VECTRA internet - opinie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

VECTRA internet - opinie

Post 23 mar 2012, o 22:14

Cześć,
korzystacie z internetu w VECTRA? Skończyła mi się właśnie umowa w ASTER, płacę jakieś kosmiczne pieniądze za net + tv. Wczoraj był u mnie przedstawiciel VECTRA i zachęcał do swojej oferty. I faktycznie jest dużo tańsza niż ASTER. Zastanawiam się tylko, czy nie mają np. problemów z jakością, itp...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Re: VECTRA internet - opinie

Post 23 mar 2012, o 22:26

Ja korzystam z Vectry i jestem zadowolony .Teraz przedłużyłem umowę na paczkę net+tv z dekoderem PVR do tego dorzucili mi X-Boxa. Zmienili mi modem na Cisco z wbudowanym wi-fi .Wcześniejszy modem się zawieszał od czasu do czasu z tym na razie jest ok.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 mar 2012, o 22:30

Godlik, ja korzystam od ponad pół roku i niestety w kwestii jakościowej odstają od Aster. Transfer jest uzależniony od pory dnia, czyli od aktualnego obciążenia węzła. W godzinach szczytu (19-23) spada nieraz do połowy oferowanego, co oczywiście nie jest jakąś straszną niedogodnością, ale w Aster się nie zdarzało.

Aha, na infolinii technicznej zazwyczaj siedzą atechniczne panienki, które traktują Cię jak debila, ale to chyba norma :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, o 22:35 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 23 mar 2012, o 22:31

ja mam i jak kolega powyżej +1 :-)
tzn. ja jak danikl w gwoli ścisłości ;-)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, o 23:02 przez burat, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 23 mar 2012, o 22:53

Jeśli chodzi o predkość to kilka razy sprawdzałem i nie zauważyłem jakiś znaczących rozbieżności .Fakt ,że internetowym kilerem nie jestem i dla mnie nie ma to wiekszego znaczenia.

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubione posty: 1 raz

Post 24 mar 2012, o 02:13

Mam 8Mb internet z Vectry działa bezproblemowo, przez całą dobę łącze jest takie jakie ma być, brak limitów na ściąganie. Postawili jakiś rok temu nowy sprzęt (serwer),światłowód ,nowy modem. W innych miejscach są różnice, inne kable, różne serwery, ilośc abonentów..... Godlik, najwięcej się dowiesz od użytkowników kabla do którego chcesz się podłączyć czyli sąsiedzi.

melina26
2 gwiazdki
Auto: Legacy antyk ej18t megasquirted

Post 25 mar 2012, o 10:47

Korzystam z ich usług 4 lata. Prędkość zawsze większa niż zadeklarowana w umowie. Zdarzyło się jakieś 2-3 razy że net padł całkowicie, usterki usuwali w przeciągu 24-48 godzin. Ogólne wrażenie - pozytywne.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2012, o 10:58

melina26 pisze: usterki usuwali w przeciągu 24-48 godzin.

Usterki tak, ogarnięcie poważnej awarii zajęło im 4 tygodnie, z czego przez pierwsze dwa nie przyjmowali do wiadomości, że coś jest nie tak. Podejrzewam, że przyczyną tych problemów (przynajmniej w Warszawie) jest nagły wzrost popularności (niskie ceny) i próba "uszczęśliwienia" zbyt wielu klientów w nieprzygotowanej infrastrukturze.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2012, o 11:18

No właśnie tego się trochę obawiam. Ale ponieważ ASTER/UPC mnie kompletnie olewa (oddzwonimy do Pana...), chyba się skuszę.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2012, o 11:22

Godlik pisze: No właśnie tego się trochę obawiam. Ale ponieważ ASTER/UPC mnie kompletnie olewa (oddzwonimy do Pana...), chyba się skuszę.

Z tego samego powodu przeszedłem do Vectry i w sumie nie żałuję, bo płacę 2 razy mniej za teoretycznie więcej. Ostrzegam tylko lojalnie, że nie jest tak różowo jak w reklamie ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2012, o 12:13

Do sytuacji awaryjnych mam służbowy play online w szufladzie.
Chyba się zdecyduje na 24 Mb + pakiet złoty za 74,90.

Powiedzcie mi tylko, czy tak samo jak w aster będę mógł bez problemu podłączyć swój router (jakiś linksys) do modemu, żeby mieć wifi?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2012, o 12:23

Godlik pisze: Powiedzcie mi tylko, czy tak samo jak w aster będę mógł bez problemu podłączyć swój router (jakiś linksys) do modemu, żeby mieć wifi?

