Z wiekiem uczysz się szanować swoje szare komórki (wszystkie trzy, które pozostały) i nie marnujesz ich wydolności na uczenie się... Linuxa...Bergen pisze:Lenistwo, nie starośćGal pisze: Mógłbym się nauczyć, ale mi się nie chce. Starość nie radość.
Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
rrosiak,
BTW: Da się na tym NASie postawić jakiegoś klienta Torrentowego?
BTW: Da się na tym NASie postawić jakiegoś klienta Torrentowego?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Gal pisze: Da się na tym NASie postawić jakiegoś klienta Torrentowego?
No niestety, w serii profesjonalnej jakoś nikt nie myśli o torrentach
Za to w wielu tanich NASach jest wbudowany.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Cholera wie czemu. Może wielbiciele makówek pracują w panasonicuBergen pisze:Ciekawe, że nie na NetBSD.Konto usunięte pisze: mój jest np. na FreeBSD
Oj tam, oj tam!rrosiak pisze: Gal napisał(a):
Da się na tym NASie postawić jakiegoś klienta Torrentowego?
No niestety, w serii profesjonalnej jakoś nikt nie myśli o torrentach
Po prostu stawiają Torrenta na serwerze i nie przejmują się, że to żre 3KW.
Niby skąd mam w weekendy transfery z Torrenta na pojedynczym pliku rzędu 6-8MB? Z domowych łączy na neostradzie?
Ja rozumiem, że Torrent nie jest wbudowany, ale czy jest możliwość zainstalowania jakiegoś? Czy miałeś do czynienia z tym NASem? Bo ciekaw jestem czy ta deklarowana prędkość 80MB odnosi się do pojedynczego dysku, RAIDu 0, RAIDu 5..? [Koniec EDITu]
Znalazłem powód moich tragicznych transferów po LANie; winny jest jeden ze switchy. Mam dwa switche ośmioportowe podpięte do routera - na jednym prędkość jest ok-11-12MB, na drugim 4-6Mb. Większość kabli z/do których przesyłałem pliki było podpięte do tego drugiego. Wygląda na to, że to switch jest uszkodzony (są niezarządzalne).
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, o 20:09 przez Gal, łącznie zmieniany 2 razy.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
Gal, kup jakiegoś porządnego switcha i zapomnij o problemie. To akurat drobne kwoty w porównaniu do pudełka z dyskami.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Switche są Gb 3com'a - wydawały mi się porządne. I chyba są, tylko jeden jest uszkodzony. Jutro wymienię i będę pewien.Chloru pisze:Gal, kup jakiegoś porządnego switcha i zapomnij o problemie. To akurat drobne kwoty w porównaniu do pudełka z dyskami.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Na fabrycznym oprogramowaniu na pewno nie.Gal pisze: ale czy jest możliwość zainstalowania jakiegoś?
Nie dotykałem osobiście, ale znalazłem jakąś prezentację, gdzie 80MB/s jest deklarowane (i teoretycznie poparte testami w sieci) dla RAID5, więc RAID10 powinien być jeszcze wydajniejszy, choć przypuszczam, że ograniczeniem jest interfejs sieciowy.Gal pisze: Czy miałeś do czynienia z tym NASem? Bo ciekaw jestem czy ta deklarowana prędkość 80MB odnosi się do pojedynczego dysku, RAIDu 0, RAIDu 5..?
Jeśli sprawdzałeś transfer tylko pomiędzy kompem a NASem, to sprawdź jeszcze pomiędzy dwoma dobrymi kompami, bo NAS może mieć wąskie gardło.Gal pisze: na jednym prędkość jest ok-11-12MB
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 83 razy
Droga Redakcjo,
zgodnie z zasadą 'najpierw kup, potem się zastanawiaj i pytaj'
kupiłem sobie takie coś:
http://wdc.com/pl/products/products.aspx?id=280
Jedyne złącze jaki ma ten dysk to Gigabit Ethernet (wg specyfikacji "Obsługa szybkości 10/100/1000 Mb/s"). Podłączam go do routera i mam dysk sieciowy. To, że przez WiFi jest powoli to OK, wiedziałem. Ale po kablu powinno być szybciej, prawda?
