Rondo po raz 1045

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Rondo po raz 1045

Post 22 sty 2008, o 11:10

Coś mi się popitoliło. Jak to jest z tym zjeżdżaniem z ronda. Czy ja mam pierwszeństwo jako zjeżdżający, czy misio, który sobie jedzie wkoło skrajnym prawym pasem?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 sty 2008, o 11:27

Konto usunięte,
ja bym misia puścił i nie ciął jego pasa ruchu przy zjeżdzie z ronda. ;-)

Ale może to mi się popitoliło.
Brak podpisu.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 22 sty 2008, o 11:32

Misio - "pierwszeństwo prawej".
Co prawda nie powinien jechać prawym pasem jak nie skręca w najbliższy zjazd, ale ma pierwszeństwo mimo to.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 11:40

To jest nieco bez sensu. Bo jeśli jadę środkowym, to na poprzednim wjeździe, wpada zylion misiów na prawy i cisną. W efekcie nie mam jak zmienić pasa i rondo się blokuje... No ale dobra. Wobec tego misio mnie strąbił słusznie. Dobrze, że nie pokazywałem niegrzecznych znaków ;-)

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 22 sty 2008, o 12:37

Faktycznie na rondach jadąc środkiem trzeba ustąpić, niestety podobnie jest podczas jazdy na wprost na drodze kilku pasowej, mówię niestety bo w/g mnie jest to debilny przepis, no bo jak to możliwe że pierwszeństwo ma ktoś z teoretycznie wolniejszego pasa? to przecież z lewego powinno się szybko zjechać na prawo żeby nie blokować ruchu (puścić szybszych) a nie jeszcze dodatkowo martwić się czy przy jadąc 100 kmh lewym pasem i ustępując szybszym nie spotkasz się na środkowym pasie z jakimś badziewiem jadącym 40 kmh ?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 22 sty 2008, o 12:47

pewnie chodzi o to żeby nie tworzyć wyjątków od reguły "najpierw ci z prawej".

teoria zachowania na rondzie jest piękna w swojej prostocie, niestety to tylko teoria. nie widziałem nigdy, żeby ktoś został zatrzymany przez smerfy za to, że źle wjechał na rondo (nie na ten pas). nawet jeśli smerfy jechały za nim i mogły reagować. a przecież zgodnie z piękną teorią ronda "misio", który zajmuje prawy pas ronda po to by zjechać w trzeciej, czy piątej uliczce robi dokładnie to samo co kierowca, który na skrzyżowaniu z lewego skrajnego pasa skręca w prawo...
no, ale nasi struże porządku na drogach to temat nawet nie na osobny wątek, ale osobne forum zapewne :evil:

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Scooby Doo 2

Post 22 sty 2008, o 13:09

Ja niestety muszę sie przyznać, że jest takie rondo w Wawie, gdzie czasem robię za "misia". Jest to rondo Babka, czy jak kto woli Radosława przy Arkadii. Czekam aż tam wreszcie zrobią światła.

Nie było problemu dopóki nie postawili Arkadii i nie pojawił się tłum przechodniów, który koniecznie chce wpaść pod samochód.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 22 sty 2008, o 13:21

bo warszawskie rondo Babka walczy o palmę z rondem przy Łuku w Paryżewie. :evilgrin: :evilgrin:

a świeczką na torcie z tych pieszych byli taksówkarze, którzy zaraz za zjazdem z ronda urządzili sobie postój. :evil:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 13:28

damaz pisze:bo warszawskie rondo Babka walczy o palmę z rondem przy Łuku w Paryżewie.
Place d'Etoile 8-)

Tam to jest fajnie, nawet pasów nie ma.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 14:01

damaz pisze:pewnie chodzi o to żeby nie tworzyć wyjątków od reguły "najpierw ci z prawej".
Nie sądzę, reguła prawej ręki to zupełnie inna bajka i jak pewnie wiesz ma zastosowanie na skrzyżowaniach równorzędnych, ale pierwszeństwo wjazdu na środkowy pas moim zdaniem powinno być uregulowane odwrotnie niż jest teraz i pewnie będzie jak przybędzie 3-pasmowych dróg szybkiego ruchu a to nie nastąpi raczej w naszym pokoleniu....

