Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 27 kwie 2012, o 10:07

vibowit pisze: Powiedziałem sobie, nigdy więcej tego badziewia.
Ja akurat nie mam złych doświadczeń, a IP-1000R to chyba najlepszy tani router z jakim miałem do czynienia (uruchamia się ok 3 sekundy, przy czym oferuje całkiem bogatą funkcjonalność)
vibowit pisze: Do jego działania i konfigurowalności też miałem pewne zastrzeżenia.

Ale w tanim switchu nie ma czego konfigurować ;-)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, o 12:10 przez rrosiak, łącznie zmieniany 2 razy.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

siewcu
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 27 kwie 2012, o 10:08

Tak samo jak paść może każda inna marka ;) Ja mam pozytywne doświadczenia z TP-Linkiem na przykład, ma dużo wspólnego z Linksysem podobno.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 kwie 2012, o 10:28

siewcu pisze: Ja mam pozytywne doświadczenia z TP-Linkiem na przykład, ma dużo wspólnego z Linksysem podobno.

A, że Linksys to właściwie Cisco, to można powiedzieć, że kupując TP-Linka kupiło się Cisco :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 27 kwie 2012, o 10:57

Alan, Alan, Alan!, SSD jest fajne :)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 27 kwie 2012, o 11:06

Azrael, ja mogę poknuć nad wiertarką w weekend jak byś potrzebował ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 11:10

No to knuj jak masz taką solidną ;)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 27 kwie 2012, o 11:16

Azrael, ja nie mam. Wymagana jest wycieczka na Bielany, więc jak nie znajdziesz to daj znaka. Podpytam kolegi i powiercimy dziury jak w "Nic Śmiesznego" ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2012, o 11:17

Chloru, OK, działam.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 kwie 2012, o 13:22

Czy ktoś ma pożyczyć/sprzedać albo wie gdzie kupić w Warszawie "od ręki" kasetę do streamera LTO-4?
Od rana próbuję znaleźć jakiś sklep i jak dotąd bez rezultatu - wszyscy mogą "na poniedziałek". Na poniedziałek to mam już zamówione, a chcę się trochę pobawić w weekend.

Będę niezmiernie wdzięczen.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 28 kwie 2012, o 13:17

droga redakcjo,

gdybyście mieli wyposażyć jakąś ktosię w biuro mieszczące się w torebce (może być, że trochę większej), to cobyście polecili ????????????

pozostałe warunki brzegowe:
ma się nie zestarzeć już za rok
ma mieć w miarę normalną klawiaturę
ma być tanie

NIE MOŻE być różowe

moim typem "natenczas" jest Acer Aspire One 722

Azrael
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2012, o 15:07

Chciałem tylko zameldować że kabelki ethernetowe pociągnięte, telewizory połączone ze światem ;) Wypozyczalnia elektronarzędzi w Ursusie rozwiązała wszystkie problemy.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Odp: Poradnik młodego komputerowca

Post 28 kwie 2012, o 15:30

damaz pisze:droga redakcjo,

gdybyście mieli wyposażyć jakąś ktosię w biuro mieszczące się w torebce (może być, że trochę większej), to cobyście polecili ????????????

pozostałe warunki brzegowe:
ma się nie zestarzeć już za rok
ma mieć w miarę normalną klawiaturę
ma być tanie

NIE MOŻE być różowe

moim typem "natenczas" jest Acer Aspire One 722
Damaz, mamy takiego Acera w domu. Całkiem przyjemne zwierzę. Zapraszamy na prezentacje z degustacją ;)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 28 kwie 2012, o 15:36

Chloru pisze: Damaz, mamy takiego Acera w domu. Całkiem przyjemne zwierzę. Zapraszamy na prezentacje z degustacją ;)
Chloru, ze sklepu piszesz :?: Zakupy rób a nie na forum siedzisz :razz:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2012, o 23:11

Grzegorz pisze:Gal - pierwszy z brzegu link z googla: http://www.z-datdump.com/software.html
Wygląda na to, że Twoje znalezisko rozwiązuje moje problemy. W wersji freeware jest totalnie upierdliwe dla zadań jakie mam dla niego, ale w wersji płatnej jest OKI. A jak ktoś nie ma potrzeby archiwizowania TB na kasety, to freeware jest też OK.
Działa pod Win7 bez zająknięcia. Prędkości są nieco stresujące (średnio około 20MB zamiast deklarowanych w napędzie "up to 120MB"), ale niewiele dotąd testowałem (i tylko z wersją freeware - w płatnej może się zmienić, choć o tym nie piszą).
Zamierzam to kupić.
Dzięki za linka.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 5 maja 2012, o 01:37

Mam taką sytuancję. Dwa dyski. Na obu partycje EXT4 z jednakowymi linuchami. Partycje to /dev/sda6 i /dev/sdb6.
sdb to SSD i ten system uruchamiam, z HD nie chcę usuwać jeszcze nic więc zostaje. Wymyśliłem sobie, że /home/* będzie używany ten z /dev/sda6, żeby nie katować (mam tam jakieś www z tryliardem plików).

Wywaliłem więc wszystko z /home na sdb6 i zrobiłem linkę (jeden user) do /dev/sda6 (montuję to na wszelki wypadek w rc.local). Czy to nie rozwali czegoś (np. uprawnienia)?

