BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 11 maja 2012, o 08:19

Arno, powiem szczerze, że trochę nie nadążam. To w końcu cieszysz się ze zwiększonych restrykcji, fotoradarów, większych kar i dążenia do modelu "szwedzkiego", czy się tym martwisz? :?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 maja 2012, o 09:13

Fido_ no coś ty.
Ja się cieszę że za wyprzedzanie na pasach będą łoić. ALE: będą także łoić za jechanie obok samochodu na sąsiednim pasie nieco szybciej niż on, akurat na pasach.
To pokazywali w Krakowie.
Zadałem pytanie rzecznikowi policji, powtórzyłem pytanie - zero reakcji.
Arno
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 maja 2012, o 12:31

Arno pisze: - Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych - 5 pkt (dotychczas 0 pkt)
:thumb:

choć to nie ma znaczenia, bo pod marketem i tak policja nic nie może. Teren prywatny, znaki nie mają znaczenia.

reszta to kupa gruzu.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 11 maja 2012, o 13:22

Alan, Alan, Alan!, już może nie ma już dróg wewnętrznych ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 maja 2012, o 13:46

burat pisze: Alan, Alan, Alan!, już może nie ma już dróg wewnętrznych
chętnie sprawdzę czy to działa pod jakimś markietem ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 11 maja 2012, o 13:54

a to już inna kwestia jak działa Policja ale zgodnie ze zmianą która bodajże we wrześniu 2010r weszła, mogą dosolić gościowi ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 11 maja 2012, o 14:06

ogolnie to z takich zmian sie ciesze, ALE:
w polsce jest wielokrotnie wiecej zebr - przejsc dla pieszych niz gdziekolwiek indziej i nikt nie zauwaza, ze stracily zupelnie sens.
zamiast robic wysepki bez pasow tak by piesi nie mieli pierszenstwa ale mogli bazpiecznie przejsc to robi sie wysepki i piesi tam pierwszenstwo maja co jest bzdura i niezrozumieniem idei plynnosci ruchu..
dlaczego szkopy staja przed przejsciami jak tylko widza pieszego blisko przejscia? bo przejsc jest malo i traktuje sie je ostrozniej niz przejazd kolejowy u nas...
no ale czyms trzeba budzet latac, dodatkowe egzaminy przecie odplatne..

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 11 maja 2012, o 15:03

gregski pisze:robi sie wysepki i piesi tam pierwszenstwo maja
Potrafisz to jakoś udowodnić, bo ja sobie nie przypominam takiego przepisu.
czarne jest piękne...

gregski
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 15:26

No zebre maluja rownoczesnie zwysepkami

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 15:31

burat pisze: Alan, Alan, Alan!, już może nie ma już dróg wewnętrznych

Policja może interweniować też na drogach wewnętrznych.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 11 maja 2012, o 16:05

gregski pisze:No zebre maluja rownoczesnie zwysepkami
No tak, ale mnie zastanawia to, że piesi na wysepkach mają pierszeństwo. Nie słyszałem o tym.
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 11 maja 2012, o 16:20

zielonym oznaczam te, co do których jestem jak najbardziej ZA:
Arno pisze: - Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych - 5 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Rozmowa przez telefon komórkowy - 5 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie - 2 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Wjeżdżanie na skrzyżowanie, jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy - 2 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Zakrywanie m.in. świateł, oznaczeń czy tablic rejestracyjnych - 3 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym - 3 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym - 3 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Utrudnianie lub tamowanie ruchu poprzez niesygnalizowanie lub błędne sygnalizowanie manewru (nieużycie lub niewłaściwe użycie kierunkowskazów) - 2 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Przewóz dzieci niezgodnie z przepisami (w szczególności bez fotelika) - 6 pkt (dotychczas 3 pkt)
- Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami (bez pasów lub bez kasku) - 4 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Przewożenie pasażerów w liczbie przekraczającej dopuszczalną, za każdego pasażera przewożonego w niewłaściwy sposób dodaje się 1 pkt - od 1 do 10 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Przewożenie osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Przewożenie osób w przyczepie z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)
- Ciągnięcie za pojazdem osób m.in. na nartach, sankach lub wrotkach - 5 pkt (dotychczas 0 pkt)
- Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania - 6 pkt (dotychczas 5 pkt)
- Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 9 pkt)
- Wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 8 pkt)
- Cofanie na drodze ekspresowej lub autostradzie - 5 pkt (dotychczas 3 pkt)
- Niezatrzymanie pojazdu przed znakiem STOP - 2 pkt (dotychczas 1 pkt)
Z pozostałych, parę jest dyskusyjnych, parę faktycznie iditycznych.
No, ale te idityczne zapewne najlepiej służą budżetowi - tak, jak większośćograniczeń prędkości ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 17:08

