Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 kwie 2012, o 23:11

Gal pisze: Kruszyn ładnie napisał o żurze/białym barszczu.
Przekopiował nie pisał :-) ale słyszałem to już 100 lat temu w szkole :giggle:
Zupę klopsową można spróbować zrobić . Gal jak lubisz kapuśniak to trzeba w kieleckie na pazibrodę się wybrać ,jak jeszcze tam ktoś wie co to .No albo jadąc na chlejady troszkę zboczyć zaznaczam że z drogi i zajrzeć do Pazibrody .
Całkiem niezłą czerninę tam jadłem no i pazibrodę również :-)
:arrow: http://www.gospoda-pazibroda.pl/index.htm
Gal na liście chlejadowej numer 13 dla ciebie zarezerwowany ,podobno nie jesteś przesądny ;-)


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 kwie 2012, o 00:15

Gal ,Fido, mówiłem wam ostatnio o ciastkach ze skwarek to chyba do końca mi nie wierzyliście :-)
:arrow: http://chomikuj.pl/elizka1/14.+KUCHNIA+ ... 28video%29
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 kwie 2012, o 12:40

WiS wychodzi niestety że jak będę to w okolicach Ćmielowa, przez Kielce nie będę wracał. Trzeba będzie inną razą :drunk:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 kwie 2012, o 19:51

inquiz, no to niestety będziesz trochę daleko :whistle:

Ale co się odwlecze, to się nie wyleje, czy jakoś tak ;-)

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 kwie 2012, o 20:43

Kruszyn pisze:Gal ,Fido, mówiłem wam ostatnio o ciastkach ze skwarek to chyba do końca mi nie wierzyliście :-)
:arrow: http://chomikuj.pl/elizka1/14.+KUCHNIA+ ... 28video%29
Moja Mama je czasami robiła, były naprawdę dobre. W życiu bym się nie zorientowała, że są ze skwarek.
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 kwie 2012, o 22:49

Na słodko czy na słono te ciastka?

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 kwie 2012, o 23:09

Słodko :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 104 razy
Polubione posty: 168 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 kwie 2012, o 01:09

Kruszyn pisze:



ZUPA KLOPSOWA

Składniki:

boczek wędzony, ale lepsza jest dobrze podwędzona wędzonka;

włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruchy, mały seler najlepiej z liśćmi, por (wszystko zawinięte nitką lub w gazę);

mięso mielone wieprzowe, jakieś 400 g;

4 jajka;

jedna średnia cebula;

500 ml dobrze ukwaszonej smietany;

Bułka tarta, Mąka, vergeta, sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, listek laurowy;

Sok z cytryny, majeranek;

PRZYGOTOWANIE:Mięso przygotowujemy, jak do smażenia, przyprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i bazylią i dodajemy dwa jajka. Z całości wyrabiamy jednolitą masę (dość luźną) i odstawiamy. W garnku pięciolitrowym wstawiamy około 3 litry wody. Wrzucamy wędzonkę lub boczek. Połowa wędzonki powinna być pokrojona w kostkę, pozostałą część wrzucamy w całości. Dodajemy do tego pokrojone warzywa zawinięte nitką lub w gazę. Jeżeli zawijamy w gazę to do warzyw od razu możemy zawinąć parę ziaren pieprzu, ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe. Solimy, dodajemy 2 łyżki vegety i gotujemy wywar. Gdy wywar jest gotowy wyciągamy gazę z warzywami i przyprawami. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy do wywaru. Na gotujący wywar wrzucamy uformowane małe klopsiki i gotujemy je w wywarze. Gdy klopsy zaczną wypływać przyprawiamy zupę dodając zagęszczacz w postaci: zmiksowanej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami mąki (może być razowa), odrobiną wody i gorącej zupy oraz 2 żółtek. Ważne jest by dodać do tego mixu trochę gorącej zupy wtedy mix dodany do wrzątku nie zważy się nam. Na koniec zakwaszamy zupę sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku. Na koniec całość podsypujemy dużą ilością majeranku i chwilę gotujemy. Całość podajemy z gotowanymi osobno ziemniakami polanymi tłuszczem i zasmażoną cebulką oraz z białą kiełbasą. Możemy też kiełbasę i ziemniaki wyłożyć w głębokiej misie i zalać zupą. Niektórzy pod koniec gotowania dodają do zupy suchą skórkę z razowego chleba.

Ciekawym sposobem podania jest również podanie tej zupy w chlebku, czyli wydrążonym w środku razowcu, wysmarowanym w środku białkiem z jajek i podpieczonym w piekarniku. Myślę, że to danie może być dla niektórych ciekawą, alternatywą dla tradycyjnego żurku, czy barszczu i pewna odskocznią od corocznej tradycji serwowania tych dań na Święta Wielkanocy.



