Numer VIN

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Numer VIN

Post 9 cze 2008, o 15:24

Zadzwonilem przed chwila do ASO z pytaniem czy po numerze VIN mozna sie dowiedziec cos wiecej o samochodzie. Chodzilo mi konkretnie o to, czy jest historia napraw pojazdu. Czy nie byl wymieniany np. silnik, itp. No i dowiedzialem sie, ze zadnych takich danych nie ma. Sa tylko te informacje, ktore byly wprowadzone w momencie opuszczenia fabryki przez pojazd, typ silnika, kolor, itd.

Troche nie chce mi sie wierzyc zeby tak bylo. Macie moze jakies informacje jak to z tym VIN'em jest?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Numer VIN

Post 9 cze 2008, o 15:25

W Polsce wedle mojej wiedzy nie ma takiego systemu, ale np. w niemczech można sprawdzić historię serwisową.

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 9 cze 2008, o 17:13

w USA nie ma problemu
http://www.xbike.pl - oryginalne części zamienne Subaru, Mitsubishi
Obrazek

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 9 cze 2008, o 23:04

Miałem Forda, w serwisie na Ursynowie po nr VIN pokazali mi historię napraw. 8-)
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 9 cze 2008, o 23:09

Obecnie Mazda chyba też zaczyna coś takiego stosować, bo nawet już nie ma książki serwisowej, tylko jakieś świstki papieru dostaję i ponoć w sieci można będzie sprawdzić całą historię samochodu.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 10 cze 2008, o 00:24

Dzieki za informacje :-) SIP jak widac nie zainwestowal w centralny system komputerowy chyba.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 10 cze 2008, o 00:27

Chyba cie w bambuko robią. Ja jak swojego z czwartej rzeszy sprowadzałem to mi po vinie powiedzieli trochę więcej niż od wyjazdu z fabryki.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 10 cze 2008, o 06:30

Ogólnopolskiej bazy niestety nie ma, ale w serwisie w którym auto było wcześniej serwisowane powinni wszystko powiedzieć nowemu nabywcy.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 cze 2008, o 08:14

Tasior_Miedziak pisze:Dzieki za informacje :-) SIP jak widac nie zainwestowal w centralny system komputerowy chyba.
Taki system ma plusy i minusy. Plusy dla konsumentów, minusy dla sprzedawców. Bo co zrobić jak się okaże, że Twój nowy samochód miał np. lakierowane drzwi a w systemie nic o tym nie ma ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 cze 2008, o 21:58

Konto usunięte pisze: Bo co zrobić jak się okaże, że Twój nowy samochód miał np. lakierowane drzwi
Lokomotywa te drzwi potrącila, albo z lawety spadł....
Fido_. Nie denerwuj Klientów.... ;-)
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