
- kompetentne strony
- skupy
- fora
Czy ktoś z szanownego grona orientuje się gdzie korzystnie kupić monety bulionowe- złote, srebrne. Może jakieś cenne wskazówki dla poczatkującego zbieracza mianowicie:
- kompetentne strony
- skupy
- fora
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Monety bulionowe
Nie znam się na numizmatyce, więc na wszelki wypadek dopytam całkiem serio: czy tu chodzi o bilon (czyli inaczej - monety właśnie), czy o bilion (znaczy, duże nominały), czy o bulion (pożywna zupka, dobra na kaca, zapewne dostępna też za bilon)?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Odp: Monety bulionowe
Chodzi o bulionizm.
Douczyłem się, bo pierwsze skojarzenie też było z rosołem
Douczyłem się, bo pierwsze skojarzenie też było z rosołem

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
I niech mi ktoś powie, że to forum nie uczy człowieka i nie rozwija... zaguglałem i już wiem, a bez Forum i lukwola bym dalej tkwił w ciemnocie
Swoją drogą, takie zbierackie hobby bardzo fajne, bo takie monety to piękne rzeczy są i miło sobie wieczorami pooglądać... tylko chyba trzeba w tym celu zejść do piwnicy i otworzyć pancerne drzwiczki, nie?

Swoją drogą, takie zbierackie hobby bardzo fajne, bo takie monety to piękne rzeczy są i miło sobie wieczorami pooglądać... tylko chyba trzeba w tym celu zejść do piwnicy i otworzyć pancerne drzwiczki, nie?
Przepis na rosół mojej roboty to :
- porcja rosołowa
- kostka wołowa ( mieso)
- marchewka
- cebul przypalona na gazie cebula
- kapusta biała
- seler
- pietruszka
- por
- pieprz, sól
Jeśli chodzi o monety bulionowe są to monety inwestycyjne zwykły metal( złoto, srebro…)
Wiedza forumowiczów niejednokrotnie wskazywała właściwą drogę.
- porcja rosołowa
- kostka wołowa ( mieso)
- marchewka
- cebul przypalona na gazie cebula
- kapusta biała
- seler
- pietruszka
- por
- pieprz, sól
Jeśli chodzi o monety bulionowe są to monety inwestycyjne zwykły metal( złoto, srebro…)
Wiedza forumowiczów niejednokrotnie wskazywała właściwą drogę.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Tylko KrugerrandyKonto usunięte pisze: A to opłaca się teraz kupować złoto?

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Konto usunięte pisze: A to opłaca się teraz kupować złoto?
Własnie oto jest pytanie????
Może jest ktoś kto sie zna.
czy kupować się opłaca nie napiszę. ale jak po prostu chcesz zainwestować w coś żółtego to nie znając się najlepiej małe sztabki w banku albo w normalnym sklepie numizmatyczym. w Wwie masz dobry na Żelaznej i obok w budynku Aurum mennicy gdzie też coś nabędziesz. jak z monet to najlepiej krugerrandy, dolarówki albo carskie ruble. popularne i łatwo zbywalne ale tylko z pewnego źródła. ale jak to ma być inwestycja to lepiej się zapisać na serie NBP i brać te o małym nakładzie w kruszcu. tam masz jakiś wzrost wartości samej monety.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
to ja trochę odświeżę wątek i od razu poproszę o podpowiedź. Na 50-te urodziny dla taty, chcemy w rodzinie zrobić prezent. Tata bardzo się interesuje numizmatyką, i zbiera od wielu lat monety. Szuka różnych białych kruków, ale kupuje też, że tak powiem "nowo wybite monety". Chcemy sprawić mu jakąś wartościową monetę, która nie tylko będzie monetą kolekcjonerską, ale również inwestycją. Szukałam monet na allegro różnych, ale bardzo trudno mi ocenić czy moneta jest warta swojej ceny. Znalazłam na stronach mennicy jedną, która bardzo mi się spodobała, bo ma motyw orła, nazywa się EDIT BY BARBIE. Ona jest ze złota. Czy ktoś mi może powiedzieć, czy jest sens kupować monety takie złoty monety? Czy one nabędą wartość kolekcjonerską, czy lepiej już szukać jednak monet już takich kolekcjonerskich. Z góry dzięki za odpowiedź!