A max jaki udaje mi się wyciągnąć, to 11500 kilobajtów/s. O ile dobrze liczę, to ~11MB (89Mb?). No ale do max 1000 jeszcze daleko. Połączenie wygląda tak: dysk -> router -> komp. Gdzie jest wąskie gardło?
Karta sieciowa w laptopie to 'Realtek PCI GBE Family Controller'
Router 'Linksys WRT54GL'
Da się na tym pociągnąć szybciej, czy sprzęt na to nie pozwala? Sorry jeśli coś namotałem, ale lajkonikiem jestem
zgodnie z zasadą 'najpierw kup, potem się zastanawiaj i pytaj'
Jedyne złącze jaki ma ten dysk to Gigabit Ethernet (wg specyfikacji "Obsługa szybkości 10/100/1000 Mb/s"). Podłączam go do routera i mam dysk sieciowy. To, że przez WiFi jest powoli to OK, wiedziałem. Ale po kablu powinno być szybciej, prawda?
A max jaki udaje mi się wyciągnąć, to 11500 kilobajtów/s. O ile dobrze liczę, to ~11MB (89Mb?). No ale do max 1000 jeszcze daleko. Połączenie wygląda tak: dysk -> router -> komp. Gdzie jest wąskie gardło?
Karta sieciowa w laptopie to 'Realtek PCI GBE Family Controller'
Router 'Linksys WRT54GL'
Da się na tym pociągnąć szybciej, czy sprzęt na to nie pozwala? Sorry jeśli coś namotałem, ale lajkonikiem jestem
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Godlik, IMHO router nie wyrabia. Podłącz ten dysk bezpośrednio kablem do kompa i zobacz jakie będą transfery.
Godlik pisze: Router 'Linksys WRT54GL'
Liczba i prędkość portów Ethernet:
4 x 10/100
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Tylko jak to zrobić...? Po włożeniu wtyczki do kompa nic się nie dzieje. Lampka z tyłu dysku świeci, druga sobie mryga, ale nigdzie go nie widzę...Chloru pisze: Godlik, IMHO router nie wyrabia. Podłącz ten dysk bezpośrednio kablem do kompa i zobacz jakie będą transfery.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Godlik, leon udowodnił to, że miałem rację
Router nie umie w Gigabitowym Ethernecie i wyniki które osiągasz są jak na ten sprzęt bardzo dobre. Jeżeli chcesz, żeby było szybciej w takim setupie musisz kupić router z portami 1000 Mbps / 1 Gbps.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Kolejny gadżet muszę kupić. Jak ja to lubię
No dobra, jaki polecacie? Taki do domu w rozsądnych piniądzach
A może ktoś wie, dlaczego nie mogę podłączyć tego dysku bezpośrednio do kompa...?
No dobra, jaki polecacie? Taki do domu w rozsądnych piniądzach
A może ktoś wie, dlaczego nie mogę podłączyć tego dysku bezpośrednio do kompa...?
- Chloru
- 6 gwiazdek
Godlik, pewnie możesz. Strzelam, że trzeba jakoś skonfigurować TCP/IP w tym dysku i komputerze tak, żeby mogły ze sobą gadać.
-
kacy
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX MY03 Wagon ( mniejszych kombi chyba nie produkują :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Godlik wszytko dobrze liczysz i w tej konfiguracji szybciej nie bedzie
Nas-a ma w specyfikacji 10/100/1000
router 10/100
Komputer ma 10/100/1000
Tobie wyszlo 89 wiec do 100 juz niewiele zabrakło i to jest bardzo dobry wynik jak na to połaczenie
Podłaczająć dysk do komputera trzeba na sztywno ustawić adresy IP i wtedy sie zobaczą , teraz przypuszczam że dynamicznie przydziela je router
Ps Router masz z serii tych niesmiertelnych i kiedyś uważanych za najlepsze w swojej klasie ale troche lat to pewnie on juz ma
Kacy
Nas-a ma w specyfikacji 10/100/1000
router 10/100
Komputer ma 10/100/1000
Tobie wyszlo 89 wiec do 100 juz niewiele zabrakło i to jest bardzo dobry wynik jak na to połaczenie
Podłaczająć dysk do komputera trzeba na sztywno ustawić adresy IP i wtedy sie zobaczą , teraz przypuszczam że dynamicznie przydziela je router
Ps Router masz z serii tych niesmiertelnych i kiedyś uważanych za najlepsze w swojej klasie ale troche lat to pewnie on juz ma
Kacy
- Godlik
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: Godlik, pewnie możesz. Strzelam, że trzeba jakoś skonfigurować TCP/IP w tym dysku i komputerze tak, żeby mogły ze sobą gadać.
