sprzęgło
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru impreza blobeye kombi
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
sprzęgło
czy w moim subaru 1999r 2,5l jest koło dwumasowe
pedał sprzęgła dziwnie drga a po dodaniu gazu pojawiają sie dziwne głośne wibracje a na wolnych obrotach słychać popiskiwanie w okolicach skrzyni biegów co się dzieje z moim maleństwem??
pedał sprzęgła dziwnie drga a po dodaniu gazu pojawiają sie dziwne głośne wibracje a na wolnych obrotach słychać popiskiwanie w okolicach skrzyni biegów co się dzieje z moim maleństwem??
Blobeye
Re: sprzęgło
Raczej tak ale pewności nigdy nie ma czy ktoś już nie zmienił . Skoro popiskuje to stawiam że masz oryginał dwumasowyAntoni1 pisze:czy w moim subaru 1999r 2,5l jest koło dwumasowe
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
piszczy do póki nie wcisne pedału sprzęgła a sprzęgło coraz niżej bierze i te drgania??Kubik pisze:Raczej tak ale pewności nigdy nie ma czy ktoś już nie zmienił . Skoro popiskuje to stawiam że masz oryginał dwumasowyAntoni1 pisze:czy w moim subaru 1999r 2,5l jest koło dwumasowe
a czy można wywalić dwumasę i wsadzić normalne??
Blobeye
Poszukaj w szukajce . Było o tym wiele razy . Da się zmienić na jednomasę . Będzie mniej komfortowo ale bez świerszczy . Być może masz jeszcze fabryczne sprzęgło .Antoni1 pisze:piszczy do póki nie wcisne pedału sprzęgła a sprzęgło coraz niżej bierze i te drgania??Kubik pisze:Raczej tak ale pewności nigdy nie ma czy ktoś już nie zmienił . Skoro popiskuje to stawiam że masz oryginał dwumasowyAntoni1 pisze:czy w moim subaru 1999r 2,5l jest koło dwumasowe
a czy można wywalić dwumasę i wsadzić normalne??
Podaj gdzie sie obracasz to może damy ci jakieś namiary ?
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
ok poszukam ale czy te objawy są typowe do awarii dwumasy? Ja jestem z Jeleniej Góry
Blobeye
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
Można założyć jednomasę ale od jakiego modelu niby słyszałem że forester ale jaki? który rok?
Blobeye
Sprzęgło i koło będzie to samo w każdym, szczegóły są w łożysku i śrubach ;) proponuję po szczegóły [email protected].
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 12:30 przez Azrael, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
dobra w sklepie koszta niezłe ale ja tyle pieniędzy nie dam rady wywalić już może jakąś alternatywę ktoś poda
ja chcę zamienić na jednomasę ale wolałbym kupić tę koło używane a sprzęgło oczywiście nowe
ja chcę zamienić na jednomasę ale wolałbym kupić tę koło używane a sprzęgło oczywiście nowe
Blobeye
Ja wymieniłem dwumasę na zwykłe zaraz po zakupie auta. Sprzęgło działało, czyli spełniało swoją rolę, piszczało, pedał cholernie twardy, po wymianie super. Mój kolega jeździ z piszczącą dwumasą już trzeci rok. Pewnie kosztuje go to trochę zdrowia i zniszczonych butów, ale się da.
-
sixkiller
- 0 gwiazdek
- Auto: Legacy III Kombi 2.0 N/A
- Polubione posty: 0
Witaj,
ja do 2.0 N/A włożyłem koło z 2,2 oraz nowy komplet sprzęgła bodajże z Imprezy (tarcza, docisk, łożysko). Koszt koła (1,5roku temu) - 120PLN wraz z kompletem śrub, sprzęgło ok 550PLN. Do tego pewnie koszt wymiany, warto także przetoczyć nowe koło, aby przylgnia tarczy była bez wżrerów.
Bodajże na kropce był post w którym podane były numery subaru, wtedy też znajdziesz w jakich modelach występował dany numer.
ja do 2.0 N/A włożyłem koło z 2,2 oraz nowy komplet sprzęgła bodajże z Imprezy (tarcza, docisk, łożysko). Koszt koła (1,5roku temu) - 120PLN wraz z kompletem śrub, sprzęgło ok 550PLN. Do tego pewnie koszt wymiany, warto także przetoczyć nowe koło, aby przylgnia tarczy była bez wżrerów.
