Czy bezdzietni mają prawo do emerytury?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Czy bezdzietni mają prawo do emerytury?

Post 18 mar 2012, o 18:33

esilon pisze: no to o czym ma być tu dyskusja ?

Nie ma sensu dyskutować tematu w kontekście czy rodzice, którzy traktują dzieci jako inwestycję, to są rodzice dobrzy czy źli. Bo tak zrozumiałem to co poniżej
esilon pisze: z dziecmi, które musza się wykształcic bo ich rodzice inwestują :!: w swoja bezpieczną starość :!: ( z góry współczuję takim dzieciom)
Gal pisze: nikt w całym towarzystwie zdawał się nie zauważać jak absurdalna jest dyskusja o inwestowaniu, jeżeli uważa się, że dzieci to przekleństwo.

No ale wyjaśniłeś artystce?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 18 mar 2012, o 18:35

esilon pisze: z piętnowaniem tej Pani tez bym uwazał bo ludzie róznie sobie radzą, jedni twierdza ze tak wybrali inni że nienawidza hałasu itd............a może jednak po prostu nie mogła mieć i teraz działają mechnizmy obronne które pozwalają jej żyć...
Ja jej nie piętnuję. Po prostu było mi wczoraj przykro słuchać tego co ona mówiła, a mam wrażenie, że coraz częściej tego typu opinie krążą. Oczywiście nie znam prawdziwego powodu dla którego nie ma dzieci, ale według jej słów - z wyboru.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 mar 2012, o 18:38

No to dodajmy do tego puzzla jeszcze jeden element.

Kiedyś w dziecko inwestowało się relatywnie niewiele (trochę żarcia i ciuchy, najcześciej po dorosłych lub po starszym rodzeństwie, przerabiane stosownie domowym sposobem).
I relatywnie krótko (między 6 a 14 rokiem zycia dziecko zmieniało się w tanią silę roboczą w gospodarstwie rolnym lub warsztacie rzemieślniczym, a potem w fabryce - ew. w poczatkującego wojownika/mysliwego).
Dzisiaj koszt dziecka jest bez porównania wyższy (nie muszę pisać, co i jak?), a przede wszystkim, bardziej długotrwały - bo trzeba liczyć przynajmniej (pomijam wyjątki) do zakończenia cyklu pełnej edukacji (ok. 25 roku życia), a często i dłużej, bo duże dzieci nie zawsze chcą/potrafią/mogą znaleźć sobie pracę dającą im niezależność finansową.
Więc z czysto ekonomicznego punktu widzenia, bachory to żadna inwestycja.
"Szklanka wody" nabyta na wolnym rynku za zainwestowane inaczej oszczędności wypada znacznie taniej ;-)

IUwaga - mimo to, jakoś się nie obawiam, że pewnego dnia dzieci całkiem zabraknie. Wystarczająco dużo robi się ich niechcący :evilgrin:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 18 mar 2012, o 18:42

WiS pisze: Wystarczająco dużo robi się ich niechcący :evilgrin:

Ponoć rodzice jedynaków to tacy, którym wyszło niechcący ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 18 mar 2012, o 18:46

Gal pisze: Po prostu było mi wczoraj przykro słuchać tego co ona mówiła, a mam wrażenie, że coraz częściej tego typu opinie krążą
to prawda ale powody to pewnie bywaja zupełnie różne niż "oficjalne" i nic nam do tego
Gal pisze: ale według jej słów - z wyboru.
z M. Czubaszek obiadowałeś :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 19:19

rrosiak pisze: rodzice jedynaków to tacy, którym wyszło niechcący
Nie potwierdzam, ale i nie zaprzeczam :mrgreen:
esilon pisze: to prawda
"Antydzieciowe" opinie pojawiają się, jak sądzę, bardzo często dlatego, że coraz częściej mamy wokół siebie dzieci źle wychowane, albo w ogole nie wychowane.
Tzn. upierdliwe wobec innych, przy całkowitym braku reakcji rodziców - i bezkarne, bo jak im wleje w tyłek sam pokrzywdzony, w zastępstwie durnego/nieobecnego akurat rodzica, to pójdzie siedzieć.
Kiedyś - nie do pomyslenia.
Skutek uboczny Postępu... :whistle:

