PASY - będą jaja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

PASY - będą jaja

Post 11 cze 2012, o 17:14

Napisałem do Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Stołęcznej. Właśnie dostałem wyczerpującą i bardzo uprzejmą odpowiedź.
Za;ytałem, czy jechanie szybciej lewym pasem, szybciej niż samochód na pasie środkowym na Wisłostradzie - przez puste (lub przed) przejście dla pieszych jest traktowane jako wykroczenie.
A oto i odpowiedź ( fragment):
"Reasumująć, należy stwierdzić, iż kierujący zbliżając się do oznakowanego przejścia dla pieszych, na którym ruch nie jest kierowany, obowiązany jest do prosuzania się z prędkością, która nie spowoduje wyprzedzenia innego pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim. "

Czyli PANOWIE jesteśmy w d!. Rozpoczną się łowy. Bo chyba każdy potrafi sobie wyobrazić sytuację następującą:
Prawym pasem niedowidzący staruszek, lub przestraszony kapeluch, wlecze się 50km/h ( a dozwolona jest prędkość 70km/h), na dodatek szuka burdelu w wdzięcznej nazwie - rasputin, który rozpoznaje się po żółtym murze - ale on niedowidzi - więc jedzie jeszcze wolniej. My jadziem pasem środkowym. Nie szukamy numeru jakiegoś domu na Wiertniczej, stąd jedziemy szybciej. Zbliżamy się do pasów. I co, mamy hamować do 40km/h, bo ta ofiara losu robi w gacie ze strachu?
No wychodzi na to, że jednak tak.

A za przystankiem stoi starszy aspirant Kizio. " Dzieńdobry Panie Mariuszu. Czy kierowca wie, co zrobił?"
"Ale ja żem nic nie zrobił, panie władzuchno kochany"
" A jednakowoż tak, panie Mariuszu. Gdzie to pracujemy? Aha. No dobrze, rozumiem, że przy takiej pracy nie zna pan kodeksu. Oświęcę więc...."
No i liczyłem na inną wykładnię, a tu proszę panów na piśmie mamy czarno na białym.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: PASY - będą jaja

Post 11 cze 2012, o 17:38

Arno, no ale takie są przepisy. Całe szczęście trafienie na staruszka szukającego burdelu akurat na przejściu jest mało prawdopodobne ;-) Jeszcze mniej prawdopodobne jest trafienie aspiranta wyłapującego takie historie. Dużo łatwiej (i korzystniej) jest z krzaków strzelać laserówką ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

PASY - będą jaja

Post 11 cze 2012, o 18:19

Ale o ile pamiętam, nie wolno wyprzedzać na pasach i bezpośrednio przed nimi, więc jeżeli wyprzedzisz 50-100 m przed pasami to już nie jest BEZPOŚREDNIO.

Sent from my MD237LL using Tapatalk

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 11 cze 2012, o 19:35

Arno pisze: Rozpoczną się łowy.
W Krakowie rozpoczęły się już dawno.

jmiciuk
2 gwiazdki
Auto: Narazie jezdzę rowerem :)

Post 11 cze 2012, o 20:05

Ja tam myślałem że zawsze tak jest że nie wolno wyprzedzać na przejściu a to jakaś nowość jest? Imho słusznie. Wiele razy zatrzymałem się żeby kogoś przepuścić a ktoś obleciał mnie drugim pasem. Więc albo zakaz wyprzedzania na przejściu albo zakaz przepuszczania pieszych i niech czekają aż nic nie będzie jechało :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 cze 2012, o 20:12

jmiciuk pisze:zakaz przepuszczania pieszych i niech czekają aż nic nie będzie jechało :-)
I tak właśnie powinno być.

Ruch byłby sprawniejszy, a wypadków mniej.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 11 cze 2012, o 20:42

jarmaj pisze:
jmiciuk pisze:zakaz przepuszczania pieszych i niech czekają aż nic nie będzie jechało :-)
I tak właśnie powinno być.

Ruch byłby sprawniejszy, a wypadków mniej.
Piesi nie docieraliby do punktów docelowych, tylko po paru godzinach stania umieraliby z wyczerpania ciągłym staniem :mrgreen:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

PASY - będą jaja

Post 11 cze 2012, o 21:19

Jmiciuk, ale to nie chodzi o wyprzedzanie samochodu który zatrzymał się przed przejściem żeby przepuścić pieszych, tylko samochodu który wlecze się w tym samym kierunku, a przejście jest puste. W takim przypadku nie chodzi o karę za usiłowanie zabójstwa tylko o czysty fiskalizm.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 11 cze 2012, o 21:43

Konto usunięte pisze: nie chodzi o wyprzedzanie samochodu który zatrzymał się przed przejściem żeby przepuścić pieszych
Jeśli auto zatrzymało się przed przejściem dla pieszych, to nie mówimy o wyprzedzaniu, a omijaniu ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 11 cze 2012, o 21:46

moja logika mówi iż wyprzedzanie jest związane ze zmianą pasa ruchu ale ja już żadnych przepisów nie pamiętam.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

PASY - będą jaja

Post 11 cze 2012, o 21:57

WRC fan pisze:
Konto usunięte pisze: nie chodzi o wyprzedzanie samochodu który zatrzymał się przed przejściem żeby przepuścić pieszych
Jeśli auto zatrzymało się przed przejściem dla pieszych, to nie mówimy o wyprzedzaniu, a omijaniu ;-)

