Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 2 cze 2008, o 10:56

Konto usunięte pisze:Zerknąłem sobie z ciekawości na mapę Teleatlas http://mapinsight.teleatlas.com/mapfeedback/index.php i jestem w szoku. W mojej wsi są wszystkie ulice. Tam gdzie Graminowe CNE i GMapa mają tylko puste plamy, Teleatlas ma kompletne wszystkie ulice.
No to dla równowagi obejrzyj sobie moje okolice na tych trzech mapach... ;-)

Tak jest z porównywaniem jakichkolwiek map - zazwyczaj w jednym miejscu są dokładniejsze / aktualniejsze / lepiej "wyposażone" w POI, a w innym - wręcz przeciwnie. Co więcej, "pokrycie", to tylko jeden z aspektów jakości mapy w nawigacji - pisałem o tym parę razy, ale ciekawe porównanie innej ważnej w nawigacji właściwości GPSa/mapy - algorytmu liczącego trasę - zrobił autor recenzji / testu Nuvi 880. Cały tekst jest bardzo drobiazgowy i mógłby właściwie zastąpić instrukcję obsługi, ale warto przeczytać właśnie rozdział "19. Routing Engine Performance" - mówi coś o takim aspekcie nawigacji o jakim przeciętny Kowalski nawet nie pomyśli przy podejmowaniu decyzji o wyborze określonego modelu. To jest test robiony przez człowieka dla którego GPSy to chleb powszedni, więc doskonale wie, że za rok mapy się zmienią, a GPS przez parę lat będzie ten sam - więc ważna jest obudowa, stabilność uchwytu, łatwość obsługi, jakość ekranu, sprawność algorytmów liczących, funkcjonalność firmware'u i jego stabilność - pokrycie mapy jest bardzo ważne, ale nie jedyne co warto brać pod uwagę.
Jako ciekawostkę (w Polsce, póki co) przeczytaj sobie rozdział "10. MSN Direct"...
A test jest tutaj: http://www.gpsmagazine.com/print/000448.php

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 2 cze 2008, o 11:07

Znajomy kupił MIO 330, pomacał na spokojnie w domu i natychmiast to oddał. Wymienia na nuvi 250 W :arrow: wielkie dzięki dla Gal'a za polecenie sprzętu 8-)
Głównym problemem MIO 330 jest mało czytelna grafika. Trzeba mieć na prawdę świetny wzrok, żeby widzieć drogę na ekranie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 cze 2008, o 11:13

Gal ma chyba jakąś prowizję u Garmina :razz:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2008, o 11:17

Konto usunięte pisze: Gal ma chyba jakąś prowizję u Garmina :razz:
Za małą, duuużo za małą.... :-( :-p

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 2 cze 2008, o 14:36

Wydaje mi się, że część postów (głównie Gala) możnaby podwiesić. Zawierają one piękne podsumowanie rozwiązań dostępnych na rynku i pewnie jeszcze nie raz się przydadzą.
Ot choćby "Co stanowi o lepszości jednej navi nad inną", czy podsumowanie "Co ma Garmin a inne nie i vice versa". :mrgreen:

Gal, to podrzuć swój numer konta, to od tej pory, każdy kto zakupi Garmina wpłaci napiwek na Twoje konto. :giggle:
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 cze 2008, o 16:58

Konto usunięte pisze: Tam gdzie Graminowe CNE i GMapa mają tylko puste plamy, Teleatlas ma kompletne wszystkie ulice.
PUDŁO. Moja wieś jest na mapie (2 000 ludzi)!
Garminowskiej i GPMapie :-p

Ta Twoja musi mieć chyba ze 100 000 ludzi.... :oops: :razz:
Dolce far niente ;-)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 3 cze 2008, o 17:13

Moje osiedle jest na Teleatlasie, normalnie ulice widzę i nazwy, trochę w złym miejscu, bo wszystko na zachód przesunięte, ale są. Jeszcze w żadnej navi nie widziałem

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2008, o 17:43

radekk pisze:Moje osiedle jest na Teleatlasie, normalnie ulice widzę i nazwy, trochę w złym miejscu, bo wszystko na zachód przesunięte, ale są. Jeszcze w żadnej navi nie widziałem
Szamotulska i Trakt Napoleoński są..... :cofee:
Dolce far niente ;-)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 3 cze 2008, o 17:55

FUX pisze: Szamotulska i Trakt Napoleoński są.....
No extra, to brakuje mi parudziesięciu ulic, ale tak to jet ok. Ostatnio jak z SIPu dostałem prezent to po paru dniach zadzwonili do mnie że kurier nie może znaleźć adresu, że taki nie istnieje. Choć mój w sumie nie istnieje, bo ja mam poprostu Zmysłowo 1 :razz: Choć z UPSa kiedyś jak podałem do firmy i nikogo już nie było i jak zadzwonił to powiedziałem że podjadę, bo pewnie nie trafi, to nawet znał lokalizację, gdzie jaka brama, ale pewnie tego z GPSa już nie wyczytał

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 3 cze 2008, o 21:09

Takie przemyślenie mam, dość wyświechtane zresztą:

JAK MNIE WKURZA ŻENUJĄCE PODEJŚCIE SIP-U DO TEMATU SPRZEDAWANEJ ZA GRUBY HAJS W SWOICH SAMOCHODACH NAWIGACJI!!!!!!!