Póki co wygląda ok, ale jak to bywa, za tydzień się okaże, że pół systemu wywaliło.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 maja 2012, o 08:56

Alan, Alan, Alan!, będzie działać. Rozumiem, że trzymasz system na klasycznym HD w razie gdyby coś tam nie przypasiło Ci z SSD? Bo bardziej elegancko byłoby stary dysk sformatować wywalając niepotrzebny system i montować jako oddzielny zasób (zasoby) tylko na dane.

Jakiś czas temu linuxa trzeba było trochę stroić pod dysk ssd (swap, journaling itd). Nie wiem jak jest obecnie, czy linux tego nie robi automatycznie. No i skoro masz dwa dyski, to może pokusić się o przeniesienie "zapisujących" części systemu na klasyczny HDD. To chyba wciąż wydłuża żywotność SSD.

A jak z wydajnością po przesiadce? System odpala się jak rakieta?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 18:08

Podziękował.

Na razie trzymam wszystko tak jak było w razie jakiegoś wybuchu. Muszę mieć przede wszystkim sprawny system, bo praca. W razie awarii się po prostu przełączę na drugi dysk.
Swap siedzi na hdd, ponoć wogle mogę się go pozbyć, co też chyba uczynię. Journalingu chyba nie mam. Win i Ubuntu nie musiałem konfigurować po podmianie. Sprawdziłem wg poradników i wszystko było ok.

Wydajność bomba, lekko przymulony win idzie jak burza. Spodziewałem się, że będzie szybko ale nie aż tak. Trochę zwolniło jak pliki profilowe wywaliłem na twardziela, ale dalej jest git. Nie mam już lenia, żeby przełączyć system ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 18:13

Sprawdź czy Twój system obsługuje TRIM i czy nie trzeba tego wymusić.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 20:36

Alan, Alan, Alan! pisze: Nie mam już lenia, żeby przełączyć system ;-)

Mnie to zawsze denerwowało, dopóki nie odkryłem wirtualizacji ;-) Owszem, trzeba mieć więcej RAM-u i mocniejszy procesor. Ale dwa systemy jednocześnie uruchomione są czasami niemal bezcenne.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 20:58

Azrael pisze: Sprawdź czy Twój system obsługuje TRIM i czy nie trzeba tego wymusić.
;-)
Konto usunięte pisze: Mnie to zawsze denerwowało, dopóki nie odkryłem wirtualizacji Owszem, trzeba mieć więcej RAM-u i mocniejszy procesor. Ale dwa systemy jednocześnie uruchomione są czasami niemal bezcenne.
też odkryłem wirtualizację, ale kiedyś odkryłem rozwalenie systemu, więc całkowicie bym się nie zdecydował. Bo co jak padnie host. Chyba, że znasz jakiś darmowy lekki system, który będzie robił za host - to może nie byłoby głupie.

Wirtualizację mam nawet działającą. Systemy odpalam albo wirtualne, albo te z dual boota. Ale to tylko 'tak na szybko, jak coś potrzebuję. I chyba bywały problemy z dwoma monitorami, a tylko tak pracuję.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 20:59

Azrael pisze:Sprawdź czy Twój system obsługuje TRIM i czy nie trzeba tego wymusić.
Chyba bardziej czy firmware SSD obsługuje TRIM.
Jak by nie było, ciekawym jest, że tak wielu ludzi mówi o znacznym przyspieszeniu systemu na SSD, a ja tego nie obserwuję w ogóle. Być może to kwestia mojego leciwego sprzętu (Striker Extreme z 680i i SATAII), może dodatkowych sterowników ładowanych w startupie (HBA i ROC - a każdy ma swój BIOS i czas oczekiwania na wejście do BIOSu) ale system na SSD uruchamiał się 2s szybciej niż na HDD - czyli nic.
Również gdy testowałem SSD (takie koło 500MB/s teoretycznie) vs HDD (nowy Seagate) to wyniki były ok. 250MB/s dla SSD i 200MB dla HDD. To w praktyce żadna różnica.

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:03

Gal, we wszystkich mi znanych maszynach różnica w szybkości jest ogromna, szczególnie w laptopach które zwykle mają straszliwie wolne dyski. Oczywiście nowsze systemy operacyjne lepiej to wykorzystują. Z tym że szybkośc startu to akurat dla mnie mało ważne kryterium bo ja komputerów nie wyłączam.

TRIMa musi wspierać też system, inaczej trzeba go ręcznie wymuszać.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:04

Gal pisze: system na SSD uruchamiał się 2s szybciej niż na HDD - czyli nic.
mogę zmierzyć, różnica jest duża ze 2x albo lepiej.
Gal pisze: Również gdy testowałem SSD (takie koło 500MB/s teoretycznie) vs HDD (nowy Seagate) to wyniki były ok. 250MB/s dla SSD i 200MB dla HDD
Przypomnij mi czym testowałeś to zobacze jak to u mnie wygląda. Mam SATA3, więc powinien iść pełną parą.
Azrael pisze: TRIMa musi wspierać też system,
w Win7 nie ma tego problemu, samo się robi.

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:04

Alan, Alan, Alan! pisze: też odkryłem wirtualizację, ale kiedyś odkryłem rozwalenie systemu, więc całkowicie bym się nie zdecydował. Bo co jak padnie host.

Nic, stawiasz hosta nowego a systemy odpalasz te które były.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:07

Azrael pisze: Nic, stawiasz hosta nowego a systemy odpalasz te które były.
Az, ale ja kumam jak wygląda wirtualizacja.
Nie mówię nie, ale zupełnie nie przeszkadza mi dual boot w normalnym użytkowaniu. Tym bardziej, że nic mi nie "muli w tle".

ODPOWIEDZ