Antydzieciowość Pani Artystki (a przynajmniej jej intensywność, także słowna) mogła więc brać się i z tego.
esilon pisze: i nic nam do tego
Do powodów niemania dzieci nie, ale do mania dzieci i ich złego wychowywania - przynajmniej w stosunku do sąsiadów - rezerwuję sobie pewne prawo oceny/ingerencji ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 19:51

esilon pisze: z M. Czubaszek obiadowałeś
Nie, ale też mi przyszła do głowy w czasie tego spotkania. 8-)
Konto usunięte pisze: No ale wyjaśniłeś artystce?
Nie wprost, bo nie chciałem zwarzyć wieczoru, ale wspomniałem, że mamy "problem demograficzny". Nie jestem pewien czy zauważyła związek. ;-)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 20:02 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 18 mar 2012, o 20:00

rrosiak pisze: Ponoć rodzice jedynaków to tacy, którym wyszło niechcący ;-)
Jedno to jest do Ciebie podobne ,nawet bardzo ale drugie ... nic a nic :-p
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 20:08

Gal pisze: No to po powrocie założyłem wątek, z nadzieją, że może w wyniku zastanowienia się, ktoś, kiedyś ugryzie się w język zanim nazwie sąsiadów „dzieciorobami”…
I nie, nie postuluję odebrania emerytur bezdzietnym. :-p

A ja myślałem ,że jakieś chrzciny następnego potomka Gala się szykują , a tu zwykły obiad ze stuknięta artystką :giggle:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 18 mar 2012, o 20:56

rrosiak pisze:wielu nie próbuje wychowywać dzieci, a dzieci to dla nich sposób bieżące na życie (myślę o zagranicy, bo u nas póki co socjal na dzieci jest żaden).
Tu bym polemizowała. Znam taką rodzinę, co ma dzieci 12 (słownie dwanaścioro) i z tego właśnie żyje. Może nie jakoś w super dostatku, ale na wódkę starcza :whistle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:29

WiS pisze: IUwaga - mimo to, jakoś się nie obawiam, że pewnego dnia dzieci całkiem zabraknie. Wystarczająco dużo robi się ich niechcący
Chyba coraz mniej. Dzietność w Polsce obecnie wynosi 1,24 a nie, jak napisałem poprzednio, 1,4.

I olimpijski spokój (bo trudno uznać propozycję podwyższenia wieku emerytalnego za przejaw troski o sytuację demograficzną) miłościwie nam panujących mnie trochę dziwi. Czy naprawdę założeniem jest, że "w razie czego" się trochę zaimportuje?
barbie pisze: rrosiak napisał(a):
wielu nie próbuje wychowywać dzieci, a dzieci to dla nich sposób bieżące na życie (myślę o zagranicy, bo u nas póki co socjal na dzieci jest żaden).

Tu bym polemizowała. Znam taką rodzinę, co ma dzieci 12 (słownie dwanaścioro) i z tego właśnie żyje. Może nie jakoś w super dostatku, ale na wódkę starcza
Taka rodzina (z jednym zastrzeżeniem) żyje jakieś 500m od mojego domu. Ta rodzina to czysta patologia, ale niewątpliwie nie żyją z zasiłku - zbierają złom, kradną, czasem gdzieś (zwykle krótko) pracują. Ale z ich aktywności wynika, że jednak sam zasiłek na dzieci nie wystarcza do przeżycia, nawet przy 12 dzieci. Pewnie ktoś na forum jest zorientowany ile wynosi zasiłek na dwanaścioro dzieci.
Ale jakie znaczenie ma to dla dyskusji? Ja nie namawiam nikogo ani do posiadania tuzina dzieci, ani do życia z zasiłku.
Powiedziałbym; Omnium trinum perfectum. :-d