Cypiosz się :-P

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 cze 2012, o 23:37

to ja skomplikuję, żeby za szybko nie kończyć tematu :evilgrin:

w jaki sposób Kowalski określi na krótkim odcinku czy auto się wlecze, czy spowalnia, bo zauważyło zbliżającego się przechodnia i sam jeszcze nie wie co zrobi, czy właśnie spowalnia do zatrzymania.

jmiciuk
2 gwiazdki
Auto: Narazie jezdzę rowerem :)

Post 12 cze 2012, o 00:44

Konto usunięte pisze:Jmiciuk, ale to nie chodzi o wyprzedzanie samochodu który zatrzymał się przed przejściem żeby przepuścić pieszych, tylko samochodu który wlecze się w tym samym kierunku, a przejście jest puste. W takim przypadku nie chodzi o karę za usiłowanie zabójstwa tylko o czysty fiskalizm.
jesli sie nie myle to przepis jest od zawsze a nigdy nie widzialem by ktos dostal za to mandat a wiele razy widzialem takie sytuacje ze powinni niektorym za te numery prawo jazdy zabrac. I dlatego czasem lepiej pieszych nie przepuszczac,dla ich dobra.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 12 cze 2012, o 06:43

jmiciuk pisze: jesli sie nie myle to przepis jest od zawsze a nigdy nie widzialem by ktos dostal za to mandat a wiele razy widzialem takie sytuacje ze powinni niektorym za te numery prawo jazdy zabrac. I dlatego czasem lepiej pieszych nie przepuszczac,dla ich dobra.
I tu się zgodzę z tobą .
Ja zanim przepuszczę pieszych na przejściu to się minutę zastanawiam czy mu nie zaszkodzę . :giggle:
A tak całkiem serio , to zawsze rozglądam się czy jak sie zatrzymam przed przejściem , to czy wszyscy to zrozumieją w jakim celu ?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 08:12

a myśmy już widzieli w TV, jak w Krakowie łapią za to i walą mandatersy. łapią za jechanie szybciej pasem obok. I wcale nie jest to w sytuacji gdy ktoś zauważył pieszego i zwalnia.
Ale radzę zachować ostrożność i raczej wypatrywać pieszych. na mój gust to koledzy z policji będą teraz chętnie bardzo łapać właśnie przy pasach - bo jest nowy taryfikator.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 12 cze 2012, o 09:01

jmiciuk pisze: jesli sie nie myle to przepis jest od zawsze a nigdy nie widzialem by ktos dostal za to manda

Ja dostałem.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

adamski
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: dziadzio

Post 12 cze 2012, o 14:11

Te przepisy to żadne nowum. Oczywiście można podawać przykłady ekstremalne w jedną i w drugą stronę a racja będzie, jak zwykle, po środku.
Pieszy vs. samochód, nawet przy dopuszczalnej miejskiej prędkości, ma duże "kłopoty".
Moje zdanie jest takie, że i kierowcy i piesi powinni przy przejściach mieć potrojoną czujność i myślę, że dlatego jest taki przepis, bo nigdy nie wiemy, czy rzeczony staruszek rozgląda się za dymankiem, czy przepuszcza akurat matkę z trojgiem żywiołowych dzieci :roll:

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 12 cze 2012, o 14:17

Ale ja się zgadzam, że mandaty powinno się wypisywać komuś, kto stworzy niebezpieczną sytuację na przejściu, tzn. ktoś na sąsiednim pasie stoi, żeby przepuścić pieszych, a drugi jedzie i nie ustępuje im pierwszeństwa.

Ale nie w sytuacji, kiedy dwa samochody prawie równocześnie wjeżdżają na przejście, tyle że jeden ma 60kph, a drugi 80kph.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 12 cze 2012, o 14:27

A ja się tak zastanawiam, czy np. gdzieś w Warszawie jest na jakiejś drodze wielopasmowej przejście dla pieszych, na którym nie ma świateł, a dozwolona prędkość jest powyżej 50 km/h. Bo jeśli nie ma, to cala ta dyskusja jest trochę bezsensownym biciem piany :whistle:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 14:30

rrosiak, Wawelska?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 14:35

Konto usunięte pisze: rrosiak, Wawelska?

A w którym miejscu jest tam przejście i jednocześnie powyżej 50 km/h?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 cze 2012, o 14:50

rrosiak pisze: A ja się tak zastanawiam, czy np. gdzieś w Warszawie jest na jakiejś drodze wielopasmowej przejście dla pieszych, na którym nie ma świateł, a dozwolona prędkość jest powyżej 50 km/h. Bo jeśli nie ma, to cala ta dyskusja jest trochę bezsensownym biciem piany :whistle:

No ale może być, że dziadek jedzie trabantem 15km/h, a ja 50km/h swoim porsche ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 15:13

rrosiak, przejście jest na wysokości Marii Skłodowskiej-Curie. A co do prędkości, to Konto usunięte dał dobry przykład.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 15:16

Konto usunięte pisze: przejście jest na wysokości Marii Skłodowskiej-Curie.
Ale tam jest 50, a ja szukałem takiego, gdzie jest więcej.
Konto usunięte pisze: A co do prędkości, to Konto usunięte dał dobry przykład.
Mocno przejaskrawiony i mało prawdopodobny w realnych warunkach, ale dlatego napisałem, że bicie piany jest trochę bez sensu, a nie całkiem ;-)

ODPOWIEDZ