BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 24 kwie 2012, o 17:15

vibowit pisze: Tyle, że jeśli ktoś nie chce rozmawiać to nie będzie.
W dawnych czasach też bywały rodziny, które potrafiły rozmawiać i takie, które nie potrafiły.

Jeden sobie znajdzie szydełkowanie i będzie nad nim ślęczał całymi dniami, drugi będzie przesiadywał pod budką z piwem z kumplami, trzeci będzie majstrował przy samochodzie czy innym domku na drzewie i nadal nie będzie miał czasu na pogaduszki z dziećmi, żoną/mężem.
Tak, ale... :mrgreen:
Media są po prostu skuteczniejsze niż dawne szydełkowanie, czy majstrowanie przy piwie. Są atrakcyjniejsze, wymagają mniej wysiłku (granie w piłkę vs. kibicowanie), a co może i najważniejsze, niosą ze sobą treści niezbyt przyjazne - w większości - dla tradycyjnej rodziny. W konsekwencji więcej ludzi wybiera forum niż rozmowę z... żoną. Albo dziećmi. Dzieci zresztą też to zwykle wybierają.

ERGO: Ja nigdzie nie napisałem, że to jest złe, czy też spowoduje zapaść społeczeństwa. Społeczeństwo będzie inne, a ja jestem ciekaw czy ludzie będą się dobrze czuli w takim społeczeństwie.

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 kwie 2012, o 17:19

Gal pisze:W sumie - nie da się od tego uciec. Za jakiś czas będzie inne społeczeństwo. Ciekaw jestem, czy i w jakim stopniu jesteśmy się w stanie do tego dostosować.
Gal, zwróć uwagę, że my jesteśmy już innym społeczeństwem niż nasi dziadkowie czy rodzice... i żyjemy mimo olbrzymiej zmiany.
Już mo∆ stary miał pretensje do mnie, że się elektronicznie ogłupiam przed TV. ( lata 60/70te)
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 kwie 2012, o 17:19

to ja Wam doleję jeszcze to: http://secondlife.com/
Ostatnio leciał jakiś program o tym, aż się zalogowałem żeby zobaczyć jak to działa. Surogaci, czy też Matrix - tak jak w tych filmach, to kwestia czasu. No może bez ssania krwi przez maszyny ;-)

Właściwie to już taki FB jest prostym surogatem dla paru setek milionów ludzi. ;-)
My, ludzie, jesteśmy wygodniccy i lubimy być pożeraczami bezsensownych treści, czy wrzucać demoty na fejsa.

Sam tak często mam. Chociaż z tego żyję, to widzę jak to działa i co to robi. Widzę też dobre rzeczy, żeby nie było ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2012, o 17:24

Gal pisze: Media są po prostu skuteczniejsze niż dawne szydełkowanie, czy majstrowanie przy piwie. Są atrakcyjniejsze, wymagają mniej wysiłku (granie w piłkę vs. kibicowanie), a co może i najważniejsze, niosą ze sobą treści niezbyt przyjazne - w większości - dla tradycyjnej rodziny. W konsekwencji więcej ludzi wybiera forum niż rozmowę z... żoną. Albo dziećmi. Dzieci zresztą też to zwykle wybierają.

ERGO: Ja nigdzie nie napisałem, że to jest złe, czy też spowoduje zapaść społeczeństwa. Społeczeństwo będzie inne, a ja jestem ciekaw czy ludzie będą się dobrze czuli w takim społeczeństwie.
Media co więcej są dziś wspierane przez psychologów, których zadaniem jest tworzenie programów, gier - uzależniających. Firmy produkujące gry zatrudniają najlepszych psychologów, żeby tylko gracz nie odszedł... To samo z TV...
Nie ma ucieczki a truciznę sączy się od małego w ucho. Człowiek, zwłaszcza bardzo młody, lub stary bez silnego kręgosłupa, a takich większość, jest zdany na łaskę elektronicznych mediów. Czy to IDOL, X-Faktor, FB, TW, seriale, gry... MAGNEZ(S ma być - Leon mi to wytknął) jest silny. To wszystko jak napisał GAL nie wymaga wysiłku, więc KUSI. A jak już skusi, to bez problemu uzależnia.