Nie wiem, co Vectra daje przy niższych pakietach, ja przy najwyższym dostałem modem Cisco, identyczny jaki dawał Aster przy najwyższym pakiecie. Na stronie nic nie wspominają o skazywaniu klientów na swój router, ale nie zaszkodzi zapytać przed instalacją.

melina26
2 gwiazdki
Auto: Legacy antyk ej18t megasquirted

Post 25 mar 2012, o 16:12

Mam ich modem podpięty pod swój router (Linksys ;-) ). Oczywiście wyjściowo przypisali mi tylko jednego MAC-a (było to kilka lat temu) ale szczęśliwie mój Linksys na możliwość klonowania :mrgreen: I co najlepsze, po wygaśnięciu umowy podpięli mi gratis kablówkę w celu zmotywowania do przedłużenia kolejnej umowy. Żeby nie było mieszkam w stolicy.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2012, o 16:50

Właśnie się wyłożyły DNSy Vectry :whistle:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2012, o 17:05

A ja właśnie dzwoniłem do gościa od Vectry i się umówiłem na jutro :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2012, o 17:06

Godlik pisze: A ja właśnie dzwoniłem do gościa od Vectry i się umówiłem na jutro :mrgreen:

Spoko, tylko od razu ustaw sobie inne DNSy, choćby TPSA :-)

Ale jaki ładny transfer mam dzięki tej awarii 8-)
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, o 17:18 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2012, o 17:16

żebym ja tylko jeszcze wiedział co to są DNSy i jak je się ustawia... :giggle:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2012, o 17:19

Godlik pisze: żebym ja tylko jeszcze wiedział co to są DNSy i jak je się ustawia... :giggle:

Już naprawili i transfer od razu spadł do połowy obiecanego. W sumie to częściej mogliby mieć takie awarie :razz:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 29 mar 2012, o 17:35

Żadnych interesów z krzakiem VECTRA S.A!

Obsługa techniczna na najniższym możliwym poziomie. Najpierw pomylili dane z umowy, później nie mogli wystartować poprawnie usługi przez 3 miesiące, później pomylili okresy rozliczeniowe, a na koniec jak już wszystko działało odłączyli mnie przez pomyłkę, a na powtórne przyłączenie miły konsultant powiadomił mnie abym oczekiwał do 7 dni - włączyli 9 dnia.

Stracony czas i pieniądze... Jeszcze mieli tupet straszyć mnie sądami, ale tępaki nie przewidzieli, że będą musieli złożyć pozew w Sądzie właściwym dla mojej siedziby. Cóż... Pewnych rzeczy się nie wybacza. Jeszcze raz NIE POLECAM TEGO SZITU.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lip 2012, o 18:36

VECTRA w odpowiedzi na reklamację, przysłała mi wypowiedzenie umowy (zawartej na czas określony) na usługi internetowe pozostawiając w mocy umowę na TV i telefon. Nie wiem czy śmiać się, czy płakać :?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 lip 2012, o 20:17

Śmieszne, sąsiad (dalszy) pracuje w Vectrze. Polecę mu ten wątek :giggle:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 4 lip 2012, o 20:53

doczekałem się korekty - w czerwcu dostałem po ponad roku... :lol:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 6 lip 2012, o 17:31

operator nie może tak sobie jednostronnie wypowiedzieć umowy bez ważnej przyczyny, jak korespondencja nic nie da to ostatecznie można ją prowadzić za pośrednictwem pewnego organu i od razu się problemy rozwiązują.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lip 2012, o 18:05

inquiz pisze: operator nie może tak sobie jednostronnie wypowiedzieć umowy bez ważnej przyczyny

Powołali się na Regulamin Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych paragraf 2.8, czyli m.in brak możliwości technicznych. Tyle tylko, że przez pół roku od podpisania umowy możliwości były (wszystko hulało aż miło) i w sumie są nadal, tyle że poza godzinami szczytu (transfer w godzinach 17-23 spada często poniżej 10Mbit z umownych 64). Ponadto zarzucili mi brak chęci zmiany warunków (każda ich nowa oferta była gorsza technicznie, za to droższa) :-d

Jest też ciąg dalszy. Tego samego dnia, w którym otrzymałem pismo (przedwczoraj), zadzwoniła sympatyczna (naprawdę) Pani z działu odpowiedzialnego za utrzymanie klienta i była bardzo zdziwiona powodem rozwiązania umowy, gdyż w systemie moja lokalizacja figuruje jako spełniająca warunki dla świadczenia wszystkich usług Vectry z najszybszym internetem włącznie, niemniej jednak oferowała mi mniej (usługa) za więcej (kwota do zapłaty).
Dzisiaj natomiast otrzymałem informację, że planowana jest modernizacja infrastruktury na moim terenie, która to spełni warunki techniczne i jeśli mam ochotę pozostać nadal ich klientem, to Oni przyślą mi sprostowanie do wypowiedzenia :giggle:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 6 lip 2012, o 18:30

brak możliwości technicznych to sobie mogli jak podłączali. pewno sprzedali za dużo pasma (w sumie każdy op sprzedaje overbooking dla końcowego użytkownika) i się teraz wypinają. a jak w umowie masz pełne 64 gwarantowane to jest to niezgodność z umową i możesz ich pomęczyć.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