WiS, ja mam swoje dodatkowe kilka punktów:
1. Wyprzedzanie na pasach - a raczej niezatrzymanie się, kiedy ktoś inny przepuszcza. BO TO O TO CHODZI.
2. SANKI - sam kiedyś jakio młody ojciec ciągłem i się dzieci wywaliły i jedne sanki prejechały po mordzie jakiemuś dziecku. Może być gorzej.
3. Foteliki dla dzieci? A co, wolisz WiS, żeby kretynki matki na kolanach woziły bachory i je zgniatały nawet przy hamowaniu?

Niestety, część tych przepisó∑ jest walką z ©lupotą. Co do komorek, ile kosztuje zestaw głośnomówiący tani? Co za filozofia zamontować lub w drogim aucie włączyć BT.
No ale paniusie nie mogą przy dziecoach głośno z kochankami gadać...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 17:11

vibowit pisze: No tak, ale mnie zastanawia to, że piesi na wysepkach mają pierszeństwo. Nie słyszałem o tym.

chodzi mnie o to, ze w PL robi sie wysepki i rownoczesnie maluje zebre.
a idea wysepki jest wlasnie niemalowanie zebry by piesie pierwszenstwa nie mieli, a mimo to mogli bezpiecznie przechodzic przez ruchliwa ulice.
przed szkola mojego dziecka jest wysepka, 30kmh i nie ma zebry ..
i dzieciaki musza uwazac na auta, ktore maja pierwszenstwo.. ruch uliczny sie nie blokuje, dzieciaki zyja ;)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 17:33

Arno pisze: Wyprzedzanie na pasach - a raczej niezatrzymanie się, kiedy ktoś inny przepuszcza. BO TO O TO CHODZI.
W teorii o to, w praktyce diabli wiedzą, jak wąsaci będą interpretować - dlatego tego nie zazieleniłem. Ale co do idei, oczywiście zgoda.
Arno pisze: 2. SANKI - (...).
3. Foteliki dla dzieci? (...)
Kiedyś miałem misję i tłumaczyłem nawet obcym ludziom, żeby jednak nie zabijali własnych dzieci.
Aż jeden mądry człowiek (zamieszkały opodal Konstancina - znasz adres) wytłumaczył mi na Forum, że natura jest mądra, i że w sumie, jak ktoś jest aż tak głupi, żeby dobrowolnie mordować własne pociechy - bo stać go na auto, a nie stać na fotelik, na przykąłd - to moze lepiej, zeby akurat te geny nie przeniosły się w nastepne pokolenia?
Cyniczne i brutalne, ale jednak dzięki takiej brutalności zasad ewolucji jesteśmy dziś, jako gatunek, gdzie jesteśmy...
Co nie...?

Natomiast jesli chodzi o komórki, to ja nie jestem radykał. Umiem gadać z ręką przy głowie i jednoczesnie jechać - jadę wolniej i ostrozniej, inaczej planuję manewry, etc. - ale dopóki nie robię nic groźnego, włączam kierunkowskazy, etc. - nie jestem przekonany, że zasługuję na mandat.
Jak już to proponuję konsekwentnie zakazać nie tylko telefonu przy uchu, ale również zmieniania płyt CD ręcznie oraz picia i jedzenia (akurat ja nie jem i nie piję za kierownicą, poza jakimiś sytuacjami typu korek). Bo komórkę w sytuacji awaryjnej wypuszczę i ogarnę kierownicę, natomiast jakoś sobie nie wyobrażam, żeby nieprzeszkolony w tym celu amator bez chwili wahania upuścil sobie na kolana hamburgera z keczupem albo kubek z gorącą kawą, w celu przeniesienia rak na przyrządy...