Ilu z was widziało całe sezony najróżniejszych seriali, w bardzo krótkim czasie? Ilu z was regularnie gra, mimo chodzenia do pracy? Ilu z was zawaliło coś kiedyś przez gry, fora... itede.
Młody człowiek w Europie ( dziecko/teen) wchłania 9 godzin programu dziennie w 6 godzin. I o czym tu w zasadzie dyskutować.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, o 19:33 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 24 kwie 2012, o 18:47

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 24 kwie 2012, o 19:23

Arno pisze: MAGNEZ jest silny

Szczególnie w postaci stopów.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 24 kwie 2012, o 19:24

leon, mówi się "stóp" :whistle:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2012, o 19:27

Ale ja piszę, nie mówię. :cofee:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2012, o 19:32

leon pisze:
Arno pisze: MAGNEZ jest silny

Szczególnie w postaci stopów.
Czy ty księgowym jesteś, że się dyslektyka czepiasz?
a nie meritum?
MAGNES, niech ci ostatecznie będzie.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2012, o 19:33

Leonie, pisze - to się ikony... 8-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2012, o 19:34

WiS w kraju ikon pisze to się w studio i myli się z sikaniem.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2012, o 19:36

Arno, na szczęście na stadionach wszędzie drukują - i to nas łączy :giggle:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 kwie 2012, o 19:37

Arno pisze: a nie meritum?

Jak przeczytam coś, czego nie wiedziałem, będę się czepiał. :whistle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 kwie 2012, o 20:14

Fajnie wariatów poczytać... :giggle:
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 09:58

No to jak tacy wszyscy mądrzy jesteśmy i inteligientni i każdy ma obiektywne spojrzenie na rzeczywistość, to może mi ktoś powie na kogo głosować.
Albowiem: zakładam, że w zasadzie każdy powinien w tej chwili być ciężko zniesmaczony ludźmi, na których głosował, ewentualnie partią, na którą głosował. Partia rządząca nagle okazuje się bardziej katolubna niż PiS, który stał się partią Smoleńską, Palikot jest jak chorągiewka na wietrze i na dodatek nagle się okazało, że jest przeciny energii jądrowej... i tak dalej i tak dalej... Wszyscy zaczynają populistyczne gadki o opodatkowaniu "bogatych". A przecież wiadomo, że mowa o bogatych dotknie jedynie tych, którzy mają stosunkowo wysokie pensje wynikające ze stosunku pracy, a prawdziwi bogacze będą się śmiali w kułak. Zresztą, na mój gust lepiej bogatemu zostawić te pieniądze i nie tworzy miejsca pracy i dochód narodowy.
Najprościej jest opodatkować.
No dobra, to cwaniaczki jedne PiSo, PO i inno lubne: na kogo głosowalibyście dziś, gdyby nagle zrobiono wybory. Ja nie widzę nikogo. Nie widzę żadnego mniejszego zła.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 3 maja 2012, o 10:25

wontek polityczny był gdzieś indziej, ale chętnie dołoże tu spot z dnia dzisiejszego... PiS jest za odebraniem Ukrainie EURO 2012... to już jest popierdzielenie maksymalne, tego już nawet populizmem nie można nazwać.
A co do opodatkowania najbogatszych - zobaczysz Arno, że próg do opodatkowania będzie ciut wyższy niż suma diet i dodatków posła na sejm - no przecież oni zarabiają kupę kasy (ponad 20 patoli miesięcznie) - więc próg pewnie będzie na poziomie ok pół melona rocznie - oni się nie załapią, ale będą się za Janosików uważać.
Mam nadzieję, że to tylko czcze gadanie, bo bogaty kasy do grobu nie weźmie, ani nie zeżre, tylko wyda na coś, albo zatrudni kolejnych ludzi do pomnażania swojego majątku - i tak koło będzie się kręcić :cofee:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 10:42

Arno pisze: to cwaniaczki jedne

http://partiapiratów.pl/

:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 13:07

Arno pisze: na dodatek nagle się okazało, że jest przeciny energii jądrowej... i tak dalej i tak dalej... Wszyscy zaczynają populistyczne gadki o opodatkowaniu "bogatych".

