Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 19 mar 2012, o 14:00

eMTi pisze: nie, żebym chciał Ci humor psuć, ale tak trochę nie za bardzo to są zamienniki... Różnica w średnicy kół to ponad 3,5cm (!) Nie pomyliłeś się w podaniu tych wymiarów??

Maciek, nie pomyliłem się. Gdzie jest problem, poza przekłamanymi wskazaniami prędkościomierza (w wypadku 205/40/17 bardziej, w wypadku 205/55/16 mniej) ?

Pozdrawiam
Grzegorz

Brak podpisu.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 19 mar 2012, o 14:20

WiS pisze:
Лукашэнка pisze: postawisz sobie prywatny wiatrak za domem, który będzie Ci w nocy ładował baterie w samochodzie
A jak przez parę dni akurat nie będzie wiatru, to sobie popedałujesz dla zdrowia na dynamku ;-)
WiS, na Mazowszu rzeczywiście byłoby takie ryzyko, ale na Kielecczyźnie już przecież nie.... ;-)

Wiatrak oczywiście nie spełni swojego zadania jako jedyne źródło elektryczności.
Ale wspomagająco, czemu nie.
Właśnie do ładowania urządzeń akumulatorowych, na przykład.
Kosiarka jest potrzebna powiedzmy raz tygodniu.
Jest bardzo duża szansa, że w ciągu tygodnia powieje wystarczająco.
Również do dogrzewania wody w domu, obok kotła na paliwo - wiatrak może się sprawdzić.

Taki wiatrak o mocy na przykład 20kW mógły być stosunkowo niedrogi i przez to opłacalny, gdyby był produkowany na masową skalę. No i gdyby było prościej z biurokracją.
Ale przy stale roznących cenach paliw, przyjdzie na to czas, mam nadzieję.
Ja w kazdym razie juz kupiłem widokową działkę na wzniesieniu, gdzie mam zamiar zbudować niewielki dom na starość. Miejsce na elektrownię wiatrową na własne potrzeby też tam jest.
;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 19 mar 2012, o 14:37

Лукашэнка pisze: niewielki dom na starość
Na starość, to najlepsze jest małe mieszkanie w centrum miasta. Z dwoma windami albo na niskiej kondygnacji.
Małe, żeby na wypadek kłopotów z narządami ruchu wszędzie było blisko, i zeby było się czego łapać. I żeby okien było mało do mycia, a podłogi do zamiatania (nie wiadomo, czy nam emerytury/oszczędności wystraczy na pomoc domową...)
W centrum, zeby mieć pod ręką wybór aptek i przychodni, i zeby pogotowie (jakby co) nie błądziło...
Uznajcie mnie za defetystę - ale mam trochę znajomych, ktorzy sobie na starość sprawili wiejskie domy, i w większości przypadków tego żałują.

PS. No, pytanie jeszcze, co kto rozumie przez "starość". Bo ja nie początek emerytury w dzisiejszym jej kształcie, tylko ten czas, kiedy człowiek już naprawdę jest niedołężny.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 mar 2012, o 15:06

WiS pisze: mam trochę znajomych, ktorzy sobie na starość sprawili wiejskie domy, i w większości przypadków tego żałują.
ale jak teraz wrócą do mieszkania to z wielką przyjemnościa i z doświadczeniem i radością że jednak spróbowali, nie będą musieli czakając na winde rozmyslac gdzie sie wyprowadzic od tych hałaśliwych dzieci sąsiadów:)
WiS pisze: PS. No, pytanie jeszcze, co kto rozumie przez "starość". Bo ja nie początek emerytury w dzisiejszym jej kształcie, tylko ten czas, kiedy człowiek już naprawdę jest niedołężny.
domek o tyle bardziej przydatny i lepszy do mieszkania że opiekę stałą łatwiej zakwaterować, zamiast płacic czynsz zmieni pieluchy

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 mar 2012, o 18:04

WiS pisze: Uznajcie mnie za defetystę - ale mam trochę znajomych, ktorzy sobie na starość sprawili wiejskie domy, i w większości przypadków tego żałują.
Doprecyzuj lokalizację(pewnie głusza, droga nieutwardzona, itd.), wielkość domu/kondygnacji, wielkość terenów zielonych, itp.
Mam znajomych w moim wieku lub ciut starszych, za to z dziećmi na studiach i dzisiaj luja sobie w gębę, że 250-350m.kw. wybudowali, bo nie kto w nich mieszkać.... :whistle:
Dolce far niente ;-)

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 19 mar 2012, o 19:16

W mojej rodzinnej okolicy jest wiele domów piętrowych w których na piętrze nikt nie był od paru miesięcy . Czasami są to trzy kondygnacje i samotni staruszkowie mieszkają tylko w dwóch pokojach a reszta jest pusta .

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 mar 2012, o 19:23

No widzisz; moje obserwacje się potwierdzają...

Najczęściej jest to syndrom ludzi, którzy łyknęli zdolność kredytową, mieszkali na 43mkw i się za bardzo rozpędzili...