Nachodzi mnie za każdym razem jak patrzę na ten uroczy wielki zegarek, który mam na środku deski rozdzielczej w Forku :roll:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2008, o 21:21

Bilex, z tego, co pamiętał to Gal chwalił propozycję SIP uruchomienia (przeróbki) fabrycznej nawigacji :roll:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 3 cze 2008, o 21:30

So What! pisze:Bilex, z tego, co pamiętał to Gal chwalił propozycję SIP uruchomienia (przeróbki) fabrycznej nawigacji :roll:
Rozwiązanie może i dobre - ale biorąc pod uwagę, że za nawigację w cenie samochodu policzono mi jakieś 6 tysięcy to ta radosna przeróbka za 3,5 tysiąca czyni z nawigacji Subrau ekskluzywne urządzenie na miarę high-endowych odtwarzaczy audio :roll:

I właśnie dlatego jest to wyjątkowo żenująca postawa SIP, który sprzedaje kompletnie nieprzydatne urządzenie wliczone w cenę samochodu a potem jeszcze łaskawie każe dopłacić sobie za "robote po polsku" i podmianę urządzenia do nawigacji metodą "na szwagra"...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2008, o 21:32

Bilex pisze: zyniz nawigacji Subrau ekskluzywne urządzenie na miarę high-endowych odtwarzaczy audio
:lol: :lol: :lol:
dziebko by trza dosypać; przy 10kpln zbliżamy się do przyzwoitego odsłuchu..... ;-)
Dolce far niente ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2008, o 22:02

Bilex pisze: I właśnie dlatego jest to wyjątkowo żenująca postawa SIP, który sprzedaje kompletnie nieprzydatne urządzenie wliczone w cenę samochodu a potem jeszcze łaskawie każe dopłacić sobie za "robote po polsku" i podmianę urządzenia do nawigacji metodą "na szwagra"...
WR tłumaczył, o ile dobrze pamiętam, że nawigacja nie jest na liście wyposażenia samochodu :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2008, o 23:11

So What! pisze: WR tłumaczył, o ile dobrze pamiętam, że nawigacja nie jest na liście wyposażenia samochodu :mrgreen:
Tia. Nawigacja była "za darmo"...

To jest naprawdę dobre rozwiązanie, bo łączy zalety nawigacji wbudowanej ("antykradzieżowość", duży ekran, wygoda, integracja z elektroniką samochodu i systemem audio) z zaletami nawigacji "standalone" (możliwość modyfikacji).
Wadą jest wyłącznie cena.

Sam moduł KNA-G520 można kupić, o ile mnie pamięć nie myli, w okolicach €500 (z mapami).
Następnie trzeba go zamontować.

prze_luk
0 gwiazdek

Post 4 cze 2008, o 12:15

Nic nie jest za darmo tylko zależy jak jest księgowane. Kiedyś SIP starał się mi udowodnić że owa nieszczęsna nawigacja to gratis :mrgreen:
Poniważ mój forek był kupowany w salonie niemieckim więc zgodnie z zasadą stosowaną przez SIP jako klient 2 kategorii za modernizację nawigacji muszę zapłacić 4600 zł co czyni z niej przedmiot nie tyle luksusu co zbytku w kontekście już poniesionych kosztów.
Pozdrawiam

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 5 cze 2008, o 16:32

So What! pisze: WR tłumaczył, o ile dobrze pamiętam, że nawigacja nie jest na liście wyposażenia samochodu :mrgreen:

Ja pamiętam jak było tłumaczone, że Forester XT 2,5 ma więcej koni niż to jest podane oficjalnie, ale jakieś problemy z homologacją były i to ponoć zaniżyli. Fajnie to brzmi przy okazji ostatnich wydarzeń. :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 18 cze 2008, o 13:37

właśnie obraziłem się na nawigację. konkretnie: na Que Garmina i na Automapę. z czego Automapę rozumiem i rozgrzeszam.

sprawa jest b. prosta: jadę do Kilec, żeby przejechać się szczegółowo opisaną trasą off-road. szczegółowo opisana to jest trasa, do której jest dokładna mapa, jest road book, każdy z p-tów road-book'a ma pozycję gps. i nawet się namiary zgadzają z załączoną mapą. skoro tak, to rach-ciach, punkty z road-booka wpisać jako way-points, zdefiniować trasę przez te way-points i ... pilota wystawiamy za drzwi (no dobra, zostaje, ale tylko do prac fizycznych). zakasałem palce, wklepałem na próbę trochę trasy .... i :x

Automapa - przyjmuje waypoints i wyznacza trasę ... jeśli te waypoints są na drodze, którą AM "zna". w środku niczego (wg. AM) nie wstawia się waypoints, a jeśli się wstawia, to się tamtędy trasy nie wyznacza. jeśli jest punkt trasy na drodze, to wstawienie punktu trasy obok (zjechaliśmy z asfaltu i zaraz skręcamy) skutkuje... skasowaniem punktu na drodze (bo to na pewno jest ten sam punkt i on ma być na drodze, tylko głupi user się pomylił) itd...