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:31

Gal pisze:Ale jakie znaczenie ma to dla dyskusji? Ja nie namawiam nikogo ani do posiadania tuzina dzieci, ani do życia z zasiłku.
Chyba żadne, ale chciałam zaistnieć :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:36

barbie pisze:
Gal pisze:Ale jakie znaczenie ma to dla dyskusji? Ja nie namawiam nikogo ani do posiadania tuzina dzieci, ani do życia z zasiłku.
A nie wystarcza Ci, że jesteś Barbie i do tego jako JEDYNA na forum jesteś na różowo?
Mało?
:mrgreen:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubił: 0
Polubione posty: 4 razy

Post 18 mar 2012, o 21:36

W Polsce nie opłaca się mieć dziecka. Nie jest to żadna tajemnica.
Jak ktoś ma emocjonalne potrzeby rozmnażania - jest to jego indywidualna sprawa.

Polityka pronatalistyczna w naszym kraju jest na etapie cięcia kosztów. Zmiana wieku emerytalnego to nic innego jak "rzucenie ręcznika" i podreperawanie budżetu na krótką metę. Tak samo jak zrobili podnosząc VAT...

Oto przykładowa statystyka gminy ddz (2011):

liczba urodzeń 281 | 398 zgonów
małżeństwa 336 | 176 rozwodów
przypadki uznania ojcostwa 238 (patrz wyżej - małżeństw 336, urodzeń 281!!!)

A teraz emerytury:

liczba mieszkańców: 34 016
mieszkańców w wieku 19-60 lat – 10 821 kobiet/11 276 mężczyzn = 22 097

w wieku emerytalnym:
Powyżej 60 lat – 4985 kobiet
Powyżej 65 lat – 1828 mężczyzn
razem = 6813

ALE TO JEST PIKUŚ, bo po 65 roku życia % śmiertelności bardzo wzrasta (cwaniaczek Tusk doskonale o tym wie, gorzej z motłochem). Wystarczy popatrzeć wyżej jak duża różnica jest pomiędzy ilością kobiet, a mężczyzn w przedziale zaledwie 5 lat.

System bez socjalnych projektów prorodzinnych zachęca do życia w konkubinatach, a takim zjawiskom jak małżeństwom, czy narodzinom dziecka bliżej do anomalii, niż do czegoś, co powinno być na porządku dziennym. Sądząc po ostatnich projektach Rządu nie wymyślono nic ciekawego, skoro system emerytalny ma być podreperowany z pieniędzy podatników... I tak prawdę mówiąc, każdy kto zmarnował swój głos gdzieś tam w głębi serca powinien sobie teraz powiedzieć: "ku*wa jaki ja głupi jestem".

A co do samego pytania "Czy bezdzietni mają prawo do emerytury?" - oczywiście, że powinni mieć takie prawo. Tak samo jak powinniśmy mieć prawo do dobrowolnego opłacania składek emerytalnych, czy zdrowotnych. Dlaczego ktoś kto ma np. AIDS, czy inne choroby nie rokujące na długie życie lub program leczenia nie kwalifikujący się do refundacji - muszą płacić składki?

Tak więc same sankcje dla nierozmnażających się par wg. mnie miałyby znaczenie w skali mikro-problemu i nie wykluczone, że zostałoby wchłonięte przez np. brak cięć na poziomie instytucji.

To jest nic innego jak pokuta za te wszystkie lata i propagowanie edukacji ogólnokształcącej, obowiązkowej służby wojskowej, studiowania czegokolwiek na byle jakim poziomie.
Teraz jesteśmy na etapie "przedsiębiorców" - Rząd myśli, że nowi przedsiębiorcy zachęcani dofinansowaniami uratują system płacąc podstawowe składki. Na szczęście liczyć większość się nauczyła w szkole podstawowej, więc małe jest prawdopodobieństwo, że dobrowolnie każdy da się dymać.

