Owoc :) Toyoty -Subaru oto mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Owoc :) Toyoty -Subaru oto mamy

Post 19 mar 2012, o 21:05

OBK H6 pisze:
Dla mnie BRZ jest dalekie od tego, sama marka zaczyna - od czasu Lanosa - trochę błądzić. Tak jak w ostatnim TopGear porównywali poprzednią z obecną M5 - trudno wymyślić coś lepszego, jeżeli osiągnęło się prawie szczyt. W tym aucie nie widzę nic co zasługiwałoby na miano kultu. Chyba, że bycie innym wśród swoich (jedyne subaru bez 4x4) ma być tym czymś co zrobi za symbol wyjątkowości na całym rynku - moja racja jest mojsza niż twojsza, więc jest najmojsza ;-)
Moim zdaniem nie masz racji. Na uzasadnienie tej tezy podam następujący link:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=romf-G6CZ7g

PS Wiem, że to suchar, ale i tak uważam, że warty przypomnienia ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 mar 2012, o 21:11

Grzesiek_67 pisze:
FUX pisze: To można zaryzykować stwierdzenie, że lepsze 4-5 letnie, nie zabite, M5, niż nowy Lanos STi

Do czego lepsze ?
M5?

Do bycia czymś takim:
Obrazek

Tyle że niektórzy (nie będący w wieku emerytalnym :razz: ) wolą
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:12

jarmaj, :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 mar 2012, o 21:13

jarmaj, kula w płot porównanie; mnie liniowco-wycieczkowce nie jarają... ;-)
Porównujesz TIR-a z F126p...
Osiągi zbliżone...
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, o 21:16 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.
Dolce far niente ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 mar 2012, o 21:14

mizoo pisze: Jest lepsze na codzien - niezle wyposazone, dosc komfortowe, lepiej wyciszone... i ma automat. Zima lepiej nie wyjezdzac... :)

Ja to wiem, gdyż dane mi było popowozić się trochę M5 ;-)
M5, którą jeździłem (cena fakturowa - 424.000 PLN), po dwóch latach...utraciła ten fantastyczny automat - znaczy rozpadł się jakby. Naprawa w Auto Fus kosztowała coś około 60.000 PLN. W zimie, przy wjeździe na parking (po lekkim uskoku pomiędzy jezdnią a parkingiem) musieli pomagać mi koledzy...z tyłu za autem, z wywalonymi ozorami. Nie chciało to-to podjeżdżać po śniegu i lodzie. Natomiast na suchej autostradzie, na prostej, faktycznie kosmiczna rakieta.

Przy okazji - słuchał ktoś z Was pracy dopiero co odpalonego silnika w M5 po nocce ca. -5C ? :roll: :-d
To jest naprawdę nie lada doświadczenie - kakofonia dźwięków rodem z jednostki napędowej Syreny :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:19

Zara, zara...
911 także skreślacie?
Dolce far niente ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:20

FUX,
jak bokser i 4x4 to nie.

Więcej - zazdraszczamy :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 19 mar 2012, o 21:24

Grzesiek_67 pisze: Przy okazji - słuchał ktoś z Was pracy dopiero co odpalonego silnika w M5 po nocce ca. -5C ? :roll: :-d
To jest naprawdę nie lada doświadczenie - kakofonia dźwięków rodem z jednostki napędowej Syreny :mrgreen:
To pewnie kwestia gustu, ale mnie sie odglos odpalanego na zimno silnika E60 M5 bardzo podoba. To jest totalne rzezenie, ale slychac, ze pod maska siedzi kawal machinerii. Z syrena nie ma to nic wspolnego... :-p

V10 juz tak maja...