Bodajże na kropce był post w którym podane były numery subaru, wtedy też znajdziesz w jakich modelach występował dany numer.
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
a co to ta kropka???sixkiller pisze:Witaj,
Blobeye
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
ja tez chcę zwykłe a moja dwumasa nie tylko piszczy ale budą kołyszeOqrek pisze:Ja wymieniłem dwumasę na zwykłe zaraz po zakupie auta. Sprzęgło działało, czyli spełniało swoją rolę, piszczało, pedał cholernie twardy, po wymianie super. Mój kolega jeździ z piszczącą dwumasą już trzeci rok. Pewnie kosztuje go to trochę zdrowia i zniszczonych butów, ale się da.
Blobeye
-
Antoni1
- 2 gwiazdki
raczej na pewno bo i piszczy biegi ledwo wchodzą i takie drgania są dziwne a jak gazu więcej się da to jeszcze mocniej drga
Blobeye
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
Czy to możliwe że po przejechaniu ok 35000km kończy się już sprzęgło? Wstawione było kompletne EXEDY, jakiś zwykły zamiennik, nic z górnej półki. Zauważyłem że w okolicy między 3500 a 4000 obrotów na 4 biegu głównie, zaczyna się lekko ślizgać. I teraz pytanie czy to może mieć związek ze zwiększeniem mocy w aucie? Jeśli tak to jakie sprzęgło teraz dobrać żeby ogarnęło powiedzmy 270KM? Czy możecie coś polecić tak do 1500zł za komplet?
Druga sprawa dotyczy 'odczucia' pracy sprzęgła. Poprzedni właściciel sprowadził auto ze Szwajcarii ze sprzęgłem które było odczuwalnie 'twardsze' a auto jak by szybciej reagowało. Ciężko to opisać ale było wrażenie że tamto sprzęgło było takie bardziej zwarte, sztywniejsze.
Różnica wizualna była taka że tamto było na 4grubych sprężynach a obecne Exedy na 6 cieńszych.
Druga sprawa dotyczy 'odczucia' pracy sprzęgła. Poprzedni właściciel sprowadził auto ze Szwajcarii ze sprzęgłem które było odczuwalnie 'twardsze' a auto jak by szybciej reagowało. Ciężko to opisać ale było wrażenie że tamto sprzęgło było takie bardziej zwarte, sztywniejsze.
Różnica wizualna była taka że tamto było na 4grubych sprężynach a obecne Exedy na 6 cieńszych.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
freediver pisze: I teraz pytanie czy to może mieć związek ze zwiększeniem mocy
Mocy nie. Momentu tak.
Brak podpisu.
- freediver
- 4 gwiazdki
Ok, czyli z technicznego punktu widzenia modyfikacja miała wpływ na szybsze zużycie. Więc jakie teraz kupić żeby pohulało dłużej?
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
freediver, tu Ci nie pomogę. AT, jakby ubogie w sprzęgła ale bogate w konwertery
Pozdrawiam
Grzegorz

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- freediver
- 4 gwiazdki
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8224 ... RX-05.html
a takie cudo ktoś testował? Opis jak by stworzony pod moje potrzeby
a takie cudo ktoś testował? Opis jak by stworzony pod moje potrzeby

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
freediver,
wiesz co, oni (4turbo) generalnie nie mają złego towaru. Gdybyś chciał się upewnić to prześlij email z pytaniem do ich sklepu, albo GG, albo telefon. Pomogą
Pozdrawiam
Grzegorz
wiesz co, oni (4turbo) generalnie nie mają złego towaru. Gdybyś chciał się upewnić to prześlij email z pytaniem do ich sklepu, albo GG, albo telefon. Pomogą

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- freediver
- 4 gwiazdki
Wiem bo kilka razy miałem przyjemność skorzystać z ich usług. Tak więc zapytanie wyślę na pewno. Ale jak by ktoś coś mógł jeszcze polecić to będę wdzięczny.
freediver, poszperaj w opiniach o człowieku nazwiskiem Radzikowski, ma dużo zadowolonych klientów. coś o nim było tez na kropce.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!