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 14:26

Paweł_BB,
nie Pawle, przy zmianie pasów ruchu nadal obowiązuje reguła prawej ręki.
Brak podpisu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 sty 2008, o 15:26

To raczej nie chodzi o zasadę prawej ręki, lecz o to, że wjeżdżamy na "czyjś" pas ruchu, tj. na pas, którym już ktoś się porusza i dlatego ma pierwszeństwo

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 15:33

So What!,
tak dokładnie odpowiedziałem Fido_ w pierwszym poście
ja bym misia puścił i nie ciął jego pasa ruchu przy zjeżdzie z ronda
;-))
Zdanie
przy zmianie pasów ruchu nadal obowiązuje reguła prawej ręki
dotyka sytuacji, gdy dwóch zawodników chce jednocześnie zająć pas środkowy. Ale racja - wydzwięk był cokolwiek nieprecyzyjny ;-)

Pozdrowicha od Zdzicha
Brak podpisu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 sty 2008, o 17:55

Grzesiek_67, nie napisałem, że się z Tobą nie zgadzam w kwestii przecinania czyjegoś pasa ruchu ;-P
Jeżeli dwóch zawodników chce jednocześnie zając pas środkowy, to pierwszeństwo ma osoba wjeżdżająca na ten pas z jego prawej strony, czyli analogicznie jak przy skrzyżowaniach.

PS Za bardzo jesteśmy zgodni. Powiało nudą :mrgreen:

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 22 sty 2008, o 18:27

Trudna sprawa, z jednej strony jedziesz srodkowym, przejezdzasz wlasnie 1. zjazd i kierujesz sie na skrajnie prawy pas. Misio jechal ciagle skrajnie prawym, przejechal pierwszy zjazd (zlamal przepis?) i spowodowal z Toba kolizje kiedy wbijales sie na skrajnie prawy. Nie widziales go bo to rondo i czesto nic nie widac...
Czyja racje przyzna policja? Nalezaloby ich zapytac... Ja jestem za osoba, ktora teoretycznie wymusila pierwszenstwo na misku...

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: 3TURBO

Post 22 sty 2008, o 19:07

mizoo pisze:Trudna sprawa, z jednej strony jedziesz srodkowym, przejezdzasz wlasnie 1. zjazd i kierujesz sie na skrajnie prawy pas. Misio jechal ciagle skrajnie prawym, przejechal pierwszy zjazd (zlamal przepis?) i spowodowal z Toba kolizje kiedy wbijales sie na skrajnie prawy. Nie widziales go bo to rondo i czesto nic nie widac...
Czyja racje przyzna policja? Nalezaloby ich zapytac... Ja jestem za osoba, ktora teoretycznie wymusila pierwszenstwo na misku...
rondo jest teraz traktowane jak normalna droga np jedno, dwu lub trzy pasowa - wiec zjezdzajac z jednego pasa na drugi obowiazuja Cie takie same przepisy jak na prostej drodze z trzema lub dwoma pasami w jednym kierunku

odkad ten przepis wszedl ja jezdze tylko prawym pasem i nie wazne czy zjezdzam na pierwszym, drugim czy kolejnym zjezdzie i mam w nosie opinie innych nie mam zamiaru dostac bomby z prawej :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 19:28

So What!,
PS Za bardzo jesteśmy zgodni. Powiało nudą
Pacha mi, pacha. Skusiłem, mea culpa :mrgreen:

Pozdrowienia z Senatorium znalezionego w Saragossie
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 20:26