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 11 maja 2012, o 17:56

gregski pisze:
vibowit pisze: No tak, ale mnie zastanawia to, że piesi na wysepkach mają pierszeństwo. Nie słyszałem o tym.

chodzi mnie o to, ze w PL robi sie wysepki i rownoczesnie maluje zebre.
a idea wysepki jest wlasnie niemalowanie zebry by piesie pierwszenstwa nie mieli, a mimo to mogli bezpiecznie przechodzic przez ruchliwa ulice.
przed szkola mojego dziecka jest wysepka, 30kmh i nie ma zebry ..
i dzieciaki musza uwazac na auta, ktore maja pierwszenstwo.. ruch uliczny sie nie blokuje, dzieciaki zyja ;)
Z tego co wiem to w Polsce nie ma przejść dla pieszych bez zebry...
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 11 maja 2012, o 18:00

vicu pisze: Z tego co wiem to w Polsce nie ma przejść dla pieszych bez zebry...

Chodzi o nie malowanie zebry na wysepce (co u nas w kraju jest nagminne), bo wtedy jest jakaś tam sprzeczność przepisów.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 18:04

rrosiak pisze: Chodzi o nie malowanie zebry na wysepce (co u nas w kraju jest nagminne), bo wtedy jest jakaś tam sprzeczność przepisów
Znam gościa, który oblal egzamin na prawo jazdy - bo nie ustapił pierwszeństwa pieszemu, który jeszcze nie wszedł na pasy - po drugiej stronie wysepki (a mógł! :mrgreen: ). Czyli duch prawa kontra jego litera.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 18:06

rrosiak pisze:
vicu pisze: Z tego co wiem to w Polsce nie ma przejść dla pieszych bez zebry...

Chodzi o nie malowanie zebry na wysepce (co u nas w kraju jest nagminne), bo wtedy jest jakaś tam sprzeczność przepisów.
Chodzi o takie cudo?

http://screencast.com/t/sk01kLxeosS
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 11 maja 2012, o 18:07

vicu pisze: Chodzi o takie cudo?

http://screencast.com/t/sk01kLxeosS

Tak, zgodnie z jakimś tam dziennikiem ustaw, takie coś nie spełnia ponoć norm wyspy azylu. Nie nadążysz :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 18:09

vicu pisze: Chodzi o takie cudo?
W mojej opowieści - dokładnie tak. Auto egzaminacyjne zjeżdżało na te pasy z ronda kompaktowego pod supermarketem, piesi stali na krawężniku po drugiej stronie. Egzaminator uznał, że trzeba było się zatrzymać i poczekać aż wejdą i przejdą.

gregski
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 18:10

Tak, tylko po cholere te pasy? Niech piesi nie maja tu pierszenstwa!!!
Beda mogli przejsc bezpiecznie jak nic nie bedzie jechalo (falowosc ruchu okresla np skrzyzowanie ze swiatlami 200 m dalej), a nie kolejna blokada ruchu kolowego.. Po kij robic wysepke skoro sa pasy ??

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 18:18

gregski, czekaj, czekaj. Albo mi się wydaję, albo Ty mówisz o jednym a rrosiak i WiS o drugim. Czy chodzi Ci o to, że nie powinno być tam pasów wcale, czy tylko na środku, tam gdzie jest wysepka?
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 18:59

vicu, tak jak piszesz - dwie różne sprawy. Ale Gregu w swojej ma rację, wysepka powinna być bezpiecznym azylem do przechodzenia przez szeroką jezdnię POZA przejściami, czyli tam, gdzie pieszy jest na jezdni chwilowym intruzem.
Pomysł, żeby drogi (zwłaszcza te szybsze i wielopasmowe) raz po raz przecinać strefami wymuszającymi nagłe hamowanie w celu ustapienia pierwszeństwa, jest chory i dysfunkcjonalny.
Zapewne dlatego się tak dobrze przyjął :whistle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 maja 2012, o 19:11

WiS pisze: wymuszającymi nagłe hamowanie w celu ustapienia pierwszeństwa, jest chory i dysfunkcjonalny.
Wystarczy zachowywać się logicznie i normalnie przejeżdżać. Pieszy poczeka sobie chwilkę i przejdzie potem spokojnie.

ODPOWIEDZ