Link: http://www.youtube.com/watch?v=783A-sjvKjM
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 19 mar 2012, o 21:25

OBK H6 pisze: Dla mnie BRZ jest dalekie od tego, sama marka zaczyna - od czasu Lanosa - trochę błądzić. Tak jak w ostatnim TopGear porównywali poprzednią z obecną M5 - trudno wymyślić coś lepszego, jeżeli osiągnęło się prawie szczyt. W tym aucie nie widzę nic co zasługiwałoby na miano kultu. Chyba, że bycie innym wśród swoich (jedyne subaru bez 4x4) ma być tym czymś co zrobi za symbol wyjątkowości na całym rynku - moja racja jest mojsza niż twojsza, więc jest najmojsza

Ja naprawdę uwielbiam tą markę (jak każdy - nie wiedzieć czemu ), ale ostanie ich wynalazki pokazują, że sami nie wiedzą czego chcą - i najzwyczajniej w świecie błądzą - ale nikt im tego nie zabroni. Wyróżnia się z tego trochę XV, które może być strzałem w 10, ale Lanos (a szczególnie jego wersja sedan) lub właśnie BRZ pokazują że idą w złą stronę - odchodząc od tego co wyniosło ich na szczyt, czyli psując kultową Imprezę (mówimy o wyglądzie, a nie tylko o właściwościach jezdnych), lub tworząc auto nie pasujące do całej marki...
Dlaczego błądzą? Bo nie kontynuują przaśnej (choć, skądinąd fajnej) Imprezy?
Ta teza wywodzi się z przekonania, że każdy nabywca Subaru kupuje ten samochód z tych samych powodów. I zwykle "powody" sprowadzają się do haseł;
- bo Colin McRae
- bo WRC
- bo "najbliższy rajdówce"
- bo niezawodny
- bo KULTOWY!!!

A to przecież jest zwykły rice...

Ale się fajnie prowadzi. Co prawda Evo się prowadzi (moim zdaniem) fajniej, ale STI też nie jest od macochy. A pozostałe modele? Każdy ma jakieś zalety i wady. Zależy co dla kogo jest istotne.
Dla mnie OBK H6 (nie nick, tylko samochód) jest Z MOJEGO PUNKTU WIDZENIA wyborem optymalnym. Ale nie dlatego, że:
- Colin McRae
- WRC
- "najbliższy rajdówce"
- niezawodny
- KULTOWY!!!

Po prostu mi pasuje.
A komuś innemu będzie pasował BRZ.

Pozdrawiam.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:27

mizoo pisze: Z syrena nie ma to nic wspolnego... :-p

Oj tam, oj tam :mrgreen:

Ale rzeźnia to fakt, prawie numer 5 :-p

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 mar 2012, o 21:38

wielkim plusem wejścia BRZ jest wolnossący silnik o mocy 200KM, miejmy nadzieję że przeciera szlak i XV kiedyś dostanie podobne serce

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:41

esilon pisze:
wielkim plusem wejścia BRZ jest wolnossący silnik o mocy 200KM, miejmy nadzieję że przeciera szlak i XV kiedyś dostanie podobne serce
Wątpię. Podobnie jak np. silnik z Hondy S2000 nie był montowany w innych, cywilnych, Hondach.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 mar 2012, o 21:42

So What! pisze: Wątpię
szkoda

:mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:42

Grzesiek_67 pisze:FUX,
jak bokser i 4x4 to nie.

Nie nie nie!

Najfajniejsze Prosiaki są tyłopędne!

(964 turbo, GT2 dowolnej generacji)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 19 mar 2012, o 21:48

OBK H6 pisze: byłem ciekaw kto pierwszy mnie zjedzie ;-)
E tam zjedzie od razu.
OBK H6 pisze: W tym aucie nie widzę nic co zasługiwałoby na miano kultu.
Kultowość na szczęście nie świadczy o tym czy auto jest dobre czy nie. Ja osobiście cieszę się, że pod szyldem jednej z moich ulubionych marek pojawi się auto nawiązujące do najlepszych tradycji aut sportowych - lekkie (jak na dzisiejsze czasy), pędzone na zad, wolnossące i do tego z dostępną toną aftermarketowych szepejów (póki co jeszcze nie, ale to pewnie kwestia czasu). Zresztą w mojej głowie BRZ jawi się raczej jako Toyota, a nie pełnokrwiste Subaru. Trojaczki BRZ/GT86/FRS nawiązują do tradycji Corolli AE86 - myślisz, że w 1983 roku ktoś z Toyoty zakładał, że tworzą auto kultowe ?