Arno, ja Cię przepraszam, ale dlaczego Ty się tak przejmujesz tym, co politycy mówią?
Tobie mam tłumaczyć, że jak partia mówi, to znaczy tylko, ze mówi - a w dodatku, w dzisiejszych czasach mówi do tzw. "statystycznego wyborcy", co jest eleganckim synonimem niestabilnego emocjonalnie idioty.
Rozstrzyganie dziś dylematów wyborczych jest IMHO bez sensu, bo na szczęście nie ma wyborów. Będą (zapewne za 3 lata), to się będziem martwić. Podejrzewam, że oferta (znaczy tzw. system partyjny) bedzie wtedy znacząco różna od dzisiejszej (co nie oznacza oczywiście, że lepsza ;-)).
A wtedy, tak czy siak, radzę badać nie co kto pieprzy w TV, w necie i na wiecach, ale co realnie może zrobić, jesli przypadkiem uzyska wpływ na wladzę.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 maja 2012, o 13:42

Arno pisze: Nie widzę żadnego mniejszego zła.
:thumb:

Arno, w sumie to trzeba spieprzać, choć to nie jest fajne ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 14:58

WiS ma rację. Ale i nie ma, bo z wolna, świńskim truchtem, pierdzących sztosem, krystalizują się coraz ekstrelaniejsze poglądy. Dlaczego ów statystyczny wyborca jest takim idiotą? No bo każdy jest w sumie idiotą i zawsze na kogoś się nabierze. A że słuchają księdza - a dziś ksiądz jest z negatywnej selekcji - no to jest jak jest.

WiS - ty to se możesz tak mówić, bo jesteś od tego zawodowcem, a ja biednym amatorem.
Interesujące z podatkami - czy to akurat będzie ów próg: 240000 rocznie. Jeśli by tak uderzyli, to wpływy będą minimalne, ale sukces medialny gigantyczny.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 maja 2012, o 16:26

Ja też nie mam nikogo. Trudno, nie ma wyjścia, trzeba samemu iść w politykę 8-)

Arno, o co chodzi z 240.000 rocznie?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 16:39

240000
pensja poselska 20.000 x 12

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 16:45

Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 18:02

Fux tym gorzej dla podatnikow, ustalą 50% od zarobków 120,000 rocznie.
co do demagogii, to błędne podanie informacji demagogią niejest:
Demagogia (z greckiego demagogia - kierowanie ludem), sposób oddziaływania na opinię publiczną, kształtowanie postaw, odczuć czy emocji w celu osiągnięcia własnych celów.

Demagogia opiera się na umiejętności efektownego przemawiania, zachowań, które oddziałują bardziej na na sferę emocjonalną niż racjonalną oraz składaniu atrakcyjnych obietnic, najczęściej bez pokrycia.

Historycznie początki demagogii wiążą się z działalnością sofistów – “nauczycieli mądrości” (V w. p.n.e.). Głosili oni m.in. ideał człowieka, który dzięki umiejętnościom przekonywania zostaje przywódcą ludu – demagogiem (demos – lud, ago – prowadzę). Za najsławniejszego demagoga starożytnej Grecji uznawany jest Perykles.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2012, o 18:29

Arno pisze: Demagogia opiera się na umiejętności efektownego przemawiania, zachowań, które oddziałują bardziej na na sferę emocjonalną niż racjonalną
:thumb:
jednakże, jeżeli dodać do tego kasiorkę na biura poselskie, to prawie wychodzi na Twoje.... ;-)
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