Zrobiłem ( za małymi modyfikacjami)

REWELACJA

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 14:46

Ostatnio zrobiłem królika, a w zasadzie dwa króliki i ponieważ wyszły całkiem przyjemnie to zapodam przepis. Przepis jest ściągnięty z tej strony http://fxcuisine.com .
Facet pisze w przepisie, że należy użyć krółika "jak najlepszej jakości", ale rozumiejąc, że nie każdy ma do takowego dostęp, stwierdza "w wypadku gdy nie masz możliwości dostania dobrej jakości królika, możesz zastąpić go kotem domowym, ale należy wybrać takiego, który był dobrze karmiony i wiódł przyjemne, szczęśliwe życie" i gładko przechodzi do dalszej części przepisu...
Jeszcze zabawniej jest w komentarzach (warto poczytać) - ktoś przytacza przykład szwajcarskiej (ta strona jest szwajcarska) ksiązki kucharskiej z końca XIX w. która prezentuje 16 potraw z psa albo kota, ktoś inny cytuje słowacki przepis na potrawkę z kota, w którym jest napisane "z braku kota może być królik".
Ciekawa stronka.

A przepis na królika z Ticino tutaj: http://fxcuisine.com/Default.asp?langua ... ution=high

PS. Dla miłośników futrzaków i innych tradycjonalistów; Królik smakuje podobnie do kurczaka. Zdaje się, że kot tak samo.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2012, o 14:56 przez Gal, łącznie zmieniany 2 razy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 14:49

Gal pisze: Zdaje się, że kot tak samo
Zależy jaki; puma bardziej jak dziczyzna 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 15:05

Gal pisze: "w wypadku gdy nie masz możliwości dostania dobrej jakości królika, możesz zastąpić go kotem domowym, ale należy wybrać takiego, który był dobrze karmiony i wiódł przyjemne, szczęśliwe życie"

Mój jest dobrze karmiony, ale ciągle się leje z innymi kotami. Ciekawe czy w tym rozumieniu nadawałby się do przepisu jako "szczęśliwy" ;-) W każdym razie dobrze wiedzieć, że jest jakaś opcja zwrotu za te dziesiątki, setki saszetek :lol:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 15:48

Dawno temu odbywałem praktyki szkolne w restauracji Phenian na ul.Senatorskiej. Polowa załogi była polska a połowa koreańska, jako jeden z nielicznych jadałem z nimi posiłki tzw dla personelu było to dość ciekawe ,bo w gruncie rzeczy nigdy nie wiedziałem co jem jeżeli chodziło o mięso. Zawsze jak wyrzucaliśmy śmiecie czy była dostawa ,Koreańczycy mieli w "oczach czujność myśliwego",nie mogli uwierzyć ze tyle dobroci chodzi luzem a my nie jemy :-d Mówili,że kot nie jest najlepszy ale pies to pychota :-) Nie wiem może i jadłem ale nieświadomy, trochę szkoda bo bym wiedział chociaż jak smakuje. Dziwne mieli czasem obiady... :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 16:34

idę poszukać Edwarda, na darmo nie karmimy ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 19:45

Kruszyn pisze: Polowa załogi była polska a połowa koreańska, (...) nigdy nie wiedziałem co jem jeżeli chodziło o mięso
Hmmm... a gdyby tak... knajpę polsko-nowogwinejską... :whistle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 19:58

WiS pisze: a gdyby tak... knajpę polsko-nowogwinejską... :whistle:
Znaczy ładne są Nowogwinejki :?: Czy mają wybitną kuchnię :?: :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 20:02

Tam z kolei zamiast psów, czasami się jada(ło?) ludzinę ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 20:04

WiS, to strasznie dawno temu chyba :-) Kurcze ,spróbowałbyś :?:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 20:37

Kruszyn pisze: Kurcze, spróbowałbyś ?
Pewnie nie, jeżeli by nie był odpowiednio głodny. W końcu kaganiec kulturowy w wymiarze uniwersyteckim nosi na pysku.
Chyba, że chce się z niego uwolnić... :-d
Jak by nie było, w tym wątku ludziny nie przewidujemy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 20:54

To ja dziś prosto i smacznie - http://nigra-kuchnia.blog.onet.pl/Krewe ... 46397200,n

Do tego białe, półwytrawne argentyńskie wino. Daje radę, polecam 8-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 20:58

Gal pisze: Chyba, że chce się z niego uwolnić... :-d
Kurcze strach teraz do Kielc jechać....tu niby kusi golonką.... :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:03

Chloru, a nie można bez bagietki i 1,5 kostki masła :o :?

Kruszyn, :thumb:
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:05

Kruszyn pisze: strach teraz do Kielc jechać....tu niby kusi golonką....
Gal pisze: kaganiec kulturowy w wymiarze uniwersyteckim nosi na pysku
W końcu... "lecter" czy "lecturer", to nie taka znów duża róznica... :whistle:

PS. Cl, za to kurwetkom mówię stanowcze "nie"! :evilgrin:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:09

FUX, można ale pewnie będzie niesmaczne :-> Ja do tego dałem jeszcze garść świeżo posiekanej natki.

WiS, stary i głupi i się nie zna :razz:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:26

Chloru pisze: dałem jeszcze garść świeżo posiekanej Natki.
No tak, mnie tu podejrzewają o kanibalizm, a ten sobie spokojnie sieka Natalię, daje garść, i nic.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:35

FUX pisze: Chloru, a nie można bez bagietki i 1,5 kostki masła :o :?
faktycznie dużo masła :-d Na dobrej oliwie tez będą dobre :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ODPOWIEDZ