Dla kogoś STI jest kultowe, ale np. dla mnie we współczesnym STi nie pozostało wiele z tego "czegoś" co powoduje, że po dziś dzień ślinię się do GC8 STi Type RA.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:50

jarmaj pisze: Nie nie nie!

Najfajniejsze Prosiaki są tyłopędne!

Tak, tak, tak !

Ja nie umiem jeździć (ale lubię :mrgreen: ) i coś za mnie musi jechać :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. "Całkiem nieźle gram na wieśle..."
Brak podpisu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 21:54

jarmaj, to dlaczego prosię Si, a bawara Passe, skoro napędy, moce podobne/zbliżone...
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 22:00

Bo m5 jest wielkie jak wszystkie nieszczęścia tego świata. Słoń na kołach.

Chyba że M3, to zupełnie co innego. Tym bym nie pogardził, szczególnie w wersji E46 :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 22:06

długość/szerokość/wysokość [mm]: 4435/1852/1310
rozstaw osi w [mm]::2350

Długość 4855 mm
Szerokość 1846 mm
Wysokość 1469 mm
Rozstaw osi 2889 mm

Bez szukania w necie; który jest który...? ;-)
Dolce far niente ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 19 mar 2012, o 23:56

OBK H6 pisze:jedyne subaru bez 4x4
OBK H6,
no nie zupełnie.
Bo po pierwsze należy zapytać po co Ci to 4x4?
Dla stabilniejszej trakcji pojazdu w zwykłym ruchu ulicznych?
Dzisiaj do tego nie potrzeba już żadnego AWD.
Załatwia to tak samo (jeśli nie lepiej) elektronika.
Dzisiaj już 1/3 Imprez sprzedawanych w Japonii to FWD.
Za kilka lat proporcje się odwrócą i ADW będzie w tym modelu już rzadko wybieraną wersją.
Dlaczego?
Bo ludzie zrozumieją, że funkcja AWD w takim samochodzie, to głównie podniesienie jego ceny.

Interesuje Cię "sportowy" charakter samochodu?
No to RWD.
Ta sama przewaga nad AWD, co w przypadku przednionapędówek - prościej, taniej.
Nie daje rady?
E, tam.
Bolidy F1 jakiś dają radę bez AWD, to tym bardziej 200-konne coupe da radę.
;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 20 mar 2012, o 00:06

Лукашэнка pisze: Interesuje Cię "sportowy" charakter samochodu?
No to RWD.
Ta sama przewaga nad AWD, co w przypadku przednionapędówek
jeżeli mówimy o autach na tor a nie rajdówkach który to sport ma o wiele więcej wspólnego z normalnym poruszaniem się niż wyścigi.
A skąd ty wiozłeś w sporcie przewagę przednionapędówek to jest co najmniej zastanawiające ;-)
Najpierw poczytaj o tym jak Renault chciało wejść do klasy i walczyć z Miśkami i Subarakami przednionapędową Meganką i ile tego po oesach gania teraz
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 mar 2012, o 00:17