PS. Katolicy kutwa 238 przypadków "uznania ojcostwa" - LOL :lol:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:45

Gal pisze:
barbie pisze:
A nie wystarcza Ci, że jesteś Barbie i do tego jako JEDYNA na forum jesteś na różowo?
Mało?
:mrgreen:
Czasami człowiek musi ;-)
Natomiast co do meritum, ja tam bym chciała mieć dzieci. Min. 2, bo się zanudzą. Może się kiedyś uda, ale wcale nie mam przekonania, czy w Polsce. Nie wiem czy chcę, żeby moje dzieci żyły tu w tym wszystkim i tyrały na kolejne reformy emerytalne wraz z popękanymi autostradami. Oczywiście jeśli przeżyją chrzest bojowy w polskiej służbie zdrowia w pierwszych latach życia...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:47

barbie pisze: Może się kiedyś uda, ale wcale nie mam przekonania, czy w Polsce.
Znaczy ,że do Australii się wybierasz jednak :-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:50

Kruszyn, jest też wiele innych cywilizowanych krajów na świecie, za to dużo bliżej ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:52

barbie pisze: Natomiast co do meritum, ja tam bym chciała mieć dzieci. Min. 2,
I o to tak naprawdę chodzi. I o decyzje później.
Jakoś się znaleźliśmy na tym świecie i naszym rodzicom też pewnie te decyzje nie przyszły łatwo. 8-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 18 mar 2012, o 21:55

Gal pisze: Nie chodzi mi o realną sytuację, a o czystą teorię

Nie chce mi się czytać bzdur. Pracuję, zarabiam, płacę składki. Mam w życi skąd "państwo" weźmie kasę. Tyle teorii.

Realnie, powoli odkładam swoje.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 21:57

Gal pisze:
barbie pisze: Natomiast co do meritum, ja tam bym chciała mieć dzieci. Min. 2,
I o to tak naprawdę chodzi. I o decyzje później.
Jakoś się znaleźliśmy na tym świecie i naszym rodzicom też pewnie te decyzje nie przyszły łatwo. 8-)
Może to jest egoistyczne trochę i "inwestycyjne", ale myślę sobie czasami, że nie wyobrażam sobie siebie mającej 70 lat i spędzającej święta w pustym domu, albo tylko we 2. I to jest dla mnie jakiś taki bodziec, który powoduje, że uważam, że może warto się "przemęczyć" z dziećmi ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 22:03

leon pisze:
Gal pisze: Nie chodzi mi o realną sytuację, a o czystą teorię

Nie chce mi się czytać bzdur. Pracuję, zarabiam, płacę składki. Mam w życi skąd "państwo" weźmie kasę. Tyle teorii.

Realnie, powoli odkładam swoje.
I Twoje prawo.
Ale jest taka teoria, że teorie, prędzej czy później, mają zaskakująco realistyczne przełożenie na rzeczywistość. I mają w rzyci czy się to komuś podoba, czy nie.
Pozdrowienia.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 22:06

barbie pisze: nie wyobrażam sobie siebie mającej 70 lat i spędzającej święta w pustym domu, albo tylko we 2.
Ależ w domach opieki, do których (być może) oddadzą nas nasze dzieci (żeby mieć czas na zarabianie oraz na wychowanie naszych wnuków), będziemy mieć spore towarzystwo - i zaśpiewamy sobie kolędy z dyżurną pielęgniarką :evilgrin:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 22:09

WiS pisze:
barbie pisze: nie wyobrażam sobie siebie mającej 70 lat i spędzającej święta w pustym domu, albo tylko we 2.
Ależ w domach opieki, do których (być może) oddadzą nas nasze dzieci (żeby mieć czas na zarabianie oraz na wychowanie naszych wnuków), będziemy mieć spore towarzystwo - i zaśpiewamy sobie kolędy z dyżurną pielęgniarką :evilgrin:
To też jest jakieś rozwiązanie wbrew pozorom. Aczkolwiek jednak myślę, że nawet w domu opieki żyje się przyjemniej kiedy się wie, że nie jest się samym na świecie.
A zanim moje dzieci będą dorosłe, to ja zamierzam zbić taką fortunę, żeby ani one ani moje wnuki pracować już nie musiały :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2012, o 22:11

WiS pisze:
I w związku z tym, powinno nam zależeć, by ta pielęgniarka była młoda, jędrna i radosna.
Albo jakoś tak.
No, w każdym razie, by nie była w wieku emerytalnym.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 18 mar 2012, o 22:11

Gal, sugerujesz, żeby rodzić przyszłe pielęgniarki? ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