... do 300... :whistle:
Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 19 mar 2012, o 19:35

Grzesiek_67 pisze:
eMTi pisze: nie, żebym chciał Ci humor psuć, ale tak trochę nie za bardzo to są zamienniki... Różnica w średnicy kół to ponad 3,5cm (!) Nie pomyliłeś się w podaniu tych wymiarów??

Maciek, nie pomyliłem się. Gdzie jest problem, poza przekłamanymi wskazaniami prędkościomierza (w wypadku 205/40/17 bardziej, w wypadku 205/55/16 mniej) ?

Pozdrawiam
Grzegorz
taka różnica ma wpływ na geometrię i pracę zawieszenia - czy destruktywny/negatywny, to nie wiem, musiałby się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2012, o 20:40

eMTi pisze: taka różnica ma wpływ na geometrię i pracę zawieszenia - czy destruktywny/negatywny, to nie wiem, musiałby się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć.

Całe zawieszenie, pomijając oczywiście punkty montażowe, ma tyle wspólnego z serią i homologacją, co ... homogenizowany serek. Czyli nic :mrgreen:

Geometria i zbieżność jest ustawiana indywidualnie pod potrzeby i chcenia pana kierownika. To co mam ustawione nie byłoby absolutnie osiągalne na seryjnych gratach.

No worries - not a big thing... jak to mawia mój kolega ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 20 mar 2012, o 02:24

a to ok.. chodzi w końcu o to, żeby wszystko banglało ze sobą i było do siebie dobrane.. Anyway, po prostu jakoś tam pewnie to teraz inaczej pracuje, niż pracowało na poprzednich kołach, that's all.. A jak syćko gra i bucy, to ino lepiej! :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 21 mar 2012, o 21:17

:barbie: :loving: :mod:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 21 mar 2012, o 21:18

Wiemy wiemy :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 21 mar 2012, o 21:22

Znaczy się obudził się :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 21 mar 2012, o 21:23

barbie,cieszymy się z Toba,

podobno od wspólnej radości to połowa Wawy ma kaca dzisiaj :-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 21 mar 2012, o 21:23

Chloru pisze: Znaczy się obudził się :mrgreen:
Raczej nie zasnął :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2012, o 21:25

Przespał całą noc o dziwo normalnie, wstaliśmy rano w polskim czasie całkiem. Ale tera śpi i dogorywa ;-)
esilon, oj tam oj tam. Najbliższe sąsiedztwo tylko ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 mar 2012, o 21:26

barbie :thumb:
Wybieracie się na Elmot?

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2012, o 21:37

So What!, jeszcze o tym nie rozmawialiśmy. Admin jeszcze nawet doby w Polsce nie jest ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2012, o 21:53

barbie pisze::barbie: :loving: :mod:

Uwaga błysnę - a co to oznacza ? :mrgreen:

Dobra, wiem i cieszę się bardzo. Dobrze tego Gnoma mieć znowu na pokładzie :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 21 mar 2012, o 21:53

- widzisz trawę...? drzewa...?
- widzę...
- widzisz słoneczko....?
- widzę. ale..?
- widzisz chmurki? niebo?
- no widzę! odbiło ci?
- no to przyjrzyj się jeszcze raz uważnie, bo przez tydzień to tylko sufit będziesz widziała! :evilgrin:

Tak mi się skojarzyło :whistle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 21 mar 2012, o 22:10

Mam lepszy... ale nie wypada :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 mar 2012, o 22:19

barbie pisze:
So What!, jeszcze o tym nie rozmawialiśmy. Admin jeszcze nawet doby w Polsce nie jest ;-)
Nic pilnego. Wystarczy jak jutro dacie znać :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 28 mar 2012, o 17:43

chciałbym szanowne forum poinformować, że w Poznaniu piękny dzień dziś - słoneczko świeci, cieplutko... wypuścili mnie ze szpitala... tylko kurna kamień ma ciągle inne zdanie i wyłazić nie chce ;-)

na swoją odpowiedzialność wylazłem dzisiaj, bo ile można siedzieć w szpitalu i patrzeć w sufit w oczekiwaniu na ruch kamienia w stronę ujścia.
Fakt że parę zabiegów mi zrobili (mniej lub bardziej przyjemnych - szczególnie gdy na żywca długą szpilą metalową zaczynają... nie będę kończyć cobyście panowie nie odjechali jak ja prawie na stole...)
w każdym razie w domu weselej i przyjemniej w oczekiwaniu na poród :lol:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 28 mar 2012, o 20:06

OBK H6, wyrazy współczucia i solidarności - pij duzo piwa, nie wiem czy w poważnym stadium pomoże, ale za to ile ubocznych przyjemności ;-)

Z tą szpilą to hardkor, jesli jednak postanowisz opisać - to proponuję w dziale technicznym :mrgreen:

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 28 mar 2012, o 22:29

OBK H6, 3m się!
WiS, szpile to raczej tu http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... &start=175

:giggle:

ODPOWIEDZ