burat pisze:jeżeli mówimy o autach na tor a nie rajdówkach który to sport ma o wiele więcej wspólnego z normalnym poruszaniem się niż wyścigi.
burat,umówmy się, że dla zdecydowanej większości kierowców normalne poruszanie się po drodze nie ma nic wspólnego ani z wyścigami ani z rajdami.
:->
burat pisze:A skąd ty wiozłeś w sporcie przewagę przednionapędówek to jest co najmniej zastanawiające ;-)
Przewaga, o której wspomniałem nie jest w sporcie tylko w salonie.
Zwykły zjadacz ryżu (albo kartofli, jak ja), który przychodzi do salonu ma jakąś ograniczoną kasę, którą może wydać na samochód.
Trzeba sobie zadać pytanie, czy chcesz zapłacić za AWD, czy wziąć wersję FWD i w zamian wybrać jakies inne bajery.
Na dzisiaj w Japonii juz 1/3 nabywców wybiera Imprezy z napędem FWD.
A ja na przykład dwa lata temu z braku na rynku jakiejś tańszej Tribeki FWD, kupiłem Forda S-MAX.
I trafiłem w dziesiątkę z tym wyborem.
:-)

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 20 mar 2012, o 00:31

Dla jednego bajer to skorzana tapicerka a dla innego AWD. :giggle:
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

Gootek
6 gwiazdek

Re:

Post 20 mar 2012, o 00:41

mizoo pisze:Dla jednego bajer to skorzana tapicerka a dla innego AWD.
Otóż to.
;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 20 mar 2012, o 00:41

Лукашэнка pisze: Interesuje Cię "sportowy" charakter samochodu?
Ta sama przewaga nad AWD, co w przypadku przednionapędówek
Лукашэнка pisze: Przewaga, o której wspomniałem nie jest w sporcie tylko w salonie.
to się zdecyduj ;-)

No pewnie ,że większość nie ma (choć im się wydaję ,że ma ;-) ) co nie zmienia faktu ,że bliższa koszula ciału i jak by nie patrzeć Rajdy na bank mają więcej wspólnego ze zwykłym poruszaniem się po drodze niż F1 to pierwsze primo , a drugie jest takie ,że przyjedź swoim S-Maxem do mnie jak spadnie śnieg i spróbujemy się kto lepie wyjedzie z zasypanego parkingu i takich ciekawych miejsc nawet z zylionem elektrowspomagaczy :whistle:

Po któroś tam jeszcze o ile BRZ mi się podoba to jednak jestem zdania ,że 4x4 w Subaraku być musi bo to jest coś co te auta wyróżnia z tłumu i jak dalej tak będzie to rzeczywiście marka ta utonie w morzu szaro-beżowj miernoty która nas do okoła otacza ,bo zwykłemu zjadaczowi opon dębica frigo i tak nie wmówisz ,że impreza FWD z dizelem pod maską jest lepsza od jego wymarzonej Skody łOktawi bądź innego Passata.
Bo czym miał byś go przekonać. Dlatego uważam ,że powinno się grać do swojego klienta i nie szukać na siłę innego upodabniając się do innych bo tą markę będzie czekał dokładnie ten sam los co spotkał SAABa. Ludzie się zachłysnęli ,że mogą mieć tą gdzieś tam osławioną markę w bardziej przystępnej cenie i opcji ale jak się okazało ,że to jest Opel tylko po retuszu to ją olali i jak się historia skończyła wszyscy wiemy.
Nie chciał bym być złym prorokiem ale tu wygląda tak samo.Teraz są zadowoleni ze wzrostu sprzedaży ,ale powiedz mi kto to kupuje :?: :?: taki zwykły kowalski który nie ma nic wspólnego z motoryzacją :?: :?: a co go do tego skłoniło ,żeby nie kupić sobie lepiej doposażonej i bardziej znanej Skody. No właśnie to kupują ci którym marka Subaru z czymś tam się kojarzy i jak odkryją ,że to żadna różnica między jakimś innym dupowozem to potem już po nie nie sięgną i za parę lat ostatni zgasi światło bo ci co teraz są wielbicielami marki (dla właśnie tych ochów i achów nad 4x4) nowych też nie kupią bo nić w nich nie będzie ciekawego
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ODPOWIEDZ