Niestety już przestałem rozumieć o czym do mnie mówicie, więc idę po kolejne piwo i olewamkacy pisze: Podłaczająć dysk do komputera trzeba na sztywno ustawić adresy IP i wtedy sie zobaczą , teraz przypuszczam że dynamicznie przydziela je router
Potrzebuję tylko raz przegrać większą ilość danych ze starego dysku, więc zostawię to na noc i jakoś przeżyję te 100 Mb
No trochę ma. Ale faktycznie jest fajny, bo wciąż spełnia swoją funkcję czyli działa bezproblemowokacy pisze: Ps Router masz z serii tych niesmiertelnych i kiedyś uważanych za najlepsze w swojej klasie ale troche lat to pewnie on juz ma
- Chloru
- 6 gwiazdek
Godlik, Twoje zdrowie. Jak to jednorazowa akcje to nie ma sensu kupować tego - http://www.komputronik.pl/product/11236 ... E3000.html 
Godlik pisze: Po włożeniu wtyczki do kompa nic się nie dzieje.
Kabel skrosowany masz ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
kacy
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX MY03 Wagon ( mniejszych kombi chyba nie produkują :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
leon pisze:Godlik pisze: Po włożeniu wtyczki do kompa nic się nie dzieje.
Kabel skrosowany masz ?
To już nie te czasy :) , teraz karty są wyposazone w technologie która sama sobie poradzi z kablami skrosowanymi czy prostymi
Na jednorazową akcje niema co zmieniać , nawet do ogladania filmu bezposrednio z dysku po połaczeniu 100Mb powinno straczyć a kupić zawsze można
Tia.kacy pisze: teraz karty są wyposazone w technologie która sama sobie poradzi z kablami skrosowanymi czy prostymi
Godlik pisze: Droga Redakcjo,
zgodnie z zasadą 'najpierw kup, potem się zastanawiaj i pytaj' kupiłem sobie takie coś:
Te dyski wiele więcej nie umieją. W każdym razie mój nie umie.
a powiem Szanownemu Gronu, iż korzystam od wczoraj z nowej przeglądarki co się zowie Comodo Dragon
i jestem mile zaskoczony - szybsze to od ognistego lisa, jedyny minus jaki na razie znalazłem, to że w Adblock'u nie ma polskiej listy filtrów
Angielska nie ogarnia naszych stron - znaczy się polscy programiści od reklam wpierdzielających się wszędzie na każde kliknięcie - wyprzedzają angielskich
Szukałem nowego firewall'a i stwierdziłem że wypróbuję Comodo, a przy okazji zainstalowała się ich przeglądarka - oparta jest na silniku Chromium, ale ponoć bezpieczniejsza (od Chroma i Firefoxa)- ale tego jeszcze nie jestem w stanie zweryfikować
czy ktoś już z tego korzysta i wie jak to (smoczek) się sprawuje na dłuższą metę?
i jestem mile zaskoczony - szybsze to od ognistego lisa, jedyny minus jaki na razie znalazłem, to że w Adblock'u nie ma polskiej listy filtrów
Angielska nie ogarnia naszych stron - znaczy się polscy programiści od reklam wpierdzielających się wszędzie na każde kliknięcie - wyprzedzają angielskich
Szukałem nowego firewall'a i stwierdziłem że wypróbuję Comodo, a przy okazji zainstalowała się ich przeglądarka - oparta jest na silniku Chromium, ale ponoć bezpieczniejsza (od Chroma i Firefoxa)- ale tego jeszcze nie jestem w stanie zweryfikować
czy ktoś już z tego korzysta i wie jak to (smoczek) się sprawuje na dłuższą metę?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
OBK H6 pisze: Adblock'u nie ma polskiej listy filtrów