LORD VADER pisze:odkad ten przepis wszedl ja jezdze tylko prawym pasem i nie wazne czy zjezdzam na pierwszym, drugim czy kolejnym zjezdzie i mam w nosie opinie innych nie mam zamiaru dostac bomby z prawej :mrgreen:
I tak zapewne robi bardzo wielu kierowców. I jest to lekki kwas, bo właściwie skrajny lewy pas jest zawsze wolny - co widać na większości dużych warszawskich rond bez świateł. To oczywiście nie wina kierowców - bo ci się dostosowali. To po prostu średni przepis.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 23:14

Grzesiek_67 pisze:przy zmianie pasów ruchu nadal obowiązuje reguła prawej ręki.
No niestety tak, wiem, ale moim zdaniem na przykładzie zmiany pasa na drodze 2-jezdniowej 3-pasowej to bzdura ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 23:23

Konto usunięte pisze:I tak zapewne robi bardzo wielu kierowców.
No pewnie, ja na przykład.

To bardzo racjonalne zachowanie. Jeśli ktoś chce wymusić stosowanie lewego pasa na rondach, to powinni je wymalować skośnie - do kolejnych zjazdów.

Nie wiem czy jarzycie o co chodzi, bo nie mam pod ręką sprzętu, żeby zrobić precyzyjny rysunek.

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 22 sty 2008, o 23:27

Jarzycie, jarzycie.... Wtedy musialoby byc tyle pasow ile nitek odchodzacych z ronda ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 sty 2008, o 23:33

mizoo, dokładnie :!: I wtedy nie byłoby problemu niewykorzystanego lewego pasa ;-)

Marko Rally
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRC (w planach)

Post 23 sty 2008, o 16:29

LORD VADER pisze:odkad ten przepis wszedl ja jezdze tylko prawym pasem i nie wazne czy zjezdzam na pierwszym, drugim czy kolejnym zjezdzie i mam w nosie opinie innych nie mam zamiaru dostac bomby z prawej
1. jaki przepis konkretnie i od kiedy, gdybym mógl prosić o wyjaśnienie
2. może źle zrozumialem, ale nie zawsze możesz jechać dookola ronda prawym pasem, zależy od oznakowania.
3. co do Twojego nosa - bez komentarza

[ Dodano: 2008-01-23, 15:36 ]
damaz pisze:nie widziałem nigdy, żeby ktoś został zatrzymany przez smerfy za to, że źle wjechał na rondo (nie na ten pas). nawet jeśli smerfy jechały za nim i mogły reagować.
Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z tą wypowiedzią, byly takie przypadki. Sprawy trafialy do Sądu, karani byli nawet instruktorzy nauki jazdy. Bynajmniej w Katowicach.
Faktem jest że smerfy nie zawsze interweniują, ale z przykrością stwierdzam że sami niejednokrotnie też nie potrafią przejechać dobrze ronda.

Na marginesie przyklad z życia: jechalem ze znajomym smerfem ( ja jako pasażer ) przez rondo w Katowicach, zwrócilem mu uwagę że źle jedzie, na co odrzekl :
"co ty mi tu bedziesz, ja tu już 20 lat jeżdżę" :shock:

kubab
0 gwiazdek

Post 23 sty 2008, o 18:01

Co do ronda to dyskutowałem temat ze znajomym policjantem, który generalnie mi przekazał, iż on osobiście wlepia mandaty tylko za to, jeżeli ktoś nie włączy kierunku przy zjeździe z ronda lub zjeżdża z lewego pasa. Samo poruszanie na rondzie jest przedmiotem wielu dyskusji, poza tym są różne skrzyżowania o ruchu okrężnym np.: http://www.kulka.pl/bezpieczniej.htm . Ja na rondach wielopasowych staram się trzymać prawej (jeżeli nie ma wymalowanych strzałek do skręcania), a np. Rondo Babka (Radosława ) w Wawie staram się omijać, a jak się nie uda, to przejechanie przez nie traktuję jako niezłe wyzwanie...

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 23 sty 2008, o 18:41

kubab pisze: np. Rondo Babka w Wawie
Mam dwie metody jeżdżenia przez rondo babka - skuteczną i przepisową :)

pzdr/m

ODPOWIEDZ