Que wq...iło mnie dużo bardziej, bo z założenia ma obsługiwać mapki do turystyki pieszej, na przykład po szlakach turystycznych. przy użyciu mapsource (takie coś do przygotowywania tras do Garmina w domu, na PC) wklepałem kilka waypoints, stworzyłem trasę i.... Que nie rozumie tras zrobionych w MapSource. przesłane zostały tylko waypoints. no trudno. robimy trasę w Que i dodajemy "via's". efekt: owszem, trasa wyznaczona. w sposób uniemożliwiający nawigację, czyli: jedziemy cały czas drogą, którą "zna" soft i "skaczemy" do kolejnych "waypoints", zawsze wracając na znaną drogę.

problemy Automapy rozumiem, bo ona jest stworzona dla samochodów, do poruszania się po drogach, a nie dla czołgów do poruszania się "na krechę".
ale Garmin?. przecież Que do niedawna był standardem w ich najlepszych z najlepszych gps OUTDOROWYCH.
skandal.

za karę idę testować garmina XT.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 cze 2008, o 15:11

damaz, co w tym dziwnego, że jak nie ma mapie drogi do danego punktu, to nie wyznaczy Ci do niego trasy :roll:
Ja utworzyłem plik z POI, w którym wklepałem kilka punktów znajdujących się na asfalcie plus bazę noclegową.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 cze 2008, o 15:34

Ojej wstrętne leniuchy. Zamiast przygody, improwizacji, szybkich decyzji... to Wy POI, dżipiesy i telefon do przyjaciela. :razz:

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Scooby Doo 2

Post 18 cze 2008, o 15:38

A w Subaru obniżka ceny. Teraz jak raz się już zapłaciło za samochód z nawigacją :x :x :x , to żeby mieć nawigację działającą wystarczy wybulić (z kartą klubu) 2800 a nie 3500 :wall: :wall: :wall:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 cze 2008, o 15:39

Konto usunięte pisze:Ojej wstrętne leniuchy. Zamiast przygody, improwizacji, szybkich decyzji... to Wy POI, dżipiesy i telefon do przyjaciela. :razz:
Wklepałem tylko kilka punktów. Łącznie jest ich 90 :razz: Z tym telefonem to dobry pomysł :lol: Nie pomyślałem o tym :oops:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 cze 2008, o 16:41

Konto usunięte pisze:Ojej wstrętne leniuchy. Zamiast przygody, improwizacji, szybkich decyzji... to Wy POI, dżipiesy i telefon do przyjaciela. :razz:
a jak bez giepeesa się dowiem, że się zgubiłem :?: :?: :?:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 cze 2008, o 22:54

damaz pisze: ale Garmin?. przecież Que do niedawna był standardem w ich najlepszych z najlepszych gps OUTDOROWYCH.
skandal.
QUE to diabelski pomiot dla użytkowników PDA. Do turystyki pieszej/kwalifikowanej jest firmware C60, 268, Colorado itp... :evilgrin:
Masz tam możliwość ustawienia nawigacji "off road"?
Pytam, bo nie wiem.
So What! pisze: co w tym dziwnego, że jak nie ma mapie drogi do danego punktu, to nie wyznaczy Ci do niego trasy :roll:
Jak GPS/firmware/software ma funkcję "off road" to wyznaczy - "na krechę".

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2008, o 12:45

w obu programach jest opcja "na kreche", czyli off-road. tyle, że:
- w Automapie nie da się ustawić wszystkich waypoints, bo "mądry" soft uznaje niektóre z nich za niewłaściwe
- w Que (w XT też) opcja "off-road" powoduje.... zignorowanie punktów pośrednich.

to ignorowanie p-tów pośrednich tak mnie wq.....ło właśnie. chyba, że ja tych cudów programistycznych obsługiwać nie potrafię.
chodzi o to, że:
- tworzę trasę, z opcją "najkrótsza, pieszy" czy jakbądz. działa.
- dodaję waypoints. trasa jest przeliczana, i waypoints są dodawane, z tym, że metodą "skocz w bok"
- zmieniam trasę na "off-road" czy "bezdroża". pojawia się prosta kreska od Początek do Koniec. punktów pośrednich brak. informacje o trasie: "w trybie off-road nie ma informacji o trasie"

to już Automapa lepiej sobie radzi, bo "szkielet" trasy da się uzyskać, a w trybie "bezdroża" czy "terenowa" czy jakoś tak jedzie twardo od punktu do punktu pośredniego, "schodząc" z dróg asfaltowych jeśli trzeba.

ODPOWIEDZ